postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » יאיר לפיד – קורבן למתקפה לא הוגנת

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

יאיר לפיד – קורבן למתקפה לא הוגנת

נושאים דעות, מועד ב' ב 6.02.12 0:07

אני אולי לא מצביע פוטנציאלי של יאיר לפיד, אבל תקיפתו על רקע קבלתו ללימודי תואר שלישי עושה עוול גם לו וגם לאוניברסיטה

מאת יהונתן קלינגר

רבות יש לי לומר על כניסתו של יאיר לפיד לפוליטיקה, אך זה ליום אחר. במשפט אחד, לפיד עבורי מייצג את כל הסחי בעולם, את התרבות הישראלית הריקה מתוכן, שמתנערת מהעבר שלה ואינה מתכננת על עתיד, תרבות שאיני מזדהה עמה. אלא, שבשבועות האחרונים, מתוך אג'נדה מסוימת, תקיפת לפיד על ידי עיתון 'הארץ' הפכה לפרסונאלית, ועשויה לפגוע במעמד האקדמיה בכלל.

אתחיל בגילוי נאות קט: הן לפיד והן אני לומדים לתואר שלישי באוניברסיטת בר-אילן במחלקה הבינתחומית לתארים מתקדמים שכוללת את התכנית ללימודי פרשנות ותרבותהתכנית למדעי המח והתכנית למדע, טכנולוגיה וחברה בה אני לומד. תכניות אלה מנסות לשלב מדעים וקורפוסים של ידע ממקומות שונים, רבים ואף שנויים במחלוקת. לדוגמא, ביום הלימודים הראשון, במסגרת קורס של נח עפרון נתבקשנו לנתח אתהמניפסט של הUnabomber, טד קזינסקי שדן בהשלכות הטכנולוגיה על החברה. אנו לומדים, לצד טקסטים של אקדמאים רבים ומקובלים, גם טקסטים פחות מקובלים ופחות מלומדים, שמאפשרים לנו להגיע להבנה על כיצד הטכנולוגיה התפתחה והפכה להיות חלק מהחברה שלנו כיום.

לפני כשבועיים, פרסם עיתון 'הארץ' תהיה על כיצד התקבל יאיר לפיד, נטול תעודת בגרות ותואר ראשון, ללימודי תואר שלישי בתכנית לתרבות ופרשנות; בעקבות אותו דיון החלה סערה ציבורית, שהובילה להקפאת לימודיו של לפיד ולשקילה מחדש של האפשרות להתקבל ללימודי תואר שני ושלישי ללא תואר ראשון.

יובל דרור, שהוא גם בוגר התכנית בה למדתי, כתב טור מאוד ביקורתי על לימודיו של לפיד, וכדאי לקרוא אותו. הגם שאיני מסכים עם יובל, אתחיל בלומר שיש לא מעט בדבריו שעיקרם הם: (1) התואר הראשון הוא מלאכה קשה, שמי שלא צלח אותה ככל הנראה לא יצליח הלאה; (2) רופא לא יכול לעסוק ברפואה בלי לימודים, וגם לא שופט, אז מדוע לתת ללפיד?; (3) הטענה כי הדרישות הן פורמאליסטיות מהווה זילות של התארים במדעי הרוח.

העניין הוא שגם אם יובל צודק, אז עדיין צריך לקחת בחשבון כמה דברים. אכן, הלימודים לתואר הראשון הם קשים ומייגעים, אך כולנו יודעים גם מה קורה בהם בפועל, התואר הראשון כנראה עבר זילות,סטודנטים מעתיקים עבודות בכל מקרה והם הפסיקו לקרוא את המאמרים. כן, התואר הראשון אינו חרטא, אלא הפך להיות משהו שכולם מאמינים ש"מגיע להם". וכן, לעיתים התואר הראשון הוא מכשלה טכנית, שינון מגל היה צריך לעבור כדי להתמנות כמפקד גלי צה"ל ולעיתים התואר הוא רק התירוץ.

אבל, באקדמיה חייבים להיות חריגים; החריגים האלה (ולא בטוח שלפיד עומד בהם) חייבים להכיר בכך שלעיתים אנשים חקרו תחום מספיק דיו כדי לקפוץ מעל התואר הראשון, השני או אפילו השלישי. כן; אםמארק צוקרברג ירצה להתקבל היום לתואר שלישי (מחקרי) במדעי החברה על השלכות של רשתות חברתיות, ספק אם מישהו יפקפק בכך שזה חקר עד כה מספיק את הידע, אם לפיד הראה מספיק עבודות (מחקריות, ולא סתם כתיבת ספרות) שעשה בעברו, גם אם אין לו תואר ראשון, ניתן היה לדלג כאן.

צריך להבדיל בין "הנחת סלבריטאי" לבין קריטריונים אלטרנטיביים לקבלה, כמובן שמדובר על קריטריונים אלטרנטיביים וזהים, כלומר: לא שקילות של הסמכה לרבנות שקולה לתואר ראשון אלא שקילות מדעית, מחקרית, של עבודה אמיתית ורצינית. החלטה גורפת שאין ועדת חריגים ולא יקבלו חריגים ללא תואר ראשון תמנע את הגניוס האמיתי, של אנשים שבאו מהפרקסיס ועשו לא מעט, אך לא הקדישו זמן לפורמאליסטיקה. אכן, לא בטוח שלפיד הוא כזה, אבל שווה לבדוק.

נערך על ידי רביב נאוה
תגיות: , , , ,

13 תגובות

  1. דקל עוזר :

    איכשהו האליטות תמיד יצליחו להצדיק קיצור דרך לחברים שלהם.
    אני לא מדבר על יונתן, אלא על המסלול המקוצר לתואר ד"ר.

    ועכשיו הסבר: אם יאיר לפיד רוצה ללמוד – שילמד מה שהוא רוצה ויהיה לו בהצלחה.

    תואר ד"ר הוא קמיע חברתי שאומר: "חברה, בדקנו את הבחור, סמכו עליו" – כדי לקבל כח כזה, אין לאפשר קיצורי דרך.
    כן, לדעתי מארק צוקרברג לא יכול לקצר דרך לד"ר. המסלול שלו כאיש עסקים לא צריך לאפשר לו להתקבל לד"ר לפני עובד עם ניסיון של 10 שנים בפייסבוק נניח שהידע שלו לא נופל מהידע של מארק צוקרברג.

    אז אני לא מסכים בעליל למה שכתוב כאן, ולדעתי משקףאת חוסר ההבנה המקובל בחברה למשמעות התואר ד"ר (ולאחריות הנלווית אליו)

  2. אבו אלמוג :

    המקום היחיד בו המאמר הזה ממש צודק הוא ההפנייה לטור של יובל דרור בעין השביעית. אין הרבה להוסיף על מה שנאמר שם. הטענות העובדתיות עליהן מתבסס המאמר הזה על 'זילות התואר הראשון' טעונות הוכחה. וגם אם כך פני הדברים, זה לא מצדיק את הדילוג על התואר, אלא אולי את הקשחת התנאים, ובדיקה שהתואר הראשון אכן מושג כפי שצריך ולא באמצעות קופי פייסט.

  3. ל רפי :

    דיון זה יש לחלק לשניים:
    א. הטיפול של הארץ בלפיד
    ב. הטיפול של האוניברסיטה בלימודי התואר השלישי

    הארץ אינו חורג ממנהגיו המגונים לצלוב כל מי שאינו מתאים לאג'נדה הפוליטית שלו. נראה שלפיד "סופח" לקבוצה זו, והוא זוכה ליחס "האוי לה". מאחר ולפיד הלך ב"דרך המלך" שהוגדרה על ידי האוניברסיטה, והגיע, ככל הנראה לא ראשון ולא יחיד, לאן שהגיע, הבעיה אינה באמת במגרש שלו אלא בזה של האוניברסיטה.

    אם הישגיו הלא אקדמיים כה בולטים, יכולה האוניברסיטה להעניק לו תואר ד"ר לשם כבוד להערכה על השיגיו אלה מבלי לפגוע במשמעות האקדמית של התואר ד"ר, ובלי לירות לעצמה ברגל באותה הזדמנות.
    ההנחה שלכל מסלול אקדמי צריך להיות גם מסלול עוקף מסלול היא הנחה שגויה. כך עושה האוניברסיטה פלסתר את מדיניותה ואת החלטותיה שלה. מצד אחד דרישה אסבסורדית מבעלי תארים גבוהים מאוניברסיטאות אחרות הבאים להמשיך בהשתלמותם בבר אילן, להשלים מקצועות יהדות "…משום שלא סיימו תואר ראשון בבר אילן…" ומצד שני "חופש אקדמי" בלתי מוסבר המשחרר אותם מכל או כמעט מכל מחוייבות מוקדמת; לא סביר, לא הוגן ולא שיוויוני!

    לסיכום: הטיעון הנכון הוא נגד ההליך שאיפשרה האוניברסיטה ולא נגד לפיד שנכנס בשער שפתחה לפניו.

  4. ק. טוכולסקי :

    יאיר לפיד עושה קריירה ציבורית מלעשות עוול לחלשים ולאחרים בשביל להרוויח פוליטית וציבורית.
    נו אז נניח שהפעם הוא חטף ממה שהוא רגיל להחטיף איתו, מה קרה? מי שמלכלך ומשרת את ההון יכול מפעם לפעם גם לחטוף בחזרה.

    מצאתי מלגה לפוסט-דוק שבאופן נדיר מזמינה גם אנשים שלא הכשרתם האקדמאית היא בתחום המלגה אלא כישורים אחרים כמו ניסיון מקצועי בתחום, האם זה פסול?

  5. יהונתן קלינגר | דוקטורט בחרטא: או איך רדיפת יאיר לפיד פוגעת בכולנו ‏ :: Intellect or Insanity‏ :

    […] [פורסם במקור בעבודה שחורה] […]

  6. מנחם לוריא :

    הבעיה היא לא עיתון הארץ,לא יאיר לפיד ואפילו לא אוניברסיטת בר-אילן אלא החברה הישראלית.

    בר-אילן לא המציאו את ה"פטנט" הזה והוא קיים בכל מיני צורות גם באוניברסיטאות אחרות. בתל אביב,למשל,אפשר לשלם הרבה מאוד כסף ולהצטרף לתוכנית רקנאטי ללימודי תואר שני במנהל עסקים,בל תואר ראשון בכלל רק עם כיס טפוח.

    בעבר החברה הישראלית ביררה את העובדים שלה באמצעות תעודת הבגרות והשירות בצה"ל היום היא מבררת את העובדים שלה לפי למי יש יותר אמצעים ואמצעים – זה כולל יכולת לשלם וללמוד לתואר שיפתח דלתות.

    מארק צוקרברג הוא דוגמא טובה. אם יבוא משהו שמספיק עשיר וגילח מספיק את כיסי הציבור הוא יתקבל ישר לתואר שלישי ויקבל אותו בשנה אחת ויוצהר ככגאון פיננסי וניסיונו מעיד על יכולתו.

    השנוי צריך לחול בחברה הישראלית כדי שתבין שתואר אקדמי הוא אמצעי ולא מטרה. אם הוא מטרה אז למה שבתואר הראשון לא העשה כל מה שרק ניתן כדי לא להתאמץ ולבסוף לקבל את הנייר המיוחל. לעומת זאת: אם הנייר המיוחל הוא אמצעי אני אשב ואלמד כדי לעשות שימוש בידע ולא בנייר.

    כשהנייר/תעודה האקדמית הם אמצעי ולא מטרה מה אתם רוצים מיאיר לפיד, מארק צוקרברג ודומיהם,הם בסך הכל עונים להיצע שקיים היצע שהחברה הישראלית,משום מה,מקדשת ואחר כך מתפלאת שנוצרת בהרות ושמי שיש לו כסף יש לו גם את האמצעי שנקרא השכלה גבוהה.

    מנחם.

  7. יוסי :

    זו בדיוק הדרך של הישראלים למנות מקורבים.

    למה יאיר לפיד זכאי לדלג על התואר הראשון, ורוב הישראלים – שחלק גדול מהם מוכשר לא פחות, צריך לעבוד קשה ולשלם על התואר הראשון, כולל GMT ועוד עבור תארים מתקדמים?

    מדובר בקומבינה של איש שרגיל לקבל דברים בחינם.

  8. משתמש אנונימי :

    מכל הרעש מסביב לעניין, עדיין לא הצלחתי להבין פרטים יסודיים כמו:

    ממתי נמצא לפיד בתכנית הזאת (זה עתה נכנס? עומד לסיים?).
    מהו הנושא שבו הוא מתמחה לצורך התואר (מה שהוא למד ביום הראשון לאממש רלבנטי)?
    מהם הקריטריונים לקבלה לתכנית הזאת?
    איך מתאים/לא מתאים לפיד לקריטריונים האלה?

    הנ"ל מתעתד להיות נבחר ציבור והמידע לפיכך נדרש במסגרת השקיפות והגילוי הנאות.

  9. יונתן כ. :

    ואף אחד לא מזכיר שיאיר לפיד כבר סיים תואר שני בצלחה כך שיש לו קבלות בתחום האקדמי.

    הלוואי שיבדקו גם חוגים מסוימים באוניברסיטת ת"א שבניגוד לחוק נותנים משקל שונה לציון של בוגרי מכללות מבוגרי אוניברסיטאות.

  10. איתמר כהן :

    כרגיל, מעוררים בארץ את השערוריה במקום הלא נכון.
    יש אינספור בעיות עם יאיר לפיד: אין לו כמעט אג'נדה כלכלית – ואם יש לו, הרי שהיא ניאו-ליברלית; הוא חבר קרוב של אולמרט, וגם ניצל בזמנו את הבמה שלו ב"ידיעות אחרונות" כדי לסנגר על אולמרט ולתקוף את מבקר המדינה בחריפות; בניגוד לעיתונאים אחרים שעברו לפוליטיקה, כמו אורבך או יחימוביץ', הוא אף פעם לא קידם ברצינות כעיתונאי שום מאבק חברתי או עמדה פוליטית שנוייה במחלוקת.

    אלה הבעיות האמיתיות. לעומת זאת, שאלת התואר השלישי, כן או לא, היא זניחה.

    זה מזכיר את האופן שבו התקשורת בארץ התעלמה כמעט מהבעיות הקשות האמיתיות עם ביבי (הפרטת הקרקעות, רפורמת הולילנד, הקלות משמעותיות לחברות האנרגיה ברגע האחרון עם קבלת מסקנות ששינסקי) – ובמקום זה נטפלה לנושאים שוליים, על גבול הרכילות, באשר לאורחותיה ומנהגיה של אשתו.

  11. משתמש אנונימי :

    הבעיה עם הסיפור הזה היא קודם כל בעובדות. בכלל לא ברור במה מדובר.
    רגע לאיש אין תארים ורגע הוא סיים תואר שני בהצטיינות (ואז המסלול לדוקטורט הוא חדשות בערך כמו כלב שנשך אדם).
    הערפל הזה משתלב יפה מאוד עם הערפל הכללי שאופף את יהיר לפיד ולכן הוא רלבנטי, אם קושרים אותו בהקשרים הרלבנטיים.

  12. איתי :

    מה שאיתמר אמר

  13. ניר :

    אם תואר ראשון הוא כלכך מיותר אז מדוע מלכתחילה לעשות אותו?
    יכול להיות שהמודל צריך להפוך דומה יותר למודל העסקי – כל מי שרוצה להתקבל לאוניברסיטה צריך קודם כל להדגים הצלחה בתחום שאותו הוא רוצה ללמוד, ניסיון בתור שולייה, קצת עבודה בהתנדבות, הישגים והמלצות ממקורבים ועוד כל מיני פטנטים.

    במודל כזה ניתן יהיה להתחיל ישר מתואר שני אם כי לא ברור מדוע לקרוא לו תואר שני.

    בסופו של דבר, נגיע למצב שלא יהיו תארים בכלל. מי שחושב שזה מצב טוב בעצם מתנגד לעצם העיקרון של האקדמיה.

    מה הקשר של כל זה ליאיר לפיד? לדעתי אין קשר – סתם נטפלו אליו בעניין שאינו קשור בו.

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.