postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » עמירם סטרולוב: צדק חברתי הוא גם שוויון בתחבורה

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

עמירם סטרולוב: צדק חברתי הוא גם שוויון בתחבורה

נושאים בחירות 2013, מתמודדים 2013, תחבורה, תכנון ובניה ב 27.11.12 4:56

עמירם סטרולוב הוא מועמד בפריימריס במפלגת העבודה שייערכו ביום חמישי. בוגר הטכניון ובעל ניסיון ייחודי בניהול אסטרטגי ובפיתוח מערכות תחבורה ובטיחות בדרכים. מילא תפקידים בתחום התמחותו משך שלושה עשורים. להלן ראיון דואל' קצר שנערך עמו 

מאת: דליה בלומנפלד

1. בחיים הפוליטיים אנשים ומפלגות נדרשים לבחור לעיתים בין עמידה על עקרונות במחיר של הדרה ממעגלי הכוח וספיגת ביקורת על טהרנות יתר, ובין יכולת השפעה במחיר של פשרה כואבת על העקרונות והאשמה בהתקרנפות. נסה למקם את עצמך על הרצף הזה ולהסיק מכך על הדרך הראויה למפלגתך.

האיום האסטרטגי על מדינת ישראל הינו, לדעתי, הפער החברתי. קידוש הרווחיות וההפרטה, על פני האחריות החברתית הכוללת, יצר פערים אדירים וקריסת המערכות הציבוריות בכלל והרווחה בפרט. במישור המדיני הפערים הצטמצמו מאד ולכן, לשאלתך, ראוי, לדוגמא, לשבת בממשלה גם עם הליכוד, ובתנאי שלפחות משרדי האוצר, הרווחה והתחבורה יהיו בידי מפלגת העבודה.

2. יש בישראל קבוצות גדולות שבאופן מסורתי כמעט אינן מצביעות למפלגות מהמרכז ושמאלה, למרות שאפשר למצוא אצלן תמיכה חזקה במדיניות כלכלית-חברתית הנוטה לסוציאל-דמוקרטיה. ספר לנו על מקרה שבו ראית פוטנציאל לשינוי המגמה הזו ומהו הלקח הכללי שלמדת ממנו.

במהלך מעורבותי האינטנסיבית במחאה החברתית נוצר לי קשר בלתי אמצעי אל אנשי שכונת התקווה ובאמצעותם עם תושבי השכונות והפריפריה. הם פנו לסיוע במאבקם נגד פינוי האוהלים ואני סייעתי תוך גיוס אנשי רוח, חתני פרס ישראל ונובל, תנועת דרור ישראל, מזכ"ל ההסתדרות, חברי הפורום לצדק חברתי שהקמנו במפלגה ובכירי המפלגה.
במהלך ההתקרבות גיליתי כי קיימת לפחות אצל חלק מהאנשים אכזבה רבה מהפניית העורף של ראש הממשלה, והם הביעו רצונם לחבור אל מפלגת העבודה מתוך אמונה שמפלגת העבודה ושלי יחימוביץ' בראשה יביאו את השינוי הדרוש. אני ממשיך לסייע בפריצת החסם, ולאחרונה יזמתי מפגש בבית המפלגה ביד אליהו עם נציגות שלהם.

3. מבין כל הנושאים הקשורים למדינת הרווחה, באיזה מהם תבחר לפעול בכנסת הקרובה, ואיך עסקת בו עד היום ?

הובלת מהפך אסטרטגי בניהול התחבורה בכלל והתחבורה הציבורית בפרט. לא יתכן שנושא כל כך מרכזי הצורך כ-20% מהתקציב המשפחתי החודשי לא יטופל באופן הראוי. עמידה של שעות בפקקים אינו גזירת גורל. זהו בזבוז משווע, מהווה חסם לפיתוח ומשפיע על כל תחומי חיינו מעבודה ודיור ועד בריאות, רווחה וצדק חברתי.
במשך יותר משלושה עשורים הובלתי פרויקטים פורצי דרך בנושא כמו הסדר עדיפות מיוחד לתחבורה ציבורית בצומת הגבעה הצרפתית (היווה שיפור מהותי עד "היעלמותו" בעת בניית הגשר) וחברות בצוות שהכין תוכנית לאומית לבטיחות בדרכים.

4. מהי הצעת החוק הראשונה שתניח על שולחן הכנסת?

העדפת תחבורה ציבורית בחקיקה והקמת רשות לאומית לתחבורה ציבורית בהתאמה, שתוביל, בין היתר, עדיפות להפרדה פיזית בין תחבורה ציבורית לפרטית,ושילוב בין כל מערכות ההסעה להפעלת והתאמת כל אמצעי לצרכים.

5. האם מבחינה מקצועית, המאמרים האלה על פולחן ההפרטה, מצדיקים ביטול ההפרטה?

פולחן ההפרטה: רכבת ישראל כמקרה בוחן (1)

פולחן ההפרטה: רכבת ישראל כמקרה בוחן (2)

בהחלט. מאמרים אלה מבהירים את הכשל שבהפרטת מערכות תשתית של שירותים ציבוריים  חיוניים, אשר הערך הראשון עליהן הן חייבות להיות מושתתות הינו רמת השירות ולא הרווחיות. מה עוד שברור מהמאמרים כי מערכת פרטית אינה בהכרח עדיפה. הפעלת תחבורה ציבורית אינה ברת תחרות בעולם המערבי, והיכן שקונספט כזה נוסה הוא נחל כישלון חרוץ כמו באנגליה. בעולם השלישי דווקא כן, והשאלה לאן אנחנו שואפים.

6. כיצד ניתן לשפר את התחבורה הציבורית בערים בהם המרכזים פקוקים ועמוסים?

לייצר מערכת של קווים עורקיים וקווים מזינים. לדאוג למעברים פשוטים, זולים ובסך כל זמן נסיעה קצר יותר. לייצר עדיפות מוחלטת לתחבורה הציבורית באמצעות מסלולים נפרדים פיזית. לייצר מערכות קווים ייעודיות. להוזיל את תעריפי התחבורה הציבורית באופן משמעותי. ובעיקר לייצר לנוסעי הרכב הפרטי יתרון משמעותי בנסיעה בתחבורה הציבורית.  

7. רכבות קלות בערים הגדולות. האם הן פתרון לבעיות התחבורה בערים הגדולות בישראל?

רכבות קלות הן פתרון נכון למטרופולינים גדולים . אלא, שעלותן גבוהה בסדר גודל בהשוואה למערכות אוטובוסים, הצלחתן מותנית בפריסה של רשת רכבות והפעלת מערכות הזנה משלימות, מסלולן קשיח, אינו יכול להגיב בקלות לשינויים דמוגרפיים והקמתן אורכת זמן רב תוך שיבוש החיים והפעילות במרכזי הערים.
לאור האמור פתרון כזה אינו אופטימאלי לצרכים הכול כך דחופים של ערי ישראל, וראוי להפנותו למערכות אוטובוסים מהירות כאמור בתשובה הקודמת.

8. האם אפשר היה להימנע מהכשלים ברכבת הקלה בירושלים? מהי הגישה המקצועית שהייתה מונעת כשלים כאלה?

התשובה נמצאת כבר בשתי התשובות הקודמות. הדרך הטובה ביותר הייתה להקים מערכת אוטובוסים מהירים בזכות דרך נפרדת, כך אין כמעט הבדל בין רכבת לאוטובוס, המערכת זולה, מהירה לביצוע ומאפשרת גמישות מרבית. מכיוון וכבר קיימת רכבת הרי שחייבים לייצר מערכות משלימות על פי המאפיינים שציינתי קודם. 

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , , , , ,

תגובה אחת

  1. אאאאא :

    דליה, שלום לך

    אבקש, בבקשה הסבר על שאלתך מס' 8 בפוסט:

    8. האם אפשר היה להימנע מהכשלים ברכבת הקלה בירושלים?

    על אלו כשלים את מדברת? מאחר ולדעתי התשובה של מר סטרולוב לא עונה על כוונתך בשאלתך.

    תודה

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.