זכויות מאבטחים: משנה מקום משנה מזל?
מה קורה כשעובד המחוייב למקום עבודתו מחליט לעבור דירה למקום מרוחק והאם גם הבעל זכאי לימי מחלה כשבת-זוגו יולדת. עו"ד רותם שפירא משיב לשאלותיה של הקוראת אסתר
שלום רב,
לעיתים במסגרת חוזה עבודה בין עובד למעביד, המעביד מחייב את העובד לתקופת עבודה מינימלית.
הרציונל אשר עומד בבסיס ההתחייבות הנו ההשקעה של המעביד בהכשרת העובד. עם זאת, בהתאם לפסיקת בתי המשפט הקנס המוטל על העובד צריך להיות בגין השקעה בפועל בעובד ולא קנס על עצם העזיבה.
כלומר, במקרה בו נקבע קנס יציאה הוא צריך להיות פרופורציונלי לעלות ההכשרה בפועל של המעביד, ולכן יתכן שבכל מקרה הקנס שמוטל על העובד אינו חוקי.
עם זאת, העובדה שעוברים למקום מגורים מרוחק אינה רלוונטית להתחייבות החוזית מול המעסיק, אלא אם סוגיה זו הוסדרה במסגרת חוזה העבודה, ולכן אם במעבר כשלעצמו כדי לאיין את ההתחייבות לעבוד במשך שנה. יאמר כי במקרים מסויימים יש למעבר השפעה לעניין פיצויי פיטורים, אך מכיוון שבעלך עובד במקום העבודה פחות משנה, אין זה רלוונטי בכל מקרה.
האם בעלי זכאי לימי מחלה כשנולד לנו ילד?
דמי המחלה הניתנים לבן זוג של אישה בהריון מוסדרים במסגרת חוק דמי מחלה (היעדרות עקב הריון ולידה של בת זוג). בהתאם לחוק, עובד זכאי לזקוף עד שבעה ימים בשנה של היעדרות בשל טיפולים או בדיקות הקשורים להריון בת זוגו, או בשל לידה של בת זוגו, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו.
תגיות: התחייבות, זכויות-מאבטחים, ימי-מחלה, לידה, פיצויי-פיטורין