ימין סוציאלי או ציונות וסוציאל-דמוקרטיה?

סער פוקס מגיב לביקורתו של דני גוטווין לדבריה של ח"כ שלי יחימוביץ' 

לאחר קריאת כמה מהביקורות על דבריה של שלי יחימוביץ' וביקורתו של דני גוטוויין בפרט, הרגשתי מחויב להגיב. אני תלמידו של דני מזה 3 שנים ואני חב לו חלק גדול מתפיסת עולמי. דני הוא תיאורטיקן מבריק וחבר טוב אך אני חולק על מה שכתב וכתבו אחרים מכמה בחינות:

  1. שלי בפירוש תומכת בחלוקת הארץ, בפינוי מרבית ההתנחלויות, תוך שמירה על גושי ההתיישבות, חלוקת ירושלים ועוד. היא גם תמכה בהתנתקות וביציאה מלבנון (ועם זאת הסתייגה מהאופי החד צדדי של המהלכים). זה נאמר באופן פומבי ובחוגי בית. נכון שהיא מדברת על זה מעט, אבל עדייו מדברת ואומרת בבירור.
  2. הקמת ההתנחלויות אכן הייתה בקונצנזוס (שזה אומר תמיכה של רוב. מן הסתם לא של כולם), אם כי השאלה היא על אילו התנחלויות מדברים. ההתנחלויות אינן חטא, במובן שהמתנחלים שהקימו את רובן עשו זאת בהסכמת ואף עידוד המדינה (כפי שטוען גם דני). אך ברור שזאת טעות שיש לתקן וגם שלי טוענת כך (ושוב, השאלה היא לאיזה התנחלויות מתכוונים. מה, למשל, עם הגולן?). שלי רואה בכיבוש דבר שלילי. הנה מה שאמרה בריאיון לפני 4 חודשים: "ברור ששליטה בעם אחר צריכה להיפסק. אי אפשר לקיים ישות מדינית נורמלית תוך שליטה תמידית בעם אחר שגם עוין אותך". לקוח מכאן.
  3. איני רואה ששלי מכוונת לקואליציה עם הליכוד במיוחד, כפי שנטען. הביקורת הרבה שלה על הישיבה בממשלה, ועל נתניהו, והתנגדותה לתפקיד שר בממשלה מוכיחים את זה. לגבי קדימה- המטרה של שלי, לדעתי, היא להעלים את קדימה מהמפה הפוליטית ולכן היא מבקרת אותה בחריפות. זה לא אומר שהיא לא תשב איתה בקואליציה, כפי שלא הייתה לה ביקורת על ישיבת המפלגה בקואליציה של 2006. צריך לזכור שגם במצב חלומי של מעל ל-20 מנדטים, מפלגת העבודה תהיה חייבת לעשות קואליציות לא נעימות עם מפלגות בעייתיות כמו קדימה, ליכוד, ש"ס או יהדות התורה. זאת במידה ותרצה לשבת בממשלה, וברור שאין בכך הכרח.
  4. אין פוליטיקאי שמדבר דומה לדני יותר מאשר שלי. אפילו לא פרץ. דני מבקר את ה"עיוות" ששלי עשתה לתיאורית "מנגנון הפיצוי של הכיבוש" שלו, אבל בכל זאת, ה"עיוות" הזה הוא הדבר הקרוב ביותר שנשמע מפוליטיקאי בהקשר הזה. מקור ה"עיוות" או בהבדלי תפיסות או במגבלות הביטוי של פוליטיקאי שרוצה להיות מובן ולא יכול לדבר כמו מרצה. הציטוט שלה מ-2005 מבטא בדיוק את זה: "בזמן שנמחקה פה מדינת הרווחה, בזמן שהופסקו ההשקעות בערי הפיתוח, קמה מדינת רווחה חלופית מעבר לקו הירוק. שם יש מקומות עבודה, שם יש תקציבי תרבות גבוהים, ומענקי פיתוח ובנייה. ברור לחלוטין שמפעל הכיבוש הענק הזה פגע בכלכלת המדינה ופגע ברשת הסוציאלית של המדינה".     אין לראות דברים אלו כסתירה למה שאמרה בסופ"ש האחרון, אלא כהשלמה: ההתנחלויות אינן חטא- אך הן טעות שיש לתקן. שיקום מדינת הרווחה אינו תלוי בפינוי ההתנחלויות, אך חיסולה היה קשור בהקמתן.
  5. להגדיר את שלי כימין-סוציאלי זאת טעות פעמיים. פעם ראשונה– כי היא לא ימין. ימני יגיד שההתנחלויות הן טובות, שלא צריך לוותר על שטחים, שהפלשתינאים הם האשמים היחידים בהיעדר השלום. הוא יעסוק במלחמות עם חברי הכנסת הערביים, הוא יגנה שוב ושוב את הפלשתינאים אחרי כל פיגוע ועוד. שלי לא עושה את כל זה. פעם שניה– כי היא לא "סוציאלית". סוציאלי הוא מי שמדבר על "רשת ביטחון" סוציאלית לעניים, ואולי על חינוך ציבורי, אבל מעבר לזה שואף לכלכלת שוק "חופשי". יחימוביץ' תומכת בארגוני עובדים, בהעלאת המיסוי על ההון, בעצירת ההפרטה ואף בהלאמה ובשינוי כולל של השיטה- כל מה שמאפיין סוציאל-דמוקרט מהסוג העמוק ביותר.
  6. התבטאותה של שלי על ההתנחלויות אינה נובעת משיקולי פופולאריות ובחירות. הרי הבחירות הן בתוך מפלגת העבודה ולא בקהל הרחב. עובדה גם שנוכחנו להיפך- איך הדבר פוגע בה תדמיתית. מדובר בניסיון כנה של שלי לעשות שני דברים:  א.להוריד מסדר היום את רעיון "סדר העדיפויות" ו"כסף למדינת הרווחה על חשבון המתנחלים". הרי גם המתנחלים הם חלק ממעמד הביניים ומעמד העובדים. מדינת רווחה לא צריכה להיבנות על חשבונם. והחלטה על פינוי השטחים (ויפה שעה אחת קודם) לא צריכה לבוא משיקולים כלכליים כאלו.  ב.  להכליל את המתנחלים ב"אנחנו" ולמנוע את המשך הפילוג הסקטוריאלי. כבר כתבתי כאן איך השתתפותה של מפלגת העבודה בחלוקת החברה הישראלית לסקטורים שנאבקים זה בזה היוותה חלק מפירוק מדינת הרווחה. הפסקת הפילוג הזה היא חלק הכרחי בשיקומה.

Tags: , , , , , ,

5 Responses to “ימין סוציאלי או ציונות וסוציאל-דמוקרטיה?”

  1. איתי הגיב:

    [ג"נ – רוב הסיכויים שאצביע לעמיר פרץ, כי הוא היחיד מהמועמדים שיכול לקחת קולות רבים מהליכוד ושס]

    סער, הנה לך עוד משהו לעניין ההאשמה "ימין סוציאלי":

    תסתכל על 16 הנקודות של עמיר פרץ
    http://www.amirperetz.co.il/?page_id=513

    ב-16 הנקודות הללו אין שום התייחסות מפורשת לרפורמה במיסוי (ההיפך מרפורמת ביבי), אין שום התייחסות מפורשת להפסקת הפרטה ולהלאמה (מלבד בעקיפין עניין עובדי כ"א וקבלן בשירות המגזר הציבורי), אין שום התייחסות להתאגדות עובדים. בעיני אלו לא "עוד סעיפים" אלא אבני יסוד של סוציאלדמוקרטיה בסגנון סקנדינבי, לצד אספקת שירותים אזרחיים איכותיים בצורה אוניברסלית ע"י המדינה, ולצד רגולציה מעמיקה על השוק הפרטי, נושאים שהמסמך מתייחס אליהם בהרחבה.

    אצל יחימוביץ' 2 מאבני היסוד שחסרות אצל פרץ מקבלות התייחסות מפורשת ומפורטת במסמך באותו היקף שפורסם ערב בחירות 2009
    http://www.shelly.org.il/node/1964

    הנקודה השלישית של רפורמה במיסוי (הגדלת נטל מיסים ישירים והורדת נטל מיסים עקיפים ובסה"כ מיסוי כבד יותר כדי לספק יותר שירותים) לא נמצאה שם ולא במקרה. זה בגלל ברית שלי-עיני-ברוש.

    המסקנה היא שגם ברמת המצע, כל אחד משני המועמדים רחוק מלהיות מושלם. סינתזה ביניהם יכולה להוות סוציאלדמוקרטיה, וגם פניה מוצלחת לאוכלוסיות שונות (יחימוביץ' למצביעי קדימה, פרץ לליכוד ושס). התקוטטות ביניהם מגדילה את הסיכוי שמועמד אחר ינצח, ופוגעת ביכולת של מפלגת העבודה להוות אלטרנטיבה לרוב הציבור.

  2. ל רפי הגיב:

    מה שנחוץ לישראל הוא לא סיסמאות אידיאולוגיות, אלא תכנית שיקום ותיקון ליקויים שתשמר את האלמנטים החיוביים בכלכלה הקיימת.
    האלמנט המרכזי הוא שעורי צמיחה. השעורים הגבוהים ביותר מושגים בכל המדינות תחת כלכלה ליברלית וגלובלית.
    החולשות והליקויים נעוצים בכל המדינות במנגנוני בקרה וניהול כושלים. אלה קשורים בריכוזי כוח בלתי סבירים, בהרפתקאות כלכליות עם רמות סיכון גבוהות, בהסדרי גיבוי והגנה חסרים, ובעיקר בחלוקה לא רציונלית של פירות הצמיחה, ביורוקרטיה דורסנית ותקשורת שלוחת רסן.
    ככל שנשכיל להגדיל את הצמיחה ובה בעת לקתן את הליקויים המסכנים את המשק, נתן כפועל יוצא כמעט אוטומטי את החולשות שבגינן טוענת המחאה האליתיסטית דהיום, ובגינן טוענות השכבות החלשות כבר זמן לעיוותים מנוולים בחברה ובמשק.
    ונא לא לשכוח: המשק הישראלי אינו חי בבועה של עצמו. הוא חייב להתמודד בהצלחה במשק התחרותי העולמי ואין כיום רבים מדי בישראל שיודעים כיצד עושים זאת היטב.

  3. ארז צ. הגיב:

    הציטוט שלה מ-2005 מבטא בדיוק את זה: "בזמן שנמחקה פה מדינת הרווחה, בזמן שהופסקו ההשקעות בערי הפיתוח, קמה מדינת רווחה חלופית מעבר לקו הירוק. שם יש מקומות עבודה, שם יש תקציבי תרבות גבוהים, ומענקי פיתוח ובנייה. ברור לחלוטין שמפעל הכיבוש הענק הזה פגע בכלכלת המדינה ופגע ברשת הסוציאלית של המדינה". אין לראות דברים אלו כסתירה למה שאמרה בסופ"ש האחרון, אלא כהשלמה: ההתנחלויות אינן חטא- אך הן טעות שיש לתקן.

    איפה ומתי שלי יחימוביץ אמרה את זה?

  4. דקל-דוד עוזר הגיב:

    ההתיישבות ביהודה ושומרון לא היו טעות בזמנו ובמידה והפלסטינים לא יהיו מעוניינים להגיע להסדר שלום, שזה אומר הסדר שכל אחד מהצדדים בו אכפת לו מהתושבים הפלסטינים והיהודים שגם הם קצת חשובים, לא תוסר אפילו התיישבות אחת.

    זו עובדה .מי שרוצה להתווכח עם עובדות מוזמן.

Leave a Reply