גם במאבק בסמים אין כל חדש

מחר ייערך דיון בשני מסמכי המממ בוועדה למאבק בנגע הסמים. רשומה זו סוקרת את הבעיות המונעות תפקוד יעיל נגד נגע הסמים, ובהן בעיית המצ'ינג, המונעת מרשויות חלשות לפעול נגד הנגע, בעיית תקציבים נמוכים ותקנון חלש ביחידות משרד הבריאות הנוגעות בעניין

מאת: מערכת עבודה שחורה


לאחרונה התחדש הדיון בנוגע למדיניות הסמים בעולם ובישראל. מתנגדי הפסקת ה"מלחמה בסמים" טוענים תמיד שלמרות העדר ההצלחה, אסור לשנות את המדיניות ואם כבר צריך לעשות משהו, זה להרחיב את פעילות המניעה. כרגיל, דיבורים לחוד ומעשים לחוד. בשני מסמכים שידונו מחר בוועדה למאבק בנגע הסמים, מתאר ד"ר גלעד נתן ממרכז המחקר והמידע של הכנסת את פעילות המניעה בתחום הסמים בישראל. יש לציין כי ד"ר נתן בצע עבור הועדה עבודה דומה בשנת 2010, וניתן לומר כי למרות הרטוריקה הלוחמנית של קברניטי המדינה על חשיבות המאבק בנגע הסמים, הרבה לא השתנה.

בישראל 2011, ברוב מוחלט של הרשויות אין כיסוי מלא של השירותים השונים באמצעותם נעשית פעילות הסברה ומניעה בתחום הסמים. רשויות חלשות אינן מסוגלות כלל לעמוד בדרישה למימון מתואם (מצ'ינג) ואפילו רשויות שמסוגלות לשלם נתקלות ברשימת המתנה בשל תקציבים נמוכים להפליא של משרדי הממשלה. יחידות מרכזיות של משרד הבריאות (היחידה לפשיעה פרמצבטית והיחידה למאבק בסמים של המכס) סובלות מתקנון לא מספק שמונע מהן לפעול בצורה יעילה. תקציבי הרשות למלחמה בסמים לא השתנו בפועל כבר כמה שנים וכוללים היום פחות פעילות למאבק בנגע הסמים ויותר פעילות למאבק באלכוהול. תוכנית עיר ללא אלימות אינה מיושמת במלואה או בחלקה בחלק משמעותי של הרשויות הזכאיות להפעלת התוכנית בשל דרישה למצ'ינג.

יש גם כמה נקודות של אור, הפעלת התוכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון אינה כרוכה במצ'ינג ונגישה דווקא לרשויות חלשות, ניכרת אפליה מתקנת לרשויות חלשות ולרשויות לא יהודיות בעבודת התוכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון ועבודת הרשות למלחמה בסמים. משרד החינוך מגלה יותר גמישות כלפי רשויות חלשות. קצב פתיחת התוכניות אמנם עודנו אינו מספק אבל בהחלט נפתחו השנה יותר.

בישראל אין כל חדש, ההפרטה שולטת גם בתחום המאבק בנגע הסמים. רשויות חלשות מוחלשות מהעדר יכולת ודווקא היכן שצריך טיפול אין. עבודת האיתור בקרב נוער מנותק עודנו בחיתוליה ואין טיפול לבעלי תחלואה כפולה במסגרת הטיפול בנפגעי נפש בקהילה מה שמונע מרוב בעלי הבעיות הנפשיות לקבל טיפול למרות חוק מפורט שמבטיח לכאורה את זכאותן.

אין טעם להכביר מילים. עדיף לעיין דוחות מרכז המחקר והמידע ואפילו לקרוא בעיון. ובפעם הבאה שגורם ממשלתי כלשהו מדבר על חשיבות הטיפול, ההסברה נגד שימוש והמניעה במקום לבחון את המדיניות, שווה יהיה להזכיר לו כי בהעדר טיפול הולם, יכול להיות שכבר עדיף למזער נזקים.

גלעד נתן תמונת מצב המאבק בסמים

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

2 Responses to “גם במאבק בסמים אין כל חדש”

  1. דקל-דוד עוזר הגיב:

    כשמכלילים, משקרים ופועלים על פי "הרגשות" הסותרות עובדות ומחקרים מישראל והעולם – אין שום סיבה להצליח

  2. תמונת המצב מהמסך המצורף היא פשוטה: עשרות גופים מגופי שילטון שונים ומשונים (ולעיתים עמותות למיניהן) שולחים ידיים לטיפול בנגע הסמים אלכוהל וצריכת טבק בקרב הנוער ובסופו של יום לא נעשה דבר וחצי דבר.

    שוב פעם בולטת העובדה שרשות מקומית שחיים בה אזרחים בעלי יכולת כלכלית ממוצעת ומעלה מצליחה,בכוחות עצמה, להלחם בנגע הסמים ואלה שלא פשוט לא עושות דבר ודווקא איפה שהמצב הסציו-אקונומי נמוך יש את הצורך.

    זה עצוב לראות שיש עשרות גופים ממשלתיים שמטפלים בנגע הסמים/אלכוהל/צריכת טבק ובסופו של יום כולם מתוקצבים בחסר וכולם לא מתפקדים או מתפקדים בקושי.

    בסופו של יום: המסמך המצורף הוא כתב פלתסר וכתב אישום חמור לממשלת ישראל ולכנסת ישראל שמדברים ומדברים והורגים עצמם ללהג.

    מנחם.

Leave a Reply