הפרטת המכינות הקדם אקדמיות – הבג"צ והחלטת בית-המשפט
מראשית ינואר 2010 אמור לעבור ניהול המכינות הקדם אקדמיות לידי החברה הפרטית מסחרית מרמנת. בתאריך 29.12.09 הוגשה עתירה לבג"צ נגד העברת הניהול למרמנת. בתאריך 3.1.10 התקבלה תשובת הבג"צ
הבג"צ
בהודעה לעיתונות שפרסמה התאחדות הסטודנטים בישראל נאמר:
ימים ספורים לפני שהמכינות עוברות לידיה של החברה הפרטית (מרמנת) שזכתה במכרז משרד החינוך, החליטה התאחדות הסטודנטים בישראל לעתור לבג"ץ במטרה לטרפד את המהלך.
"אין מדובר בפעילות ניהולית טכנית, כי אם פעילות שיש בה סמכויות פיקוח פדגוגיות ואקדמיות, סמכויות לקבוע קריטריונים של תמיכה ומדיניות כלכלית", כותב עו"ד אמיר קדרי ממשרד אהרונסון שר אבולעפיה אמודאי ושות', המייצג את העותרים. "יש לזכור כי המדובר בסטודנטים שעמדת המוצא שלהם לא קלה. אין הם תלמידי תיכון שסיימו בהצלחה את חוק לימודיהם. מדובר באוכלוסיה שעצם הנכונות שלה לנסות שנית לצעוד במסלול בו נכשלה כבר בעבר דורש התייחסות מיוחדת".
בועז טופורובסקי, יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל: "לא נאפשר למדינה להרוס מפעלים חברתיים וחינוכיים בעלי חשיבות לאומית. הסטודנטים במדינת ישראל הם הנפגעים העיקריים מהמהלך. ביטול המסלולים הייחודיים יפגע אנושות באוכלוסיות החלשות שאליהן נועדה פעילות המכינות הקדם אקדמיות מלכתחילה ויעמיקו את הפערים בחברה הישראלית. כניסתה של חברה מסחרית-עסקית למערכת מהווה דריסת רגל גסה של גורמים מסחריים במערכת החינוך וההשכלה הגבוהה . מדובר במדרון חלקלק העלול להוביל להפרטת מערכת החינוך וההשכלה הגבוהה כולה". טופורובסקי: מוסיף כי: " לא התקיימה כל היועצות בין משרד החינוך לות"ת (הועדה לתקצוב ותכנון) ומשרד הביטחון אשר מממנים את החלק הארי של המכינות הקדם אקדמיות. בנוסף, משרד החינוך התעלם לגמרי מהמלצותיה של ועדת החינוך של הכנסת לקיים דיון נוסף במהלך ההפרטה". המכינות הקדם האקדמיות החלו בשנות השישים ונוהלו על ידי האגודה לקידום החינוך, אז יחידת סמך של משרד החינוך וכיום מלכ"ר. רוב התלמידים במכינות הגיעו מטעמים סוציו-אקונומיים והתקשו לסיים בהצלחה את בחינות הבגרות. כיום לומדים במכינות 12,000 סטודנטים, ב-48 מכינות אשר פועלות ב-45 מוסדות לימוד. התקצוב המרכזי מגיע מהקרן לסיוע לחיילים משוחררים (80 מיליון שקל), ובנוסף 35 מיליון שקל מהמועצה להשכלה גבוהה ו-11 מיליון שקל ממשרד החינוך. האוכלוסייה הלומדת במכינות כוללת חיילים משוחררים, בוגרי שירות לאומי, עולים חדשים, בני מיעוטים, חרדים ובעלי צרכים מיוחדים.
המעבר לחברה פרטית מעורר דאגה בקרב הנהגת הסטודנטים ובקרב ארגונים חברתיים, מכיוון שבמהלך הזה מוצב הדגש על רווחיותן של המכינות ולא על הערך החינוכי והחברתי, זאת ועוד, הפרטת המכינות מטילה בספק את קיומם של מסלולים מיוחדים ושל בחינות בגרות ייחודיות אשר אמורות להתקיים בשבוע הבא. בנוסף, מתנגדות האוניברסיטאות
והמכללות להתערבותה של החברה הפרטית בהעסקת מרצים ומורים במכינות, סמכות אשר ניתנה לה במסגרת המכרז.
טופורובסקי: "הממשלה מנסה להקטין עלויות על ידי הוצאת שירותי חינוך למכרזים פרטיים. את תוצאותיו הקשות של המהלך אנחנו נרגיש בעוד כמה שנים, כאשר ילדים מעיירות פיתוח או משכונות מצוקה לא יוכלו לרכוש השכלה גבוהה, פחות אנשים בעלי מוגבלויות יזכוו לקבל סיוע ועולים חדשים יעמדו מול תסכול ותחושת קיפוח ובלא יכולת לכלכל את עצמם בכבוד".
החלטת בית-המשפט
השופט נ. הנדל פסק בהחלטתו שניתנה ביום 3.1.10
תגובה מקדמית לעתירה תוגש תוך 30 יום.
אין מקום למתן צו ביניים, והבקשה לעניין זה נדחית.
נערך על ידי דליהתגיות: בגצ, האגודה-לקידום-החינוך, הפרטת המכינות, התאחדות הסטודנטים בישראל, מכינות קדם אקדמיות, מרמנת
4 בינואר, 2010 בשעה 10:21
לא ניתן צו ביניים, כלומר הממשלה רשאית להעביר עכשו את הניהול למרמנת. בעוד 30 יום המדינה תשוב לבית המשפט ותבקש ארכה, שבדרך כלל היא מקבלת.
במשך החדשים שיעברו עד לדיון ייעשו הרבה מהלכים שהמדינה תטען, כי הם בלתי הפיכים.
ובא למכינות (ולחברה בישראל) גועל*
___________
* לא שגיאת כתיב