זכויות עובדים – האם חוקי להעניש בהורדת שעות עבודה?
עובדת בחברת אבטחה חויבה להגיע לפני הזמן לעבודתה שלא בתשלום ונענשה בהורדת שעות עבודה לאחר שאחרה בחמש דקות. עורך-דין ירון נאור משיב
שאלת המאבטחת
שלום רב.
מצאתי את האתר שלכם בגוגל ורציתי לשאול שאלה.
שמי ..ב.. ואני עובדת כשנה וחצי בחברת אבטחה שמאבטחת במכללת ..א…
לפי דרישות החברה אני נדרשת להגיע לעבודה 10 דקות לפני תחילת המשמרת שעליהם אני לא מקבלת שכר. ביום שישי ״איחרתי״ לעבודה והגעתי ב14:55 במקום 14:50 כפי שהחברה דורשת. על כך נענשתי שבוע לאחר מכן בהורדת מספר משמרות, ושובצתי ל-11 שעות עבודה שבועיות, כשבאופן תקין אני משובצת לפחות 26 שעות שבועיות.
ברצוני לשאול אם זה חוקי מצד המעביד לחייב אותי להגיע לפני הזמן לעבודה לא בתשלום והאם זה חוקי לתת עונשים כאלה?
תשובת עורך דין ירון נאור
ל…ב.. שלום רב
חוק הגנת השכר מחייב לשלם לעובד עבור כל הזמן בו הוא נמצא לרשות המעסיק. יחד עם זאת, בהרבה מקומות עבודה מבקשים/דורשים מהעובדים להגיע למקום העבודה מספר דקות לפני, מסיבות כאלו ואחרות. למשל, בענף המסעדנות מבקשים ממלצרים להגיע לפני תחילת המשמרת על מנת ללמוד את התפריט.
לא נראה כי אחור של 5 דקות אמור להיות כל כך קריטי באופן כזה אשר יגרור ענישה של הורדת שעות עבודה. יחד עם זאת במידה ותרצי לתבוע אותם, תצטרכי להראות כי דפוס עבודתך בכל התקופה שקדמה "לענישה" היה 25 26 שעות בממוצע וכי הורדה נבעה מהענשתך, החברה מצידה תיטען שאין לכך קשר.
..ב… למרות שאת צודקת ומדובר בענישה לא פרופורציונאלית המהווה פגיעה בשכר. אם מדובר במקרה חד פעמי, תמשיכי בעבודתך לעת הזו. והדגש לעת הזו, שכן מן הראוי לשקול את המשך עבודתך אצל מעסיק מסוג זה המגלה קטנוניות כלפי עובדיו.
תגיות: זכויות-מאבטחים, זכויות-עובדים, ירון-נאור, תנאי העסקה