מאבק ציבור הרופאים המתמחים: איסוף נתונים
מאבק ציבור הרופאים המתמחים ברפואה הציבורית בישראל מתארגן לפנייה לבית המשפט הגבוה לצדק (בג"צ) לצורך ביטולו של ההסכם הקיבוצי. לצורך כך, הם מבקשים לאסוף נתונים עובדתיים בנוגע לאופן העסקתם של רופאים מתמחים ברפואה הציבורית
מאת: אפי מיכאלי
לכבוד
ציבור המתמחים ברפואה הציבורית
שלום רב,
הנדון: מאבק ציבור הרופאים המתמחים ברפואה הציבורית בישראל
בשם המרכז האקדמי למשפט ולעסקים, אתכבד לפנות אליכם בעניין שבנדון, כדלקמן:
1. ביום 12 באוקטובר 2011 נפל דבר בישראל. בית הדין הארצי לעבודה אסר על כ- 1000 מתמחים ברפואה הציבורית בישראל (להלן: "המתמחים") להתפטר מתפקידם, על-אף מכתבי התפטרות אישיים ששיגרו למעסיקיהם (להלן: "פסיקת בית הדין"). התפטרותם של המתמחים באה על רקע חתימתו של הסכם קיבוצי בין ממשלת ישראל, שירותי בריאות כללית והסתדרות המדיצינית הדסה לבין ההסתדרות הרפואית בישראל ביום 25 באוגוסט 2011 (להלן: "ההסכם הקיבוצי" או "ההסכם").
2. עיקר קצפם של המתמחים יצא כנגד האופן בו נוהל המשא ומתן מטעמם טרם החתימה על ההסכם הקיבוצי על- ידי ההסתדרות הרפואית בישראל המהווה, על-פי דין, הארגון היציג של המתמחים ברפואה הציבורית בישראל. הטעמים המרכזיים להתפטרותם של המתמחים נגעו להיעדר מענה בהסכם לעומס הרב המוטל על כתפיהם, לתנאי העסקתם הקשים אשר, ככל הנראה, לא צפויים להיפתר על-פי ההסכם ולחוסר רצונם לקחת חלק בקריסתה של מערכת הבריאות הציבורית.
3. מאבקם של הרופאים המתמחים הוא מאבק ציבורי להצלתה של מערכת הבריאות הציבורית. אין לראות בו מאבק צר המתמצה במסגרת יחסי העובד מעביד בין המדינה לרופא המתמחה. מערכת הבריאות כולה בסכנה. העסקתם של רופאים מתמחים בתנאים הנוכחיים, ללא הקפדה על הגבלת מספר השעות בו הם מועסקים ברצף, היקף שעות עבודתם בחודש בו הם מועסקים ומספר תורנויות החודשיות אותן הם ממלאים, מגלמת פוטנציאל ממשי לפגיעה בחייהם ובבריאותם של הפונים למערכת הבריאות הציבורית. מדובר בסכנה של ממש המרחפת מעל ראשו של כל אזרח במדינת ישראל.
4. לצערם של המתמחים, הנושאים בנטל קשה מנשוא, ההסכם הקיבוצי שנחתם לאחרונה רק מעמיק את המשבר וחורץ – לנגד ענייהם – את גורלה של מערכת הבריאות הציבורית לכשלון. לאור פסיקת בית הדין, פניה לבית המשפט הגבוה לצדק (בג"צ) נותרה כמישור הפעולה המשפטי העיקרי לצורך תקיפתו של ההסכם, על רקע היעדרו של מענה הולם למצוקת ציבור המתמחים ברפואה הציבורית בישראל אשר הפכה, זה מכבר, למצוקתה של מערכת הבריאות הציבורית בישראל כולה.
5. מצוקה זו באה לידי ביטוי, כאמור, בהעסקתם של רופאים מתמחים בשעות עבודה ארוכות ברצף ואף שבעה ימים בשבוע במקרים של ביצוע תורנות בסוף השבוע, וכל זאת בניגוד להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א- 1951 (להלן: "חוק שעות עבודה ומנוחה") המובילה לפגיעה ביכולתה של מערכת הבריאות הציבורית להעניק שירות רפואי נאות כאמור בחוק זכויות החולה, תשנ"ו- 1996 (להלן: "חוק זכויות החולה").
6. לפיכך, לטעמנו, יש ליזום פנייה לבית המשפט הגבוה לצדק (בג"צ) לצורך ביטולו של ההסכם הקיבוצי שנחתם לאחרונה ולצורך אכיפתו של חוק שעות עבודה ומנוחה במסגרת יחסי העבודה בין המדינה לציבור הרופאים המתמחים, וזאת כתנאי מקדמי לביסוסו של טיפול רפואי נאות שיוענק במסגרת מערכת הבריאות הציבורית בישראל.
7. לצורך כך, עלינו לאסוף נתונים עובדתיים בנוגע לאופן העסקתם של רופאים מתמחים ברפואה הציבורית וזאת כדי להציב בפני בית המשפט תשתית ראייתית התומכת בטענה העקרונית לפיה אי-אכיפתו של חוק שעות עבודה ומנוחה באופן מספק במסגרת ההסכם, יש בה כדי להביא לפגיעה ביכולתה של מערכת הבריאות הציבורית להעניק טיפול רפואי נאות לפונים אליה.
8. לפיכך, נבקש כי תמלאו את השאלון הקצר כאן: public.health2011
תגיות: בגצ, מאבק-הרופאים, מתמחים, רפואה ציבורית
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
26 באוקטובר, 2011 בשעה 23:34
כמה מרוויח ×¨×•×¤× ×‘×‘×¨×™×˜× ×™×”?
http://arimelnik.wordpress.com/2011/10/26/%D7%A9%D7%98%D7%A8%D7%A1%D7%9C%D7%A8-%D7%9B%D7%9E%D7%94-%D7%9E%D7%A8%D7%95%D7%95%D7%99%D7%97-%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%90-%D7%91%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%98%D7%A0%D7%99%D7%94/