postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » השר גלעד ארדן, הצב יעדים שאפתניים יותר להפחתת פליטות מתחבורה

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

השר גלעד ארדן, הצב יעדים שאפתניים יותר להפחתת פליטות מתחבורה

נושאים בריאות ואיכות סביבה, מכתבים, תחבורה ב 18.11.09 6:07

ארגון מגמה ירוקה והארגון הישראלי לתחבורה בת קיימא מברכים במכתבם את השר לאיכות הסביבה, גלעד ארדן, שמפעיל את משרדו בטיפול במשבר האקלים. יחד עם זאת, הם מביעים תמיהה על ההמלצה היחידה שמציע השר בהתייחסות להפחתת  פליטות פחמן בתחבורה, ומציעים לו להציב יעדים יותר שאפתניים יותר  בעניין

10   נובמבר  2009

לכבוד

מר גלעד ארדן

השר להגנת הסביבה

המשרד להגנת הסביבה

ירושלים

כבוד השר,

הנדון: מדיניות התחבורה של המשרד להגנת הסביבה בנושא משבר האקלים

ראשית ברצוננו לברך על כך שהמשרד להגנת הסביבה עוסק במשבר האקלים, ומייחס לנושא חשיבות ומשאבים. מתקציר דוח מקינזי שהגיע לידינו מצאנו לנכון להתייחס לנושא התחבורה.

על פי המסמך, הפליטות במגזר התחבורה הן השניות בהיקפן ומהוות 18% מהיקפי הפליטות בישראל. לאור זאת הופתענו לראות כי במסגרת ההמלצות של 10 מנופי ההפחתה העיקריים להפחתת פליטות פחמן משולבים רק אמצעים לשיפור מערכות ההנעה ברכב ומעבר לשימוש ברכב החשמלי.  המלצה זו תמוהה לאור העובדה שהרכב החשמלי עדיין איננו מהווה חלופה ישימה בשום מקום בעולם, ולעומתה מערכות רכבות קלות ואמצעים טכנולוגיים לשיפור התחבורה הציבורית הינם הגורמים הרלוונטיים ביותר להפחתת פליטות על ידי יצירת אלטרנטיבות לשימוש

ברכב הפרטי . בעולם קיימות מאות דוגמאות מוצלחות להפחתת גזי חממה ולשיפורים נוספים על ידי קידום מערכות קלות להסעת המונים נתיבי תחבורה ציבורית מערכות  BRT ועוד.

אנו מצפים כי במסגרת המדיניות שתציג ממשלת ישראל בועידת האקלים בקופנהגן בדצמבר הקרוב תשלב ממשלת ישראל את המחויבות לקידום התחבורה הציבורית כמנוף להפחתת פליטות. אנו מקווים כי תתקיים בחינה מחודשת של ההמלצות בתחום התחבורה והצבת יעדים שאפתניים יותר להפחתת פליטות מתחבורה.

בברכה

תמר קינן                                                                                           גיל יעקב

מנכ"ל תחבורה היום ומחר                                                            מנכ"ל מגמה ירוקה

העתק:

פרופ' דוד מהלאל, יו"ר תחבורה היום ומחר

קואליציית דרכים לקיימות

תחבורה היום ומחר הארגון הישראלי לתחבורה בתקיימא ע"ר מס' 58-031-892-1

רח' נחלת בנימין 85 , תל אביב 66102 , טל' 03-5660823 , פקס  03-5669972

www.s-t.org.il

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , ,

6 תגובות

  1. אריה גור :

    צר לי שאני ביקורתי בימים האחרונים, אם אני מגזים אפשר לשלוח לי מייל ואני אתמתן:

    הבעיה העיקרית של מדינת ישראל היא חיסולם של השטחים הירוקים. חיסול השטחים הירוקים בחלקו הגדול נועד לשרת את בעלי ההון – אלה שיכולים להרשות לעצמם לקנות בתים מרווחים על שטחי קרקע פתוחים. למיטב ידיעתי, ישנם גם תחשיבים שמוכיחים שריבוי מספרן של הרשויות המקומיות בארץ – כ 250מספרן על שטח מצומצם ומספר תושבים קטן – והיחס בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי שמסייע לרשויות המקומיות מביא לכך שתושבי המקומות המאוכלסים בצפיפות מממנים את אלה שמתגוררים במקומות הקטנים. אומנם בימים אלה קיצצה הממשלה בתקציבים לרשויות המקומיות, אבל ההסטוריה מוכיחה שבעיתות משבר הממשלה העבירה מילירדי שקלים לרשויות ואין סיבה לחשוב שתקופה הקרובה זה לא יקרה שוב.

    כך שלשיטתי צריך לבקש מהשר שראשית דבר יטפל בנושא השטחים הירוקים. אנחנו (אזרחי מדינת ישראל) משלמים סכומים דמיוניים עבור קופסאות הפח שאנו נוהגים בהן. גם פה ההסטוריה מוכיחה שאם יטופל נושא זיהום האויר ממכוניות, מי שישאו בנטל ההוצאה הם בעלי המכוניות. אפשר אומנם להציע לנהגים לעבור לרכב דו גלגלי, אבל כפי שקראנו בפנייה פה לפני כיומיים, תעריפי הביטוח עלו ואולי זה כבר לא כל כך משתלם להשתמש ברכב דו גלגלי…

    כך שאני מציע לשר לטפל בראש וראשונה בנושא השטחים הירוקים, לדאוג לכך שכפי שקורא במקומות רבים בעולם המערבי הממשל משתדל להביא לידי כך שתושבים יחזרו מהשטחים לערים, ישנם מדינות בארה"ב למשל (ששם עדיין יש שטחים ירוקים בכמות העולה על זו שיש אצלינו…) שקבעו שמי שבונה בשטחים ירוקים משלם מכיסו את כל נושא התשתית לביתו – כבישים, חשמל, ביוב. לעומת זאת אצלינו בונים על חשבוננו תשתיות יקרות לכל ישוב עם בית וחצי (בתנאי שהמתגוררים בישוב הם יהודים, כמובן…).
    אחרי שנראה שהשר מצליח להזיז משהו בנושא השטחים הירוקים, שיתחיל לטפל בנושא הזיהום שנפלט מכלי הרכב שלנו. אגב, במכוניות גם ילדינו יוכלו להפסיק לנהוג, להחזיר את השטחים הירוקים שאנחנו מחסלים, הם לא יוכלו.

  2. מערכת ע"ש :

    והנה דברי ח"כ חנין בעקבות דו"ח מקנזי: "היום התקיים דיון של וועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, בנושא דו"ח מקינזי שהוגש לפני כשבועיים למשרד להגנת הסביבה. בדיון, אמר ח"כ ד"ר דב חנין (חד"ש): " חוות הדעת של חברת מקינזי מצביעה על עוצמתה של הבעיה, אבל היא לא נותנת לנו תשובה מספקת לגבי עוצמת הפיתרון. גם אם המשרד להגנת הסביבה יעשה כל שנדרש ממנו, אם שר האוצר, שר התחבורה, שר התשתיות וראש הממשלה לא יתגייסו להתמודדות עם משבר האקלים, נהיה רחוקים מהפיתרון. היעד שהציג דו"ח מקינזי מוציא את מדינת ישראל מהמאמץ העולמי להתמודדות עם משבר האקלים, בוועידת קופנהגן שתחל עוד 22 ימים. לכן גם שר החוץ צריך להחליט אם ישראל רוצה להיות במקום של הילד הרע בכיתה."

    עוד הוסיף ח"כ חנין כי "דו"ח מקינזי חיפש את הדרכים הטכנולוגיות הטובות ביותר להפחית פליטות גזי חממה מבלי שנידרש למחיר כלשהו. אך בעיות סביבתיות הן לא בעיות טכניות, אין להן פתרונות טכנולוגיים. אלו בעיות של החברה שלנו, שאם נרצה להתמודד איתן עלינו להתמודד עם הנחות יסוד שהחברה מקבלת. לכן עלינו לקבוע יעד שאפתני ומאתגר, שיחייב שינויים התנהגותיים בסיסיים, וממנו עלינו לגזור את הצעדים הנדרשים."

  3. איתמר כהן :

    אריה גור,
    כל מילה בסלע.
    מה שהופך את הבעייה כאן לקשה במיוחד הוא, שמי שמתגורר בישובים הקטנים האלה ומתלהב כל כך מהפרבור הם לא איזה "האחים עופר" או "אולמרט", שקל להאשים אותם, כי אותם כולם שונאים, אלא אנשים כמוך וכמוני – כולל הרבה מאוד חברים ובני משפחה שלי, ואני מניח שגם שלך.

    זה מקשה מאוד לתקוף את הבעייה, כי אנשים מפרשים את זה כמתקפה אישית עליהם, שהרי בעצם אומרים להם, שצורת המגורים שהם בחרו לעצמם היא אנטי-סביבתית ואנטי-חברתית. בעיני זו האמת, אבל זו, כמובן, אמת שלא נעים לשמוע (וגם לא להשמיע). זו בעייה שאני מתמודד איתה רבות, ולא מוצא לה פתרון טוב.

  4. אבי :

    לאיתמר כהן ואריה גור-

    הרשו לי להצדיק את טענותיכם לגבי השטחים הירוקים והפתוחים ולהוסיף בו בזמן הסתייגויות. אני מחזיק בדעה שהשטחים הפתוחים והירוקים מכורסמים במהירות בישראל. לכן אני מציע כמוכם לצופף את האוכלוסייה ולהתמקד בבנייה רוויה, פינוי בינוי, הוספת קומות וכדומה. ואולם, לטעמי אסור לוותר על פיזור האוכלוסיה של ישראל. אני מסכים שלא צריך לעשות את זה בכל חור ומצפה. ושאת מספר היישובים, שאותם יש לצופף, יש להגביל ובו בזמן לפזר במקומות הראויים. הראציונאל של זה הוא אכן…ציונות. אל תשגו באשליות שחלק מהרעיונות של "חומה ומגדל" הם ארכאיים. להזכירכם, כאן זה לא אירופה. [אגב אני גם בעד צמצום הגידול של אוכלוסיית ישראל, כפי שהצהיר אופיר פינס זה מכבר. וזה עדיין לא סותר.]

    ממליץ על "מדינת ת"א-איום על ישראל" של אריה סופר:
    http://geo.haifa.ac.il/~ch-strategy/publications/books/tel-aviv_country/tel-aviv_country.pdf

    אני לא מסכים עם כל פסיק, אבל בגדול העקרונות עדיין רלוונטיים. הוא מצביע על חלק מהבעיות הסביבתיות, החברתיות והתרבותיות שבציפוף אוכלוסיה בין גדרה לחדרה.
    [אגב באותה קתדרה בראשות ארנון סופר יש מחקר מעניין על השלכות משבר האקלים על ישראל:
    http://geo.haifa.ac.il/~ch-strategy/publications/books/shinui_aclim/shinui_aclim.pdf

    הדבר צריך להיענות גם במבצעי ייעור אינטנסיביים:
    http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1131378.html

    ולגבי העלות שתעבור לבעלי הרכבים. ברור שהעלות צריכה לעבור לבעלי הרכבים. אולי לא הבנתי אותך נכון. אחרת איך נעודד את המעבר מרכבים פרטיים לתח"צ??

  5. אבי :

    ומעבר לזה צריך להכריז על שטחים גדולים והולכים [כולל באזור המרכז, ואולי דווקא יותר שם] כשמורות טבע והקמת פארקים נוספים. לצד זה צריך לעודד גגות ירוקים, עידוד גינות ציבוריות [חסכוניות במים] וכדומה.
    ושוב סופר:
    http://web.hevra.haifa.ac.il/~ch-strategy/index.php?page=news&id=15
    [ ואגב, שוב לא מסכים בהכרח על כל פסיק, כמו למשל על ההתפלה כפיתרון]

  6. דניאל :

    צמצום פליטות?
    מה קרה? חברי עבודה שחורה עוד לא שמעו על Climate gate?

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.