הדייג – לקט המלצות קריאה מס' 40
מבחר תכנים מעניינים שהתפרסמו ברשת בשבוע החולף
ליקטו וערכו: דורון קאלו ואיציק ארזוני
סביבה
הפרויקט הממשלתי לגריטת מכוניות ישנות הוא סיפור הצלחה, טוענים בממשלה. האמנם? גיל מלמד בדק את הנתונים ומצא שבפועל קצב הגריטה נמוך מאוד. המחדל לא מפתיע, רק אירוני: יישום מוצלח של התוכנית יהיה רווחי מאוד לקופת המדינה. תכניות לשיפור? למשרד להגנת הסביבה אין מה להציע.
אורי תובל כותב ב'חדר 404' על הספין הירוק בתל אביב. למרות המדיניות המוצהרת של מתן עדיפות לתחבורה ציבורית ואופניים, בפועל העיריה מעלימה מקומות חניה בכחול-לבן, המשרתים את התושבים, לטובת חניונים בתשלום המיועדים בעיקר למכוניות שמגיעות מחוץ לתל אביב.
בריאות
אחד מסממניה הפחות ידועים של ההתחממות הגלובלית הוא נדידה של מחלות טרופיות. קרן כותבת בבלוג 'סוף העולם – מבט מהיציע' על יתוש הנמר האסיאתי, שמצא את דרכו למזרח התיכון. יחד איתו מגיעות מגוון מחלות שלא היו מוכרות עד כה באיזור, ופגיעתן קשה יותר בגלל חוסר המוכנות של האוכלוסיה.
קל להצדיק את האסקפיזם של מרכזי הקניות, המלונות והמסעדות שהתפתח סביב בתי החולים בארץ. ולמרות זאת חשוב לפעמים להישיר מבט אל החולי והמוות, כותב ד"ר ישי לב בבלוג 'חשיפה לדרום', כי הם חלק בלתי נפרד מהחיים.
בעקבות הצעת החוק לעידוד הנקה, האתר 'נשים מדברות אמהות' מביא את מכתבה מאיר העיניים של לימור לוי אוסמי לח"כ דני דנון. מטרת החוק המוצהרת היא לקדם את זכות האישה לבחור את אופן ההזנה של התינוק, אך בפועל הוא מעודד הנקה – ונשים רבות אינן מעוניינות בכך; לעומתן, נשים שמעוניינות להניק נתקלות לעתים בבעיות שאינן מקבלות מענה בבית החולים.
פוליטיקה ובטחון
עידן הלמן מסביר באתר של התנועה הקיבוצית מדוע פעולותיו של עמיר פרץ מתחנפות דווקא לחרדים, ואיך הוא פועל במודע להרחיק את חברי הקיבוצים ממפלגת העבודה.
כיצד משפיע הסכסוך הישראלי-פלסטיני על משפחות משני הצדדים? מאמר באתר 'משפחה חדשה' מתייחס למחיר הכבד שמשלמות משפחות רבות. מחצית מילדי עוטף עזה סובלים מטראומה; מרבית המפונים בהתנתקות מובטלים וללא דיור קבע. ובצד השני, מלבד האובדן העצום בנפש, ישנה מצוקה כלכלית וחברתית קשה אף יותר.
אדם רז לא מסכים עם הטענה שהתרגילים להכנת העורף למלחמה נועדו להבהיל את האוכלוסיה יותר מאשר להגן עליה. לאמיתו של דבר, טוען רז, התרגילים נועדו לסייע לישראל לשפר את עמדתה בזירה הבינלאומית בכך שהם מראים את יכולת הספיגה שלנו ואת מוכנותנו להשתמש בכוח צבאי כמוצא אחרון.
חברה
מחקר חדש של רפי גרוסגליק מאוניברסיטת בן גוריון מתעמק בפרדוקסים הסוציולוגיים של החומוס האורגני. המחקר טוען שהחומוס, שבמקור מקושר לפשטות ואותנטיות, מייצג במהדורה האורגנית שלו דווקא את הטרנדים האופנתיים של גלובליזציה והתקרבות למערב.
תנועה חדשה בשם 'הבית היהודי השלם' מבקשת להחיות את הפוליגמיה בישראל. לדברי הרב יחזקאל סופר, העומד מאחורי הארגון, כך ניתן להילחם בתופעת ההתבוללות, ולמצוא שידוך לנשים שאינן יכולות להתחתן. הרבנות הראשית מתנגדת בתוקף, כמובן. אם ברצונו של הרב סופר לגייס תומכים, אולי כדאי שיחפש אותם בירדן: שם הפוליגמיה חוקית, ולמרות שהנוהג דעך בשנים האחרונות, גם שם יש מי שחושב שצריך להחזיר עטרה ליושנה.
מדוע הציבור חייב לממן טיפולים לילדים שנפגעו בגלל רשלנות פושעת של ההורים? איתן שוורץ קורא לקנוס הורים רשלנים, וכך להחזיר חלק מעלות הטיפול למדינה ולהגביר את ההרתעה.
ירדן בן צור, העוזר הפרלמנטרי של שלי יחימוביץ', כתב מאמר עבור המגזין 'ארץ אחרת' בו הוא שוזר בצורה יפה ונכונה את החוט המקשר בין מאמצי הייבוש וההפרטה של משרד האוצר, תושבי עין הוד שחזרו להציל את ביתם למרות הוראות המשטרה, וגילויי גזענות שהולכים ומתרבים. בן צור טוען שההפרטה מעצימה את חווית הבדידות של האדם ומביאה אותו לגזענות, התבדלות ופחד.
ורד לי מראיינת ב'הארץ' את חנה זהר, מקימת 'קו לעובד'. חנה זהר הפכה את העמותה לסניף הסתדרות אלטרנטיבי לעובדים השקופים שחיים לצידנו: פלסטינים, מהגרי עבודה, פליטים ועוד. למרות ההפרטה הגוברת, ולמרות שכל עובד רביעי בארץ מקבל שכר מינימום – היא מתעקשת לשמור על אופטימיות.
כלכלה
טוב לגלות מידי פעם מהי נקודת המבט הקפיטליסטית. שי ממן, בבלוג שלו באתר של בנק לאומי, מסביר למה עליית המחירים הגדולה היא דווקא דבר טוב. מי שיודע לנצל בזמן את המומנטום ולהשקיע בסחורות, יצעק "יש!” בפעם הבאה שהמחירים יעלו והאנשים שוב יצעקו שקשה להם.
תעשיית המכוניות בארה"ב דועכת בגלל שמנהלים ואנשי שיווק נטלו את המושכות מידי המהנדסים – כך טוען בוב לוץ, בכיר לשעבר בג'נרל מוטורס, בספר חדש שהתפרסם בארה"ב. הוא בוחר להתעלם מכך שתעשיית הרכב כבר מזמן אינה מונופול אמריקאי, ושניהול נבון (והסתגלות למציאות החדשה) הוא דווקא המפתח שחילץ חברות כמו פורד מהבוץ הפיננסי.
מאמר באתר של מק"י, המפלגה הקומוניסטית הישראלית, מסביר מה משמעותה של הצעת החוק לביטול ועדות התכנון שהוביל נתניהו, ואיך זה מסביר את המניעים האמיתיים של משרד האוצר.
טכנולוגיה
הצעת חוק חדשה דורשת מספקי אינטרנט בארה"ב לאגור את כתובות המשתמשים שלהם. מאמר באתר ars technica חושף פירצה מסוכנת בחוק: הוא לא יחול על אינטרנט אלחוטי, והדבר עלול לגרום לטיפוסים מפוקפקים – פדופילים ואף גרועים יותר – לגלוש באינטרנט דווקא במקומות ציבוריים כמו גני שעשועים וסניפים של מקדונלד'ס.
חינוך ותרבות
'מעשנים ביחד' היא הכותרת שניתנה להופעה הסודית של תיסלם ביום שישי האחרון במועדון הטקסידרמי בת"א. ההופעה התקיימה בתגובה לפשיטות האגרסיביות של חוליות פקחים עירוניות, האוכפות את חוק איסור העישון במקומות ציבוריים.
משרד החינוך לא לומד לקח. עמרי מניב כותב ב-nrg על הפרטת המורים המחליפים: חברה קבלנית, שאינה נדרשת להבנה או נסיון בתחום, תיקח אחריות על מאגר של עשרות אלפי מורים. בכך יירד מעל כתפיו הצרות של שר החינוך עוד עול כבד מנשוא. מיותר לציין שהמורים יקבלו שכר מופחת וזכויותיהם תיפגענה.
'השקר הגדול' הוא סרטם העלילתי ה-12 במספר של ימין מסיקה וירמי קדושי, ממבשרי המהפכה של 'סרטי השכונות'. מדובר בתעשייה מתעוררת שלא זכתה עד כה לתמיכה ממסדית. הסרטים דלי תקציב, השחקנים אינם מקצועיים, והסרטים מוקדשים ברובם למחאה חברתית. מנגד, איגודי היוצרים דוחים באופן לא משכנע את הטענות לקיפוח.
ועוד בנושא: אריק בורנשטיין כותב באתר 'קולנוען' על עלייתן של הקרנות האיזוריות באירופה, שנוטות להחליף בשנים האחרונות את הקרנות המקומיות שנפגעו במשבר. קרנות אלו הן מנוע כלכלי שמעודד שיתופי פעולה בין מדינות, מגמה שיכולה לעזור מאוד לקולנוע הישראלי