מאיר שטרית – האם כדאי לי להצביע בעדו בפריימריס?

דף זה מוגש כשירות מטעם אתר עבודה שחורה לחברי מפלגת קדימה לקראת הפריימריס במפלגה. גולשי האתר מוזמנים להציע תוספות ועדכונים לדף בטוקבק. תוספות ראויות יתווספו לדף הערוך. השמצות חסרות בסיס יימחקו.

מאיר שטרית נולד בקסר-אסוק (מרוקו) ועלה ארצה בהיותו בן 9. את דרכו הציבורית החל בשנת 1974, כשנבחר לראשות מועצת יבנה והוא בן 26 בלבד. הוא נשא בתפקיד עד שנת 1987 (באותה תקופה התאפשר לחברי כנסת לכהן גם בתפקידים נוספים).

מאיר שטרית הוא אחד מחברי הכנסת הוותיקים ביותר. הוא נבחר לראשונה לכנסת העשירית (1981), וכיהן מאז בכל הכנסות למעט הכנסת ×”-12 (1988-1992), תקופה בה שימש כגזבר הסוכנות הציונית. בתקופה זו עמד לדין יחד עם ראש הסוכנות דאז, שמחה דיניץ, באשמת שימוש שלא כדין בכרטיסי אשראי של הסוכנות. הוא אמנם × × ×–×£ בידי השופטים, אך זוכה מאשמה: "במקרה דנן, חלק מפעולותיו ומהתנהגותו של הנאשם אמנם ראוי לביקורת. ראוי ×”×™×”, שהנאשם, בהיותו עובד ציבור, יגלה יתר זהירות ואחריות בשימוש בכרטיס האשראי המוסדי שניתן לו, ולא ישתמש בו לצרכים פרטיים, חרף הנוהג שהיה קיים בסוכנות. אולם, אין מעשיו שוכנים בצד המהווה עבירה פלילית. לא דבקה בנאשם התנהגות של אייושר או שחיתות. עד שלב מסוים, לא ×”×™×” ער לכך שחלק מההוצאות שהוציא על חשבון הסוכנות אינו מגיע לו, ומשלב שחזר ארצה והתעוררו אצלו ספקות בעניין ×–×”, ביקש כאמור שחשבונותיו ייבדקו עלמנת לשלם את כל המגיע ממנו. בנסיבות אלה, אין לייחס לו עבירה של קבלת דבר במירמה ועבירה של מירמה והפרת אמונים, ויש לזכותו גם מן ההאשמות המיוחסות לו בכתבהאישום הראשון (115×’ – 116ד)". [לפסק הדין המלא]

בשנת 1999 הצטרף לראשונה לממשלה כאשר מונה לתפקיד שר האוצר במקומו של יעקב נאמן שהתפטר, אולם הוא הספיק לכהן בתפקיד שלושה וחצי חודשים בלבד.

לאחר נצחונו של אריאל שרון בבחירות 2001 מונה לתפקיד שר המשפטים.

בשנת 2003 מונה שטרית לשר במשרד האוצר, היה שותף מלא לרפורמות הכלכליות שביצע שר האוצר בנימין נתניהו וניהל את המשא ומתן עם ההסתדרות כדי להגיע לרפורמות בדרך של הסכמה. בהמשך מונה לשר התחבורה ובמסגרת תפקידו זה העביר החלטה על הארכת תוקף רישיון הנהיגה מ-5 ל- 10 שנים [הקישור שאליו הפנינו לא בתוקף] , החמיר את ההגבלות על נהגים חדשים ובתחום התעופה, אישר לחברת ישראייר להפעיל קווים שהיו עד אז בלעדיים לחברת אל-על, במסגרת מדיניות השמיים הפתוחים. הוא המשיך בביצוע של הפרטת קווי אוטובוס עירוניים, ואף ניסה לגרום להפסקת השביתה של נהגי חברת האוטובוסים הפרטית "מטרודן" בבאר שבע, באמצעות הפעלת חברות אחרות, יוזמה שנבלמה ע"י בית-הדין הארצי לעבודה. לאחר פרישת שרי הליכוד מהממשלה מונה לשר החינוך והודיע על הקפאת הרפורמה של ועדת דוברת וכן על הקפאת התכנית להפרטת המתנ"סים.

בממשלתו של אהוד אולמרט כיהן שטרית כשנה בתפקיד שר הבינוי והשיכון – ובתפקיד ×–×” יזם והעביר את חוק עידוד בניית דירות להשכרה [הקישור שאליו הפנינו לא בתוקף] המעניק הטבות ליזמים שייעדו חלק מהדירות בפרויקטים שלהם להשכרה למעוטי יכולת. ביולי 2007 מונה לשר הפנים. בתפקידו ×–×”, פועל להקמת עיר ערבית חדשה וכן האריך את תוקפו של חוק האזרחות והכניסה לישראל (חוק המונע כניסה לישראל לצורך איחוד משפחות) בשנה נוספת, והודיע על כוונתו להחמיר את התנאים לקבלת אזרחות גם לעולים חדשים. עוד בתפקידו כשר הפנים, הגיש הצעת חוק להנהגת מאגר נתונים ביומטריים (נתוני-גוף כמו טביעות-אצבע, מבנה פנים וכד') של כל אזרח. ההסתמכות על נתונים ביומטריים אמורה להקשות על זיוף תעודות רשמיות ולדברי שטרית אמורה גם לייעל את השירות לאזרח במשרדי הממשלה. לעומת זאת, מתנגדי המהלך טוענים ×›×™ יש בו משום פגיעה בפרטיות ובחירותם של האזרחים. נסיונו להעביר תכנית לאיחוד רשויות נכשל עקב התנגדות גורמים רבים במערכת הפוליטית והוא נאלץ לחזור בו מהיוזמה.

מאמר ביקורת על הצעות שטרית בחוק האזרחות

מאיר שטרית רואה עצמו מזה זמן רב כמתאים לעמוד בראשות הממשלה. בשנת 1999 התמודד על ראשות תנועת הליכוד מול אריאל שרון ואהוד אולמרט אך הפסיד. עם הודעתו של שרון על פרישתו מהליכוד והקמת תנועת "קדימה", היה שטרית בין המצטרפים לתנועה ואף ניסח את המצע החברתי-כלכלי שלה.

לאחר אשפוזו של אריאל שרון ראה עצמו מאיר שטרית כמועמד לעמוד בראש "קדימה" ובניגוד לשאר בכירי התנועה, לא מיהר להתייצב מאחרי מנהיגותו של אהוד אולמרט.

עמדות בנושאים מרכזיים:

מדיני-ביטחוני:

מאיר שטרית נחשב לבעל עמדות יוניות מתונות. בניגוד לעמדת מפלגתו דאז (הליכוד) שטרית לא התנגד להסכמי אוסלו ובהצבעה בכנסת בחר להימנע. מספר שנים לאחר מכן, היה שטרית בין החותמים על מסמך "ביילין-איתן" שהיווה ניסיון לנסח הסכמות בין הימין לשמאל על אופיו של הסכם עתידי עם הפלסטינים. שטרית תמך בתכנית "ההתנתקות" וכן התבטא בזכות "היוזמה הסעודית" ובעד משא-ומתן ישיר עם חמאס לשחרורו גלעד שליט. הוא ביקר קשות את הסכם הרגיעה עם החמאס אך במקביל הביע התנגדות לפעולה צבאית בעזה.

בעת מלחמת לבנון השנייה השתתף השר שטרית בישיבות הקבינט במעמד של משקיף. הוא הביע התנגדות למהלך הקרקעי בסוף המלחמה, ובעצם לכל אורכה[1]. לאחר המלחמה לא נקרא להעיד בפני ועדת וינוגרד.

כלכלי-חברתי

מאיר שטרית מציג משנה כלכלית ליברלית, התומכת בצמצום המגזר הציבורי ובכלכלת שוק. כאמור, בתפקידו כשר במשרד האוצר נחשב שטרית ל"מוציא לפועל" של התכנית הכלכלית הניאו-ליברלית של נתניהו. הוא תומך נלהב בהפרטה נרחבת ובצמצום המונופולים. בפרק החברתי-כלכלי במצע (תכנית פעולה) של מפלגת קדימה, אותו חיבר, יש התייחסות ישירה ואוהדת להפרטת בתי הסוהר ושירותי ההשמה התעסוקתית.

נושא נוסף ששטרית מרבה לעסוק בו הוא איחוד שירותי הגבייה (איחוד הביטוח הלאומי עם מס הכנסה), מהלך שיוביל לצמצום סמכויותיו של הביטוח הלאומי. איחוד גבייה נוסף שהציע היה בין אגרת הטלוויזיה לרישיון הנהיגה.

– למאמר ביקורת על גישתו הכלכלית

משפט:

שטרית מתנגד למרבית הרפורמות המוצעות ע"י שר המשפטים דניאל פרידמן וטוען כי לשמור על עצמאות מערכת המשפט. בתקופה שבה שימש כמ"מ שר המשפטים החזיר את שיטת הסניוריטי במינוי נשיא ביהמ"ש העליון שבוטלה ע"י קודמו, חיים רמון (ובכך אפשר, למעשה, את מינויה של דורית בייניש לתפקיד) וכן ביטל את הכוונה להנהיג רישום פרוטוקולים בישיבות הוועדה למינוי שופטים.

קישורים:

ריאיון עם מאיר שטרית באתר "נ.צ. לדמוקרטיה"

ריאיון עם מאיר שטרית באתר "חקירה" [הקישור שאליו הפנינו לא בתוקף]

ריאיון עם מאיר שטרית באתר מפלגת קדימה [הקישור שאליו הפנינו לא בתוקף]

מאיר שטרית – אתר הכנסת

מאיר שטרית – ויקיפדיה


[1] ע"פ: הראל עמוס, יששכרוף אבי קורי עכביש הוצאת ידיעות אחרונות (עמ' 391).

Print Friendly, PDF & Email

10 Responses to “מאיר שטרית – האם כדאי לי להצביע בעדו בפריימריס?”

  1. […] בדואר חומרי תעמולה של ציפי לבני ושל מאיר שטרית. גם קיבלתי טלפונים מהמטות שלהם. לא קיבלתי שום דבר משאול […]

  2. […] רציני מאשר שישה אנשים (בפוטנציה) שבראשם מאיר שטרית אחד , שמתעקש לסיים את כל ההליך תוך שבועות […]

  3. מ הגיב:

    לא כדאי לציין את הרעה החולה של המאגר הביומטרי שהוא מביא לנו?

  4. ל-מ הגיב:

    הנושא צוין בטקסט הנוכחי:

    עוד בתפקידו כשר הפנים, הגיש הצעת חוק להנהגת מאגר נתונים ביומטריים (נתוני-גוף כמו טביעות-אצבע, מבנה פנים וכד') של כל אזרח. ההסתמכות על נתונים ביומטריים אמורה להקשות על זיוף תעודות רשמיות ולדברי שטרית אמורה גם לייעל את השירות לאזרח במשרדי הממשלה. לעומת זאת, מתנגדי המהלך טוענים כי יש בו משום פגיעה בפרטיות ובחירותם של האזרחים.

    את/ה מוזמן להכין פסקה מעודכנת ולשלוח לכתובת הדואל של האתר

    איתי

  5. שמעון שאול הגיב:

    מאיר ניאוליבירליסט מצחיו שסרחונויוצא לפניו אחראי למתקפות על
    מעמד העובדים וככן חוק האח הגדול

  6. אדרי הגיב:

    מבקשת מייל מאיר שטרית.

  7. לקסי הגיב:

    לאדרי
    כאן תמצאי את הכתובות של כל חברי הכנסת וגם של מאיר שטרית:
    http://www.blacklabor.org/?page_id=174

  8. גולן הגיב:

    רק ציפי ליבני !!!

  9. אזרח הגיב:

    מאיר שיטרית "הצדיק"עושה צעדים להגדלת שכר החכ"ים,כדי שהמיסכנים יןכלו לתת שרות טוב יותר לאזרחים, ח ח ח.80.000 שקל בשנה לשמירת קשר אם הבוחרים לא מספיק.
    34000שקל לחודש והמיסכן לא יכול לגמור את החודש.
    רכב, בריאות,ושאר הטבות על חשבון אזרחי המדינה,אין גבול לחוצפה.
    הבושה כבר מיזמן אינה קיימת.
    הייתי מיסתפק בחצי.
    המדינה בוערת והיכן החכ"ים,כמובן בפגרה, אז בוודאי שצריך תוספת שכר כדי שלא יחסר בחופשה.

Leave a Reply