דיור למי שאין להם בית והנגיד של הבנקים

פעולותיו של נגיד בנק ישראל – פרופסור סטנלי פישר – לשמירת יציבות הבנקים ולמניעת אינפלציה, במסגרת הגדרת תפקידו, היא אחד הגורמים, אולי העיקרי ליצירת המחסור בבתי מגורים לאוכלוסיה
מאת: ק. טוכולסקי

לנגיד כנראה כבר יש בית, אולי אפילו כמה, בכל מקרה לא נראה לי שהנגיד אינו נמנה על המבקשים לרכוש דירה ואינם יכולים וגם לא על המבקשים לשכור דירה ומתקשים לגמור את החודש. זאת התגובה הראשונית הכעוסה שעברה במוחי לנוכח הידיעות על הניסיון של הנגיד להאט את שיווק הקרקעות והרחבת ההיצע בענף הבניין. כמו כל תגובה ראשונית וכעוסה, גם התגובה הזו מפספסת במידת מה את הבעיה ולכן גם את היכולת לאתר פתרון. הבעיה אינה שלנגיד יש בית, הבעיה היא שהנגיד נתפס בישראל כמושיע כלכלי. הנגיד אינו מושיע כלכלי, הנגיד הוא מי שאחראי על יציבות המערכת המוניטרית והבנקאית בישראל ולא תמיד שמירה על האינטרסים של בנקים היא שמירה על האינטרס הציבורי.

אם במשמרת של הנגיד פישר לא אני ולא צעירים רבים אחרים יוכלו לקנות דירה יחידה שבה גם יגורו ואשר תהיה הנכס העיקרי בחייהם, זאת לא הבעיה של פישר. אם בנק גדול או הרבה בנקים בישראל יקרסו או שבישראל תהיה אינפלציה או דפלציה, זאת כבר כן בעיה של הנגיד. לכן הנגיד מי שאחראי במידה מרובה על ניפוח בועת הנדל"ן פועל היום באופן מובהק על שמירת הניפוח של בועת הנדל"ן.

למי שכבר שכח, הנגיד הוריד את הריבית לנוכח המשבר הפיננסי העולמי. הנגיד הוריד את הריבית כדי שאנשים לא ישכיבו את הכסף שלהם בבנקים במקום בבורסה. אנשים רוצים – ולמען האמת, בשיטה הכלכלית הנוכחית חייבים –  להבטיח תשואה מהחיסכון. אם התשואה אינה מובטחת בבנק, אנשים ישקיעו באפיקים אחרים אפילו אפיקים לא יציבים כמו שוק ההון. כך קיווה הנגיד שהוריד את הריבית. רק מה מעבר לכך שהנגיד שלח את האזרח הקטן להמר בבורסה ולקנות לדוגמא אג"×— ומניות של חברות ממונפות, הנגיד גם שלח משקיעים לשוק הנדל"ן. כך שנתיים אחרי שהנגיד "הציל" את המשק הישראלי מהצטרפות למשבר, מתגלים פירות מדיניותו של הנגיד, קוני האג"×— והמניות מגלים שהם מועמדים לתספורת או אוחזים בניירות שלא שווים דבר ושוק הנדל"ן שלנו בועתי לחלוטין תוך שאזרחי ישראל לא יכולים להרשות לעצמם לקנות דירה.

פישר נכשל, אם היה לו שכל הוא היה פורש אחרי קדנציה אחת וכולם היו זוכרים כמה גדול הוא היה בזמן שיורשו היה קוצר את פירות הכישלון. בינתיים אזרחי ישראל, שאינם בעלי יכולת, לא יכולים להרשות לעצמם לקנות דירה ראשונה והנגיד מחבל בסיכוי שהם יוכלו, כי הוא מבין בעצמו שהמערכת שהוא תיחזק טובה לבנקים ולקבלנים, טובה לבעלי היכולת שהשקיעו בשוק הנדל"ן וטובה למי שמינפו לעצמם דירה ראשונה, אבל המערכת הזו היא הרסנית לכולנו בטווח הארוך ולחסרי היכולת או הרצון לשעבד עצמם למשכנתא הרסנית גם בטווח הקצר. הנגיד עשה לא מעט, אבל זה לא הספיק בעבר וזה גם לא מספיק עכשיו. שמירה על יציבות הבנקים ואמינות המטבע במחיר היכולת של מי שאינו עשיר להתקיים בכבוד אינה הצלחה. לכן הנגיד צריך עכשיו לא להפריע להרחבת הבנייה אלא להיפך, לתמוך בהרחבת הבנייה וביעוד הבנייה למי שאין בבעלותם נכס, לדיור ציבורי ודיור במחיר למשתכן, בבנייה להשכרה בדיור בר השגה. הנגיד צריך לתמוך בתכנון ארוך טווח של ענף הבנייה באופן שיבטיח את יכולתם של אזרחי ישראל התגורר ברווחה. הגיע הזמן שגם הנגיד יחשוב על רווחת כלל הציבור כי כולנו ולא רק הבנקים לא רק משלמים את משכורתו אלא גם ובעיקר מושפעים מהחלטותיו.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , ,

3 Responses to “דיור למי שאין להם בית והנגיד של הבנקים”

  1. יונתן ×›. הגיב:

    פישר נכשל? פישר הציל את המשק בזמן המשבר העולמי,יש לזה מחירים שצריך לשלם אותם.

    לפעמים צריך לכרות את כף היד כדי להציל את חיי המטופל,מזה נעשה אין שום אפשרות לבוא ולומר שהרופא נכשל כי לא שמר על כף היד.

    אם בנקים יקרסו או שתהיה אינפלציה קשה כולנו נסבול,גם אם תהיה זרימת הון עצומה כתוצאה מפער ריביות עם ארה"ב(אחת הסיבות לריבית נמוכה).

    הפחתת מחירי הדיור לא תהיה מחר בבוקר ולא ב50%.

  2. מיכאל לינדנבאום הגיב:

    אם הטייקונים ישלמו כל חובותיהם לבנקים,אז "למרבה הפליאה" הבנקים לא יקרסו.

  3. בועת נדלן הכל שם הגיב:

    ציטוט מפי זאב ×–'בוטינסקי " אני מצייר לעצמי שהדבר, שאנו מכנים בשם הצרכים האלמנטרים של אדם רגיל – אותו הדבר שהיום הוא צריך להילחם עליו ולבקש פרנסה ולהרעיש עולמות. כולל חמישה דברים :אוכל-דירה-בגדים-האפשרות לחנך את הילדים-והאפשרות להתרפא במקרה מחלה. או כפשוטם, חמשת הממ"ים: מעון, מזון, מרפא, מורה, מלבוש ".

    חובתה של המדינה לספק את חמשת הממ"ים לכל אזרח הדורש זאת !

    לפני כחודש שבועות נוכחתי בטקס השבעה של אחד מבני משפחתי לקורס טיס שהתקיים בדרום ( אין צורך לפרט היכן ). כל אחד מאיתנו חווה בצורה כזו או אחרת, טקס מסוג כזה ואולי גם התרגש בכך.

    צפיתי בחברה הצעירים האלו ובמפקדיהם העתידיים במהלך הקורס. אני יודע שהם מתרגשים, גאים ושמחים. גם לנו בטריבונה היו רגשות דומים. שמעתי גם את הנאומים. נאומים קצרים, נאומים ללא פתוס, נאומים פשוטים ומאוד מאוד אמיתיים. אתה רואה את החברה הצעירים הללו. אתה מעריך אותם ואת יכולותיהם. כן, אתה גם גאה.
    אני מנתק מעט את מחשבותי מהטקס ומההמולה שמסביב שלאחר מכן, חוזר לחשוב על היום-יום ומתמלא זעם.
    אני זועם על כך שאולי חלק מהחברה האלו כשירצו לממש את זכותם ולהקים את ביתם, לא יוכלו לעשות זאת. המניפולציות שנעשות במחירי הדיור עלולות לגרום להם לקרוס כלכלית. הרי גם אם שכרם יהיה גבוה ( למשל "עבדי" הייטק וגם זה לתקופה קצובה ודי קצרה ) ואינם ילדים להורים אמידים, מצבם לא יהיה קל. מה עם אילו שסתם יהיו אזרחים מועילים ובעלי שכר ממוצע – רופאים, מורים, מהנדסים וכדומה. אז מה? קורת גג תהיה רק מושא חלומי עבורם?

    לו היה ז'בוטינסקי חי היום ורואה את המניפולציות שעושה המדינה, יחד עם מנפחי בועה למינהם, ספקולנטים, חמדנים ורודפי בצע בשוק הדיור, אני מניח שכמוני גם הוא היה רותח מזעם.

    אל תגידו שמחירי הדיור צריכים להיות כאילו וזה השוק. גם אם זה היה נכון, המדינה יחד עם שאר המוסדות השלטוניים שאנחנו כאזרחים מממנים אותם, הייתה צריכה להתערב התערבות מסיבית בכדי לרסק תופעה חמורה זו. בוודאי ובוודאי כאשר מחירי הדיור הם שקר שהמדינה שותפה בכירה בו.

Leave a Reply