חוק המאגר הביומטרי – פשרה תמוהה
הפשרה שהושגה בחוק המאגר הביומטרי היא, כי בשנתיים הקרובות המאגר יהיה וולנטרי. כלומר המדינה מעמידה את האזרח בפני דילמה האם לקבל שירותים מתקדמים או לשמור על פרטיותו. המאגר הוקם, הפרטיות הופקרה ופתרון אין
מאת: יהותן קלינגר
יש לי פה מלא על ה"פשרה" שהושגה בחוק המאגר הביומטרי [הסכמות בדבר מאגר ביומטרי], שקובעות בגדול כי בשנתיים הקרובות המאגר יהיה וולונטרי ולאחר מכן ידרשו שינויים של גופים שונים. אלא שאי אפשר להבין את הפשרה, התמוהה משהו, בלי לשאול את השאלות הבאות
1.
מה יהיה עם מי שירצה תעודות זהות חכמות? לפי דה-מרקר: כל מי שרוצה תעודת זהות ביומטרית או דרכון ביומטרי יקבל אותן, אך יכלל במאגר. מי שרוצה דרכו ותעודת זהות רגילה יקבל אותן בלא להכלל במאגר, כלומר אזרח שירצה לקבל שירותים מתקדמים כמו ממשל זמין יהיה חייב בתעודה ביומטרית, אבל לא יוכל לקבלה בלי להיות חלק מהמאגר. ניצן הורוביץ כבר קרא לממשלה לעשות משהו ואמר כי "על הממשלה להוציא את המאגר הביומטרי מהחוק ולאפשר לכל אזרחי ישראל להצטייד בתעודות חכמות שימנעו זיופים, מבלי לפגוע בפרטיותם באמצעות מאגרי מידע מסוכנים. כלומר, את הפרטיות שלנו הפקירו, הקימו מאגר, ולא פתרו כלום. חלם.
2.
ומה יהיה בעוד שנתיים? החברות שהרוויחו כסף מהמכרזים פשוט לא יפעילו לובי? ועד העובדים של הרשות הממשלתית החדשה שתוקם לא יתקומם? ואם כן, האם ממשלת ישראל תהיה מוכנה להודות שכמו פרויקט המרכב"ה יש כסף שהלך לפח הזבל? אותו כסף, הג'ובים, המינויים הפוליטיים והדילים פשוט עשויים להתגבר ולהפריע להליך החקיקה.
3.
מה עם רשויות בטחון אחרות? כפי שאנו יודעים, הצעת החוק כללה תהליך של הרכשת תעודת זהות בה הטביעה והתמונה (אמצעי הזיהוי) הופכים למידע ממוחשב (נתוני זיהוי) במקום שנקרא "מערך ההנפקה" ואז מונפקים על תעודות הזהות; בכל אחד משלבים אלה לשירותי הבטחון יש גישה. אותם שירותי בטחון, לפי הצעת החוק לרשויות הבטחון סמכות בלתי מוגבלת לגישה, וסביר להניח שיווצר אצלהם עותק של המאגר גם אם לא נסכים לכך.
4.
מה יהיה כלל המחדל? האם מי שלא יאמר אחרת יקבל את טביעת האצבע שלו במאגר או לא. כבר דיברנו על כללי מחדל בהקשר של חוק הצנזורה ואפשר גם לנסח אותם כאן; הרי ברור שיש כבר כלל מחדלי אחד: עבריינים מחויבים במאגר ביומטרי; עכשיו, האם מאגר וולונטרי, שכולם יודעים שמידע שנאגר בו ישמש לחקירת פשעים יעודד עבריינים לתרום את טביעת האצבע שלהם? אני בספק. לכן, כל מי שלא יסכים ליתן את אצבעו יסומן כעבריין פוטנציאלי. מעבר לכך, מהו התמריץ לאחסנת המידע במאגר?
5.
בטח בשבועיים הקרובים נצטרך לחזור לועדה. זה היה הישג יפה של כולם, אבל זה עוד לא נגמר.
המאמר פורסם בבלוג של יהונתן קלינגר
תגיות: זכויות-הפרט, חוק-המאגר-הביומטרי, יהונתן-קלינגר, מאגר ביומטרי, ניצן הורוביץ, פרטיות
קישור קבוע
6 תגובות
Email This Post
19 בנובמבר, 2009 בשעה 6:04
בלי לשים לב המאגר הביומטרי כבר מופעל בעת היציאה והכניסה בשדה התעופה, בה מזוהים רבים, באופן וולונטרי על ידי טביעת אצבע. מישהו בכלל חשב על כך כאשר ניגש לדלפק ה'מהיר' ליציאה לחו"ל?
19 בנובמבר, 2009 בשעה 7:20
בפוליטיקה כמו בפוליטיקה
כדי לרדת מהעץ שטיפסו עליו מספרים לנו שזה לא בוטל אלא רק נדחה.
רק מדינות טוטאליטריות מחיבות את האזרחים באמצעות חוק להכלל במאגר ביומטרי מסוג זה ( טביעות אצבעות + תווי פנים כשהעיקר הוא למעשה גלגל העין)
בישראל יש אמנם חוקים ותקנות טוטליטריות כדוגמת מעצר מנהלי אלא שזה מופעל רק נגד מיעוט מסוים של האוכלוסיה.
אילו באמת היו מעבירים את החוק היינו עדים למרי אזרחי ולבזיון מוסדות המדינה ברחבי העולם.
ולכן טוב טיפש פחדן מאמיץ יהיר.
( הכוונה אינה לשר שטרית- ירום הודו)
19 בנובמבר, 2009 בשעה 7:42
צריך לשכנע את האזרחים שלא יתפתו.
אבל אי אפשר לעשות את זה רק עם אינטרנט. צריך לצאת אל העם.
19 בנובמבר, 2009 בשעה 15:29
אסור להרים ידיים עם הפשרה הזאת.
הפשרה הוצעה כדי להרוויח זמן והיא לא הפשרה הטובה ביותר !!!
הפשרה הטובה ביותר היא לא להקים מאגר מידע ביומטרי.
הפשרה הטובה ביותר היא חוק שאוסר על הקמת מאגרים ביומטריים (מאגרים פרטיים או ממשלתיים).
מה שניתן להבין מהפשרה: היום תתנדבו מחר תחויבו!
בשנתיים האלה אזרחים תמימים ימסרו מידע אישי בלי לדעת את ההשלכות ואת הסכנות שבמתן מידע ייחודי לשלטון המאגר הזה לא יהיה חסוי ואפשר להגיד שכבר דלף:
המאגר הזמני יתווסף למרשם שקיים היום שנמצא ברשת כך שהמאגר הזמני כבר נמצא ברשת והדליפה שכולם ציפו לה מתרחשת כבר עכשיו.
אי אפשר לדעת מה יעשו עם המידע הזה והנסיון מראה שמאגרים ממשלתיים לא בטוחים.
השלטון לא צריך מידע גופני של אזרחים, אין לאף אחד זכות להכריח אזרח למסור נתונים מלידה.
הצעד של סריקת תווי פנים ושמירה שלהם במאגרים של משרד הפנים ו/או מאגרים ממשלתיים אחרים משפיל: נכים עם בעיות בראיה יצטרכו לעבור כזו השפלה ?? נכים עקב תאונות עם פגיעה בפנים יצטרכו לעבור את ההשפלה הזאת ?? אנשים עיוורים יצטרכו לעבור כזו השפלה ?
אפשר לנפק תעודות חכמות בלי צורך בתמונה ביומטרית> אפשר להסתפק בתמונה רגילה ואמצעים אחרים כמו הלוגרמות, טביעות עם לייזר.
צריך להביא לידי חברי הממשלה את העובדה שתעודה עם שבב גם מסוכנת כי עם מכשירים פשוטים
ניתן לקרא את המידע שעל השבב ולהעתיק אותו כך שגניבת זהויות עם השבב אפשרית
זה קרה באנגליה.
חבל מאוד שחברי הכנסת לא רוצים להקשיב לציבור שמתנגד למאגר ובצדק.
אם היו רגישים לציבור הצעת החוק היתה נפסלת מיידית.
22 בנובמבר, 2009 בשעה 15:58
ידידי הלא מלומד. בנתב"ג לוקחים תמונת גב יד. עם תמונת גב יד לא ניתן לבצע מעקב אחרי אנשים, זה לא אמצעי לזיהוי פלילי, וזה גם אמצעי זיהוי לא ממש אמין.
בנתב"ג רוצים לעבור לטביעות אצבע ותווי פנים כמו באירופה, אבל בינתיים זה לא קרה. גם שם ככל הידוע, לא מתכננים מאגר ביומטרי. ובכל מקרה, כל מקרה לגופו. זה שבנתב"ג עושים דבר נורא זה לא אומר שמשרד הפנים רשאי.
22 בנובמבר, 2009 בשעה 18:12
חבל מאוד שעם כל האזהרות חברי כנסת ישראל לא מתנגדים לחוק הביומטרי ולמאגר.
בגצ נתן פסק דין לגבי הפרטת בתי סוהר בישראל ואחד מהנימוקים שהעלו :מניעת פגיעה באסירים ובזכויות שלהם.
לאזרחי המדינה יש זכויות יסוד שעומדות להשלל עם הקמת המאגר הביומטרי ומעבר לתעודות ביומטריות.
הלוואי שהפסיקה תסייע לחברי הכנסת לעשות צעדים נכונים:להתנגד להקמת המאגר, להתנגד לפשרה ושיתחילו לבחון חלופות יותר בטוחות לאזרח לגבי תעודות זהות בלי גנטיקה.