מחשוב ענן בחינוך – לא לפני יישום המלצות מבקר המדינה
הדו"ח חושף בעיות בניהול הכספי של התקשוב במערכת החינוך. אף על פי שהליקויים עדיין לא תוקנו, שר החינוך, גדעון סער, הציג בפני ראש הממשלה את תכנית המחשוב החדשה למערכת החינוך – "ענן" בעלות של כחמישה מיליארד ש"ח
מאת: שושי פולטין
דו"ח מבקר המדינה אשר פורסם השבוע האיר בפני נושא שהוא לא מעיסוקי הרגיל, אולם מששמתי לב אני משתפת.
ימים אחדים לפני פרסום הדו"ח הופיעה כתבה בTheMarker IT "משרד החינוך עובר למחשוב ענן בהיקף של מיליוני שקלים"
"משרד החינוך צפוי להיות המשרד הממשלתי הראשון שיעבור למחשוב ענן. המשרד פרסם ביום ה' האחרון בקשה להצעות מחיר במסגרת מכרז למתן שירותי קישוריות וענן מחשוב פרטי למערכת החינוך….
…. שר החינוך, גדעון סער, הציג בפני ראש הממשלה בפברואר תוכנית שגובשה בחודשים האחרונים במשרד החינוך, תחת הכותרת "התאמת מערכת החינוך בישראל למאה ה-21"… ועלותה מוערכת בכ-5 מיליארד שקל על פני חמש שנים."
סכומי העתק הם שצדו את עיני וגרמו לי לקרוא בעיון רב יותר. מההסבר על 'מחשוב ענן' הבנתי שמדובר בפרויקט חשוב. ההסבר דימה את המערך המתוכנן לאופן צריכת החשמל – במקום שכל אחד ייצר חשמל בעצמו באמצעות גנראטור, חברת החשמל עושה זאת. הבנתי שבמבנה הנוכחי של משרד החינוך ובתי הספר המחשוב המדובר מועיל. הפנמתי ועברתי לסדר היום.
דו"ח המבקר החזיר אותי למאמר המדובר והאיר פן נוסף . הדו"ח עוסק ב "מינהל תקשוב ומערכות מידע במשרד החינוך" וממנו משתמע שהפיקוח על התקציבים והעלויות על הפרויקטים השונים במשרד החינוך בעייתי כבר כיום.
הביקורת העלתה כשלים בבניית מסגרת תקציב, חריגות בביצוע משימות, העדר נתונים על העלות הכספית של פרויקטים וחוסר מידע על חריגות בביצוע משימות "אין לה מידע מפורט על התמורה שהיא מקבלת עבור הכסף שבו היא מתקצבת את המינהל"
הדו"ח גם דן במשכורות הגבוהות של 'עובדים זמניים' הקשורים למחשוב ,שעלות שכרם נעה בין 30,000 ₪ ל 70,000 ₪ ואשר 'זמניותם' נמשכה 5, 10 ואף 20 שנה ויותר…(פירוט עמ' 844 בדו"ח)
מתברר כי למינהל אין כלים שיאפשרו לו למדוד את תפוקות מנהלת המנב"ס (מנהל בית ספרי) המפקחת על יישום, הקמה, הפעלה, הטמעה ושירות לקוחות לתכנות המותקנות בבתי הספר על ידי המשרד, מכיוון שטרם הושלם פיתוח תכנה המודדת ומנתחת את התפוקות. היות שכך, זה שנתיים וחצי המשרד משלם לספק 90% מהתמורה המרבית לפי ההסכם, כשבידי המשרד אין אפשרות למדוד את התפוקות, ובפועל התשלום נעשה על פי הערכה.
נדמה שעל אף חשיבותו של הפרוייקט החדש, עוד בטרם יוצאים לשחות במים העמוקים, יש ללמוד את כשלי התנועה במים הרדודים…
(אגב, להגשת הצעות למכרז מחשוב ענן אפשר לפנות כאן)
נערך על ידי דליהתגיות: גדעון-סער, מבקר-המדינה, מכרזים, משרד-החינוך, תקציב-החינוך
16 במאי, 2010 בשעה 11:55
מעניין, תודה שושי
16 במאי, 2010 בשעה 17:25
אני חושב שהמורים צריכים לצאת בקריאה ברורה: קודם משכורות, אחרי זה מחשבים.
שירתתי בצבא ביחידה עתירת טכנולוגיה, שהשקעתה באדם היתה מינימלית ומבורדקת – מחסור בתקנים יצר משמרות עמוסות וארוכות מדי, אנשים לא ידעו אם הם יוצאים לקצונה או מקבלים תקן קבע עד לרגע האחרון, וכו'. לכן רבים וטובים העדיפו לתת את המינימום ולברוח לאזרחות, וכך המקצוענות של היחידה רק הדרדרה, למרות שלל המכשירים.
פעם הסיסמה של השמאל היתה "כסף לשכונות לא להתנחלויות", היום צריך לצעוק: "כסף לתקנים ולמשכורות, לא לציוד ולפרויקטים".
במצב הנוכחי של מערכת החינוך לא ירחק היום שבו סגל המורים שלה כלל לא יצליח להשתמש בכל הטוב שיביא עימו המיחשוב המתקדם. חלק גדל והולך יהיה מורים טכנופובים על סף הפנסיה, והאחר – מורים צעירים שיבזבזו את רוב האנרגיה שלהם על לימוד החומר שצריך להעביר ועל התמודדות עם בעיות משמעת וסמכות, שמורה וותיק פותר בקלות.
איתי
16 במאי, 2010 בשעה 18:29
לא רק שאתה צודק, אלא גם כתבתי על כך לא מזמן בפוסט – שופכים את הכסף השאלה על מה ועל למה?
http://cafe.themarker.com/view.php?t=1488704
ייתכן שזה צריך לבוא כקריאה לשר החינוך.
16 במאי, 2010 בשעה 18:32
סליחה,
אני לא יודעת איך יצא לי המשפט..
"שופכים כסף השאלה היכן ועל מה?"
16 במאי, 2010 בשעה 18:34
נ.ב.
והכי חשוב – בפוסט ההוא צטטתי אותך…