ראשי מאבק החינוך: מסקנות טרכטנברג – פספוס
בתגובה להמלצות של ועדת טרכטנברג אומרים מובילי מאבק החינוך במחאת האוהלים: "הייתה כאן הזדמנות גדולה לחולל מהפכה בחינוך והיא פוספסה לחלוטין"
מאת שרון ארליך, דוברת מאבק החינוך
אנחנו שמחים שהועדה הציבה את החינוך בראש סדר העדיפויות אבל התחושה היא שהייתה כאן הזדמנות גדולה לחולל מהפכה בחינוך והיא פוספסה לחלוטין. ההצעות להרחיב בהדרגה את חוק חינוך חינם ולהחיל יום לימודים ארוך הן חשובות, אך על אף ההבטחות הגדולות בתחום החינוך נראה שהועדה הסתפקה במחזור חוקים קיימים והמלצות ישנות שהיו צריכות להתממש כבר מזמן. לצערנו הועדה התעלמה לחלוטין מאופי ואיכות החינוך בישראל ומהבעיות המהותיות במערכת החינוך. הועדה הזניחה את שעת הכושר להפוך את מערכת החינוך מכזו שמגדילה את אי השוויון לכזו שמצמצמת פערים ומאפשרת מוביליות חברתית בעזרת מימון פרוגרסיבי של תלמידים מפריפריה חברתית וגיאוגרפית. הועדה הפקירה את ההזדמנות לשפר את איכות החינוך הציבורי ולבלום את תהליכי ההפרטה בחינוך. הועדה כשלה בכך שלא נענתה לדרישות להפחית את הסטנדרטיזציה והמרדף אחרי הציונים והבגרויות ולהמיר אותם בחינוך לערכים, בטיפוח חשיבה וסקרנות ובהשקעה בשיטות למידה חדשות.
אמנון רבינוביץ', מחנך ומורה בירושלים וממובילי מאבק החינוך: "על אף השינויים המבורכים שטרכטנברג הכריז עליהם, אין לנו אלא להצטער שהוועדה בחרה (או שבחרו עבורה) להתעסק אך ורק בנושאים שמשמעותן תהיה קצרת טווח ותשפיע בעיקר על כיסו של האזרח. השקעה בחינוך מצריכה אורך נשימה, תכנון מדיניות לטווח ארוך והשקעה תקציבית משמעותית יותר. אנו חדורי אמונה כי עשרות אלפי המורים ואנשי החינוך שהיו שותפים בהתעוררות האזרחית של הקיץ האחרון לא יתנו לתקן את העולם מבלי שנתקן את החינוך. ויש לנו את כל הכוונה שבעולם להמשיך ולהביא קול חדש ובשורה חדשה לחינוך בישראל."
תגיות: אי-שוויון, בחינות-בגרות, הפרטה בחינוך, ועדת-טרכטנברג, חוק-חינוך-חובה, מחאת-האוהלים