הקשר בין פיתרון המשבר וקריסת שוק המניות

במסגרת תוכנית עבודה כלכלית חברתית מציע רו"ח יניב פריאל לראות בעין בקרתית את תכניות הצמצום המוניטרי שמנסות לאכוף מדינות שונות, כעת בעיקר השוק האירופי, זאת על-מנת לשמור על שוק המניות.  אולי צריך לתת לשוק המניות לקרוס ובכך לאפשר צמיחה אמיתית

1.        משבר הצוק הפיסקאלי בארה"ב: לארה"ב גרעון של יותר מ 16 טריליון דולר (קפץ מ 8.5 טריליון דולר ב 2008, ונוצר ע"י הנפקות אג"ח מסיביות, בעקבות המשבר הכלכלי). ההסכמה בין הדמוקרטים לרפובליקנים, על העלאת מיסים זניחה בתקציב, (מאות מיליארדים בודדים של דולרים, במקום כמעט 800 מיליארד), אמנם לא תורגש בהתחלה, אך תגרור העלאה נוספת של תקרת החוב בהמשך השנה.
בנוסף, ב 1 למארס, היות ושני בתי הקונגרס לא הגיעו להסכמות על קיצוצים בתקציבים אחרים, נכנסו לתוקפם קיצוצים רוחביים אוטומטיים שיקטינו כל הוצאה ממשלתית, (בלי אפשרות להחליט אלו תכניות ראויות להישאר שלמות) בהיקף של 85 מיליארד דולר בשנה הקרובה וכ-1.2 טריליון דולר ב-10 השנים הקרובות, בעיקר בתקציבי הביטחון והפנים. רק פשרה תקציבית שתהיה מקובלת על שני בתי הקונגרס תוכל לבטל את רוע גזירת הקיצוצים האוטומטיים.
היות שסך הפעולות לא יספיקו בשביל לרסן את הגירעון הגדל והולך, עלויות הריבית ימשיכו לעלות, עד כדי הורדה נוספת בדירוג האשראי של ארה"ב.
הקיצוצים והעלאות המיסים יגרמו ל: הקטנת הביקושים בכל המגזרים, פיטורין וגידול באבטלה, ירידה בהשקעות המגזר הפרטי והציבורי ועוד.
הנ"ל ישפיע על ארה"ב ועל כל העולם.

2.      משבר החובות באירופה ובעיקר את מדינות ה PIGS: איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון שבהם אחוזי האבטלה מהגבוהים באירופה (ומתקרבים ל 20% בממוצע), וחובות של מעל 3 טריליון דולר ושעולים על 100% מהתוצר בממוצע.
כל תוכנית קיצוצים שתיושם, רק תקטין את הכנסות המדינה והצמיחה, ותוביל לגידול באבטלה ולמשבר חברתי!!! (שכבר נראה בשטח)

מדינות היורו, נוקטות מאז 2011 מדיניות צנע חריפה:
המדיניות כוללת: העלאות מסים חדות וקיצוצים עמוקים בתקציב. הרעיון ×”×™×” לעלות על נתיב לצמיחה, ובעיקר להפחית את רמות החוב. בינתיים, ההפך הוא הנכון: כלכלות דרום אירופה קורסות ושיעורי החוב שלהן גדלים. האבטלה ביורו טיפסה לשיא בינואר 2013 – 11.9%. מדובר בשיעור האבטלה הגבוה ביותר מאז החל התיעוד ב-1995.
הצפי הוא ששיעור האבטלה בגוש האירו ימשיך ויעלה אל מעבר ל 12% בהמשך השנה!!!

 

3.        מדיניות ההקלה הכמותית של הפדרל ריזרב (הפד) ושאר העולם
מטרת מדיניות ההקלה הכמותית של הפד, (או מדיניות הדפסת כסף, כמו שהשוק קורא לו) המתבטאת ברכישות אג"ח מסיביות על ידי הבנקים המרכזיים:

1. להזרים כסף לכלכלה.
2. לשמור על הריביות נמוכות ברמה כמעט אפסית.
3. להסיט את הציבור מאפיק האג"ח, כדי שזה בתורו ילך וישקיע במקומות אחרים ויעודד צמיחה.                                                 4. הבנקים שמשתתפים בתהליך, ומרוויחים ללא טיפת מאמץ כסף בחינם מהפד, יפנו גם הם את הכסף להשקעות חדשות, ויעודדו צמיחה.

מאזן הפד מכיל יותר מ- 3 טריליון דולר. בסוף 2012 הפדרל ריזרב החל בסבב חדש (השלישי במספר) של הקלות כמותיות כאשר הודיע על רכישת אגרות חוב ממשלתיות וניירות ערך מגובות משכנתאות ב-85 מיליארד דולר, מידי חודש.                              הדפסת כמויות כסף בלתי נתפסות של הפד, על ידי הנפקה של כמות בלתי מתקבלת על הדעת של אג"ח לא יכולה להימשך לנצח. ככל שיותר אג"ח יונפקו, כך ערכן ילך וירד בעיני המשקיעים. (אג"ח הן כבר לא השקעה סולידית, הן עשויות להיות פצצת זמן מתקתקת. גם אינפלציה מרוסנת יחסית, של 2.5%, תספיק כדי ליצור מפולת בשוק האג"ח העולמי).

גם בבריטניה, יפן ובגוש האירו, הבנקים המרכזיים מפעילים מדיניות הקלה כמותית נרחבת!!!   

בעקבות זאת, יחס החוב לתוצר, בכל המדינות המפותחות מזנק בחדות בשנים האחרונות לרמות בלתי נתפסות!!!!!   (וברור שהם ישלמו על זה ביוקר רב!!!).

4.        השוק והכלכלה מספרים שני סיפורים שונים:

ב- 2012 הצמיחה בארה"ב היתה 2% ובאירופה 0.6%- . אבל ברבעון האחרון של 2012 רוב המדינות המפותחות רשמו צמיחה שלילית (ארה"ב, גרמניה, צרפת, איטליה, ספרד, פורטוגל, בריטניה, יפן ועוד).

התחזיות ל 2013: צמיחה חיובית שתנוע בין 1.5%-2.0% בארה"ב וצמיחה שלילית שתנוע בין 0%-1% באירופה.

5.    לסיכום:

א. הקיצוצים בתקציבי כל המדינות, יגרמו לגידול באבטלה וקיטון בהכנסות המדינה.
ב. הריביות העולות בגלל, מצבת החובות שעולה כתוצאה מקיטון בהכנסות ומההקלה הכמותית, תצמצם עוד יותר את תקציבי המדינות.
ג. שוק האג"ח מזנק בגלל ההקלה הכמותית העולמית (מחירי האג"ח עולים והתשואות לפדיון יורדות), אך הפסקת ההקלה הכמותית צפויה לגרום לכל שוק האג"ח לרדת (ירידת העקום בכל הטווחים!!!) ולסחוב איתו את שוק המניות!!!
ד. הסיכון ליצירת אינפלציה בגלל ההקלה הכמותית, גובר והולך.
ה. שוק המניות מזנק אף הוא, וחוזר לרמות שיא (בגלל הריביות הנמוכות, חוסר התשואה באפיקים אחרים והאפשרות ללוות בזול).

למרות הדפסת הכסף הבלתי פוסקת, המשק העולמי לא ממש מתאושש!!!!!

האם המצב הקיצוני שבוא נמצא שוק המניות והאג"ח, יישאר על כנו, כשהדפסת הכסף תופסק בהדרגה בהמשך השנה?

התשובה ככל הנראה היא לא, אבל מצד שני, כבר שנתיים שמדברים על המפולת הקרבה ובינתיים הבורסות ממשיכות לעלות.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply