כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

השוואת מצעי המפלגות

חיפוש ח"כים בגוגל

ארכיון

הכתובת למכתבים, הכתבות והדעות שלכם


רפורמה בתחבורה הציבורית – לאזרח אין נגישות למידע

נושאים בריאות ואיכות סביבה, דעות ב 13.05.09 6:08

אורן הלד מ"מגמה ירוקה" מסב את תשומת לבנו לרפורמת ההפרטה המתנהלת בתחבורה הציבורית. לדבריו, הכנסת חברות אוטובוסים חדשות לפעילות בערים השונות, במטרה ליצור תחרות ולהוזיל את מחירי הנסיעה, יוצרת קושי לאזרח המשתמש בתחבורה הציבורית

 מאת: אורן הלד

 

תל אביב-נתניה ב- 100 דקות

הרפורמה בחברות התחבורה הציבורית, תהליך שהחל לפני יותר מעשר שנים, נמצא עדיין בעיצומו. פעם הכרנו רק שתי חברות, ולאט לאט נכנסות עוד ועוד חברות אוטובוסים חדשות (כיום מעל 7) במקום הקווים של אגד ודן. איני טוען שריבוי החברות הוא טעות; אפשר למצוא מספר יתרונות לכך. לדוגמה, הקטנת השליטה של חברות חזקות מדי, אשר עקב כוחן, מצליחות למנוע שיפורים שדורשים משרד התחבורה והעיריות. בפוסט ארצה להתמקד באחת מההשלכות השליליות של ריבוי החברות, תחום שקצת פחות שומעים עליו: המידע והמודיעין. 

נניח שפלוני, תושב תל אביב, רוצה להגיע מתל אביב לנתניה. לכאורה, זו צריכה להיות משימה פשוטה, שכן מדובר בנסיעה בין שתי ערים גדולות. ברם, לאן פלוני צריך לפנות כדי לדעת איזה קו עליו לקחת, מאיזו תחנה ובאיזו שעה?

כנראה שלא לחברת דן, שהרי נתניה אינה בגוש דן. אם כן, ההגיון אומר לפנות למודיעין אגד. משיבדוק באתר חברת אגד או במוקד הפניות הטלפוני, יגלה שעליו לקחת את קו 641, העובר בכל רבע שעה. מה שפלוני יכול בקלות לפספס, הוא שזהו קו מאסף, והנסיעה תמשך שעה וחמישים דקות. בערך פי 5 מזמן נסיעה ברכב הפרטי. 

אותו פלוני, אינו יודע שכחלק מהרפורמה, קווי תל אביב-נתניה המהירים (601, 605) עברו בינואר האחרון מרשותה של אגד לחברת נתיב אקספרס. הקו המאסף נשאר ברשות אגד, וזה הקו היחיד העולה בפניות לאגד. כנראה שהוא היה צריך להתעדכן יותר בהתקדמות הפרוייקטים של משרד התחבורה, במקום לבזבז את זמנו בפייסבוק.. אם הוא היה יודע, הוא היה פונה ישר למודיעין של חברת נתיב אקספרס.

זו אינה בעיה ייחודית לנוסעים לנתניה; דוגמה אחרת היא נסיעות בתוך תל אביב: כמה מאיתנו חשבו לקחת את קווי חברת סופרבוס כדי להגיע מנקודה אחת לשניה בתוך תל אביב? אני מהמר שמעטים הם המצליבים את המידע בין חברת קווים, אגד, סופרבוס, נתיב אקספרס ודן כדי למצוא מי הקו המתאים ביותר לנסיעה בתוך העיר. למעשה, קווי אוטובוס רבים לא מנוצלים מספיק, פשוט כי אין לנו מספיק גישה למידע עליהם.

כאשר המדינה קיבלה על עצמה לפצל את חברות התחבורה הציבורית בישראל, היא הייתה צריכה להסיק את הפרוייקטים הנגזרים מהחלטתה: פתרון כרטוס משותף (נושא לכתבה נפרדת) ופתרון מודיעין משותף. משרד התחבורה בשיתוף חברות התחבורה הציבורית צריך להקים מערכת מודיעין משותפת, שתופעל על ידי גוף שאינו תלוי באחת מחברות האוטובוסים. מערכת המידע צריכה להסתמך קודם כל על אתר אינטרנט נוח לשימוש ובנוי היטב. בנוסף, דרוש מוקד טלפוני מאוייש היטב וזמין, ושירות מידע ב- SMS משותף לכל החברות בעלות רגילה (בניגוד לשירות 2800 של אגד, שעלותו גבוהה יותר).

אני מאמין שמערכת מידע משותפת איכותית, יחד עם מפות משולבות נוחות לקריאה בתחנות, יוכלו להביא משתמשים רבים לתחבורה הציבורית, שיוותרו על נסיעה ברכב פרטי במקרים בהם יגלו שיש דרך אלטרנטיבית להגיע ליעדם. 

אתר "אוטובוסים" נותן רק חלק מהפתרון, על ידי ריכוז הנתונים מכל חברות התחבורה הציבורית באתר אינטרנט, והפעלת שירות SMS. יש לציין שהוא מופעל על ידי חברה פרטית שלא לוקחת אחריות על טעויות בנתונים. הפתרון הנכון צריך לבוא עם אחריות של משרד התחבורה וחברות האוטובוסים, בדיוק כפי שזמני המראות ונחיתות ניתנים על ידי רשות שדות התעופה, ולא מכל חברת תעופה בנפרד.

הצטרפו אלינו לקריאה לממשלה ולעיריית תל אביב-יפו לשפר את מערך התחבורה הציבורית:

ארגון "מגמה ירוקה" מארגן מסיבת רחוב לטובת קידום התחבורה הציבורית. המסיבה תתקיים ביום שישי, ה- 15.05.09, משעה 11:00 בגן מאיר (בין הרחובות קינג ג'ורג' וטשרניחובסקי). בין הלהקות המשתתפות: רגאייסטן, לירון בן שמעון, מצויירים בסלון, האחים רמירז ועוד ועוד… לפרטים נוספים אודות הקמפיין לקידום התחבורה הציבורית בתל אביב והארוע בקרו באתר http://www.green.org.il/tday_ta או פנו ל: 077-2102003 /   action@green.org.il

נערך על ידי דליה
תגיות: , ,

13 תגובות

  1. יונתן :

    אין שום סיבה שהמדינה תפעיל שירות שכזה.

    אם מוקד מידע יביא להגדלת מספר הנוסעים הרי שמדובר באינטרס של חברות האוטובוסים.

    חברה כלכלית חיה ומתה על ריווחיות וחברות מהסוג הזה תעשנה הכל ע"מ להגדיל את הריווחיות שלהן.

    המדינה לא צריכה להוציא כספים על דברים שחברות תעשנה מאינטרס פרטי שלהן ולא מדובר כן בעידוד תעסוקה או יצירת תנאים לקמת עסקים ומפעלים.

    נ.ב

    לכל חברה יש מוקד משלה ובד"כ נוסעים הם נוסעים מתמידים שיודעים מצוין אילו קווים מגיעים ליעד הדרוש.

    שימשיכו עם הפרטת האוטובוסים,רק כך התחבורה הציבורית תשתפר.

  2. גליה :

    יש כאן מיזם עסקי – כמו דפי זהב…
    מודיעין כללי.
    WIN WIN

  3. שושי :

    יונתן,

    אני צריכה להגיע ביום ו' לאזכרה בעיר שאגד אינה נוסעת אליה. מסיבות שאינן תלויות בי איני נמנית על לקוחותיה המתמידים של חברת אוטובוסים הנוסעת לשם, ואין לי מושג מיהי.

    לגישתי, יש בהחלט סיבה שהמדינה תספק שירותים לאזרחיה – ואני בתוכם – ולא תנער מעליה את האחריות, כפי שהיא מנסה להרגיל אותנו בששון חזירי.

    זה יכול להעשות בדרכים שונות, למשל, ע"י מתן מידע באתר משרד התחבורה.
    ברוב יגיעה אפשר למצוא שם מידע חלקי גם היום.

  4. מר"צניק :

    יונתן אתה בטח לא נוסע באוטובוס, ולכן מגלה כזאת אטימות. במציאות אין תחרות בין חברות האוטובוסים אלא מנופול מפוצל. מכיוון שמשכורות הנהגים ואנשי המודיעין נמוכים כל כך, אז יש תחלופה נוראית ולאף אחד אין מושג איזה קו יוצא ומתי.
    לאורן אני מחזק את ידיך, ואכן לדעתי צריך כרטיסיה משותפת כך שהלקוחות של חברות האוטובוסים ירוויחו. בגלל שהחליפו בעלויות על הקו כמה פעמים אז יש לי מיליון כרטיסיות שאין לי שימוש בהם.

  5. שושי פולטין :

    צר לי,
    אני לא מסכימה איתך, אצלנו נוסעים הרבה מנתניה לתל אביב, מאז שהונהג שרות נתיב אקספרס , השרות הרבה יותר זמין, המחירים הרבה יותר זולים, האוטובוסים חדשים יותר והאתר של נתיב אקספרס באינטרנט הוא הרבה יותר טוב מאשר זה של אגד.ביום הראשון של השרות היה היסוס קל לגבי מציאת האינפורמציה, אבל היתה הענות מידית בטלפון. בקיצור, המצב החדש שנוצר דווקא מעודד את התחבורה הציבורית.

  6. פריאל מוטי :

    צר לי לקבוע בודאות כי ההפרטה בתחבורה הציבורית נכשלה כשלון חרוץ.
    מטרות ההפרטה העיקריות היו:ליעל,להוזיל ולשפר את תנאי הנסיעה באוטובוסים כדי להוריד את כמות כלי הרכב מצירי התנועה כדי להקטין את עומס התנועה במדינה שהולכת ונעשית פקוקה וצפופה מיום ליום. המטרה השניה היתה לחסוך כספי סובסידיות של מיליארדים מתקציב המדינה. בשני הפרמטרים הללו לצערי התוצאות עגומות מאוד. למרות ש 25% מקוי אגד ודן עברו ב10 שנים האחרונות לידי מפעילים פרטיים ולמרות שהמדינה הקטינה את תשלומי הסובסידיה לאגד ודן לאחר התייעלותן, ראו זה פלא :תשלומי הסובסידיות לתחבורה הציבורית עלו לאחר 10 שנים ביותר מ-50% ! ! גם השירות של החברות הפרטיות התגלה כפחות טוב בהרבה משל אגד ודן.סיפור ההפרטה מתאים לאגדה על בגדי המלך החדשים.פקידי האוצר מנסים להוכיח באותות ובמופתים כי ההפרטה הצליחה ומפליגים בשבחה תוך הצגת נתונים מגמתיים אך בעצם " המלך הוא עירום". אל תאמינו לסיפורים. תשאלו את תושבי פתח תקווה.עפולה,צפת, מודיעין.נהריה.רמלה לוד,בית שמש.קרית אונו.ראש העין…ועוד מה דעתם על התחבורה הציבורית בגזרתם ותשמעו עד כמה " המלך עירום"…
    לסיכום אומר כי המדינה לוקחת סוס עייף ומחליפה אותו בחמור צולע שאוכל הרבה סובסידיות.

  7. עמית :

    אני מעוניין לציין שיש יש אתר פרטי שעושה לא רע את עבודת ההצלבה – otobusim.com
    כיוון שהמדינה היא זו שפתחה את השוק לתחרות, מאחריות משרד התחבורה לדאוג שיהיה אתר בו ירוכזו הנתונים וניתן יהיה להצליב. באתר פרטי לא מובטח לנו שהנתונים יהיו שוטפים ומעודכנים. אגב, זה לא חייב להיות אתר ממשלתי, אפשר גם להוציא מכרז.

  8. עובר אורח נכה :

    ולנכה אין נגישות בכלל.
    גם זה כנראה משיקולי תחרות……….

  9. יונתן :

    למס' 4 ו-3.

    שושי,המדינה צריכה לספק שירותים למי שלא יכול להסתדר לבד אני מנ יח שאם הצלחת להגיע עד לאתר הזה תוכלי לאתר את הקו שמגיע ליעדך,אם קיים.
    תפקיד המדינה הוא לסדר לנו את החיים,באותה מידה הייתי יכול ומר שאם המדינה לא דואגת לכך שיעשו לי משלוח מהסופר היא מתפרקת מחובתה לספק בטחון תזונתי.
    העניין הוא שתקציב המדינה אינו בור ללא תחתית ושהעלאות מיסים הן דבר בעייתי,לכן אם ניתן להמנע מבזבוז מסוים של כספי משלם המיסים רצוי לעשות זאת ע"מ לשמור על הכסף למען מי שצריך אותו.

    מר"ציק,אני אכן נוסע ברכב משלי שקניתי בכספי שלי ובלי לצפות שמישהו יסדר בשבילי משהו.
    אנשי מודיעין לא צריכים להיות "ותיקים" כדי לדעת מה קורה האוטובוסים בשביל זה יש מערכות מידע ובכל מקרה אני לא אומר שלא צריך להיות דבר כזה אלא שהוא לא באחריות המדינה אלא באחריות מי שירוויח ממנו,חברות האוטובוסים.
    רעיון טוב יותר הוא לדרוש מהרגולטור(ולכל הפרטה יש בעל תפקיד שזה תפקידו) שיתייחס לכרטיסיות כאל התחייבויות החברה כך שאם חברה התמוטטה בעל הכרטיסיה יהיה אחד מהנושים(אם כי בשיטה שלנו הנושים הקטנים מקבלים את הכסף אחרי הגדולים וטוב שכך).

  10. רקאני :

    תודה על הפוסט הזה. זה בדיוק מה שאני חושבת כבר הרבה מאוד זמן.

  11. משתמש אנונימי (לא מזוהה) :

    ליונתן – מה זאת אומרת להסתדר לבד?
    המאפיה, למשל, מסתדרת יפה מאוד לבד, אם רק לא מפריעים לה.
    ונניח שגם שושי מסתדרת לבד, ואמא שלי לא, אז מה אתה מציע? אתר מידע של המדינה, רק לאלה שיוכיחו שהם לא מסתדרים לבד?
    אתה לא מרגיש שמשהו בגישה שלך לא לגמרי בהיר?
    כמו למשל להפוך את בעלי הכרטיסיות לנושים – מול הצעה כזו – נעתקות המילים.

  12. לקסי - ערד :

    אפשר גם אחרת

    ראו את אתר המידע לנסיעה בתחבורה ציבורית (תח"צ) בהולנד (באנגלית):
    http://journeyplanner.9292.nl/

    האתר מופעל ע"י תאגיד שבו שותפות כל חברות התח"צ בהולנד, ממשלתיות (רכבת), עירוניות (חשמליות, על ותת-קרקעיות וכן אוטובוסים), אזוריות פרטיות וציבוריות, למידע נוסף…
    http://www.journeyplanner.9292.nl/eCache/DEF/546.html

    סיבות ה"מסודרות" האלה הן אחדות, עיקרן חברתיות-תרבותיות וחלקן כלכליות, הרחבה? אולי בהזדמנות אחרת של "אפשר גם אחרת"

  13. לקסי - ערד :

    אפשר גם אחרת

    דוגמה לנ"ל, תכנון נסיעה מכפר קטן ואנונימי מצפון לאמסרדם לכפר קטן ואנונימי במחוז אחר.

    http://journeyplanner.9292.nl/default.aspx

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.