postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » מחירי הנדל"ן – בועה מארץ הבועות

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

מחירי הנדל"ן – בועה מארץ הבועות

נושאים כלכלת בית, תכנון ובניה ב 16.08.12 0:15

שוק הנדל"ן הוא שוק לא מתוכנן. שוק המייצר דירות יוקרה, וצמודי קרקע במקום בנייה רוויה. ככל שהמדינה תתחיל מהר יותר לפקח, להתערב בשוק ולתכננו, כך התפוצצות בועת הנדל"ן תהיה מתונה יותר

מאת: ק. טוכולסקי

אז הריבית יורדת ומחירי הנדל"ן עולים. ככה זה עובד, בכלכלה אין קסמים והרבה לפני שהודו בכך בבנק ישראל או במשרד האוצר כתבו על זה כאן בעבודה שחורה.

70% מימון נוסחת הקסם שלתוכה קורסות בזו אחר זו משפחות צעירות, מסודרים צריכים רק 60%, כאילו הכסף הזה שמעשיר בנקים בימים טובים ומבטיח מימון ציבורי לבנקים בימי קריסה צומח על העצים.

ובזמן שכולנו קורסים מתכנן משרד הביטחון לדרוש עוד כסף לצורך מימון ההגנה על מתקני הגז שמהם נראה תמלוגים פחותים מעלות האבטחה שהמדינה תיתן והתשתיות שהמדינה תקים בשביל שהגז ייוצא למקומות אחרים ואנחנו נשאר תלויים בנפט. אבל זאת התפיסה, ובינתיים אנחנו צועדים צעד נוסף לעבר הקריסה הכלכלית הגדולה, בועת הנדל"ן שוב מתנפחת וזה יגמר רע.

 בואו נדבר על קלישאות, הראשונה היא שלא מתכננים כלכלה ובכלל זה את שוק הנדל"ן, השנייה היא ששוק הנדל"ן צריך לגדול ב-50,000 דירות בשנה בגלל הגידול במספר משקי הבית מדי שנה. שוק לא מתוכנן הוא שוק שמייצר דירות יוקרה לרוכשי חו"ל במרכזי ערים במקום דיור ציבורי או דיור במחיר למשתכן, זה שוק שמאפשר לבנות צמודי קרקע בזמן שיש דרישה לבנייה רוויה,  כלומר השוק שיצר את הבועה הנוכחית ותורם בעיקר להתייקרות במחירי הנדל"ן והתפתחותה של בועה. השוק החופשי גם מאפשר לרוכשי דירות להשקעה לרכוש כמה שהם רוצים ולתרום לניפוח הדירות, הוא גם מאפשר להשאיר דירות ריקות ונעולות כי זה רצון הבעלים, בקיצור השוק החופשי אחראי כמו ברוב התחומים על התחלואים ועל התעשרותם של מעטים.  גם לגבי 50,000 דירות כדאי לחשוב איך זה שנתון הקסם הזה נותר תלוי כמו חרב מעל השוק, שוכחים שיש גם משקי בית שנגמרים מדי שנה, פטירה, גירושין, כניסה למוסד סיעודי או דיור מוגן, ירידה מהארץ או אפילו יציאה לשליחות או לימודים, דברים שאף אחד לא סופר כמו מספר הדירות שעומדות ריקות. אף אחד לא סופר כי כולם שבויים במעגל הקסם הנוכחי ומנסים לחטוף ממנו כמה שרק אפשר לפני הבום, הרוכשים שמנסים להבטיח רווח, הקבלנים שרוצים רק למכור כמה שיותר מהר למי שעוד מוכנים לקנות, עיתונאי החצר של ההון והמפרסמים שמלבים את אש הבועה ואפילו הבנקים שיודעים שמה שלא יהיה הם מרוויחים, משכנתאות מנופחות הם מרוויחים, העסק קורס והמדינה מחלצת אותם? גם שם הם ירוויחו.

אנחנו נפסיד, בכל מקרה, בגלל הריבית הנמוכה מדי שלא מאפשרת לחוסך הקטן לחסוך באופן סולידי אלא מאלצת אותו להמר בבורסה או בשוקי הנדל"ן והסחורות, בגלל המשכנתאות המנופחות שלא יאפשרו לנו לשמור על רמת חיים נאותה, זאת חוכמה קטנה מאוד לקחת משכנתא לפני שנולדים ילדים ואז למצוא את עצמך בלי יכולת להתמודד גם עם משכנתא וגם עם הוצאות הולכות וגדלות של משפחה. אנחנו נפסיד כי מי שקונה במחיר מנופח במקרה הטוב ישלם 150% מערך הנכס שלו במשכנתא במקרה הקצת פחות טוב ישלם משכנתא על נכס שערכו פחות אחרי התפוצצות הבועה ובמקרה הרע אחרי שיאבד את מקום עבודתו במסגרת המיתון הבא עלינו יאבד גם את הדירה אחרי שכבר שילם עליה חלק מסוים. הלוקש הזה הולך להתנפץ.

אפשר לעצור את ההשתוללות, בנקים אולי ירוויחו פחות, משקיעים אולי יצטרכו למצוא אפיקים אחרים, אבל קוני דירה ראשונה וקבלנים רק ירוויחו מהחזרת השפיות לשוק באמצעות פיקוח ותכנון. באמצעות בנייה של דיור ציבורי ודיור במחיר למשתכן לא יצטרכו לא קבלנים ולא קונים ללוות סכומים מטורפים מבנקים. באמצעות פיקוח על מחיר המשכנתא והטלת מגבלות על רכישת דירות שניות ומעלה בידי משקיעים, באמצעות הגבלת ההיתרים והפחתת הכדאיות לבניית צמודי קרקע ובנייני יוקרה אפשר יהיה להחזיר שפיות לשוק. כמה שהמדינה תתחיל יותר מהר לפקח, להתערב בשוק ולתכנן כך ההתפוצצות של בועת הנדל"ן תהיה יותר חלשה

ושלא יעבדו עליכם !

נערך על ידי גליה
תגיות: , , , , , , ,

24 תגובות

  1. משתמש אנונימי על חימום בסולר :-) :

    למעשה וועדות מקומות ומחוזיות יכולות להשפיע על סוג הבנייה. שלטון מקומי יכול להשפיע כך על סוג האוכלסיה שתגור בשטח השיפוט שלו.
    כולם רוצים ארנונה. כולם רוצים אוכלוסיה חזקה. ומי רוצה על ידו דיור למשתכן?
    פה זה מלחמת הכל בכל.

  2. מיכאל לינדנבאום :

    כה זה במדינת פושעי ההפרטה של הליכוד +המשת"פים שלו ב"שמאל".
    המדינה מממנת את עצמה על ידי ספסרות בקרקעות ומסבסדת את את החיים הטובים של הטייקונים שחולבים את נכסי הציבור המופרטים ופטורים לגמרי ממיסים .
    הציבור מטומטם,והוא גם משלם.

  3. פרידריך :

    תוכל להסביר איך במקומות שידועים בכך אין בהם תכנון כמעט בכלל (דהיינו רגולציה אשר כמעט ולא קיימת בחוקי תכנון ובנייה) מחירי הדירות נמוכים מאוד ביחס למשכורת?

    דוגמא טובה לאזור כזה הוא יוסטון*, טקסס, אחת הערים הגדולות בארה"ב. שם תוכל לקנות דירה חציונית עם הכנסה חציונית למשק בית בתוך משהו כמו 3.5 שנים. הנתונים:
    http://www.homeinsight.com/home-value/tx/houston.asp

    שלא לדבר על כך שאין שום שוק חופשי בדיור. כך למשל לפי מכון טאוב הסוציאל דמוקרטי:

    לדברי פרופ’ דן בן-דוד, טיפול המתמקד בעיקר בסימפטומים אינו הדרך להורדת עלות הדיור. נדרש טיפול שורש והוא מצביע על מספר כיווני מדיניות עיקריים:

    "רפורמה במינהל מקרקעי ישראל. במדינת ישראל, המחזיקה בבעלותה יותר מ-90 אחוז מהקרקע, אין שוק חופשי בתחום הדיור. נדרשת רפורמה כללית במינהל מקרקעי ישראל, כדי שיחדל לפעול כמונופול הממקסם רווחים על חשבון הציבור הרחב."

    http://taubcenter.org.il/index.php/publications/discussion-papers/economic/the-land-of-milk-and-honey/lang/he/

    והבנק העולמי שממקם אותנו במקום ה137 בעולם בהשגת רשיונות בנייה (כלומר, אינדיקטור מצוין לכך שחוקי התכנון והבנייה כאן הם דרקונים ויוצרים חסמים):
    http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/israel/#dealing-with-construction-permits

  4. מיכאל לינדנבאום :

    למגיב 3 ,
    הסיפור הוא לא רפורמה זאת או אחרת ,במינהל מקרקעי ישראל,או כל מינהל ציבורי.
    הבעייה היא משטר ההפרטה הניאו-ליברלי,שדואג להעשיר את יקיריו הספסרים ולפגוע בדיור ציבורי,דיור למשתכן,ובכלל באינטרס של כלל הציבור.

    הפתרון מאד פשוט- להחליף את המשטר,ולהצביע עבור שלי יחימוביץ בראשות העבודה!!!.

  5. פרידריך :

    סורי, לא קונה זאת. בועות נדל"ן היו גם בשוודיה בשנות ה80, בעת שהסוציאל דמוקרטים ואולוף פאלמה הראדיקל שלטו (עם שליטה ממשלתית של 60% מהתוצר).

    גם בשנות ה90 תחת מפגת העבודה, והוצאה ממשלתית גבוהה אפילו במונחים של מערב אירופה באותו הזמן, מחירי הנדל"ן היו יקרים:

    http://youtu.be/yyZKIDl-KKA

    המושחתים של מפגת העבודה הם ממש כמו הליכוד. אי אפשר להאמין בהם. למעשה, במובנים מסוימים זו מפלגה יותר מושחתת מהליכוד (והראייה לכך היא כל התעשיינים ובעלי ההון שתומכים בה).

  6. יוסף בן עזרי :

    "כלומר השוק שיצר את הבועה הנוכחית ותורם בעיקר להתייקרות במחירי הנדל"ן והתפתחותה של בועה."

    איזה מין אורווליאניזם זה? אתה שורה אחת כותב שבנק ישראל מוריד את הריבית ויוצר בועת נדל"ן מלאכותית בצדק, ומאידך אתה טוען שזו אשמת השוק החופשי?

    אם זה בעיה שבנק ישראל בגיבוי ממשלת ישראל גרמו לה (בנק ישראל כידוע, הוא מוסד מתוקף חוק בנק ישראל, הוא לא צץ יש מאין) אז איך זה בדיוק שהשוק החופשי אשם?

    מישהו עושה כאן הגהה?

  7. משתמש אנונימי על חימום בסולר :-) :

    פרידריך
    ממתי הראיון עם פרס? אחרי התכנית ליצוב המשק?

    יוסף בן עזרי – שניהם אשמים.

  8. פרידריך :

    הראיון עם פרס משנת 1996, כשהוא ניסה להיבחר כראש ממשלה לאחר רצח רבין.

  9. משתמש אנונימי על חימום בסולר :-) :

    כלומר, הראיון עם פרס, 11 שנה לאחר התכנית ליצוב המשק.
    בתום קדנציה של ממשלת רבין (שהתמחתה בלא מעט הפרטות), והמהפך בהסתדרות.
    בתום תקופה מסיבית של הפניית ביקושים לשטחים ולערי הלווין מסביב ירושלים, בירת ישראל לנצח שמהווה דוגמה לכשל שוק בתחום הדיור – שעומד בסתירה ליומרה הפוליטית בעניין מעמדה.
    אי אפשר להניח שצעירים ישראלים יוכלו לגור בירושלים כשמחירי הדירות והשכירות בה נקבעים על-פי ביקושים שמקורם בשוק היהודי האמריקאי.
    זו איננה תחרות חופשית.

    ודרך אגב מנהל מקרקעי ישראל הוא לא יותר מונופול מצהל או ממחלקת הדרכונים של משרד הפנים.
    כגוף ממשלתי הוא יכול לשמש דווקא גורם מאזן במצב של כשלי שוק. זה איננו גוף פרטי למטרות רווח. אם הוא פועל כך, זהו עוד כשל של ממשלות שפועלות כאילו תפקידן לשרת את השוק החופשי ואת בעלי ההון.

    לכן ההשוואה לטקסס היא מגוחכת. וגם לא בטוח שההשוואה לשבדיה מתאימה כי לא ברור מה משווים למה. (למשל חוקי השכירות בשבדיה לעומת ישראל ותתפלאו אפילו בהשוואה לחוקי חמורבי שהיו יותר מתקדמים מהחוקים בישראל).

  10. פרידריך :

    חחח ידעתי שיהיו פה הרבה קפיצות לוגיות משעשעות.

    למה ההשוואה לטקסס מגוחכת, רק אתה יודע.. אין הסבר.

    למה השוואה לבועות נדל"ן בשוודיה בשנות ה80 מגוחכת.. סתם ככה.

    כשטוענים שמנהל מקרקעי ישראל ממקסם רווחים הכוונה לכך שהוא מעוניין להעביר למדינה כמה שיותר רווח. שוק חופשי? בעלי הון? סוציאליזם!

    לגבי מפלגת העבודה. שוב התעלמות מכך שההוצאה הממשלתית אז הייתה גבוהה מאוד (גבוהה יותר מרוב מדינות מערב אירופה), ומכך שהממשלה בהחלט התערבה מאוד בשוק הדיור בשנות ה90 (בניית ערים חדשות, התוכניות של אריק שרון, פואד כמדומני וכיו"ב)

    כמו כן, גם התעלמות מכך שהמנחה טוען שהקושי קיים כבר למעלה מ20 שנה, כלומר הרבה לפי תוכנית הייצוב. ולסיום גרף נחמד בנושא:
    http://images.globes.co.il/Images/NewGlobes/Misc_2/2012/dira-550.2012722T114723.jpg

    המחירים ירדו מעבר לקו 14 המשכורות רק בתקופות של מיתון יחסי כמו בתקופה שלאחר מלחמת יום הכיפורים, ל*אחר* תוכנית הייצוב, ובמשבר של תחילת שנות ה2000.

  11. ק. טוכולסקי :

    בטקסס כמו ברוב מדינות ארצות הברית התפוצצות בועת הנדלן יצרה מציאות של דיור זול כי אין לאף אחד כסף לקנות והבנקים למשכנתאות תקועים עם המון נדלן.
    הנגיד ועל זה כתבתי פה כבר לא מעט פעמים שם הגבלות במקום אחד ביודעו שהעדר ינהר לאן שינהר זה בהחלט יצר מציאות בהתערבות שלטונית, אבל אם הנגיד לא היה מנסה רק להציל את היצואנים או להכריח את המשקיעים לחזור לבורסה והממשלה היתה מתוך מודעות לאפשרות הסבירה של נהירה לשוק הנדלן פועלת להגבלת נהירה זו היתה נחסכת לנו הבועה.
    כלכלת שוק וגם שבדיה של אולף פלמה היתה כלכלת שוק או כל מדינה בשליטה ס"ד תמיד תגרום למשברים, עליות וירידות, בועות ומיתון. באיזה כלכלה מתוכננת היו בועות נדל"ן? אפשר להגיד הרבה דברים על הקומוניזם הסובייטי, אפשר לצחוק על גושי הבניינים המכוערים בפרוורי הערים הגדולות, אפשר גם לזכור שבפעם הראשונה באזורים אלו לא הייתה מצוקת דיור תודות לבנייה של ריאליזם סוציאליסטי שאולי יצר שיכוני ענק אבל נתן מענים לצרכים והיה מאוד חסכני בבזבוז מרחבי קרקע לנחלות פרטיות של בעלי יכולת.

  12. יוסף בן עזרי :

    " אפשר להגיד הרבה דברים על הקומוניזם הסובייטי, אפשר לצחוק על גושי הבניינים המכוערים בפרוורי הערים הגדולות, אפשר גם לזכור שבפעם הראשונה באזורים אלו לא הייתה מצוקת דיור תודות לבנייה של ריאליזם סוציאליסטי שאולי יצר שיכוני ענק אבל נתן מענים לצרכים והיה מאוד חסכני בבזבוז מרחבי קרקע לנחלות פרטיות של בעלי יכולת."

    חחחחחחחחחחחחחחחחחחח.

  13. פרידריך :

    מה פתאום! זו עובדה ידועה שבטקסס המחירים כמעט ולא עלו:

    http://macrobusiness.com.au/wp-content/uploads/2011/01/USA+House+Prices1.jpg

    ההבדלים בין טקסס למדינות האחרות, מדוע שם לא הייתה בועה:

    http://houstongrowth.org/files/HowTexasAvertedRecessionfinal.pdf

    ובכלל, דווקא כעת המחירים שם דווקא עלו, וגם המכירות חזקות:

    http://www.chron.com/business/article/Houston-housing-market-strengthens-3714496.php

  14. פרידריך :

    תרשה לי לא להתייחס לעניין הקומוניזם.

    לגבי כלכלה מתוכננת, סין נחשבת אצלך לכלכלה מתוכננת בתחום הנדל"ן?

  15. משתמש אנונימי על חימום בסולר :-) :

    ההשוואה לטקסס מגוחכת, כי צריך לזכור את מרכיב הקרקע, חוץ משאר דברים.
    ההשוואה לשבדיה חסרה כי לא נלקחו בחשבון חוקי השכירות זה נכון בעצם גם לטקסס וגם בכלל.
    ה"תקופה" של אריק שרון וכנדמה לך פואד" על מה בדיוק מדובר?
    אולי על גל העליה של שנות ה-90 ? מתי היה גל כזה לאחרונה בשבדיה או בטקסס?
    נכון – אריק כלמור הממשלה וזו שלאחריה התערבו בשוק.

    תכנית הייצוב היתה ב- 1985 כך שצריך להחליט פה אם מדברים על אותו הדבר. כי לפי חשבון פשוט, עברו מאז יותר מ-20 שנה.

    וכן, גם מחלקת הדרכונים יכולה להחליט למקסם רווחים, הרי אין לה מתחרה, או בקיצור מונופול שיכול להכניס הון למדינה.

  16. ק. טוכולסקי :

    פרידריך אין לי לגבי מה שעשו בסין את אותו הביטחון שיש לי לגבי מה שזה עשה ברוסיה/הונגריה/צכיה/גרמניה

    12 סע לברלין, תראה אילו שכונות הן הכי מבוקשות בגלל הבנייה האיכותית והמחיר הזול, לא בדיוק במערב

    לכולם, אפשר לעשות הרבה דברים ולהגיד חחחח או להביא דוגמאות לאיזה יופי הקפיטלךיזם עובד, בסופו של דבר העולם שבו אנו חיים הוא תוצר של הקפיטליזם, מרוצים, סבבה תמשיכו עם החחחחח, לא מרוצים, בואו יש אלטרנטיבות שגם במקומות שהניסיון הראשון בהן כשל, הם הותירו התקדמות ואלטרנטיבות שיחס ההצלחה כישלון, סבל ושלווה בהן הפוך לזה של הקפיטליזם, התגובה לכך היא בדדר"כ חחחחח ואחר כך בוכים כל הדרך למשכנתא

  17. פרידריך :

    איזה מרכיב הקרקע? המדינה מחזיקה בכלל ביותר מ90% מהקרקעות, ואפשר לחשוב שהמצב בשטח דומה להונג קונג (גורדי שחקים) – לא. רוב הבניינים בארץ מיושנים ונמוכי קומות. יש פה אפשרות לבנות מאות אלפי יחידות דיור, אם בהליכים של פינוי-בנוי, והעמדת רבי קומות במקומם, ואם בבנייה על שטחים רקים (אגב, בכל אזור המרכז יש כאלו) בכדי שאלו יתמכו בגידול האוכלוסיה בארץ.

    לגבי שבדיה, מה הקשר לחוקי השכירויות? אני דברתי על כך שהייתה שם בועת נדל"ן, תחת מנהיג סוציאל דמוקרטי די רדיקלי.

    בתקופה של פואד ובעיקר שרון, על פי הויקיפדיה התקציב של משרד השיכון היה הגדול מבין תקציבי הממשלה:
    http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%9C_%D7%A9%D7%A8%D7%95%D7%9F#cite_note-23

    כמובן שהעלייה מברה"מ סייעה למחירים לעלות, אבל עדיין הייתה מדינות תכנון ותקצוב נרחבת בנושא של שיכון.

    לגבי תוכנית הייצוב, שאתם משום רואים בה כאם כל חטאת, למרות שאלמלא התוכנית הזאת המצב פה היה מדרדר לאסון, להזכירך אנחנו מדברים על כך שהראיון עם פרס נערך ב1996, ובו נטען שהמחירים יקרים מדי כבר מעל ל20 שנה, בעוד שתוכנית נערכה 11 שנים לפני הראיון.

    אגב, גם שנים רבות אחרי תוכנית הייצוב ההוצאה הממשלתית פה הייתה גבוהה יותר מהוצאותן של רוב מדינות מערב אירופה.

  18. פרידריך :

    טוכולוסקי, ממה שאני יודע בסין יש מדיניות ממשלתית של התערבות חזקה בתחום הדיור. הוקמו ערי (רפאים), העבירו מיליונים ממקום למקום בהתאם לשיקולים של המדינה וכיו"ב. וגם שם הייתה בועת נדל"ן:
    http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2011/11/08/chinas-housing-bubble-past-and-its-future/

    לגבי ברלין, אני לא כל כך מכיר את ההעיר אבל זה לא האזור של המהגרים,הסלאמס והאבטלה הגבוהה (אגב, בברלין יש 13% אבטלה)?

    לגבי קפיטליזם, בארה"ב המחירים ממש לא גבוהים, גם לפני וגם באמצע הבועה (באמצע הבועה המחירים עלו ממשכורת שנתית של 3 שנים למשכורת שנתית של 4 ומשהו) הם היו נמוכים משמעותית מהמחירים בישראל. אמריקאי יכול לקנות דירה במחירים מצוינים יחסית, ומבלי להשתעבד. גם בדוגמא של יוסטון הראתי זאת. טבלה בנושא:

    http://taubcenter.org.il/tauborgilwp/wp-content/uploads/Heb-prices-fig-2-11-12-26HE.jpg

    האמן לי שכל אזרחי ישראל יהיו מאוד מרוצים אם הם יוכלו לקנות דירה ב4 משכורות שנתיות של משק בית.

  19. ק. טוכולסקי :

    פרידריך, בארצות הברית יש יותר בתים ריקים ממחוסרי דיור שחלק לא מבוטל מהם עובדים או עבדו עד שנשחקו לגמרי.
    ביטול המונופול של המדינה על הקרקעות והעברתם ל2-3 בעלי הון לא יוזיל את מחירי האדמות. שימור המונופול של המדינה ובנייה ללא קבלת תמורה לרוב האוכלוסייה יוזילו את מחיר הדיור וגם לא לבד כי אם המדינה תוותר על חלקה בלי לקבוע מה יהיה המחיר הקבלנים והבנקים פשוט ישמרו על המחיר.

    החגיגה פה תסתיים באסון, סין, טכסס, יוון, בועות בשבדיה, חחחחח הונגריה וכן הלאה.

  20. משתמש אנונימי על חימום בסולר :-) :

    כשמדובר על בועת נדל"ן, או מחירים גבוהים (ביחס למה) השאלה היא האם זה כולל מחירי שכירות או שמחירי השכירות מוגנים ונמצאים מחוץ למשחק. (אלא אם אתה מניח שבמצב כזה לא אפשרית בכלל בועת נדל"ן, ואז זו סיבה לאמץ את שיטת השכירות המוגנת). אם לא, אזי, בועת הנדל"ן יכולה לסחוף את כולם לתוכה ויכולה לחולל משברים קטנים יותר. אז פתח בבקשה את הזום על שבדיה.

    בשנות ה-70 (ואולי קודם, כנראה שכך) ובתחילת ה-80, מחירי ותנאי השכירות ברוב מדינות מזרח ארה"ב היו מוגנים. חלק גדול מהאוכלוסיה בכלל לא רכש דירות.
    כן, כן ארה"ב, כולל פנסילבניה (שבה למשל אי אפשר היה לקנות אלכוהול אלא בחנות של המדינה. כן כן).
    בועת הנדל"ן שהתפוצצה ב 2008 בארה"ב התחילה כשנתנו הלוואות לא מגובות לכל מי שנכנס וביקש ונרשם. במקרים מסוימים אפילו נתנו הלוואה בגובה 105% מסכום העסקה. (זה היה עסק משתלם במיוחד לכל חסר בית קח מתנה 5% מהעסקה, תתחיל להחזיר אחרי שנה, בינתיים יש לך בית לשנה בלי שכירות, אם בוא העת אינך יכול לשלם את החזרי ההלוואה תניח את המפתחות וצא).
    אם היה כל כך קל לרכוש דירה בארה"ב, ולכולם היתה אפשרות לעמוד בכך – כל הברוך שפרץ שם לא היה קורה, הרי אנשים היו מחזירים את ההלוואות בקלי קלות, לפי איך שאתה מתאר, והבנקים לא היו נשארים עם נכסים ריקים בהיקף כל כך גדול.

    בקיצור, עצם העובדה שאתה משתמש בטבלאות ובסטטיסטיקות מזכירה את הסיפור על הנשים במחסן של הקיבוץ (משהו כמו כל הנשים נמצאות בחודש השלישי להריון).
    הרי פערי המשכורות בארה"ב כל כך גדולים שלא ברור מה נותנת לנו האינפורמציה על דירה חציונית עם הכנסה חציונית. העובדה שאתה מציג את טקסס כדוגמה בלי שיש לנו איזשהי ידיעה על משתנים אחרים, לא תורמת שום דבר. תכתוב מאמר שיפתח את הזום על טקסס ונראה.

    לגבי עתודות הקרקע – אתה מתכוון כנראה להגיד שבהונג קונג הכל נתון בידיים של השוק החופשי, תוכיח.

    לגבי תכנית הייצוב 1985- כאן התור שלי לחה, חה, חה – מעניין
    1.. למה אתה אומר "אלמלא התוכנית הזאת המצב פה היה מדרדר לאסון"? אתה רציני? איזה ממשלות קדמו לתכנית היצוב, תזכיר לי?
    2. ומי אמר שלא היו אפשרויות אחרות לייצוב? מאיזה ספר/טבלה זה בא?

    לגבי שנות ה- 90 סתם לא הבנת את האירוניה שלי. אפשר לעזוב את זה.

  21. פרידריך :

    ראשית, לא בטוח שחייבים למכור קרקעות. כפי שאמרתי. אפשר לעשות פינוי-בינוי ולהסיר את החסמים בנושא (כלומר לתת ליזמים לבנות אפילו 30 קומות במקום בניין מיושן של 2-3 קומות).

    לגבי קרקעות, אפשר פשוט לאסור על יזמים לאגור קרקעות שהמדינה מוכרת. כך לדוגמא הם יהיו חייבים לבנות וללמכור את הבניין לדיירים בתום תקופה מסוימת, אחרת השטח יוחרם והם יאבדו את כל מה שהם שילמו למדינה.

    יש הרבה אפשרויות.

    אני מסכים איתך שבועות לא מסתיימות בטוב.

    לגבי ארה"ב, שוב. המחירים שם , ביחס למשכורת החציונית, הם מהנמוכים במערב. זה שבנו שם יותר מדי דירות נבע מהתערבות הממשל והמדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי.

    http://www.youtube.com/watch?v=GkAtUq0OJ68

  22. פרידריך :

    טוב, נמחק לי פה משהו אז אני אקצר:

    הטענה שלפיה רוב הדירות במזרח ארה"ב בשנות ה80-70 היו מוגנות אינה נכונה. רנט קונטרול היה ויש בחלק מניו יורק, בסן פרנסיסקו חלק מוושינגטון, חלק מLA, ובעוד כמה ערים קטנות בארה"ב. באופן מפתיע למדי, המחירים בערים האלו הם מהיקרים בארצות הברית (למשל, השכרת דירה בסאן פרנסיסקו וניו יורק עולה כפול מאשר ביוסטון).

    בנוסף לכך, שלא לדבר על חוסר היעילות שבשיטת הרנט קונטרול שיוצרת שוק שחור, העדר זמינות, ריקבון וכיו"ב:
    http://www.swedishwire.com/economy/5978-stockholm-egalitarian-rental-boost-black-market

    לגבי המשבר שם, כפי שאמרתי הייתה שם מעורבות ממשלה בעניין הזה:

    http://www.youtube.com/watch?v=Lr1M1T2Y314

    http://commdocs.house.gov/committees/bank/hba95010.000/hba95010_0.HTM

    http://www.youtube.com/watch?v=GkAtUq0OJ68

    http://www.youtube.com/watch?v=kNqQx7sjoS8

    http://www.youtube.com/watch?v=INvKPYdTs3E&noredirect=1

    לגבי הכנסה חציונית, אני לא שמעתי מעולם טענה שלפיה השכר החציוני לא משקף. כך שזה ממש לא נראה לי נכון. הכנסה חציונית מחלקת את האנשים לעשירונים של הכנסה, ומוצאת את מספר האמצע שבין העשירון החמישי לשישי. כלומר, בדיוק האמצע של החברה. זאת בניגוד לממוצע שניתן להטיה על ידי משכורות גבוהות.

    כפי שמראים הוידאוס, הייתה שם התעקשות של ההמשל לתת לאנשים ממש עניים משכנתאות בגלל אובססיה של הממשל האמריקני לבעלות על דירות. אלו אנשים שלא בדיוק יש להם עבודות סדירות, ושהיסטוריית האשראי שיש להם לא הייתה טובה. לכן הם לו יכלו לשם.

    לגבי הונג קונג לא הבנת, הטענה שלי הייתה שהונג קונג כל כך צפופה שכבר אין שם מקום לבנות כמעט ומלא בגורדי שחקים(זה אזור שגודלו 5% משטחה של מדינת ישראל ואוכלוסייתו דומה לה – כלומר כפי שבישראל יחיו למעלה ממאה מיליון איש) . בישראל רוב הבנייה היא נמוכה ולא חסרים בכלל שטחים פתוחים הוא שטחים של בסיסי צבא – יש מקום.

    לגבי תוכנית הייצוב, לפי רמת ההוצאה הממשלתית מתוך התוצר, הפרויקטים החברתיים שהליכוד עשה וכיו"ב, אני מסיק שהליכוד היה מאוד חברתי בשנים לפני התוכנית.

    לגבי הפיתרון, אלו הממצאים שלו:

    http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=625133

    לדעתי הגיוני מאוד שיפסיקו לייצר כסף בכדי לממן את פעילות הממשלה ובכדי להחזיר חובות. אתה חושב שלא צריך?

  23. עמית-ה :

    הדרך הנכונה לפתור היום את בעיית הדיור היא הקמת חברה ממשלתית לבניה שתעשה פרוייקטים של בינוי וחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה ובו בזמן תגדיל את הבנינים.
    מדינת ישראל הוכיחה כי אפילו כאשר אין כסף וידע ניתן לפתור בעיות דיור, נכון זה היה בשנות ה-50 כשהיינו עדיין פוטנטים, אבל ויאגרה במקום הנכון יכולה לחולל כאן גם היום נס דומה.

  24. עמית-ה :

    וגם כאן ישנם כמה משתנים שמשפיעים. http://gidioneshet.blogspot.co.il/2012/08/blog-post_16.html

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.