גישות לחינוך בישראל – הזמנה לכנס
ביום א' 24.6.12 יתקיים באוניברסיטת ת"א כנס בנושא "החינוך בישראל: בין שתי תפיסות פדגוגיות מנוגדות". הכנס יתמקד בגישות הפדגוגיות של יפן ופינלנד, ובמידת התאמתן לחינוך בישראל
שתי מדינות, המאמצות גישות חינוכיות מנוגדות, בולטות בהישגיהן. האחת יפן והשנייה פינלנד. הגישה החינוכית היפנית, רואה במבחנים כלי מרכזי להנעה ללימודים ולפיקוח על סטנדרטים. מדינות רבות אימצו גישה ריכוזית זו, ובכללן אנגליה וארצות הברית, והיא הפכה למודל חינוך סטנדרטי. המודל שעוצב בפינלנד, להבדיל מזה של יפן, מושתת על ביזור נרחב של סמכויות לבתי ספר; דרגת חופש גבוהה למורים, אין מבחנים חיצוניים (פרט לבחינות בגרות), ועידוד להתאמת תכנית הלימודים לשונות בהרכב התלמידים תוך טיפוח תרבות של אמון בבית הספר.
הניגוד בין שתי הגישות הפדגוגיות בולט בעיקר על רקע השינויים המתחוללים עם המעבר לחברה של ידע וההסבה הגוברת לכלכלה המתבססת על שירותי ידע. אלה יוצרים חזון חדש ושפה חדשה הרואה לנגד עיניה בוגרי מערכות החינוך הניחנים במגוון תכונות כגון: יכולת למידה עצמית; יכולת עיבוד של ידע חדש; שימוש מתקדם בטכנולוגיית המידע; חשיבה ביקורתית; יכולת ניתוח והכללה; יכולת עבודה בצוות; פתיחות לביקורת; ביקורת עצמית; יצירתיות; יוזמה וחדשנות. מדינות אחדות אכן עמלות כיום על שינוי מבנה תכניות הלימוד שלהן במטרה להתאימן לחזון זה.
ומה באשר לישראל? מזה כעשור נעה מערכת החינוך שלנו בכיוון יישום המודל הסטנדרטי שרווח בעולם. עם זאת, יש בישראל יוזמות חינוך אחדות, הן של מנהלי בתי ספר והן של מפקחים, הפועלים בכיוון פיתוח שפת חינוך חדשה, שאינה סטנדרטית, באמצעות למידת חקר; למידה מבוססת פרויקטים; מרחב חופש למורים בתכנון לימודים; שימוש בטכנולוגיית המידע, פיתוח חשיבה ביקורתית ועוד. דווקא התסיסה התרבותית והחברתית האופיינית לחברה הישראלית ותרבות הצעירים והנוער הרווחת בה, הולמת, במידה רבה, את המאפיינים הרלבנטיים למעבר לכלכלת הידע החדשה.
לפיכך מבקש הכנס "החינוך בישראל: בין שתי תפיסות פדגוגיות מנוגדות" להעמיק בהבנת שני המודלים המנוגדים, ולהתמקד בשאלה איזה מבין שני המודלים הפדגוגיים ראוי ורצוי לישראל, או אולי ראוי דווקא לבחון מודל המותאם לצרכי החברה שלנו: מודל ישראלי.
ראשיתו של הכנס ביוזמה של בית-הספר לחינוך באוניברסיטת תל-אביב, אך גיבושו ויצירתו הם תולדה של שיתוף פעולה מקיף ומתואם בין כלל בתי-הספר לחינוך באוניברסיטאות ומוסדות נוספים. הכנס גם מבקש להפנות זרקור ל"רוח הצעירה" והרעננה של מורים ומנהלים, שוחרי שינוי במערכת החינוך. רוח זו, המפעמת במערכת בעת האחרונה, עשויה לבשר אולי את תחילתה של תנופה חדשה ומעוררת תקווה לקידום החינוך בישראל.
נערך על ידי דורוןתגיות: אוניברסיטת תל אביב, אופק-חדש, יפן, פינלנד