מאבק עובדי-הקבלן: מכבסת-מילים ותרופות-דמה להרגעה
כשבאוצר מדברים על "ליבה", "מיקור חוץ" ו"יותר אכיפה" – למה הם מתכוונים?
מאת ק. טוכולסקי
בימים האחרונים זכינו לשמוע רבות למה אסור לבטל את ההעסקה באמצעות עובדי קבלן. שר האוצר, פקידיו ועיתונאי החצר של שלטון ההון (מקהלת משוררי החצר של שלטון ההון), חזרו בעיקר על 2 נקודות מרכזיות. 2 סיסמאות הועלו על נס חוד החנית של המאבק כנגד זכות היסוד של העסקה ישירה: ליבה מקצועית ויותר אכיפה.
ליבה מקצועית, לטענת פקידי האוצר משרדי הממשלה צריכים להיות מקצועיים, אל להם לעסוק בנושאים ותחומים שאינם בליבת התמחותם. לכן אין לדוגמא על משרד החינוך להעסיק מנקים ואין משרד הרווחה צריך להעסיק אנשי מחשבים. רק מה משום מה לא רק שמשרדי החינוך והרווחה לא מעסיקים אנשי מחשבים ועובדי ניקיון, שני המשרדים כבר לא מעסיקים עובדים במקצועות הליבה של המשרד. באמצעות מיקור חוץ שני המשרדים מעסיקים מורים ועובדים סוציאליים. משרד החינוך באמצעות חברת בת שלו, החברה למתנסים ומשרד הרווחה באמצעות רכישת שירותי ה"ליבה" שלו לכאורה מעמותות (עמותות אלו הן חברות קבלן לכל דבר ועניין).
יותר אכיפה, סיסמת ההרגעה, המצב לא טוב, זה לא בגלל השיטה זה בגלל שאין מספיק אכיפה. לשמוע מהאוצר שצריך יותר אכיפה זה כל כך מרגש שאנחנו עשויים שלא לקרוא את האותיות הקטנות. בשנים האחרונות במסגרת יבוש המגזר הציבורי משרד האוצר אינו מאפשר בעצם את הרחבת האכיפה אלא באמצעות, תאמינו או לא, עובדי קבלן. משרות סטודנט, חוזים אישיים, את "ליבת העבודה" של האכיפה, לא אמורים יותר לעשות עובדי מדינה. מעבר לכך גם כאשר מועיל האוצר בטובו לא לבטל משרות אלא להקצות משרות לפיקוח ואכיפה, השכר הבסיסי בהם כל כך נמוך שאין מי שמעוניין לעבוד במשרות או שבמהות, מציעים לאנשים פלטפורמה לקחת שוחד.
פקח באגף האכיפה במשרד התמ"ת, עובד שאמור לבצע אכיפה פלילית ומנהלית כנגד מעסיקים, לבצע ביקורות, להטיל קנסות ולבנות תיקים אמור להתחיל לעבוד תמורת (כולל שעות נוספות ועוד תוספות) 5,200 ש"ח ברוטו למשרה מלאה. זאת במקרה הטוב ה"אכיפה" שמציע משרד האוצר. במקרה הרע האוצר בעצם מציע למדינה להעביר גם את האכיפה לעבדי קבלן.
בקיצור מה ששר האוצר טוען ופקידיו מקדמים ועיתונאי החצר שמשלימים את המאבק הזה מלהגים הוא במקרה הטוב היתממות שנובעת מבורות במקרה של העיתונאים והיתממות שנובעת מבושה במקרה של השר ופקידיו ובמקרה הרע ניסיון ציני מרושע של מי שבמשך שנים היו שותפים לפשע של העסקה בתנאי עושק ניצול ועבדות ועכשיו מנסים לכבס את המציאות בשביל להקטין מהאשמה.
הגיע הזמן לחקיקת חוק יסוד זכויות עובדים שיעגן את ההעסקה הישירה. במסגרת החוק יוגדרו החריגים, העובדים הזמניים והמצבים בהם תותר העסקת עובדים באמצעות חברות כוח אדם בלבד. התירוצים של האוצר מביכים. אם הם כל כך מודאגים מעיסוקי הליבה שיעסיקו מורים רק במשרד החינוך, עובדים סוציאליים רק במשרד הרווחה ועובדי אבטחה רק במשרד הבט"פ. רשות ניקיון ממשלתית שכל עובדיה יהיו עובדי מדינה ברשות ובעלי ביטחון תעסוקתי תספק את שירותי הניקיון. רק שזה לא מה שמעניין את חסידי הפרטת העבודה, הם רק רוצים לשבור את העובדים והעבודה המאורגנת, הם רוצים שכולנו נהיה עבדים. אה כן, ושלא יעבדו אליכם!
תגיות: הפרטה, חוקי עבודה, משרד-האוצר, משרד-החינוך, משרד-הרווחה, משרד-התעשיה-המסחר-והתעסוקה, עובדי-קבלן
קישור קבוע
9 תגובות
Email This Post
10 בנובמבר, 2011 בשעה 8:12
×œ×œ× ×¡×¤×§ הקורט ×”×©× ×™ ×”×›×™ טוב ×חרי קוביין ;-)
ישר כוח
10 בנובמבר, 2011 בשעה 14:26
השקרים זה המרכיב העיקרי בכנסת.
בגלל הגיע הזמן לקצת @M
dorhaemet.co.il
(-:
10 בנובמבר, 2011 בשעה 17:49
בקשה מעובדי עמותות
בבקשה בבקשה, אולי תרים את הכפפה ותעלה את עניין עובדי העמותות . במקום העבודה שלי, (עובדת עמותה) נאמר לעובדים שאנחנו לא עובדי קבלן. יש בלבול גדול בגלל חוסר אינפורמציה וכמו שאתה מציין פה מכבסות מילים.
10 בנובמבר, 2011 בשעה 22:42
מתחננת, צודקת לגמרי. הולך להיווצר פה מצב מבעס שמנקים ומאבטחים ייקלטו בהעסקה ישירה, בעוד אקדמאים בעמותות מיקור חוץ (מורים, עוסים, פסיכולוגים) לא ייקלטו.
עיזרי לנו להעלות את העניין – כיתבי למערכת האתר מה קורה אצלכם, אנחנו נפרסם בעילום שם
12 בנובמבר, 2011 בשעה 1:04
הצעת חוק יסוד זכויות עובדים היא רעיון מעולה.
12 בנובמבר, 2011 בשעה 9:11
×’× ×× ×™ הועסקתי ומועסק ב×מצעות עמותות
אין בטחון סוציאלי וזה בזבוז כספי ציבור – אבל –
איך שאני מבין את זה, מקור הבעיה היא שיחידות הנוער ומשרדי הרווחה ברשויות לא יכולות להוסיף תקנים לעובדים. לא יודע אם זה מדיניות ממשלה, חוק מדינה, או החלטה של העירייה, אבל הם לא יכולים. לכן, כדי להמשיך בעשייה, וכדי שהצעירים שרוצים לעסוק במקצועות האלה יוכלו – עושים "קומבינה" על הרשות ומעסיקים אותם באמצעות עמותות וקבלנים אחרים. האבסורד הוא שאתה כמעט עובד של הרשות רק לא מקבל את התנאים של העובדים. אנחנו הצעירים, שגם ככה לא סגורים על עצמינו ומתכננים לעזוב את העבודה בסוף הלימודים או סתם מתישהו בזמן הקרוב כי היא תשעמם אותנו פתאום ואנחנו רק בתחילת דרכנו – אנחנו זורמים עם זה, וגם התנאים לא כ"כ מעניינים. בפריפריה להשיג עבודה ב30 ש"ח לשעה בשעות גמישות בעבודה חינוכית זה הישג די רציני, ולא מעניין אותך קביעות, פנסיה, ושאר ירקות. וגם ככה בכל הפריפריה עוקצים אותך בנסיעות – עוד לא פגשתי מקום עבודה אחד ששילם לי נסיעות על פי החוק.
בקיצור – אני מתנגד בכל תוקף לנושא הזה של העסקה באמצעות קבלנים ועמותות (ושאר מילים מכובסות) – חייבים לאפשר לרשויות להוסיף תקנים – כי זה אחד ממקורות הבעיה!
אגב, בנוגע לעניין חברת המתנ"סים – היא הפכה לגוף שאחד הדברים העיקריים שהוא עושה זה להחליף את יחידות הנוער = להפריט את יחידות הנוער. בקריית ביאליק למשל, (איפה שעבדת שנה שעברה), אין יותר יחידת נוער, וראש יחידת הנוער של העיר מועסק דרך המתנ"ס. זה מסרס אותו מכל יכולת לעשות עשייה חינוכית נורמאלית בעיר. הוא גם נמצא בניגוד אינטרסים עם תנועות הנוער ולמעשה מאז שהמתנס נכנס כמעט כל התנועות עזבו את העיר.
12 בנובמבר, 2011 בשעה 10:38
במסגרת התוכנית הכלכלית של ביבי ש"הצילה את המשק" נאסר להוסיף תקנים להרחבת השירות הציבורי. צריך לבטל את החוק ולאסור על העסקה באמצעות עמותות או חברות קבלן בנתינת שירות ציבורי וגם ברוב השירותים הפרטיים.
12 בנובמבר, 2011 בשעה 14:42
×ž×¢× ×™×™×Ÿ לשמוע תגובת הקרן החדשה
לישראל
12 בנובמבר, 2011 בשעה 14:59
נעם, אנא הרחב את הטוקבק שלך לסיפור מלא (או אפילו שניים או שלושה) ושלח אלינו בדואל. רוב הקוראים שלנו, ובוודאי הפוליטיקאים והעיתונאים שביניהם לא קוראים טוקבקים.