חוקרי-תקשורת מתנגדים לחוק הרישיונות
ועדת הכלכלה של הכנסת דנה אתמול ב"חוק הרישיונות" שנועד לבטל את שיטת הזיכיונות הנהוגה כיום ולאפשר מתן רישיון להקמת ערוץ טלוויזיה לכל מי שיחפוץ בכך. חוקרים באגודה הישראלית לתקשורת מביעים התנגדות לחוק המוצע וטוענים כי הוא יחליש עוד יותר את הרגולציה בתחום השידורים המסחריים
מאת: רביב נאוה
פרופ' ' תמר ליבס מהממחלקה לתקשורת באוניברסיטה העברית בירושלים פנתה לחברי האגודה הישראלית לתקשורת בקריאה להתגייס נגד הצעת החוק: "חוק זה אמור להבטיח שיבוטל סופית הנסיון לרגולציה כל שהיא על ערוץ 2, ו-10, שמטרתה שמירת האינטרס הצבורי. יבוטל גם המינימום של הדרישות הקיימות כיום, שעל פיהן הזכיינים אמורים להפיק מספר מינימלי של סוגות עלית מושקעות, ושל הפקות איכותיות מקומיות, ולשמור על ההפרדה בין מחלקת החדשות והזכיינים. הגיע הזמן שכחוקרי תקשורת, האמונים על התחום, ומודעים לשילוב המסוכן בין הון לעיתונות , נשמיע את קולנו על-מנת לעצור את ההדרדרות בעיתונות המשודרת. ברור לכולנו שפעולה כזו חשובה במיוחד בעת של שקיעת העיתונות המודפסת. ולא פחות חשוב לשמור גם על התרבות הישראלית המתפתחת, שהטלויזיה היא לה במה מרכזית."
לקריאתה של פרופ' ליבס הצטרפו חברים נוספים באגודה בהם פרופ' דן כספי ראש החוג לתקשורת באוניברסיטת בן-גוריון בב"ש שכינה בעבר את הרפורמה המוצעת בשוק השידורים "פיגוע תרבותי" ואנשי אקדמיה נוספים. אורן טוקטלי ממקימי הרשות השנייה ובעברו מנכ"ל הוועדה הישראלית למדרוג אמר: "מדובר בהצעה צינית שמעטים עומדים על משמעותה החמורה וארוכת הטווח לתרבות הישראלית. זו בהחלט שעת מבחן אזרחי לחוקרי התקשורת ולאגודה."
מנגד, ראש מועצת הרשות השנייה, מנשה סמירה, טוען כי נכון לעתה, סעיפי החוק נותנים מענה הולם לבעיות שמציגים החוקרים: "הצעת החוק שאנו שותפים לה (בשלב זה) שומרת על עקרונות רבים של הרגולציה וביססה את המאפיינים של ערוץ ברודקאסט. לדוגמא – השקעת מינימום בסוגה עילית, חברת חדשות עצמאית, השקעה כוללת בערוץ, תמהיל השידורים ועוד. כמו כן, אנו פועלים להקמת גוף רגולטורי עצמאי שיוכל להסדיר את הנושאים כראוי ללא תלות".
לאור תגובתו של סמירה הודיע יו"ר האגודה הישראלית לתקשורת, פרופ' נועם למלשטרייך, כי אין בכוונת האגודה לפתוח במאבק נגד הצעת החוק וכי מאחר ואין האגודה כאגודה מוסמכת לדבר בשם חבריה, הוא מציע שחברי האגודה יפעלו באופן עצמאי מול הרשויות ומקבלי ההחלטות.
נערך על ידי לקסיתגיות: אוניברסיטת-בן-גוריון, הרשות-השנייה, ועדת-הכלכלה, עיתונות, רביב נאוה, רגולציה, שידור-ציבורי, תקשורת
27 באפריל, 2010 בשעה 10:52
מהי שיטת הרשיונות להבדיל משיטת הזכיונות? ומה היתרונות והחסרונות בכל שיטה?
27 באפריל, 2010 בשעה 11:13
דליה העלתה לך להנחתה, האר נא את עיני קוראי עבודה שחורה שאינם משכילי תקשורת.
27 באפריל, 2010 בשעה 11:54
קראתי את הקישור המציג את עמדתו של ריבלין בעד שיטת הרשיונות. למדתי ששיטה זו מעבירה לשוק החפשי לגמרי את השידור בטלביזיה. שאלה חשובה היא מה עם השידור הציבורי. הרי זהו השידור האיכותי ולא זה המבוסס על רייטינג. אם התקשורת בטלביזיה, ברדיו, בעיתונות הכתובה, היא כלב השמירה של הדמוקרטיה, איך אפשר לשמר את תפקידה זה בשיטת הרשיונות?
27 באפריל, 2010 בשעה 15:24
(ואני מתנצל מראש, הדברים נכתבים בלחץ זמן.)
הערוצים שאנו קוראים להם "פרטיים" (2,10 בטלוויזיה, התחנות האזוריות ברדיו) הם כידוע לא באמת רכוש פרטי אלא מופעלים ע"י זכיינים פרטיים שזכו במכרז. ע"פ שיטת הרשיונות המוצעת, לא תהיה הגבלה במספר הערוצים הפרטיים שניתן להפעיל.
מציעי החוק טוענים שבעלי הרשיונות יהיו נתונים לרגולציה חמורה וכי איכות השידורים לא תפגע אלא להיפך – התחרות החופשית תאפשר לצרכן בחירה רבה יותר.
מתנגדי ההצעה טוענים שהרגולציה כבר היום חלשה מדי, ואין סיבה להאמין שדווקא מעבר לרישיונות יעלה את הרמה. להיפך, הגברת התחרות בשוק הפרסום, שכבר היום אינו גדול מספיק, תביא בהכרח להפקות זולות יותר, רדיפה אחרי רייטינג וזניחת תכנים איכותיים.
בעלי ההון יוכלו כמובן למנף את רישיונות השידור לצורך הקמת ערוצים שישרתו את ענייניהם.
צריך לציין שהערוץ הציבורי, נכון לעכשיו, הוא לא חלק מהרפורמה. המצב שלו מספיק מסובך גם בלעדיה.
27 באפריל, 2010 בשעה 15:39
"צריך לציין שהערוץ הציבורי, נכון לעכשיו, הוא לא חלק מהרפורמה. המצב שלו מספיק מסובך גם בלעדיה."
שם עושים רפורמה אחרת שעניינה פיטורין.
שם החשש הוא מ"רגולציה" מסוג אחר, חזרה לימי היות השידור הציבור שופר התעמולה של הממשלה.
לקסי
3 בספטמבר, 2013 בשעה 1:19
קשקוש.
הרפורמה תעשה רק טוב, סוף סוף יפתחו את הטלוויזיה לשוק חופשי, ונוכל לראות קצת תכנים שונים מ 22 ו 10 ושהם בעצם אותה הגברת בשינוי אדרת.
בחו"ל זה כבר מזמן ככה ויש המון ערוצים. רק פה עדיין תקועים מאחור עם ערוצים במימון ממשלתי, ואגרה שלא ברור על מה משלמים ..