הגנה על עובדים, מה שהחוק אומר
עו"ד רותם שפירא, אחרי שהשיב לשאלתו של ע' (ראו מסגרות) מרחיב ומדבר בקצרה על החוק שעליו מתבססת ההגנה המשפטית על זכויות עובדים
.
שלום רב,
נורמה של עבריינות בחברות הובלה ובניין בצפון
ע' מאזור הצפון שלח לנו את הפנייה המזעזעת הבאה. הורדנו ממנה את שמות החברות ותיקנו רק טיפה את העברית, שאינה שפת אמו. ביקשנו שיעביר את הדברים גם לשר התחבורה ולשר התמ"ת ונעדכן אם ישיבו
חוק הגנה על עובדים חוקק במטרה להגן על עובדים המבקשים להתלונן נגד שחיתויות ואי סדרים במקום עבודתם אשר מהווים עבירה על החוק במקום עבודה פרטי ופגיעה בטוהר מידות ומנהל תקין במקרה של מקום עבודה ציבורי.
בהתאם לחוק, אסור למעביד לפגוע בענייני עבודתו של עובד שהתלונן נגד מעבידו או נגד עובד אחר במקום העבודה. יש להדגיש שלא מדובר רק על איסור לפטר את העובד, אלא האיסור קובע שאין לפגוע בענייני העבודה של העובד.
אחד המאפיינים הייחודיים לחוק הגנה על עובדים היא העובדה שעובד אשר פגעו בו בניגוד להוראה האמורה זכאי לתבוע את המעביד בפיצויים ללא הוכחת נזק בסכום של עד 50,000 ש"ח, ובמקרים מיוחדים בית המשפט מוסמך אף לפסוק פיצויים בסך של עד 500,000 ש"ח. כמו כן, בית משפט רשאי ליתן צו מניעה המונע פיטורים של עובד מתלונן או צו המורה להשיב עובד מתלונן לעבודה.
לנוכח האמור, ניכר שהחוק אמור להקנות לעובד הגנה ראויה במקרה של חשיפת שחיתות במקום העבודה ולהרתיע את המעביד לאור הסנקציה הכספית המשמעותית.
ולמענה הפרטני לשאלתך, במקרה בו המעביד מפר את החוק באופן עקבי ופוגע בזכות העובד, העובד יכול לפנות בתלונה למשרד התעשייה, מסחר ותעסוקה ולדווח על התנהלות העובד. מבקרה שבעקבות תלונה כזו המעביד מפטר את העובד, או פוגע בו בכל צורה אחרת, יכול העובד לתבוע בהתבסס על חוק הגנה על עובדים, לתבוע פיצוי כספי ובמקרים מסויימים אף לקבל צו המורה למעביד להחזיר את העובד למקום העבודה.
בברכה,
רותם שפירא, עו"ד
תגיות: זכויות-עובדים, חוקי עבודה, חושפי שחיתויות, יחסי עובד-מעביד, רותם-שפירא
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
26 ביוני, 2011 בשעה 22:57
אני מבין שבמקרה הזה משרד התמ"ת הפר את החוק, למי מגישים תלונה?