הצעת פתרון לחברות עתירות מו"פ הקולטות עובדי קבלן
חבר תא אופק, מציע דרך לעודד חברות עתירות מו"פ לקלוט עובדי חברות כוח-אדם ולא לפטר אותם כעבור תשעה חודשים
מאת: דור בלוך
אחת הסוגיות הכלכליות-חברתיות הכאובות ביותר בעולם המערבי היא סוגית עובדי חברות כח אדם. בעבר עובדים אלו, הסובלים ממשכורת נמוכות, העדר תנאים סוציאלים, זכויות פנסיוניות וכד' נוצלו לתקופות ארוכות במקומות עבודתיהם בלי לצבור זכויות, וכך קופחו זכויות העובד שלהם בצורה קשה.
במשק הישראלי פועלות כ-300 חברות כ"א ברשיון ממשלתי, ולפי הערכות שונות עשרות חברות נוספות ללא אישור או רישיון. מספר העובדים נע, על-פי ההערכות, בין 75,000 ל-200,000 המהווים בין 5 ל-10 אחוז מכח העבודה האזרחי, כך שמדובר בתופעה משמעותית ורחבת היקף, אשר צריכה לעמוד בראש סדר עדיפויות של כל אדם או גוף הרואה עצמו כדואג לזכויות עובדים ודוגל בעקרונות סוציאליסטיים או סוציאל-דמוקרטים.
בשנים האחרונות חלו מספר תהליכים, אשר סייעו לקדם חקיקה סוציאלית בכנסת, אחד מח"כ הפעילים ביותר בתחום זה, הוא ח"כ עמיר פרץ, אשר העביר את החוק האוסר על החזקת עובדי קבלן ליותר מ-9 חודשים, ומחייב להפוך אותם לעובדים קבועים, בעלי מלוא הזכויות לאחר תקופה זו, או לפטר אותם מתפקידם.
קבלת חוק זה בכנסת, מנעה עוולה אחת, אך יצרה עוולה אחרת, כאשר בחברות רבות בחרו לפטר אותם עובדים לאחר שמונה חודשים בתפקיד, ולפני שהחברה מחוייבת לקלוט אותם לפי חוק ולתת להם את זכויותיהם, רטרואקטיבית לתחילת תקופת העסקה, זאת כמובן משיקולים כלכליים. למעשה נוצר מצב אבסורדי בו עובדי הקבלן עצמם מעדיפים להמשיך כעובדי קבלן מאשר לחזור לחוסר הביטחון של האבטלה, או לחלופין מהקשיים של ההיקלטות במקום עבודה חדש, אבסורד אשר סותר באופן ברור ומהותי את רוח החוק, שמטרתו הייתה לצמצם את תופעת עובדי כוח האדם. פעילה בולטת נוספת בתחום, ח"כ שלי יחימוביץ, יזמה יחד עם ח"כ ישראל כץ חקיקה שמטרתה למנוע מצב זה של "דלת מסתובבת", אך בשלב זה הצעה זו נתקלת בקשיים.
ראוי להשקיע מאמצים במישור החקיקתי, בניסיון למצוא אפיקים בהם הכנסת תוכל לכפות על מעסיקים מתן תנאים הוגנים לעובדים, ויחס הוגן לאותם עובדים שנמצאים בשפל המדרגה מבחינת תנאי ההעסקה, אך בד בבד אסור להזניח אפשרויות אחרות, להביא לאותה תוצאה רצויה. מסתבר כי לעיתים ניתן להשתמש לא רק באמצעים של כפייה, אשר קשה יותר להעבירם בכנסת, בה ללוביסטים של בעלי גורמי היצור יש כח משמעותי, אלא באמצעים של שכנוע ועידוד המעסיקים לפעול באופן הראוי. והנה, מבחינה של חוק עידוד השקעות הון עולה מצב הפוך.
חוק זה מאפשר קבלת הטבה כלכלית משמעותית באמצעות נוהל המכונה "נוהל שחיקת מחזור בסיס", המאפשר הרחבת החלק מההכנסה הזכאית לשיעור מס מופחת. אחד התנאים לקבלת הטבה נחשקת זו, לפי התקנות שקבעו שר התמ"ת ושר האוצר, היא הגדרת החברה כ"עתירת מו"פ"- חברה המעסיקה לפחות 20% מהנדסים מבין סך עובדיה. כתוצאה מכך נוצר תמריץ חזק מאוד לחברות לפטר עובדי חברות כ"א, שכן קליטתם כעובדים קבועים תגדיל את שיעור הלא-מהנדסים מבין עובדי החברה, ותקטין את סיכוייה לקבלת המענק.
משיחות עם מנהלים בתעשייה עולה, שבמידה ותנאי זה לא היה עומד כנגד שיקול העסקת העובדים, לפחות בחלק מהמקרים, היו החברות בוחרות לקלוט את עובדי חברות כ"א, במקום להמשיך במדיניות הדלת המסתובבת.
במקומות בהם יכולים גורמים בכנסת ובממשלה ליצור תמריץ למעסיקים, לקלוט עובדי חברות כ"א ולמנוע את העוולה שנגרמת כתוצאה ממדיניות הדלת המסתובבת, על גורמים אלו לעשות כן. במקרה זה מתבקש, ששר התמ"ת ושר האוצר ייבחנו מחדש את הנחיותיהם בנושא, ויאפשרו חריג לפיו עובדי חברות כ"א אשר יקלטו ע"י חברות עתירות מו"פ, לא ייחשבו במניין העובדים שאינם מהנדסים לצורך הענקת ההטבה.
תגיות: חברות-כוח-אדם, חוק-עידוד-השקעות-הון, חקיקה, ישראל-כץ, עובדי-הייטק, עובדי-קבלן, עמיר-פרץ, שלי-יחימוביץ
קישור קבוע
5 תגובות
Email This Post
16 בדצמבר, 2009 בשעה 22:01
למה אי אפשר לחייב שלעובדי הקבלן יהיו זכויות מלאות מלכתחילה?
16 בדצמבר, 2009 בשעה 22:18
ליונתן,
רוב חברי הכנסת עובדים בשביל הטייקונים ומתוגמלים על ידם.
16 בדצמבר, 2009 בשעה 22:26
חברות קבלן בתחום המו"פ לא קיימות כדי לנצל את העובדים אלא מעצם טבעו של המו"פ.
מו"פ דורש מיומנויות רבות שלא תמיד נמצאות בארגון ולעיתים צריך אותם רק ביחידת פיתוח ספציפית ולא בכל הפיתוח,לכן משתלם יותר לשכור חברה שמתמחה בכך ואם אין חברה אז חברה שמחזיקה אנשים שאלו המיומנוית שלהם.
17 בדצמבר, 2009 בשעה 14:15
נשמע לי עוד דרך לחברות לא לעשות מו"פ ולקבל את ההטבות. אבל אפשר לעשות את זה בצורה יותר פשוטה.
חברת שתקלוט עובדי כוח אדם בשיעור של X תזכה להרחיב את החלק מההכנסה הזכאית לשיעור מס מופחת.
קצת יותר פשוט.
לעודד מעסיקים לעשות את זה.
7 בינואר, 2010 בשעה 12:11
יש לי הצעה יותר טובה ויותר חברתית: לבטל את הטבות המס לעשירים. עצוב שבעלי הון עושים שימוש ציני בפעילים סוציאל דמוקרטים בעלי רצון טוב לצרכיהם.
לגבי הפיטורים המחזוריים: להפוך אותם לבלתי חוקיים וחייבים בפיצוי יהיה יותר יעיל.