מצלמות מעקב במרחב הציבורי – פגיעה קשה בזכות לפרטיות
עו"ד יהונתן קלינגר, חבר "עבודה שחורה" ותושב תל אביב, כותב לחברי מועצת העיר שלו ומבקש מהם לא להעביר תקציב להצבת מצלמות מעקב במרחב הציבורי
חברי מועצה יקרים שלום רב,
שמי יהונתן קלינגר, אני תושב העיר ועורך דין;
אני פונה אליכם בדאגה כיוון שהיום, במהלך ישיבת המועצה, תתבקשו לאשר תקציב של מיליוני שקלים לצורך הצבת מצלמות במרחב הציבורי כחלק מיישום חוק העזר העירוני להסדרת הבטחון. חשוב לי לכתוב לכם כי בעקבות דיון שנערך לפני כחודש ומחצה בכנסת הוחלט להקפיא הצבת מצלמות ברשויות המקומיות עד לאחר הסדרת העניין בחוק והוצאת נהלים מסודרים לשימוש במצלמות שימנעו פגיעה בפרטיות התושבים ובמיוחד פגיעה בקטינים.
ההצבעה היום בעד העברת התקציב, וזאת לפני שהועברו נהלים מסודרים, משמעה מתן צ'ק פתוח לעובדי העירייה לפגוע בפרטיות התושבים והינה פעולה שעומדת בסתירה מוחלטת להנחיות הכנסת בנושא. אני קורא לכם היום, לפני שהעניין יהא מאוחר מדי, לא להצביע בעד.
לאחרונה, בעקבות דיון ארוך בכנסת, הכין משרד המשפטים מסמך המפרט את הבעיות בהצבת מצלמות אלו, כולל בעיה של העדר סמכות; בין היתר, קבע משרד המשפטים כי "השאלה האם ראוי ורצוי "להפריט" את הסמכויות המיועדות לטיפול בבעיות אלה, ולהעבירן מטיפול המשטרה לגורמים נוספים, כגון הרשויות המקומיות היא בעיה נכבדת וקשה, החורגת בהרבה מגבולות מסמך זה. מפאת קוצר היריעה, די אם נדגיש בשלב זה שבדומה להפרטת השימוש בכוח, גם הפרטת השימוש באמצעי הפוגע באופן חמור בפרטיות – איננה עניין של מה בכך והשלכותיה על חירויות האדם עשויות להיות עמוקות ונרחבות."
כמו כן, דרש משרד המשפטים כי בטרם תתקבל החלטה כלשהיא על הצבת מצלמות, יש לערוך דיון ציבורי מקיף, ובדיקה משמעותית "בטרם קבלת ההחלטה על עצם השימוש במצלמה יש לערוך תסקיר של השלכות השימוש במצלמה על זכויות הציבור, ובמיוחד על הזכות לפרטיות; ככל שתחום הכיסוי רחב יותר, והיקף האנשים המושפעים צפוי להיות גדול יותר – כך צריכה להיות הבדיקה המכינה עמוקה ומקיפה יותר". כך, בכל הנוגע לקטינים, הבהיר משרד המשפטים כי "תשומת לב מיוחדת יש להקדיש גם לשימוש במצלמות מעקב במקומות בהם נוהגים להתכנס ילדים, כגון מוסדות חינוך או מתנ"סים. בהיעדר הסמכה מפורשת לפי חוק להפעלת המצלמה, ספק אם ניתן להסתפק ביידוע פסיבי של הילדים המצולמים באמצעות שלטי אזהרה, כבסיס להכשרת המצלמה: שהרי בעיקרון ילדים אינם כשירים לביצוע פעולות משפטיות כדוגמת מתן הסכמה (ולו מכללא) לפגיעה בפרטיותם."
ניתן לקרוא את המסמך המלא של משרד המשפטים בעמוד האינטרנט. בעקבות מסמך זה, ערכה ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת דיון אשר בו נקבע כי תוקפא תכנית הצבת המצלמות וזאת עד לחקיקה מסודרת. בהודעה לעיתונות אשר פרסמה חברת הכנסת רונית תירוש, יושבת ראש הועדה, הוחלט כי:
"משרד המשפטים יכין הצעת חוק שבו יוגדרו תכליות מותרות לשימוש בצילום במרחב הציבורי. כמן כן הצעת החוק תעגן את חובת יידוע הציבור על הצבת מצלמות. הרשות למשפטים, טכנולוגיה ומידע תפיץ את הגדרת "מאגר מידע", לרשויות השונות. משרד הפנים ינחה משפטית את הרשויות המקומיות, באשר לסטנדרטים הנדרשים להצבת מצלמות. כמו כן, יחייבו את הרשויות ברישום במאגר המידע".
ההודעה לעיתונות כאן.
כלומר, הצבעתכם היום בעד אישור הצבת מצלמות בטרם יועבר חוק המסדיר את הנושא, ובטרם יוצאו הנחיות מסודרות, לא רק שתפגע באזרחים אלא תגרום למצב בו ההחלטה תסתור במפורש הנחיות של הרשות המחוקקת. אני קורא לכם היום להתנגד להצעה ולא להעביר סכומים וזאת עד שיועברו ההנחיות המסודרות לעיונכם, כך שתוכלו לבדוק שהכסף אותו אתם מעבירים לטובת הפרויקט אכן עומד בהוראות החוק ושומר על פרטיות הציבור במידה הראויה.
עותק ממכתבי זה נשלח לחברת הכנסת רונית תירוש, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, וכן אתר עבודה שחורה.
בברכה,
יהונתן י. קלינגר, עו"ד.
הערות המערכת:
1. לצד נושא הפגיעה בפרטיות מעניין לבדוק את ההשערה האינטואיטיבית כי רישות רחובות ערים במצלמות יקטין את הפשיעה והאלימות. ממצאים רבים מהארץ ומהעולם סותרים השערה זו ולכן מעלים תהיות בנוגע ליחס עלות-תועלת של פרויקטים מסוג זה. ראו לדוגמה כתבה בדה-מרקר על "עיר ללא אלימות", מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, וכתבה של ה-BBC על מחקרים שנערכו בבריטניה ובארה"ב.
2. מכתב זה נשלח ב-25 ביוני, אך הישיבה שהתקיימה במועד זה התפוצצה בטרם התקיימה הצבעה בנושא שבנדון.
תגיות: הגנת-הפרטיות, הפרטת המרחב הציבורי, זכויות-הפרט, יהונתן-קלינגר, מצלמות אבטחה, מצלמות-מעקב, מרחב-ציבורי, עיריית תל אביב, פגיעה בפרטיות, רונית תירוש, שאלות גולשים
קישור קבוע
2 תגובות
Email This Post
2 ביולי, 2012 בשעה 8:05
לא מבינה, אם המרחב הוא ציבורי, היכן הפרטיות שכביכול עלולה להפגע?
2 ביולי, 2012 בשעה 9:53
אז מה?!
הזכות שלי לביטחון אישי וזכותם של רוב אזרחי ישראל שומרי החוק בנפגעים מוונדליזם שיטתי או מקרי אינה יורת חשובה ויותר מוצדקת?!
אני סבור שבהחלט כן.
השאלה אינה אם יש מקום להפעלת אמצעים לשמירה על הסדר הציבורי ועל שלום הציבור, אלא אם אין ניצול לרעה של אמצעים אלה.בניצול לרעה יש להאבק; את היתרונות יש להדגיש ולקדם ככל האפשר.