אוצרות הטבע המופרטים – צריך לדעת מתי להלאים
כשהטייקונים לא רוצים לשלם מה שמגיע מהם הפתרון הוא הלאמה
מאת: ק. טוכולסקי
זה לא גז, לא אשלג, לא ירקות ואפילו לא גשם, הטייקונים פשוט משתינים עלינו
קמתי בבוקר (יום ראשון הראשון לראשון), פתחתי עיתון (דה-מארקר, המעורר הרשמי של העצבים בבוקר) ולא הספקתי להגיע עד עמוד 12, כבר הייתי עצבני. כותרת אחת עוסקת בלחץ של חברות הגז לאשר להם לייצא את עתודות הגז שלנו, אזרחי ישראל, בשביל להרוויח יותר. כרגיל הן מאיימות שאם לא יתנו להן לייצא, לא יהיה כדאי לפתח שדות גז. עוד לפני הידיעה ה"מפחידה", כותרת על חישוב התמלוגים של מפעלי ים המלח. לא מספיק שמסתבר שהאוצר שיקר לנו והוא הולך לגבות מעט מאוד, מפעלי ים המלח טוענים שהם ישלמו הרבה מאוד ולכן הם צריכים לשלם פחות. כמה עמודים אחר כך, הבעלים של פרי גליל שוב מאיים לפטר עובדים אם המדינה לא תשלם לו מיליונים תמורת הזכות לשלם לכמה עשרות עובדים קשי יום מינימום. אין ספק – 2012 היא כנראה שנת החזיר, החזיר הקפיטליסט חסר הבושה. ואני עצבני, אבל יותר מזה אני אסיר תודה. אני פשוט שמח שהחזירים כה יהירים וכה חמדנים, ככה אני לא אטעה לחשוב שהם משהו אחר או אתפתה להאמין שמשהו בישראל באמת השתנה.
הטייקונים ומשרתיהם בהווה, מנהלי חברותיהם ועיתונאי החצר שלהם וכן משרתיהם בעתיד, פקידי האוצר שמסוגלים להילחם בכל קשיש על תוספת של כמה שקלים בקצבה אבל מתפשרים עם כל טייקון על המסים שהוא ישלם, עברו להתקפה: עליות מחירים, איום על הציבור שאם לא נוותר להם הם יעזבו וישאירו אותנו עם מפעלי שכר מינימום סגורים ועם המון גז לא מנוצל בים, והמון מסים שיברחו למקלטים בחו"ל. הגיע הזמן להוכיח להם שאנחנו לא מטומטמים.
לא יכול להיות שכל הזמן יאיימו עלינו. מי שלא רוצה לקדוח גז בים – שיחזיר מיד את הזיכיון. אנחנו, אזרחי ישראל והמדינה, כבר נדאג לקדוח שדות גז. אנחנו גם נעשה את זה תוך שאנחנו מזהמים פחות ומשלמים יותר לעובדים וגם ישאר לנו יותר כסף. לא רוצים לבנות בתים על מגרשים שזכיתם בהם במכרז? לא צריך, ניקח את האדמה בחזרה ונבנה בנייה ציבורית. לא רוצים לשלם לפחות 75% תמלוגים על הזכות לחצוב אשלג בנגב? שום בעיה – תחזירו את הזיכיון ותגידו יפה תודה. לא רוצים להעסיק עובדים בגליל העליון בלי לסחוט את המדינה? שלום ותודה, נקים קרן למפעלים באזורים מוכי אבטלה, ונהפוך כל מפעל שמאיימים לסגור ושעובדיו מעוניינים בכך לקואופרטיב במימון ממשלתי ראשוני. אם ניקח מסים הוגנים ומספיק תמלוגים יהיה לנו מספיק כסף גם לזה.
בעלי ההון הגזימו, והגיע הזמן להניף את שוט ההלאמה. הם לא רוצים לשלם מסים ותמלוגים הוגנים, הם רק רוצים לקבל בפרוטות נכסי מדינה ולמקסם רווחים. הם רוצים את הכל ואנחנו אמורים לשלם את המחיר. הם יקחו את הכסף ואנחנו נשאר בלי המשאבים, עם נזקים סביבתיים, עם מקומות עבודה בשכר עלוב ובתנאי עבדות. הם רוצים לבנות דירות פאר לתושבי חוץ, לבנות מתקן יבשתי לקליטת הגז, למכור לנו חלק במחיר מופקע ולקחת את הרוב לחו"ל ולשלם כמה שפחות תמלוגים ומסים. הם רוצים להעסיק עובדים במפעלים עלובים ובשכר מינימום, ועוד לקבל על זה מענקים מהמדינה והנחות בארנונה מהרשויות. אז חלאס, הגיע הזמן לנקוט ביד קשה, להגביל זיכיונות ולהלאים משאבים ומפעלים, לדאוג לתעסוקה בלי מתווכים שרק מוצצים את כספה של המדינה ודמם של העובדים. לבנות לבד דיור בלי בנקים וקבלנים חמדנים.
אפשר לעשות את כל זה, הקפיטליזם החזירי אינו גזירת שמיים. רק שבשביל לעשות את כל זה צריך לפעול, להיאבק ולבחור נכון. אין מקום לאשליות – מי שרוצה מדינת רווחה וצדק חברתי צריך להבין את זה. יש מי שמשרת את ההון ויש מי שנאבק בו. יש מי שהביא למצב הקיים ויש מי שרוצה לשנותו. בעלי ההון חושבים שאנחנו סיימנו למחות, שרוחנו נשברה וגבנו מוכן שוב לשאת בעול, הגיע הזמן להראות להם שזה לא ככה. אין גבול לחוצפתם, אז הגיע הזמן להלאים. אה כן, ושלא יעבדו עליכם!
נערך על ידי דורוןתגיות: הלאמה, הפרטה, טייקונים, ים-המלח, כלכלה, מסים, פוספטים, קפיטליזם, תמלוגי-הגז
5 בינואר, 2012 בשעה 22:25
האמת היא שאפילו לא צריך להלאים, רק לבדוק היטב שאנחנו לא נותנים להם כסף (25 מיליארד ש"ח הטבות מס לתאגידים שמחוייבים במס הכנסה הכי נמוך בארץ וגם אותו לא משלמים).
וכאשר נפסיק לתת להם כסף והם יתמוטטו בגלל עיניים גדולות וכישורים קטנים צריך לאסוף את זה כאסוף ביצים עזובות.
את פרי הגליל אפשר להעביר לידיים של העובדים והחקלאים שאת תוצרתם הוא מעבד.
6 בינואר, 2012 בשעה 0:05
טוכולסקי
תודה על המאמר. אגב, האם ידוע לך מה קרה עם הקרן שהבטיחה הממשלה להקים מתמלוגי הגז לצרכי חברתיים?
6 בינואר, 2012 בשעה 6:43
כמו כולם אני קורא בעיתונים שאין עוד קרן, אבל כל עוד החברות ישתמשו בכל טריק בשביל להגדיל הוצאות ולבוא בדרישות גם אם וכאשר יקימו קרן היא תשאר ריקה.
12 בינואר, 2012 בשעה 13:12
ישראל – מאורת פריצים!
ישראל אינה קפיטליסטית! בשיא המשבר של 2008 הבנקים האמריקנים סרבו לקבל כסף ציבורי כדי לשמור על האוטונומיות שלהם. האם גורם ישראלי כולשהו סירב אי פעם לכסף ציבורי?
אין לי בעיה עם חלוקה סקטוריאלית של תקציבים, אבל הון ציבורי חייב לשרת אנטרס ציבורי. מי שמקבל מים וקרקע לאומיים במחירים מסובסדים (הון ציבורי) לא יכול להתנער מחובתו לשרות הציבור. זה לא קשור לימין או שמאל המנעות החקלאים מהעסקת ישראלים והסמכות על עובדים זרים ועובדי קבלן חצופה שבעתיים כי לא מדובר בהון פרטי של החקלאים אלא בתוצרת מסובסדת בחלקה.
בתקשורת האשימו את המשקיעים המוסדיים שלא שמרו על חסכונות העמיתים אבל נראה שנבחרינו בכנסת ובממשלה עושים עוד פחות מזה להגן על האנטרס שבשימוש בהון ציבורי.
23 באפריל, 2012 בשעה 7:19
הנה דוגמא מעודדת איך לטפל בטייקונים.
http://www.themarker.com/misc/article-print-page/1.1691646
ההלאמה לא הספיקה: ארגנטינה ניתקה את מחשבי YPF מרפסול הספרדית
ארגנטינה מנעה מרפסול גישה למידע על פעילויות חברת הנפט הארגנטינאית שבשליטתה
20:52
22.04.2012
מאת: רויטרס
חברת הנפט YPF, שהולאמה בשבוע שעבר על ידי ממשלת ארגנטינה והובילה לסכסוך דיפלומטי בין המדינה הדרום ארגנטינאית לספרד, ניתקה את מחשביה ממחשבי החברה האם הספרדית רפסול, לדברי שני מקורות המקורבים לנושא לרויטרס.
כריסטינה פרננדס, נשיאת ארגנטינה, הכריזה בשבוע שעבר על כוונתה להלאים נתח של 51% ב-YPF באמצעות השתלטות על מרבית מניותיה של רפסול בחברה, בטענה כי כשלונה של רפסול להשקיע די כספים בחברה הבת הארגנטינאית גורם למחנק אנרגיה בארגנטינה. רפסול, המחזיקה ב-57% מ-YPF, אמרה כי הגדילה בהתמדה את השקעותיה ב-YPF. אנליסטים טענו כי הגבלות מחירי הנפט והגז בארגנטינה הן הסיבה כי חברות לא השקיעו בהגדלת הייצור.
לפי התקשורת המקומית, עוד בטרם סיימה פרננדס את נאומה, נציג הממשל בדירקטוריון YPF, רוברטו בראטה, נכנס למשרדי החברה והקריא את שמות הבכירים שיידרשו לעזוב את המקום באופן מיידי. שעות ספורות לאחר הכרזת ההלאמה בשידור חי בטלוויזיה הממשלתית, שר התכנון הארגנטינאי, חוליו דה וידו, שמונה למנהל החברה הזמני, נכנס למטה החברה. לדברי שני מקורות, ימים ספורים לאחר מכן, YPF ניתקה את כל התקשורת האלקטרונית עם רפסול, ומנעה מהחברה הספרדית לגשת למידע על פעילויות YPF. "בהמשך השבוע נותק הקשר בין רפסול ל-YPF", לדברי אחד המקורות. דובר YPF ודוברו של דה וידו לא אישרו את הניתוק. רפסול נמנעה מתגובה.
הממשל מינה דירקטוריון זמני ל-YPF שיכהן חודש, עד לאישור הצפוי של הקונגרס להלאמה. הסנאט הארגנטינאי צפוי להצביע ביום רביעי ולאשר את הצעת החוק, ולסלול בכך את הדרך לאישור הבית התחתון בקונגרס תוך שבוע או שבועיים. פרננדס שולטת בקונגרס.
ביום שלישי שעבר החזירה ספרד את שגרירה בארגנטינה, במחאה על המהלך להלאמת YPF שבשליטת רפסול, שבין היתר הוביל לצניחת מניות רפסול ב-15% בשבוע שעבר. ממשלת ספרד איימה כי למהלך יהיו השלכות על יחסיהן הדיפלומטיים של שתי המדינות, כמו גם על קשרי התעשייה שלהן ועל תחום האנרגיה.
23 באפריל, 2012 בשעה 16:50
ארגנטינה בדרך הנכונה להחזרת השלטון לעם.