אתר עבודה שחורה סיקר בהרחבה את המאבק נגד סגירת האולפנים והעברת האגף לחינוך מבוגרים למשרד לענייני גמלאים. ב 2 במרס התקיימה ישיבת ועדת החינוך, נושא הדיון: סגירת כיתות השכלה למבוגרים בעיר רהט, לפניכם ציטוטים נבחרים
סגירת כיתות השכלה למבוגרים בעיר רהט – ציטוטים מתוך פרוטוקול ישיבת ועדת החינוך שהתקיימה ביום שלישי ט"ז אדר התש"ע (2 במרס 2010)
(עריכת הציטוטים אינה תואמת את הסדר הכרונולוגי בפרוטוקול. )
חנאן אלסאנע – מנהלת פורום חינוך מבוגרים לנשים בדואיות, עמותת סדרה
אני אתן לכם רקע היסטורי על החינוך הבדואי בנגב: בתקופה העותמנית היו מוסדות חינוך בנגב; בתקופת המנדט הוכפלו ואף הוקמו מוסדות חינוך גם לתלמידות, ועם קום המדינה ב-49' נסגרו בתי הספר. בתקופת הממשל הצבאי ברור לכולם שלא היו מוסדות חינוך, והיישוב הראשון הוקם בשנת 1968, היישוב תל-שבע. רק בשנת 1976 נבנה בית הספר היסודי הראשון; בשנת 1979, בשנה שאני נולדתי- –
טלב אלסאנע: ב-76' זה התיכון הראשון.
חנאן אלסאנע: כן. תארו לעצמכם, ב-1979 נבנה בית הספר הראשון בתל-שבע, והיה כמובן בית ספר לבנים, לא בנות. יש לנו חברה שמרנית וקושי ומחסור במשאבים. תארו לכם, כמה נשים מבין 180 אלף תושבים בנגב הן אנלפבתיות ולא יודעות קרוא וכתוב.
עפו אגבאריה: כל אלה שמעל גיל 30.
קריאה: 70%.
חנאן אלסאנע: תארו לכם, בית הספר הראשון היסודי לבנים היה ב-79', והיום רוב הנשים מעל גיל 30 הן אנלפבתיות. אנחנו עובדים בשטח זה 10 שנים, ויש ארגונים סביב השולחן שעושים הרבה מאוד שנים את העבודה של המדינה ושל הממשלה, לצערי. עם משרד החינוך עבדנו בשנים 2003-2004. הייתה לנו אז עבודה מדהימה בכפרים הבלתי מוכרים וגם במוכרים … בשנת 2004 היו 50 כיתות בכל הנגב, ו-50 הכיתות האלה לא הספיקו לצרכים בנגב כי היו קיצוצים במשרד החינוך ואף על פי שאגף חינוך מבוגרים מאוד נהנה מהעבודה שלנו. … ב-2007 הגיעו ל-20 כיתות, והיום יש תשע כיתות, ובעוד חודשיים לא יהיו תשע כיתות אם המדינה לא תיקח אחריות.
לא מדובר על נשים שמנעו מהן לקרוא ולכתוב, פה מדובר על נשים שמנעו מהם להוכיח את עצמן, נשים שנמנעה מהן העצמה, להוכיח את עצמן בתוך המשפחה ובתוך החברה; נשים שרוצות לעזור בסיוע לילדים. יש 1,400 נשים, ורוב המימון ללימודים האלה בא מקרנות חוץ, מהאיחוד האירופי.
טלב אלסאנע: אנחנו רואים שכאשר הממשלה ומשרד האוצר מעוניינים, הם מוצאים את התקציב. רק לפני שבוע חילקו 400 מיליון ₪ לאתרי מורשת. זה דבר טוב, אבל זה מלמדנו שאם רוצים אין בעיה להשיג את הכסף – הכסף נמצא. הבעיה היא עם החלוקה הלא שוויונית והלא צודקת. לכן אנחנו לא צריכים לקבל תשובה בוועדה הזאת שיש בעיה תקציבית. השאלה היא של רצון ושל נכונות. האוכלוסייה בנגב סובלת מקיפוח מתמשך שנים רבות. מה זאת אומרת, בעיית יישובים לא מוכרים? היישובים קיימים, אבל הם לא קיימים על המפה של הממשלה מבחינת מתן זכויות ותקציבים. אם 60 שנה לא תקצבו אותם זאת ההזדמנות לפצות אותם, לתקצב ולהשקיע בתחום החינוך.
היו"ר זבולון אורלב: אתה מנהל מוסד להשלמת השכלה ברהט. תגיד לי, הפרופיל של 100 הנשים הוא נשים צעירות, אמהות, מבוגרות?
מוחמד אבו-ג'אבר: מנהל מרכז מתנ"ס רהט
הגילאים שלהן נעים בין 60-25, נשים הייתה להם ההזדמנות השנייה ללמוד.
היו"ר זבולון אורלב: מה המוטיבציה שלהן לבוא ללמוד?
חנאן אלסאנע: אחת הנשים באה אליי ואמרה לי שלא נעים לה. היא אומרת שהיא יודעת שהיא אישה טובה וחכמה שגידלה ילדים מוצלחים ומכובדים, אבל כשהיא הלכה לבית חולים היא כמעט גרמה לכך שהבן שלה ימות מכיוון שהיא לא יודעת לקרוא ולכתוב, והיא התבלבלה בין התרופות; היא לא ידעה מה כתוב על התרופה, אז היא נתנה לו לשתות תכשיר שצריך לשים על הראש, והילד שלה שכבר שבוע שלם בבית החולים. תארו לעצמכם מה היא הרגישה, מה המשפחה הרגישה, מה המעמד שלה. ולא רק זה, בבית החולים היה קושי להבין אותה. הם לא ידעו למצוא שפה משותפת ביניהם לבין הנשים. תאר לעצמך, אם הנשים האלה יקבלו את זכותן לקרוא ולכתוב, כמה נחסוך לרופאים בבתי החולים. אנחנו נמצאים יום-יום בבית החולים סורוקה, ואנחנו רואים שרופאים מבזבזים זמן על חשבון חולים אחרים כדי למצוא מתרגם ביניהם לבין החולים. תודה.
היו"ר זבולון אורלב: אישית מהכנסת ה-15 הנחתי בכל כנסת הצעת חוק לחינוך חינם להשכלת יסוד למבוגרים, כלומר שתהיה זכות בסיסית לכל אזרח ללמוד קרוא, כתוב וארבע פעולות חשבון – השכלה יסודית חינם. אבל לצערי, גם כשהייתי בקואליציה וגם כשהייתי באופוזיציה לא הצלחתי להעביר את הצעת החוק הזאת.
מגי קורן – סגן מנהלת האגף לחינוך מבוגרים, משרד החינוך
בשנת 2008 החליטה השרה דאז פרופ' יולי תמיר ומנכ"לית המשרד שלומית עמיחי לקצץ בכל תקציבי ההשכלה של האגף. היו דיונים גם על סגירתו של האגף. ההחלטה שהתקבלה אז היא שהשכלת יסוד, מה שנקרא "תהיל"ה" – תוכנית השכלה ייחודית ללומד המבוגר – מגילאי 55 ומעלה עובר למשרד הגמלאים. כל נושא ההשכלה, כולל השכלת יסוד יישאר בפיקוח פדגוגי, ועבור השנים 2010-2009 לא קיבלנו שום תקציב.
היו"ר זבולון אורלב: אז אין היום במדינת ישראל השכלת יסוד למבוגרים?
מגי קורן: אין במימון המשרד.
מגי קורן: אני רוצה להמשיך כי זה לא כל הסיפור. השר והמנכ"ל מנסים למצוא פתרון. אנחנו מתחילים פרויקט בתי ספר במיקוד. גם השר וגם המנכ"ל עובדים להחזיר לנו תקציב באופן הדרגתי לבתי ספר במיקוד. כלומר שאנחנו נפתח 150 כיתות להורים כדי להשלים את השכלתם עד 12 שנות לימוד, ולבדוק את הקשר בין השלמת השכלה של ההורים לבין רמת ההישגים של הילדים במערכת החינוך.
היו"ר זבולון אורלב: הכוונה היא לא ללכת דרך חינוך למבוגרים, אלא דרך בתי הספר. כלומר לוקחים בתי ספר שהם במיקוד ואומרים, בבית הספר הזה אנחנו מוכנים להשקיע גם בהשכלת ההורים. זאת התוכנית.
מגי קורן: גם השר וגם המנכ"ל פועלים להחזרת התקציב בהדרגתיות מתוך אמונה שהנושא חשוב, ואנחנו רוצים לקיים אותו לכלל האוכלוסייה.
היו"ר זבולון אורלב: אל אפי גלעד (מרכז בכיר, המשרד לענייני גמלאים)
יש לי בקשה אליך, אפשר פעם אחת לדבר לעניין? אנחנו עכשיו עוסקים בסגירת כיתות להשכלת מבוגרים ברהט. מעל גיל 55 זה עבר לאחריותכם. האם אתם תפתחו כיתות להשכלת מבוגרים לנשים מעל גיל 55 ברהט? זאת השאלה, אתה יכול להשיב עליה?
אפי גלעד: יש סיכוי טוב כפוף לתקנון. המשרד לענייני גמלאים מתקצב מגיל 55, הוא לא מתנה את הלימוד בגיל 55, ויש הבדל.
היו"ר זבולון אורלב: סוגר את הדיון:
לדעת הוועדה, השכלת מבוגרים היא זכות אזרחית בסיסית, שכן כל אזרח ראוי שידע לקרוא, לכתוב, לערוך חשבון של ארבע פעולות יסוד, ולהגיע להשכלה של 12 שנות לימוד. כמו כן הוועדה מציינת בצער שבשנים האחרונות, בעיקר בשנת 2008 קוצצו תקציבי ההשכלה למבוגרים באופן ניכר, ולכן נסגרו בכל הארץ מסגרות רבות של כיתות להשכלת מבוגרים, ומגיל 55 עברה האחריות למשרד לענייני גמלאים. לדעת הוועדה, להשכלת מבוגרים יש משמעות רבה לגורל חינוך הילדים שלהם. לכן הוועדה מבקשת הן ממשרד החינוך והן מהמשרד לענייני גמלאים להציג בפני הוועדה לא יאוחר מחצי שנה, תוכנית כדי להחזיר את הכיתות להשכלת מבוגרים במדינת ישראל כפוף לכך שהדיון נערך סביב רהט.
Tags: אולפנים לעברית, בדואים, האגף-לחינוך-מבוגרים, המשרד-לענייני-גמלאים, השכלה, ועדת-החינוך, זבולון-אורלב, טלב אלסאנע, מדיניות-בחינוך, משרד-החינוך, נגב, קיצוצים, רהט
וזה בדיוק מה שהיה עלול לקרות לאולפנים לו היתה מתגשמת התכנית המדהימה באטימותה של שרת החינוך הקודמת, להעבירם למשרד הגימלאים הוירטואלי. או אז היינו קוראים עכשיו פרוטוקול המתאר את קבורת האולפנים, בדיוק כפי שקורה לשאר הפעילויות שהיו באגף לחינוך מבוגרים ואינן עוד.
הבעיה העיקרית היא לא איזה משרד או אגף מטפל בנושא, הבעיה היא שהממשלה מרגישה אחראית רק לרווחי "זכיין" כביש 6.
כל היתר זאת אחריות עצמית של האזרחים.
במדינה שבה כל "זכות אזרחית בסיסית" היא עניין למיקוח, אין פלא שהזכות לרכישת שפה מאויים חדשות לבקרים על ידי ההפרטה.
במקרה האולפנים היתה זו דווקא השרה יולי תמיר ממפלגת העבודה.
למזלנו התארגנו ומצאנו חברי כנסת רבים שנחלצו לעזרתנו.
בושה וחרפה למדינה , גוזלים מאנשים זכות בסיסית להשכלה מינימלית.
האולפנים נחלצו מגורל דומה הודות למאבקם של מורי האולפנים וחברי כנססת ובראשם שלי יחמוביץ הנפלאה !
אנחנו חיים במדינה שבה כל "זכות אזרחית בסיסית" נשללת מאזרחים שלא מצליחים/יודעים לעמוד על זכויותיהם…. אז מה הפלא שגם כאן נשללת הזכות הבסיסית של אזרחים חלשים להשלים את השכלתם ולדעת עברית. מזל שיש עדיין כמה צדיקים בתוך הכנסת שלנו שנלחמים למען אלה שלא מסוגלים – כמו שלי יחימוביץ' הנהדרת!
לאן הגענו?
אני קוראת ולא מאמינה.
כך היה גורל האולפנים לולא המאבק ויחימוביץ ועוד כמה חברי כנסת שהוכיחו אחריות פרלמנטרית !!!
כמה זה נורא שבמדינת ישראל שנבנתה
בדם מרשים לעצמם מנהיגיה להרוס בה את התשתיות החשובות והבסיסיות ביותר עבור ציבור האזרחים. רק ע"י מאבק בלתי מתפשר כמו שאנו מנהלים, אפשר לעצור אולי את הסחף לכיוון ההרס המכוער הזה של תשתיות הלאום הדמוקרטיות.
אנחנו, צוותי המורים, המנהלים, המדריכים באולפנים, מוחים כבר 3 שנים נגד הפגיעה האנושה כל כך באגף לחינוך מבוגרים. בעולם לוקחים את מודל האגף לחינוך מבוגרים הישראלי והופכים אותו למודל עולמי משום הצלחותיו, ובארץ, סוגרים אותו!!!
כל הכבוד לח"כ זבולון אורלב, שלי יחימוביץ, השר גדעון סער ורבים וטובים אחרים בכנסת שעזרו ועצרו את הפרטת האולפנים וסגירתם!!
עכשיו צריך להלחם למען השבת התקציב של ההשכלה לאגף, ובגדול!!!
נושא ההשכלה ח י י ב להישאר באגף לחינוך מבוגרים!
למשרד הגמלאים אין ידע ותשתית מקצועית לכך.
אנא אל תהרסו ברגע מפעל ציוני חשוב שנבנה במשך שנים ונתן אור לאלפי מבוגרים חסרי השכלה בסיסית.
אכן, השר הולך בדרך הטובה! יוחזרו כיתות ההשכלה לאגף לחינוך מבוגרים!