דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת: משמעת תלמידים והוצאת תלמיד מפריע מן הכיתה
האם הוצאת תלמיד מפריע משיעור היא דרך נאותה להתמודד עם בעיות משמעת של תלמידים? מה הקשר בין בעיות משמעת לבין הישגים בלימודים? להלן דו"ח שנכתב בנושא זה על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת לבקשתה של יו"ר ועדת החינוך היוצאת עינת וילף
התנהגות לא נאותה של תלמידים בשיעור מפריעה למהלך השיעור, מונעת ניצול של זמן השיעור ללמידה ופוגעת באווירה בכיתה. אחד הכלים הנפוצים להתמודדות עם התנהגות לא נאותה של תלמידים המפריעה להתנהלות השיעור הוא הוצאת התלמיד המפריע מן הכיתה והרחקתו ממנה לזמן מוגבל. השימוש בכלי זה מעורר ביקורת רבה, הן לעניין יעילותו והן לנוכח הפגיעה בתלמיד שהוא עשוי לגרום. במסמך שלהלן תידון, לבקשת חה"כ עינת וילף, יו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, מדיניות משרד החינוך בכל הנוגע להוצאת תלמיד מפריע מן הכיתה. בין הנושאים שהמסמך עוסק בהם:
- רקע בנושא משמעת תלמידים בבית-הספר והשפעתה על הישגי תלמידים;
- נתונים על משמעת תלמידים בבתי-ספר בישראל לאורך זמן והשוואה בין-לאומית בנושא זה;
- סוגיית ההוצאה משיעור כאמצעי להתמודד עם הפרות משמעת, לרבות שימוש בחדרי הפגה בעת הוצאת תלמיד מהכיתה;
- מדיניות משרד החינוך בכל הנוגע להוצאת תלמיד מהכיתה ויישומה. מן המסמך עולים, בין השאר, הממצאים שלהלן:
- לאקלים במוסד החינוכי, ובתוך כך להתנהגות תלמידים בבית-הספר, יש חשיבות רבה ביצירת סביבה שמאפשרת למידה ותורמת לבניית אופיו המוסרי והערכי של התלמיד. מחקרים מצאו קשר בין התנהגות נאותה של תלמידים בבית-הספר ובין הישגי תלמידים.
תגיות: אקלים בית ספרי, ועדת החינוך של הכנסת, מרכז-המחקר-והמידע-של-הכנסת, משמעת בית ספרית, משרד-החינוך, עינת-וילף
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
5 במרץ, 2013 בשעה 14:49
נו, אז עכשיו גם אסור להוציא תלמיד מהכיתה ללא השגחה. נשאלת השאלה ההפוכה: מה כן אפשר לעשות עם תלמיד שמפריע חוץ מללטף לו את הראש?