נמל חיפה: תוכנית ההרחבה כהכנה להפרטה
האדריכל שמואל גלבהרט, חבר מועצת חיפה ("הירוקים של חיפה") טוען כי הדרישות של חברת נמלי ישראל (חנ"י, חברה ממשלתית) לתוספת שטחים הן חסרות הגיון תכנוני. המניע לדעתו – הגדלת נכסי הנדל"ן של החברה
דרישות חנ"י במבחן המציאות: בלתי מציאותיות!
היום כבר ברור: השטחים שחנ"י דורשת במפרץ חורגים מעל ומעבר לצרכים הנמליים. כל יעודם נדל"ני, להפרטה בעתיד לטובת בעלי הון ועניין, על חשבון האינטרס הציבורי. "תכנית 50 השנה" של חנ"י דמיונית, אין טווח תכנון כזה, הינה רק "אליבי" לדרישותיה. מדמייטה במצרים עד מרסין בטורקיה, קמו ומוקמים נמלי ענק. לא נוכל להתחרות בהם. עלויות התפעול הגבוהות, והמגבלות הפוליטיות שלנו, יפריכו את מצגי הראווה של חנ"י.
תרומת הנמל לכלכלה באזור חשובה, אך אין להפריז בה, ויש לה גם תג מחיר גבוה. שטחו כבר היום 2000 דונם, ומעסיק 1000 עובדים. עובד לכל 2 דונם! לאחרונה קיבל מאות דונמים שטח מיובש לרציפים, ועדיין חנ"י רוצה לבלוע הכל, גם את מערב הנמל, וגם את מירב שטחי המפרץ והקישון. אי אפשר להשביע את התאבון הנדל"ני שלה.
מנכ"ל נמל אשדוד טען כי ניתן להכפיל המטענים עד 2020 בשטח הקיים, רק ע"י ציוד וייעול. זו גם עמדתם של גורמים מקצועיים בענף, בנמל חיפה, ושל בכירים במשרד התחבורה.
בנמל הונג-קונג: 3500 מ' אורך רציפי מכולות, מעביר 24 מיליון בשנה, 7000 למטר. נמל חיפה" 2200 מ' אורך רציפי מכולות, מעביר 1.2 מיליון בשנה, 550 למטר. נמל הונג-קונג גדול מנמל חיפה ב-60%, משנע יותר מכולות ב-2000%.
תפוקה מחושבת לתכנון נמלים באירופה לפי 2000 מכולות לשנה, למטר אורך רציף. תפוקה מחושבת ע"י חנ"י – 1000 בלבד. הכל כדי להצדיק באופן מאולץ את דרישותיה.
המלצתי:
להזמין גורם מקצועי בכיר בלתי תלוי, שיבצע "אובר-רולינג" על דרישות חנ"י. עד היום קיבלו אותן כתורה מסיני, התרשמו ויזואלית מכמות החומר ורמת הגשתו. אין להסתפק בכך. אם יכולתי, מבלי להיות מומחה בתחום, לרכז נתונים המטילים ספקות כה משמעותיים בדרישות חנ"י (ואלו רק מעט מהנתונים שבידי), קל וחומר שבנושא כה כבד, עתיר השקעות והשלכות ברמה הלאומית, מתחייבת בדיקה יותר רצינית!
בברכה, שמואל גלבהרט
אדריכל ומתכנן ערים
חבר מועצת עירית חיפה
תגיות: הפרטה, הפרטת הנמלים, חיפה, משרד-התחבורה, נדל"ן, נמל-חיפה, שמואל-גלבהרט
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
22 בפברואר, 2011 בשעה 23:34
מסכים איתך.
זאת השיטה, המדינה משקיעה בנכסים שלנו הון ואחרי זה מוכרת אותם בגרושים.
אחר כך בא שטינתניהו ואומר כשנותנים לעשירים, הצמיחה תחלחל מלמעלה לעשירונים התחתונים, אבל מה שמחלחל זאת לא צמיחה אלו מי רגליים.