postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » מפקד המורים הגדול: להתפקד כדי להשפיע

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

מפקד המורים הגדול: להתפקד כדי להשפיע

נושאים חינוך ותרבות, על עצמנו, פוליטי ב 17.03.08 6:02

תום אנדן, בנו של מורה בתיכון, מציע לעשרות אלפי המורים שהתאכזבו מהישגי השביתה האחרונה בתיכונים  לצבור כוח פוליטי ע"י התפקדות המונית למפלגות הגדולות

בימים האחרונים מוצף אתר "עבודה שחורה" בתגובות של מורות ומנהלות באולפנים לעברית, ואפילו של עולים חדשים, בעקבות ההחלטה של שרת החינוך יולי תמיר לסגור את האולפנים ולהעביר את האחריות להוראת העברית למשרד הקליטה. מעבר למאבק הספציפי, נשמח לשמוע את תגובותיכן לשיחה עם הגולש תום אנדן, שהציע במאמר שפורסם ב"בלוג מורים" לפתוח במבצע התפקדות המוני של מורים כדי ליצור אמצעי לחץ פוליטי.

מתוך המאמר –
"בתקופת השביתה האחרונה אין ספק כי המורים ניצחו במישור הציבורי – המדינה געשה – השיח הציבורי היה כולו סביב מאבק המורים, היו עצרות רבות משתתפים בכיכר רבין, צעדות מחאה, אוהלים, שיח תקשורתי גועש. עם זאת – שום דבר לא עזר – ולמעשה – ללא כל ספק (ואני אומר זאת גם מהתבוננות בתלוש משכורתו של אבי) המאבק נכשל כשלון נחרץ. הנושא יצא מסדר היום הציבורי כפי שהגיע (כמו שנאמר "עיתוני היום הם האשפה של מחר") ובמישור הפוליטי דבר לא זז – הסכם מגוחך עם אנשים אינטרסנטים אשר אינו משקף במאומה את מה שצודק ומגיע למורה ולמחנך הישראלי. אם כן במישור הציבורי ניצחנו אך הכישלון הנחרץ היה ללא כל ספק במישור הפוליטי – שר האוצר אשר לא הסכים להוסיף בתקציב החינוך, ראש הממשלה שלא נתן ולו תגובה אחת אמיתית לכל אורך השביתה למצוקת המורים, בג"ץ, צווי מניעה, ובסופו של דבר – הסכם- כושל מיסודו אשר למעשה אינו משפר דבר."

במאמרו מסביר תום בפירוט מדוע הרעיון של מפלגת מורים או מפלגת חינוך (הצעת יוסי שריד, או הצעת דורון ארז מהתנועה לאיכות בחינוך) הוא רעיון גרוע הנידון לכישלון, ולכן הגיעו הוא ואביו למסקנה כי החלופה המועדפת היא התפקדות למפלגות קיימות:

"הצעתנו היא כזו – כל מורה יתפקד למפלגה על פי השקפת עולמו – כלומר מורה אשר בוחר בד"כ עבור הליכוד – יתפקד לליכוד, כזה שבוחר בעבודה יתפקד לעבודה. עלות ההתפקדות למפלגה נעה בין חמישים למאה שקלים לשנה (דבר שאפילו מורה במשכורתו הנוכחית יכול להרשות לעצמו). לאחר שמספיק מורים יעשו כך – למעשה יהיה בכל אחת מן המפלגות "גרעין" של מורים – אנשי דעת ורוח אשר חינוך הינו בראש מעייניהם. לפתע – ציבור הנבחרים – בין אם הוא אולמרט/נתניהו/ברק בתקופה הנוכחית וכל אחד אשר יהיה בעתיד – יהיה
בעל אינטרס לייצג את עמדת המורים – הלא הם יהיו אלו שיבחרו בו בפריימריס! לפתע – יקומו אנשים אשר בראש מצעם עומד החינוך!

למעשה – אסימון נוסף שנפל לנו בחושבנו על הרעיון – הוא שזהו פיתרון שאינו נכון רק לגבי החינוך אלא לגבי דברים רבים אשר מציקים לנו כל הזמן. כל עם ישראל מתלונן כל הזמן על פוליטיקאים מושחתים, על קומבינות, חברויות, שחיתות ומעילה בכספים – אך למעשה – איננו עושים עם זה דבר! עלינו – ציבור המורים והמחנכים בישראל להשתמש בכלים הדמוקרטיים שברשותנו ולתרגל דמוקרטיה פעילה- חישבו גם על המסר החינוכי המדהים שעובר לתלמידים – זה באמת לעשות לעם ישראל שיעור באזרחות! המסר שיעבור לתלמיד הינו שאם הוא אינו מרוצה בדבר מה – שישתמש בכלים העומדים לרשותו במערכת הדמוקרטית – ללא כל אמצעים
אלימים – על מנת לנסות ולקדם את רעיונותיו ורצונותיו!

אלו הם עיקרי הרעיון – אשמח לשמוע את תגובתכם ומחשבותיכם בנושא – אך יותר מהכל – אני פונה
אליכם על מנת שתעזרו אולי למנף את הרעיון הזה ולגרום לו באמת לקרות."

מכאן החלה שיחה קצרה בינינו –

תום שלום. 
ההצעה שלך להתפקדות המונית למפלגות הגדולות כדי להחזיק פוליטיקאים בביצים היא חלק ממסר שאנו מעבירים כבר זמן רב באתר "עבודה שחורה – פועלים למען מדינת רווחה". ראה למשל דף העזר כאן . שמחתי מאוד גם שאתה מסכים איתנו כי מפלגות מגזריות הן רעיון רע. אתה מוזמן להצטרף לצוות שלנו הוא כולל מספר מורים ומרצים שלדעתי קרובים לדעותיך.  

איתי

איתי שלום,
הבטתי באתרכם והתרשמתי מאוד מהרעיון ומהדרך. עם זאת – ברצוני לשאול מספר שאלות: 
א) זו פעם ראשונה שאני שומע על אתרכם – האם אתם מופיעים באיזשהו גוף תקשורתי שאינו האינטרנט על מנת להפיץ את רעיון הדמוקרטיה הפעילה?
ב) האם עד כה – הדבר הניב פירות כלשהם?
ג) איך, לדעתך ומנסיונך – אפשר למנף את הרעיון לידי מימוש אמיתי? כלומר שאלתי היא – איך מפיצים את הרעיון ומגיעים (במקרה שלי) לתמיכה מגזרית גדולה בקרב מגזר המורים על-מנת שהדבר באמת יקרה?
אני מאמין שברגע שיווצר "גרעין קשה" של מתפקדים שהם אוכלוסייה איכפתית – אנשי חינוך, רוח ותרבות – הדבר יכול למנף שינויים רבים (כפי שעושה חברת החשמל – גפי שבטח ידוע לך על-ידי התפקדות המונית של חבריה למפלגת הליכוד)
ד) האם אתם מבצעים איזשהו איסוף נתונים סטטיסטי – כמה מתפקדים יש לכם כיום בכל מפלגה?
ה) כמה חברים יש לכם היום?

בתודה מראש,תום אנדן.

תום שלום,  
שאלות חשובות שאלת, לא להכל יש לי תשובה
א. התשובה היא לא, אך חבר המערכת התראיין ברדיו ("הכל דיבורים") לפני כמה ימים וזה בהחלט עזר. אתה יכול להקשיב לראיון כאן.  
ב.  אנחנו רק בתחילת הדרך, כמה דוגמאות להצלחות מוזכרות כאן.

ג. כל עוד אין לנו כסף וכוח לפרסם את עצמנו בציבור התשובה היא – עבודה שחורה קשה ומפרכת שכוללת פרסום הרבה חומר (ואז אנשים מגיעים דרך הגוגל למשל בחיפוש אחר "אופק חדש" ונשארים) וניסיון להפיץ את השמועה בכל דרך אפשרית. נשמח לכל עזרה מצידך. 
ד. אין לנו שום דרך לבדוק דבר כזה. המידע הוא אישי וחסוי.
ה. כ-30 פעילים ברמות מעורבות שונות, אך דע כי לא כולם שותפים לדעה שלך ושלי שהתפקדות היא כלי יעיל. אחרים מסכימים בתיאוריה אך נרתעים מהתפקדות למפלגות הקיימות.  

הערה כללית –הבעיה האמיתית לדעתי היא לא של האתר שלנו בלבד אלא התפיסות הרווחות בציבור ש"כל הפוליטיקאים מושחתים", "אין מה לעשות" וכו'.   עבור רוב האנשים האינסטינקט הטבעי הוא להתרחק מהשדה הפוליטי, ובכלל מהאקטואליה, ולעסוק רק בטובתם האישית, המשפחתית, השכונתית וכו'. קח לדוגמה את מפ' העבודה שבה אני חבר. כמעט הכל שם כל כך רקוב שממש אי אפשר להסתיר זאת. לשכנע את האדם הסביר לתרום מכספו לגוף הזה "כדי לשנות אותו" זה מאוד קשה. ראה כאן – מכתב ותגובות.  

איתי

איתי,
ראשית אומר כי תובנותיך עזרו לי מאוד. נראה לי כי אתה צודק – אנשים נרתעים מהצטרפות למערכת מפני שאינם מאמינים בה – אך הם אינם מבינים שהדרך הטובה ביותר – ולמעשה אולי היחידה לשנות את המערכת הינה הצטרפות אליה! נראה לי כי אין מנוס… מפני שתקציב – אין לי, ואינני רואה אף גוף חינוך רציני אשר מוכן לקחת רעיון זה על עצמו. אני שוקל לעשות מעשה. כרגע – נראה לי כי מה שאני הולך לעשות זה פשוט לדבר עם מנהלי בית -ספר בכל הארץ ולקבוע פגישות עם כל המורים, אולי להעביר הרצאה בת 20 דקות עד חצי שעה שבה אפרט את הרעיון בתקווה שאוכל למשוך אנשים לכך… לאחר שאשיג תמיכה מכ-4-5 בתי ספר – אפנה לתקשורת – לפתע יהיה זה אייטם תקשורתי מעניין… יתכן שדרך כך בעמל רב ועבודה דקדקנית – תבוא הישועה… מה דעתך? אשמח לשמוע מה אתה אומר ואיך אולי נוכל לעזור זה לזה

תום.

ומה אתם המורים והמורות חושבים על התוכנית של תום? האם היא מעשית? האם תרצו לעזור לו?
ניתן להגיב כאן או לכתוב לו

 

נערך על ידי מערכת עבודה שחורה
תגיות: , , , , ,

16 תגובות

  1. נמרוד ברנע :

    תום – פניתי אליך בדוא"ל והצעתי את עזרתי. לצערי לא חזרת אלי.
    אנא צור קשר.

  2. האם ארגון המורים מארגן התפקדות המונית למפלגות? :

    […] מטרותיהם, נראה ההסכם אליו הגיעו חיוור וחלקי. לאור זאת, קרא תום אנדן למורים להתפקד למפלגות השונות, ובכך ליצור מנוף פוליטי להשפעה […]

  3. מהי הדרך הנכונה להשפיע?! :

    […] כבר הציע תום אנדן להתפקד למפלגות הגדולות על מנת להשפיע. כל מורה יתפקד למפלגה על פי השקפת עולמו, לאחר שמספיק […]

  4. gil :

    הרעיון להתפקד למפלגות הגדולות בכנסת הוא רעיון ראוי בהחלט אך, בתנאי שיהיה לדבר פרסום בקרב חברי הכנסת שכבר ביוני ייקראו לדון בתקציב 2009 שעתיד להיות תקציב "מקוצץ" (כמב מפתיע).

    הדבר היחיד שיש לברר הוא, את מעמדנו המשפטי כעובדי ציבור\מדינה
    לאור העובדה שקיימים נהלים(אם כי לא חד משמעיים) גם בחוזר מנכ"ל של
    משה"ח וגם בתקשי"ר של נש"מ.

    אם משהו יכול לפתור את הנעלם
    המשפטי כדי שלא נמצא את עצמנו בתי משפט בגין הפרת חוק, אין מניעה לרוץ קדימה עם נושא ההתפקדות למפלגות השונות.

    ידוע שמפלגת העבודה עומדת לסיים את הליך ההתפקדות לקראת קיום הפריימריס של המפלגה שם המתפקדים החדשים יוכלו להשפיע על הרשימות
    לכנסת. נכון, שמחר אנחנו יכולים
    להצליח להוציא את שרת החינוך מהרשימה ומחרתיים ראש הממשלה הנבחר יכול למנות אותה (מבלי שתהיה ח"כ) לתפקיד זה כפי שפרידמן
    מונה וכפי שיולי תמיר בכבודה ובעצמה מונתה כשרת הקליטה בממשלת
    ברק.

  5. מע' האתר :

    כל אזרח ישראלי יכול להיות חבר מפלגה, כולל עובדי מדינה, מורים, שוטרים וחיילים.

    מקור: http://www.cornfeld.co.il/alhabechirot.html

    באחד מאתרי ארגוני המורים היה גם מאמר הסוקר את הדעיכה באחוז המורים החברים במפלגות עם השנים – לא מוצא לינק

  6. אופיר פינס ושלי יחימוביץ’ - התנגדו לאופק חדש וליולי תמיר :

    […] אחרת שהוצעה באתר זה היא התפקדות המונית של המורים למפלגות קיימות (בעיקר הגדולות). היינו […]

  7. שני :

    אני סטודנטית להוראה וגננת לעתיד, אני מעוניינת שמצב החינוך ישתפר, כדי שבין היתר תנאי העסקתי ישופרו. לא מדובר רק בשכר שלי, אלה גם בקבלת שרותים ותקציב נוסף לגן אותו אנהל בעתיד. ברצוני לדעת לאיזה מפלגה מבין המפלגות הגדולות הכי כדאי לי להתפקד כדי להשפיע? אולי כדי לעזור לי בכך שימנו את כל החכים שעזרו או ניסו לעזור בעבר לחינוך או מתכוונים לעזור, ולאיזה מפלגה מהמפלגות הגדולות הם נמצאים. כך אוכל להתפקד למפלגה המתאימה ולבחור במועמד המתאים.
    אין לי כל דעה פוליטית לצערי, ימין שמאל או מרכז לא ממש מדבר אלי. הדעה שלי הכי קרובה למפלגת הירוקים, ונדמה לי שהיא חסרת השפעה בזירה הפוליטית.

  8. איתי :

    שני שלום

    יותר מבחירת המפלגה חשוב שההתפקדות תיעשה במאסות.

    לגננת אחת אף אחד לא מקשיב, למאות גננות – כן (ההפרש בין ציפי לבני לשאול מופז היה 530 קולות).

    יש יתרון להתפקדות למפלגת שלטון
    (הליכוד, קדימה, ואחרי זה ישראל ביתנו והעבודה) על פני מפלגה קטנה יותר: הסיכוי גדול יותר שבמפלגה הזו יהיו ראש הממשלה, שר האוצר ו/או שר החינוך. מצד שני במפלגות הגדולות נדרשת מאסה גדולה יותר של מתפקדים כדי לקבל יכולת השפעה.

  9. שני :

    איתי שלום,
    תודה על התשובה המהירה, זה בהחלט עוזר לי להחליט.

  10. דניאל :

    מה שמעורר שאלות תהומיות לגבי ה"דמוקרטיה" שלנו –
    האם לא אמור להיות כוח שווה בהחלטות לכל אזרח?
    איך זה שמי ש"חבר מפלגה" יש לו יותר כוח פוליטי מאשר מי שלא?

  11. שני :

    זה כמו שתשאל, למה לתורנים בגן יש יותר השפעה על הניקיון? אני דווקא מבינה את ההגיון בכך ולכן אני חברת אגודת הסטודנטים במכללה שלי. הגיע הזמן שנפנים, כדאי להשפיע צריך להיות מעורב, כדי להתלונן מספיק לעמוד מהצד ולהשקיף.

  12. איתי :

    נקודה נוספת שלא התייחסתי אליה היא היחס של המפלגות לחינוך.

    ממה שכתבתי קודם מובן ההיגיון בהתפקדות ההמונית של פייגלין וחבריו לליכוד (מפלגת שלטון) ולא לאיחוד הלאומי (מפלגה אידיאולוגית קטנה, קרובה יותר בדעותיה לדעות של פייגלין).

    אבל זה ברור שהיה גם היגיון בהתפקדות המאורגנת של הפייגלינים לליכוד דווקא ולא לקדימה או לעבודה (אעפ"י שגם בשתי המפלגות הללו יש מתפקדים לא מעטים מקרב המתנחלים).

    כל מפלגה תגיד לך שהחינוך זה הדבר הכי חשוב, אבל כשמסתכלים על הפרטים רואים שיש הבדל גדול, גם ברמת ההבטחות ובטח ברמת הביצוע בשטח. שווה לך להציץ בהשוואת המצעים של המפלגות בנושא חינוך – שערכנו כאן לפני בחירות 2009

    http://www.blacklabor.org/?p=6555

    שאלה מעניינת האם להתפקד למפלגה שדעותיה בעניין מדיניות החינוך תואמות בגדול את דעותייך או למפלגה שיש לה כוח לשנות.

    אני הייתי חבר שלוש שנים במפלגת העבודה, אך נואשתי מכך משום שהגעתי למסקנה ש(א) הדרך שבחרה בה המפלגה תחת ברק מתרחקת מדעותי הכלכליות והמדיניות, (ב) אין לי ולחבריי די כוח לחולל שם שינוי משמעותי והכוח הזה הולך וקטן משום שהרוב פשוט מתייאשים (ג) זו כבר מזמן לא מפלגת שלטון אלא מפלגת כינור שני. לכן התפקדתי למימד והתנדבתי למען רשימת התנועה הירוקה-מימד, אך כידוע כרגע אין לנו אפילו ח"כ אחד…

    ועדיין, זה עדיין עדיף בעיני מלהכניס לכנסת את מס' 14 של מפלגת העבודה שכותרת ספרה החדש היא "הדרך להצלת החינוך בישראל (ללא תוספת תקציב)".

  13. שני :

    טוב יצרתי קשר עם שר החינוך ושאלתי אותו מה תוכנית החינוך שלו, ומה ברצונו לשפר. במידה ולא אקבל תשובה, או התשובה לא תספק אותי, אתפקד למפלגה שלו ואז אציב שוב את אותם שאלות הפעם מעמדת מיקוח קצת יותר טובה. מה דעתכם על כך בתור תוכנית?

  14. איתי :

    שני שלום

    א. הקדשנו לשאלתך החשובה דיון נפרד ראי בקישור הזה – http://www.blacklabor.org/?p=11768

    השאלה + שתי תשובות (אחת כבר קראת) + דיון בטוקבקים

    ב. אנא שלחי את העתק מכתבך לשר סער לפרסום כאן (דרך כתובת הדואל שלנו) וכמובן את תשובתו אם תגיע

  15. שני :

    ולאיתי,
    הבטתי על המצעים, אך אני חוששת שהם לא עוזרים לחולל שינוי אמיתי.
    כאשר סטודנטית לחינוך, או אמא או כל בן אדם מחליט על אג'נדה חינוכית לגן זה נחמד.
    כאשר הגננת מחליטה על אג'נדה חינוכית, על כל הגורמים בעיקר על הילדים מוטלת החובה לבצעה.
    זה ההבדל בין המפלגות עם האג'נדות לשר החינוך. בסוף מבצעים את מה ששר החינוך קובע.

  16. איתי :

    עקרונית את צודקת, אבל אני חושב שהמציאות יותר מורכבת

    א. המדיניות של השר אינה מאה אחוז מה שהוא רוצה. יש אילוצים קואליציוניים (למשל אוטונומיה לשס), פנים מפלגתיים, יש פקידים במשרד האוצר, יש העמדות של פקידות המשרד והעמדות של ארגונים המורים. מתוך כל הדבר הזה נוצר מין תבשיל מוזר שלא כל כך פשוט להבין אותו, אפילו אם אתה עובד במערכת.

    ב. בין השאר כי במערכת כה גדולה ומסורבלת אין בהכרח הרבה קשר בין מה שהשר/הממשלה מחליטים ומה שקורה בדרג השטח. זכור לי מחקר שמצא ש-80% מהחלטות הממשלה לא מתבצעות.

    ג. אין בהכרח קשר בין מה שהשר אומר לתקשורת ובין "רוח המערכת"
    שנושבת בצורה לא רשמית. לדוגמה, מורים רבים דיווחו כאן על כך שבתוך שלל ההצהרות של שרי חינוך על מצוינות מצד אחד ועל מתן הזדמנויות מצד שני התוצאה היתה שתלמידים המשיכו ללמוד בכיתות שלא התאימו ליכולותיהם וכולם סבלו מכך.

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.