postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » מצב הדמוקרטיה וזכויות האדם ישראל שלהי 2011

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

מצב הדמוקרטיה וזכויות האדם ישראל שלהי 2011

נושאים דעות, זכויות אדם ב 15.12.11 11:00

מכון CIRI פרסם ממצאים מדאיגים ביותר לגבי חופש הדת. מנחם לוריא צלל אל עומק הנתונים ומביא לפניכם תמונת מצב יותר מלאה ויותר עגומה על מצב זכויות האדם בישראל של סוף 2011

הקדמה:

אחת הבעיות של החברה הישראלית היא חוסר סובלנות לביקורת אודות מידת הדמוקטיזציה של המדינה. חוסר הסובלנות הזה מתבטא,בעיקר, בשלילת הביקורת בטיעונים של שמאל הזוי ושינאת ישראל.

מכון CIRI הוא מכון מחקר ששוכן באניברסיטת binghamton במדינת ניו-יורק שבארה"ב.  מאז 1981 אוסף המכון פרטים אודות 198 מדינות ואוצר אותם במסד נתונים מרכזי.  המכון מאפשר לאנשים, אחרי הרשמה והזדהות, לשלוף מידע ממסד הנתונים שלו.  מסד הנתונים מכיל מידע אודות פרמטרים שונים בתחומי חופש הפרט, חופש העיסוק, חופש של מערכת המשפט וחופש הדיבור ועוד.

בכל 10 בנובמבר המכון מעדכן את נתוני מסד הנתונים שלו לשנה הקודמת, קרי: ב 10 לנובמבר 2011 עדכן המכון את נתוניו לשנת 2010.

פעילות המכון ממומנת מתרומות בלבד ואיננו קשור לשום גוף פוליטי או לתנועה חברתית כלשהי.

המכון מתקנן את ממצאי המידע שאסף בסולם ערכים של אפס, אחת ושתיים.

אפס פירושו: קיימות הגבלות חמורות.

אחת פרושו: קיימות הגבלות מתונות.

שתיים פירושו: כמעט ואין הגבלות.

מטרת המאמר:

באמצעות חשבון המשתמש שלי בנתוני מכון CIRI שלפתי מספר פרמטרים שנאספו ואשר נכונים לשנים 2008, 2009 ו-2010 ובאמצעות האתרים המקוונים של העיתונים בישראל אצרף מראי מקום לאירועים המצביעים על ממצאים כפי שנאספו על ידי מכון CIRI כשכל מראי המקום הם מהחודש האחרון.  כל זה במטרה לעורר את השיח הבקורתי על הדרדרות מצב הדמוקרטיה והחופש בישראל בשלהי 2011.

כל מי שירצה לקבל את הנתונים שנשלפו על מנת לעיין בהם ו/או על מנת לנסות לבקר את האמור פה ובכלל – מוזמן לפנות אלי באמצעות הדואר האלקטרוני לכתובת ml@netvision.net.il ובשורת הנושא לציין CIRI REPORTS הנתונים יועברו בדואר חוזר.

חופש דת:

ציון בשנים 2008 2009 2010 אפס.

דיני האישות בישראל 2011 מנוהלים אך ורק על פי הדין הדתי.  זה נכון לגבי יהודים, לגבי מוסלמים ולגבי נוצרים ובאהיים.

לעיון נוסף: http://cafe.themarker.com/topic/2219903/

ועוד: http://news.walla.co.il/?w=/9/1884711

חופש הדיבור:

בשנת 2008 הציון לישראל היה אפס, כלומר קיימות מגבלות חמורות על חופש הדיבור.  בשנים 2009 ו 2010 הציון היה אחד כלומר קיימות מגבלות מתונות על חופש הדיבור.

לעיון נוסף: www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3495010,00.html

אי תלות של מערכת המשפט:

בשנים 2008 ועד 2010 כולל,  הציון הוא שתיים קרי כמעט ואין הגבלות על אי תלותה של מערכת המשפט בישראל,ברם: על שולחן הכנסת מונחים שני חוקים שיש בהם טעם לפגם בעניין האי תלות, החוק הידוע בכינויו חוק גרוניס,  והתיקון לחוק בחירת שופטים.

לעיון נוסף (למשל): www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4100997,00.html

זכויות עובדים:

בשנים 2008 2010 כולל הציון הוא אחד קרי ישנם מגבלות מתונות על זכויות עובדים.

לדוגמא: http://it.themarker.com/tmit/article/17802

אסירים פוליטיים:

בשנים 2008 2010 כולל הציון הוא אפס קרי בישראל מגבלות חמורות על אסירים פוליטיים.

לעיון נוסף:http://hagada.org.il/2011/06/19/%D7%A9%D7%95%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%AA%D7%99%D7%A7%D7%94-%D7%90%D7%A1%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%A4%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%98%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%A4%D7%9C%D7%A1%D7%98%D7%99%D7%A0%D7%99/

ועוד לעיון נוסף: http://www.haaretz.co.il/news/politics/1.1590797

עינויים:

בשנים 2008 ועד 2010 כולל הציון לישראל אפס קרי ישנם מגבלות חמורות על עינויים.

לעיון נוסף: http://www.haaretz.co.il/opinions/1.1589949

הדרת נשים:

בשנים הרלוונטיות לא נאספו נתונים בדבר הדרת נשים.

לעיון נוסף: http://www.themarker.com/advertising/digital/1.1590634

זכויות פוליטיות לנשים:

הציון בשנים 2008 2010 כולל הוא שתיים קרי כמעט ואין הגבלות על זכויות פוליטיות לנשים בישראל.

למידע נוסף: http://www.knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m02184.pdf

דיון:

ישראל היא התפוצה הגדולה ביותר בעולם של יהודים.  בישראל אין הפרדה בין דת למדינה ונראה כי לדת היהודית יש מדינה ולא להיפך.  חיי האישות בישראל מנוהלים אך ורק על פי עקרונות הדת היהודית בפרט ושאר הדתות בכלל.  אין בישראל חופש דת ומוטלות עליו מגבלות חמורות.

על חופש הדיבור בישראל מוטלות מגבלות מתונות. רובן נובעות מהילך המחשבה שלפיו השיח בנושאי בטחון ומדיניות החוץ שמור ליודעי דבר שהם, בדרך כלל, יוצאי מערכת הבטחון קרי גנראלים לשעבר בצה"ל.  בשטחים שנכבשו ב-67 החוק התקף הוא החוק הצבאי ושם אין בכלל חופש דיבור, הוא שמור לאזרחיה של מדינת ישראל בלבד. מדינת ישראל נוהג בדו פרצופיות לגבי התבטאויות בנושאי בטחון שעליהם קיימת צנזורה צבאית. בכיר בממשל הישראלי שפיטפט אודות תוכניותיה של ישראל וארה"ב בעניין הגרעין למטרות אזרחיות פוטר ושולמו לו פצויים מוגדלים מכיסו של משלם המיסים הישראלי לעומתו – ענת קם אשר חשפה פקודות של אלוף פיקוד המרכז שמעליהן מתנחוסס דגל שחור ואסורות לביצוע יל פי הלכת פסק דין כפר קאסם הושלכה לכלא לארבע וחצי שנות מאסר.

מערכת המשפט הישראלית כמעט ואינה מוגבלת, ברם על שולחן הכנסת מונחים כמה וכמה חוקים שעשויים לפגוע באי תלות מערכת המשפט במערכת הפוליטית. כמו כן בישראל מתקיימת מערכת משפט צבאית ששופטת תושבים שאינם אזרחי ישראל ומתגוררים בשטחי יהודה ושומרון.  מערכת המשפט הזו תלוייה בשלטון הצבאי והפיקוח הציבורי עליה לא קיים.  בישראל 2011 עדיין נהוגות תקנות ההגנה לשעת חירום המאפשרות, בהחלטת שר, להצר את צעדיהם של תושבי המדינה ללא יכולת לערער על כך וזה באיצטלה של טובת הפרט ולמען ביטחון המדינה.  אין שיח ציבורי לביטול או הסדרת תקנות ההגנה לשעת חירום והממשלה יכולה לעשות בהן שימוש כל אימת שרק תחפוץ בכך ללא דיון ציבורי וללא יכולת להתנגד.

על זכויות העובדים בישראל מוחלות מגבלות מתונות.  עבודה מאורגנת וצמיתה בישראל 2011 הולכת והופכת לשיטת העסקה נדירה.  עובדים ישראליים, בכל רמות התעסוקה, חשופים לפיטורים שרירותיים ומצב הבטחון התעסוקתי גרוע ביותר הן אצל מעסיקים פרטיים ואצל אצל הממשלה שהיא אחד מהמעסיקים הגדולים במשק.  המגמה בהגדלת המגבלות על זכויות עובדים הולכת וגדלה. בנוסף לכך: קרנות הפנסיה של העובדים בישראל לרבות צה"ל משטרת ישראל ועובדי המדינה הופרטו.  כספי הקרנות מושקעים בחברות ישראליות הפעילות בישראל ומחוצה לה ואשר מנוהלות ברשלנות וחובותיהן לקרנות הפנסיה הולכים ותופחים כדי סכנת חידלון. גם כאן מדינת ישראל נוקטת בשב ואל תעשה.

על אסירים פוליטיים ועל עינויים יש בישראל מגבלות חמורות ברם, רוב המגבלות האלה חלות על תושבי רצועת עזה יהודה ושומרון שאינם תושבי ישראל. משטרת ישראל איננה מצטיינת בתחום האלימות לא לגבי הפגנות בתוך תחומי ישראל רבתי ולא בעת ביצוע מעצרים וחקירת חשודים ולכן המגבלות החמורות על עינויים בישראל 2011 נוגעות גם לאזרחיה של מדינת ישראל בתחומי ישראל – אלה שאינם נמצאים במחלוקת פוליטית.

ב-2011 חלה ירידה מדאיגה מאוד במעמד האישה בישראל.  הדרת נשים נהוגה בתחבורה הציבורית, בצה"ל, באוניברסיטאות, בשילטי הפרסום ועוד. בכנסת ישראל נשים מיוצגות אם כי, ביחס למספרן באוכלוסיה, ייצוגן הוא בחסר.  בישראל קיים שיוויון זכויות מלא לנשים בקשר לזכות הבחירה.

מדינת ישראל הינה התפוצה היהודית הגדולה בעולם. על עובדה זו יש לשמור מכל משמר והיא אבן יסוד להתקיימותה ולשלמותה של המדינה ברם, בשל מדיניות בת כמה עשורת שנים של שב ואל תעשה מצידן של ממשלות ישראל ושל ממשלת ישראל הנוכחית, שלגבי תקופת משילותה נאספו הנתונים הנ"ל, כל זה גורם לקבוצות לחץ של מיעוטים בחברה הישראלית לתפוס עמדות כוח ולפגוע באופייה הדמוקראטי של המדינה.

ההדרדרות בחופש הפרט ובדמקורטיה בישראל מדאיג מאוד ומסכנת סכנה מוחשית בת קיימא את היות ישראל התפוצה היהודית הגדולה והאחרונה בעולם. ההדרדרות הזו חייבת להעצר.  אחרת,כפי שטוען ומוכיח פרופ' (אמריטוס) אמנון סופר, תוך פחות מעשור תקרוס החברה הישראלית לתוך עצמה ותאבד עצמה לדעת.  זה דבר שאסור בשום אופן שיקרה ואת הדרדרות הדמוקרטיה וחופש הפרט יש לעצור – ומיד! כי פירושה המעשי הוא סכנה מוחשית להמשך קיומו של העם היהודי בכלל ומדינת ישראל בפרט.

מנחם.

נערך על ידי יוחאי
תגיות: , , ,

5 תגובות

  1. יונתן כ. :

    מעניין אם מישהו עשה מחקר השוואתי בשאלה,כמה מדינות בעולם עסוקות ללא הרף בשאלה על מידת הדמוקרטיות/נאורות/מוסר וכו' ובמכה מהן המצב התדרדר משנה לשנה החל מהקמת המדינה ואילך…

    מבחינה דמוקרטית השנה לא השתנה שום דבר מלבד דיבורים ותגובות שמהווים רעש והפרעה לכל עשייה נורמלית.

    אני לא מודאג מהדמוקרטיה הישראלית,בעצם אני כן מודאג,אני מודאג מהנטיה שלנו לנסוע פול גז בניוטרל ומרוב היסטריה לפספס דברים חשובים.

    אתמול ראיתי כתבה על הדרת נשים איומה ונוראה בטכניון,כאילו שעכשיו עשו נומרוס קלאוזוס לנשים כשבתכל'ס הוסיפו מקבץ שעות נפרדות לדתיים כי היה ביקוש לזה,דבר דומה קורה בסטודיו סי שנמצא ליד הבית שלי או בחוף הדתיים שנמצא בתל אביב,קצת פרופורציה תעשה לנו רק טוב.

    אגב הדרת נשים,עוד לא שמעתי את הגאון שבמקום להתנגד יציע פתרון שישלב בין סובלנות לציבורים שונים לבין שילוב נשים (דוגמא חוק שיכריע שבכל מקום שרוצים לעשות מתחמים שונים לנשים וגברים יוסיפו מתחם משולב בגודל מסוים).

  2. מנחם לוריא :

    לקריאה נוספת...

    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4161989,00.html

    מנחם.

  3. מנחם לוריא :

    יונתן-כ.

    הנתונים שבמאמר הם מהשנים 2008,2009 ו 2010 ולא מ 2011 והם מצביעים על מגמה.

    הממשלה הנוכחית התחילה את שילוטנה ב 2008 ולא שינתה לטובה שום דבר בתחום הזה – כך לפחות לפי הנתונים.

    מאוד יתכן שהטכניון עשה מעשה ראוי. אבל לפעמים צריך לחשוב גם על העתוי וגם על אמצעי הפרסום – ובטכניות בפרוש לא יושבים כסילים. הפעם,ובהחלט יתכן בדרך לכוונה טוב, נכשלו.

    וגלוי נאות: אני ממש לא מת על אופן המשילות של ממשלת נתניהו. וגם לא הלהג והשב ואל תעשה בנושא הדרת נשים. וכשארוע כזה קורה במשמשרת שלה ובטכניון אני עט על זה "כמוצא שלל רב" כי אם הייתה משילות הכישלון של הטכניון לא היה יכול לקרות.

    אני לא הגאון ימצא פתרון להדרת הנשים. אם תרצה שאמצא פתרון ובמידה וארוץ לכנסת ה 19 תבחר בי ואז אהייה מחויב להפוך לגאון שאותו אתה מחפש. ורק לפתור את בעיית הדרת הנשים זה כמו לתת אקמול לחולה סרטן. הפתרון,פשוט לכתוב לא פשוט לעשות, הוא בלהפריד דת ממדינה. הפטנט הזה נוסה אמפירית בהרבה מקומות ובחלקם לםפני הרבה מאוד מאות.

    ומשהו קצת יותר אישי (אישי כי זו דעתי): מדינת ישראל הוכרזה ב 48 אבל הוקמה הרבה קודם לכן. עד 48 הייתה דמוקראטית למופת ואור לגויים בלי טיפת ציניות והפסיקה להיות כזו לאחר ההקמה. מאז הוקמה סותמים פה פיות בהרבה מאוד תחומים, מפלים פה אנשים על רקע צבע עור ושיוך דתי ועדתי והרשימה עוד ארוכה. אז מה? ב 2011 צריך להמשיך את זה. אני חושב שלא ובהתאם לכך התבטאתי כאן וכמה מאמרים אחרים פה לעבודה שחורה וממש לאחרונה.

    תודה על הארתיך ולא כדי לצאת ידי חובה.

    מנחם.

  4. מנחם לוריא :

    ובטרם נפרוש לסופ"ש ובנימה קצת יותר חיובית:

    אבותי רצחו את אגם החולה. בני דורי השיבוהו,באופן חלקי, לחיים.

    אגם החולה לא פנה לבג"צ. לא גייס לובי בכנסת, לא התחבר לשום טייקון, לא ערער לבג"צ ולא הדיר נשים. אגם החולה פשוט: עשה ועושה.

    הינה מנפלאות הארץ:
    http://news.walla.co.il/?w=//1885655
    ועוד אחד:
    http://news.walla.co.il/?w=/5700/1881080

    אולי,אנחנו, בני הארץ נלמד משהו מאגם החולה – שלנו.

    סופ"ש נעים.

    מנחם.

  5. מנחם לוריא :

    ואני את זה לא המצאתי..

    בבקשה:

    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4162410,00.html

    מנחם

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.