בשער זה (של אוניברסיטת תל-אביב) לא יכנסו נכים

אוניברסיטת תל-אביב לא מצליחה להוציא מכיסה כמה אלפי שקלים בודדים בכדי לאפשר לסטודנטים בעלי מוגבלות להיכנס אליה דרך השער הראשי.  ב- 28.03.11 אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל-אביב עורכת יום נגישות ברחבי הקמפוס
מאת: נועם פורר

לפני מספר ימים נערך כנס של התאחדות הסטודנטים, שעסק בצורך להנגיש את מערכת ההשכלה הגבוהה לכל סטודנט באשר הוא, בדגש על סטודנטים בעלי מוגבלויות. באחד המושבים דיבר יואב קריים, ממובילי מאבק הנכים בסוף שנות התשעים, איש צעיר ויקר, מרותק לכיסא גלגלים, המעיד על עצמו כי הוא אובחן בחמש מתוך שש הפרעות התפתחותיות קוגניטיביות. "רק ADHD אין לי, כנראה אלוהים חשב שזה יותר מדי מצחיק לשים היפראקטיבי על כיסא גלגלים", נוהג לתאר את עצמו.
יואב, המרצה – במספר מכללות – קורסים בעבודה סוציאלית, ×”×™×” בדרכו לנאום בכנס נגישות שנערך בבניין שרת. בדרך לכנס האקדמי, גילה ×›×™ אמנם שערי האקדמיה של תל-אביב מאפשרים אמנם להכניס בורים בגיאומטריה, אבל בעלי מוגבלויות – לא מורשים.

הרי כמה מאיתנו, בעלי שתי הרגליים ושתי העיניים הבריאות, שנכנסו לאוניברסיטת תל-אביב, שמו לב שהכניסה הראשית לאוניברסיטה מאלצת את הנכנסים לעבור בגרם מדרגות אשר אלו המתניידים על כיסא גלגלים לא יכולים לעבור בו? כמה מאיתנו שמו לב למרצפות השחורות המעטרות את האוניברסיטה, ולא מאפשרות לעיוורים, נכים או נשים עם עקבים (ברצינות!) לעבור דרכם? את המרצפות השחורות הללו גילה יואב בדרך הכואבת, כאשר נתקע באחת מהן ונפל מהכיסא. מדמם ודואב, אבל כמו גיבור, ובסיוע עוברים ושבים, חזר יואב לכיסא והגיע לנאום בכנס.

בניינים באוניברסיטת תל-אביב לא מאפשרים לבעלי מוגבלויות לאכול בקפיטריה, להתפנות בשירותים או ללמוד בכיתות. ישנו בניין אחד שלם באוניברסיטה, בניין ביה"ס לגיאוגרפיה, שלא נגיש כלל לבעלי מוגבלויות. כלומר, × ×›×” המבקש ללמוד גיאוגרפיה, יצטרך ללמוד במקום אחר –  כי אוניברסיטת תל-אביב, למצער, לא טורחת למצוא משאבים להנגיש אותו.  פינוקיו, ילד ×”×¢×¥, אמר – "חבל שלא למדתי גיאוגרפיה, ×›×™ אז הייתי יודע איפה אני נמצא.  אולי יש כאן פראים אוכלי אדם, או חיות טרף?" ולא ידע עד כמה צדק. אוניברסיטת תל-אביב לא מצליחה להוציא מכיסה כמה אלפי שקלים בודדים בכדי לאפשר לסטודנטים בעלי מוגבלות להיכנס אליה דרך השער הראשי. כסף ליצירות ממוחזרות ופסלים פוסט-מודרניים ואנדרטאות אבסטרקטיות יש. כסף למעלונים, רמפות ומשטחים – אין.

לא נותר אלא לצחוק על אוניברסיטה בה העובד האחראי על הנגישות לנכים – יושב במשרד שאינו נגיש לנכים. אוניברסיטת תל-אביב שמה מחסום בפני סטודנטים בעלי מוגבלויות, ולמחסום הזה קוראים אוניברסיטת תל-אביב.

ב- 28.03.11 אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל-אביב עורכת יום נגישות ברחבי הקמפוס. זה הזמן לצאת מהאדישות, ולנסות להיכנס ליום אחד לנעליו של האדם בכיסא הגלגלים, בעיניים העיוורות, באוזניים החירשות. זה הזמן לצעוד, יחד עם אנשים בכיסאות גלגלים, למען שוויון.

הכותב משמש כמזכיר תא הסטודנטים של מפלגת העבודה בקמפוס אוניברסיטת תל-אביב

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

6 Responses to “בשער ×–×” (של אוניברסיטת תל-אביב) לא יכנסו נכים”

  1. דני הגיב:

    למדתי באוניברסיטה 5 שנים, חלק מהזמן התניידתי שם בכיסא גלגלים. הכניסה הראשית היא בלתי אפשרית והריצוף בחוץ, באזור בניין גילמן והספריה הוא מסוכן.

    מעניין שדווקא בניין גילמן, מוותיקי הקמפוס, הוא יחסית נגיש לעומת בניין ווב החדש [לשפות] שמצופה בשיש אבל אין בו בכלל שירותי נכים. נראה שנזכרו ברגע האחרון שצריך שירותי נכים אז אלתרו תא צר ולא נוח בתוך השירותים הרגילים.
    בנוסף, אולם 01 בקומת הקרקע, שהוא אודיטוריום קטן אינו מאפשר לאדם בכיסא גלגלים לשבת למטה [כי יש מדרגות] או בשורה למעלה [כי אז הוא חוסם את המעבר הצר לאחרים].

  2. אמינות הגיב:

    הכל נכון ומרגיז.

    אבל לא צריך להגזים, כי זה רק פוגע בעניין. לטפל בכל הבעיות הללו זה הרבה יותר "מכמה אלפי שקלים", אני מניח שמדובר בלפחות עשרות אלפי שקלים, אם לא מאות אלפי שקלים.

  3. דניאל ר הגיב:

    הרי אתה צמחת ב"דור החדש" בזמן ששחר בוצר היה יו"ר התא ויו"ר האגודה. אשתו של שחר קיבלה משכורת במשך כשנתיים על פרויקט הנגשת האוניברסיטה. מה היא עשתה לעזאזל כל הזמן הזה אם המצב עדיין כל כך חמור?

    יש לכם אין סוף כסף מקרן החניונים. לידיעת הקוראים: הכסף שמתקבל מחניונים סביב האוניברסיטה הולך לקרן החניונים, שאמורה לממן "פתרונות תחבורתיים סביב הקמפוס" ואף אחד לא יודע בעצם מה לעשות אתה, וככה הגיע הגיע הכסף לפרויקט האופניים בקמפוס שלא פותר שום בעיה תחבורתית. הנה דו"ח של מירי מ-2008:
    http://www.student.co.il/?CategoryID=1001&ArticleID=4446&Page=1

    ב-2008 קיבלנו דו"ח שהוקצו לפרויקט רבע מיליון ש"ח.
    http://www.student.co.il/_Uploads/dbsAttachedFiles/negishut-jun-08.doc

    או שאתה חולב פה סוס מת או שאתה צריך לשאול את שחר כמה שאלות ממש ממש נוקבות.

  4. דניאל ר הגיב:

    טוב, יש לי גם ביקורת בונה:
    יש שער לנכים 200 מטר מהשער הראשי. אם היה לי כסף להנגיש משהו זה לא את השער הראשי אלא דווקא את הצד המזרחי של הקמפוס. בלילה כל השערים בצד המזרחי ננעלים והיציאה היא דרך קרוסלות בלבד. נכה שחונה ממזרח ורוצה לחזור לאוטו בערב צריך לצאת מהצד המערבי ולהקיף את כל הקמפוס.

  5. אסף הגיב:

    לדניאל (#4),
    מצטער על התגובה המידי פרקטית: נראה לי שנכה מהצד המזרחי שנאלץ להקיף פעמיים את הקמפוס כדי להגיע לרכבו שמעבר לגדר ייטב לו אם יתקשר למחלקת הביטחון של האוניברסיטה (6405555) ויבקש שיגיע מישהו לפתוח עבורו את השער. קשה לי להאמין שהוא יתקל בסירוב. אפשר גם לחשוב על בקשת אישור כניסה לרכב.

  6. לדניאל ר הגיב:

    א. התקציב של קרן החניונים הוא תקציב של האוניברסיטה ושל עיריית ת"א- לא של האגודה. לשמחתי, חלקו הולך לנגישות. דווקא כשמירי הייתה רכזת נגישות האגודה הצליחה את לשכנע את הקרן להשקיע בנגישות – ולראייה הנגישות מדרכות בחניות מסביב לקמפוס, בתוך הקמפוס והוספו מכוונים לעיוורים בבצמתים שסביב הקמפוס.
    ב. ישנה תכנית במסגרתה מנגישים כל שנה באמצעות רבע מליון ש"×— איזורים בקמפוס – לראייה נבנתה רמפה בין בניין רקאנטי לגילמן, הוכנסה רמפה לאולם סמולארש, נרכשו מכשירים מיוחדים לבעלי לקויות שמיעה. לצערי, ×–×” לא מספיק ×›×™ עבור הנגשת הקמפוס צריך חמישה מליון שקלים.
    ×’. מי שבחר במירי מלץ לתפקיד רכזת נגישות הייתה ועדת מכרזים באגודה (ועדה לא תלויה). שחר בוצר ומירי מלץ לא היו ביחד כשמירי התחילה לעבוד באגודה. נכון ששניהם התחילו לצאת במהלך עבודתה באגודה ושהיום הם נשואים, אבל הרמיזה על שחיתות היא במקרה הרע- הוצאת דיבה, ובמקרה הטוב – גועל נפש לשמו.

Leave a Reply