הצעת חוק להגדלת הכנסות המדינה ממשאבי טבע
נוכח הסתמנות נסיגה של ועדת ששינסקי ממקצת המלצותיה, חמישה ח"כים יוזמים חקיקה המעלה בחדות את הכנסות המדינה מכלל משאבי הטבע, מקימה קרן לאומית לניהולן ומספקת הגנה על המשקיעים הקטנים
מאת: מערכת עבודה שחורה
לקראת הגשת הדו"ח הסופי של ועדת ששינסקי יזמו חמישה חברי כנסת הצעת חוק המעגנת הגדלה חדה וריאלית בהכנסות המדינה ממשאבי טבע מתכלים, מעבר למה שהוצע בהמלצות הביניים של הועדה.
יוזמי הצעת החוק הם חברי הכנסת ד"ר דב חנין (חד"ש), זבולון אורלב (הבית היהודי- מפד"ל החדשה), אורי מקלב (יהדות התורה), אורית זוארץ (קדימה) וניצן הורוביץ (מרצ). ההצעה הוכנה בסיוע אנשי המחקר של הפורום לפעולה אזרחית.
על פי המצב הקיים, כפי שתואר בדו"ח ועדת ששינסקי, הכנסות המדינה ממשאבי טבע (Government Take) של ישראל, מגיעות, לכל היותר, לשיעור כולל של 24% עד 31%, ובמקרים רבים הוא נמוך הרבה יותר. ישראל נמצאת בתחתית הליגה העולמית בתחום זה. לדברי ח"כ חנין, טיוטת המלצות וועדת ששינסקי תיקנו אבסורד זה באופן חלקי בלבד, ועל כן מטרת הצעת החוק להגדיל את חלקה של המדינה באופן משמעותי יותר. לפיכך מוצע להעלות את שיעור התמלוגים על כל משאבי הטבע המתכלים ל-20%. התמלוגים מבטיחים הכנסה למדינה גם בשלבי ההפקה הראשונים, ומשקפים את העובדה שמשאבי הטבע האוזלים הם בבעלותה של המדינה. בנוסף, הם גם קלים ונוחים יותר לגבייה. שנית, מוצע לאפשר ליזם להחזיר 150% בלבד מהוצאות החיפוש ו-100% מהוצאות הפיתוח וההקמה בטרם יוטל היטל רווח פרוגרסיבי, ולא שיעורים מוגזמים של 225% ו-150% בהתאמה, כפי שהומלץ בדו"ח הביניים של וועדת ששינסקי. זאת מאחר ואין סיבה לאפשר ליזם להרוויח מיליארדי שקלים, מבלי שיוטל ההיטל, בשלב בו כבר כיסה את השקעותיו מעל ומעבר. שלישית, מוצע לבטל מספר הטבות מס שהן ייחודיות לבעלי זכות להפקת משאבי טבע – הטבות שאין להן אח ורע בדיני המס הכלליים של ישראל.
בנוסף לכך, הצעת החוק קובעת שתוקם קרן לאומית לניהול הכנסות המדינה ממשאבי טבע מתכלים, אליה יתועלו כלל הכנסות אלו. מטרת הקרן למנוע את הסימפטומים של "המחלה ההולנדית". זו נגרמת משילובם הישיר בתקציב המדינה של כספי עתק שזורמים לאוצר המדינה מהפקת משאבי הטבע. מדיניות נמהרת זו של הצפת השוק בכסף זול ופתאומי, כפי שיעידו מדינות למודות ניסיון, עלולה להביא לייסוף חד של המטבע המקומי, לפגיעה עמוקה בייצוא ובמגזר התעשייתי, לאינפלציה ולעלייה באבטלה. לעומת זאת, ניהול הכספים באמצעות קרן, מאפשר לחברה להינות מהם הן בטווח המיידי, על ידי שילוב תשואות הקרן בתקציב השנתי, והן בטווח הארוך על ידי השארת עתודות כספיות מספיקות לפיתוחה של המדינה בעתיד ולרווחתם של תושבי ישראל בדורות הבאים.
לבסוף, הצעת החוק מבקשת להגן על המשקיעים הקטנים מפני בעלי ההון המובילים את השותפות העוסקת בהפקת משאבי הטבע. הצעת החוק עושה זאת באמצעות הטבה עם השותפים המוגבלים בשותפות כזו. מאחר והשותפים המוגבלים נעדרים כלים של בעלי מניות בחברה בע"מ לרסן את כוחו, מוצע לחייב את השותף הכללי, המנהל את עסקי השותפות המוגבלת לקבוע בתקנון השותפות המוגבלת כי התמלוגים שישולמו לשותף הכללי יחושבו כאחוז מרווחיה, ולא כאחוז מהכנסותיה."
תגיות: אורי-מקלב, אורית-זוארץ, דב-חנין, הצעות-חוק, ועדת-ששינסקי, זבולון-אורלב, ניצן הורוביץ, פורום פעולה אזרחית, תמלוגי-הגז
קישור קבוע
5 תגובות
Email This Post
2 בינואר, 2011 בשעה 7:19
הצעת חוק:גזל ועושק ×”×ž×©×§×™×¢×™× ×”×§×˜× ×™× ×‘×ž×©×בי טבע
עליבאבא וארבעים השודדים בפעולה אזרחית נועזת למען העם והאומה…אין מילים בפי למקרא הצעת החוק הפופוליסטית על הנחותיה וקביעותיה השקריות -המנסה לאגן בחוק עושק וגזל של המשקיעים הקטנים ולהרוס מתוך עיורון וקוצר ראיה את ענפי המחצבים והאנרגיה -דבר שעלול להמיט חורבן על ענפים חשובים אלה ולגרום לנזקים כלכליים חמורים למדינה הגדולים בסדרי גודל מעבר לרווח קצר המועד שהיוזמים חושבים שאזרחי המדינה יקבלו.
1.ועדת ששינסקי עצמה(שאינה חשודה אצלי על אוביקטיביות…),הסכימה לשמוע את טענות היזמים ולהודות(חלקית)- בטעויות גסות שנפלו בטיוטת המסקנות בדבר טבלת ההשוואה למיסוי במערב ושיעור המס הנמוך שהמדינה מקבלת היום משותפויות הגז(אותו נתון שקרי שעליו יוזמי החוק מבססים את טענתם לגביה כביכול בשיעורים של 24-30% מס כיום מהשותפויות-כשבפועל המס כבר היום גבוה בהרבה!!)-כמובן שליוזמי החוק -נתוני האמת ושיעור המס המקובל במערב -לא משנים כלל ואף אינם מוכנים להתעמת עימם-אף אחד מיוזמי החוק לא היה מוכן להיפגש עם המשקיעים הקטנים ולשמוע את עמדתם-למרות שפניתי לכולם!!!
2.היוזמים שנגררו אחרי הדמגוגיה של פורטוגלי וחבריו מניחים כמובן מאיליו שליזמים מגיע "רווח הוגן" של 150% בלבד על השקעתם בטרם יושתו עליהם 90%-85 מס(שאין להם אח ורע בעולם במדינות שאינן משקיעות ממשאביהן בתעשיה ובסיכון)…ומניחים בוודאות ש"רווח הוגן" זה שהם מוכנים לאפשר ליזם ברוב טובם -הוא הרווח המקובל בעולם בהשקעות עם סיכון גבוה ושישתלם ליזמים להמשיך ולהשקיע בתנאים אלה….מעבר לבורות ,חוסר הבנה בסיסי ואי הכרת העובדות שהמציעים מפגינים (בקבלם את קביעותיו חסרות הבסיס של פורטוגלי כתורה מסיני בלי בדיקה!!…),הם מתעלמים לחלוטין מההפרות הבוטות של הסכמים הקיימים והחוקים על פיהם ניתנו הזיכיונות וחזקות ליזמים ושעל פיהם נעשו השקעות ברמות סיכון גבוהות ותגליות שהצעתם מבקשת לבטל.אם זה לא גזל-אינני יודע מהו גזל!!!
3.מובן מאליו בעיני יוזמי החוק שהכנסות הדולרים של ענפי היצוא וההייטק ויזמיי ההיטק אהובי האוצר…המקבלים כבר היום הטבות מס והקלות המפחיתות שיעורי המס שהם משלמים להרבה פחות ממס חברות רגיל(טבע -8% נייס 6% וכו"")-זכאים לקבל הלאה את מלוא ההטבות מקופת הציבור ודווקא הכנסות האוצר ממשאבי טבע הם העלולות לגרום למחלה ההולנדית… ולכן במקום לחלק נטל המס בשווה בין כלל ענפי המשק …חייבים לפגוע בענף המחצבים בלבד ולא משנה שתרומתו העקיפה לרווחת תושבי המדינה דרך חשמל זול ואנרגיה נקיה ותרומתו הישירה ממיסים -עולה בהרבה על תרומת ענפי ההיטק שהכנסותיו הולכות בעיקר לכיסי הטיקונים ומאפשרות השקעות עתק בחו"ל לרווחת מדינות זרות…..אכן צדק חלוקתי מדהים!!
4.שיא הדמגוגיה בא לביטוי ב"דאגה" למשקיעים הקטנים בשותפויות שאת כל ריווחהם היזמים רוצים לגזול …היזמים מציעים מס שמתקרב ל100% על ריווחי המשקיעים הקטנים ומציעים בתמורה "להגן"על המשקיעים הקטנים מהטיקונים בכך שיגזלו גם קרוב ל100% מריווחי הטיקונים -לקיים מאמר חז"ל "צרת רבים -חצי נחמה.."-לעניות דעתי זה מתאים יותר למאמר "צרת רבים נחמת שוטים"….
5. גם הכינה הידועה נחמה.. והעלוקות המוצצות דם -היו מותירות לקרבן רווח להתפרנס ממנו -יותר ממה שיזמיי החוק בהצעתם הנדיבה מותירים למשקיע הקטן.צר לי שבורות וחוסר הבנה מביאות להגשת הצעות חוק פופוליסטיות ומטופשות כגון זו.
2 בינואר, 2011 בשעה 8:43
בושה לח"×›×™× ×©×œ× ×ž×‘×™× ×™× ×›×œ×•× ×‘×›×œ×›×œ×”
קשה לבנות קל להרוס
2 בינואר, 2011 בשעה 9:51
שכירי החרב של יצחק תשובה וחבריו לא נחים. כל הכבוד על התגובה הזריזה!
שכחתם את עיקר העיקרים: גם המשקיעים הקטנים יהנו מהשירותים הטובים שהמדינה תוכל לספק לכלל האזרחים בעזרת שימוש מושכל ברווחי המחצבים: גני ילדים מסובסדים, ביטול תשלומי ההורים לבתי הספר והחזרת חינוך חינם אמיתי, הגדלה משמעותית של סל הבריאות יחד עם בניית בתי חולים חדשים והוספת מיטות לבתי חולים קיימים, ביטול התשלום הרבעוני ומתן תרופות מרשם חינם, הקטנת שכר הלימוד באוניברסיטאות ועוד, ועוד. כל אלה שווים לאזרח הממוצע עשרות אלפי (!!) שקלים בשנה, יותר מכל נזק משוער שאולי ייגרם לאנשים שסיכנו חלק מכספם על מניות חברות האנרגיה.
תפסיקו ליילל על גורלם המר של הטייקונים, ולאיים בהפחדות שוא מביטול השקעות בישראל. העסק יישאר רווחי, ולכן חברות ימשיכו להשקיע בו. גם במצרים לוקחים 87% מהרווחים לטובת המדינה, וחברות בינ"ל עומדות אצלם בתור. הגיע הזמן סוף סוף שהמדינה תשים בראש את טובת האזרחים, ורק בסוף את טובת בעלי ההון.
ומילה אחרונה על "טבע", "נייס" ודומותיהן: גם את הטבות המס שלהן צריך לבטל.
2 בינואר, 2011 בשעה 10:58
א.
אני איתך, חינוך חינם צריך להיות מהמעון ועד התארים הכי מתקדמים.
רפואה חינם היא צורך חיוני, חשוב לזכור כי כל הפרטה של הרפואה מגדילה את העלות וכך המדינה לא חוסכת והציבור משלם יותר.
בארה"ב לפני רפורמת אובמה הממשל השתתף בעלות הרפואה בסכום (מוחלט) שעולה על ההשתתפות של הממשלה הישראלית ברפןאה ה-90% ציבורית שלנו.
מעבר לעובדה שטובת הכלל קודמת לטובת הפרט צריך לזכור שיש כאן גם עניין של צדק, מדובר במשאבים שלנו ואין שום סיבה בעולם לתת למתי מעט להתעשר על חשבוננו.
2 בינואר, 2011 בשעה 11:48
אני משקיע קטן במדינת ישראל, משלם בערך 2500 ש"ח בחודש למס הכנסה, לא השקעה גדולה, ועכשו באים תשובה וחבר מרעיו הקטנים והגדולים ורוצים לשדוד ממני את ההשקעה שלי!!! סוף סוף יש למדינה שלי מאיפה לדאוג לי ולאחי לאזרחות לעתיד ותשתיות,לרווחה וחינוך ומשקיעי הנפט והגז קטנים וגדולים רוצים לשדוד את המדינה שלי ואת ההשקעות שלי!!!