בלעדי – ראיון עם העובד שפוטר מקופי-בין

כשאלון-לי גרין, בן 19 מתל-אביב, החליט לעבוד בסניף קופי בין בתל-אביב, הוא לא ידע על ניצול העובדים שמתרחש שם. במקום לוותר כמו שעושים כולם, הוא החליט להקים ועד עובדים ולדרוש את זכויותיו. מהר מאוד הוא פוטר, ועתה המקרה מתברר בבית-המשפט. ראיון עם מנהיג עובדים מודרני.
מראיין: טל וולפסון

מי מאיתנו לא אכל פעם ברשת קופי בין? האם מישהו מהיושבים בבית הקפה חשב פעם על העובדים מעבר לדלפק שמכינים להם את הקפה, או שמא הם רק עובדים שקופים? אלון-לי גרין הוא אחד מהעובדים האלה, או יותר נכון היה מהעובדים האלה שעונדים תג שם עם לוגו של הרשת, ומחייכים אלינו יפה כשאנחנו קונים שם.

אבל לטענת גרין, מתחת לחיוך מתרחשים תנאי העסקה פוגעניים באופן שיטתי בסניף של קופי בין באבן גבירול. "התחלתי לעבוד בקופי-בין לפני כמעט שנה, באוגוסט האחרון. היו מאוד מרוצים ממני, ולכן תוך שלושה שבועות בלבד קידמו אותי למנהל משמרת. ×–×” נחשב לקידום מטאורי בהתחשב בעובדה שהיו בסניף עובדים ותיקים ממני ומבוגרים ממני. מהר מאוד גיליתי שתנאי העבודה שסיכמו איתי לא מומשו. לדוגמה, סיכמתי עם מנהל הסניף שאני מקבל את הטיפים (מחויב ×¢"פ החוק – ט.ו) אך בסוף החודש הראשון לא קיבלתי אותם. כששאלתי מדוע, נענתי ×›×™ היו חוסרים בקופה, ומשלימים אותם מהטיפים של העובדים. שאלתי 'ומה עם היתרה'? אמרו ששומרים אותה למקרה שבעתיד שוב יהיו חוסרים בקופה. ×›×›×” עברו עוד חודשים בהם לא קיבלנו את הטיפים, וגם דאגו לומר לנו שלא לידע את הלקוחות שהטיפים לא מגיעים אלינו. היינו מאוד מתוסכלים מהעניין.

"לאחר שקודמתי להיות מנהל משמרת היה מחסור במנהלים, ומתוך 5 משמרות בשבוע, נאלצתי לעבוד 4 משמרות כפולות שכל אחת מהן היא בת 12 שעות. למנהלי משמרות אסור לצאת להפסקה כי אין מי שיחליף אותם, מה גם שאף אחד לא שאל אותי אם אני מוכן לעבוד 12 שעות במקום 8, כפי שסיכמתי בהתחלה. בנוסף, כשהייתי סוגר את המקום ומסיים בשלוש לפנות בוקר, ובשעה הזו אפילו מוניות שירות לא עוברות באבן-גבירול, אמרו לי לקחת מונית ולשמור את הקבלות. היום יש לי בבית שקית מלאה בקבלות שמסתכמות באולי 2000 ש"ח שמעולם לא קיבלתי עליהן החזרים.

"גיליתי עוד הפרות של זכויות עובדים, כמו הפסקות שלא נותנים לנו כחוק. על משמרת של 8 שעות אנו זכאים ל20 דק' הפסקה, למרות שהחוק אומר חצי שעה (החוק מחייב את המעסיק לתת הפסקה בת 45 דק' ללא תשלום לעובד על כל 6 שעות עבודה- ט.ו). עד ינואר גם לא שילמו לנו על שעות נוספות כמחויב בחוק. בינואר התחלנו לקבל תשלום על שעות נוספות בזכות התו החברתי, וזה דבר מבורך שהקפיץ לכולנו את המשכורות בכמה מאות שקלים, אבל עדין צריך לזכור שהפרות זכויות בתחומים אחרים המשיכו להתקיים".

איך עלה הרעיון להקמת ועד עובדים?

"זה היה לאחר יום עבודה בחודש ינואר, בו קיבלנו המון כסף מהטיפים. התאכזבנו מכך שלמרות כל המאמץ שלנו, הכסף שמגיע לנו הולך לחשבון הבנק של הקופי בין. התחלנו לדבר בינינו מה אפשר לעשות, והגענו למסקנה שאנחנו צריכים להתחיל לדאוג לעצמנו. הרעיון לוועד היה המסקנה המתבקשת.

"חשבנו איך אפשר להוביל את הרעיון ולהתחיל להלהיב את שאר העובדים, אז נפגשנו 5 עובדים וניסחנו את מסמך היסוד של הועד, בו אנו מודיעים על התאגדותנו במסגרת ועד העובדים של הרשת. למסמך לווה דף חתימות מכיוון שאחת המטרות הייתה לבדוק מה התמיכה מצד העובדים.

"חשוב להבהיר שכל התהליך התנהל בסודי סודות, מלווה בפחד מההנהלה שלא תגדע את העניין עוד לפני שהתחיל. המפגשים היו מחוץ לשעות העבודה בטלפונים. נהגנו להיפגש תחת העץ הבודד בכיכר רבין.

בחודש מרץ ניגשנו לכל העובדים, ולהפתעתנו הרבה כל 22 העובדים בסניף חתמו על המסמך. הייתה תמיכה גורפת לעניין".

מה היו דרישות הועד?

"העברנו דף חלק בין כל העובדים בסניף, וביקשנו מכל אחד לרשום את כל הבעיות שמפריעות לו. לאחר מכן סיכמנו את כל הבעיות, ובצורה דמוקרטית בחרנו איזה דרישה להשאיר ואיזה לא. בסוף התהליך הוצאנו מסמך דרישות בשם כולנו, שיועבר להנהלה. הדרישה הראשונה הייתה להכיר בוועד העובדים. בנוסף דרשנו את חלוקת הטיפים בין כל עובדי הסניף, הפסקות גם למנהלי המשמרות ולטבחים שלא זוכים להפסקות, החזרים על מוניות וכו'".

איך הודעתם על הועד להנהלה?

"באפריל הדיבור על הועד הפך להיות שגור אצל רוב העובדים. מבחינה רעיונית הבנו מה אנחנו רוצים, אנחנו יודעים מה מגיע לנו ומה אנחנו לא מקבלים, ולרשת אין מנוס מלתת לנו את הזכויות שלנו. כדי לא לפגוע במנהל הסניף בחרנו לפנות אליו קודם, לפני שאנו פונים להנהלת הרשת. נכנסנו לחדרו 3 אנשים, כשבידנו מסמך היסוד ומסמך הדרישות, והודענו לו שבחרנו להקים ועד. הוא הישיר בי מבט בעיניים ואמר: 'איך יש לך חוצפה לאגד לי את העובדים בסניף פה?'. לאחר מכן הוא עבר על כל הדרישות שלנו וביטל אותן אחת-אחת, מלבד הדרישה על הטיפים שאותה הוא קיבל, ואמר 'ואללה, ידעתי שיום אחד ×–×” ×™×’×™×¢'. ראינו את ×–×” כהישג הראשון שלנו, והבנו שאם אנחנו מתאגדים ושמים מטרה משותפת – אנחנו מצליחים. כשיצאנו משם תלינו על לוח המודעות שהועד של הסניף הוקם, בצירוף החוק הישראלי שמפרט את זכותנו להתאגד".

איך ההנהלה של הרשת הגיבה?

"הגיעו לסניף חברי ההנהלה של הרשת, ונראו לא מרוצים. אפילו שאלו בלגלוג את אחת העובדות 'איפה הם יכולים לקנות חולצות אדומות'. שבועיים לאחר מכן הגיע לסניף חבר הנהלה שלקח אותי לשיחה של שעה וחצי, ובה הוא טען שזה לא חוקי מה שאנחנו עושים, ובמגזר הפרטי בכלל אסור לנו להקים ועד עובדים. הוא גם לקח את דף הדרישות שחיברנו, קימט אותו וזרק על הרצפה. הוא סיים את השיחה כשאמר לי: 'תראה, אלון-לי, אנחנו יודעים שאנחנו לא יכולים לפטר אותך בגלל שאתם מקימים פה ועד עובדים, אבל אנחנו יודעים שאנחנו יכולים לפטר אותך כי תג השם שלך עקום'.

"ביום שבת, ה-16 ביוני, התקשר אליי מנהל הסניף בערב, וקרא לי להתייצב אצלו לשיחה למחרת בבוקר. כבר אז הבנתי שהוא עומד לפטר אותי. כשנכנסתי אליו הוא אמר לי שמהרגע הראשון שהתחלתי לעבוד אני לא עובד טוב, ולכן הוא מפטר אותי. שאלתי אותו איך יכול להיות שכבר למעלה מ-10 חודשים בהם אני עובד ברשת, ואף אחד לא אמר לי כלום? הוא ענה שזה לא מתפקידו להגיד לי. שאלתי אותו האם ההנהלה ביקשה ממנו לפטר אותי, והוא ענה שההנהלה ביקשה ממנו 'להגיע להחלטה הנכונה', ושהוא מצטער שהוא צריך לעמוד במעמד הזה".

למה לא ניסיתם למנוע את הפיטורין באמצעות כוחו של הועד?

" ע"פ החוק אנחנו מוגדרים כועד יציג שיכול לערוך שביתה, רק אם שליש מעובדי רשת הקופי-בין יהיו חברים בהסתדרות. מכיוון שסה"כ יש בערך 300 עובדים ברשת הקופי-בין, היינו צריכים להחתים 100 עובדים מסניפים אחרים אך עוד לא הגענו לזה.

מה עשית אחרי זה?

"כל הזמן הזה הייתי בקשר עם האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, שתמכו בנו מבחינה משפטית ותקשורתית. הם העניקו לי ייעוץ של שני עו"ד בחינם, וגם הגישו לבית-המשפט לעבודה תביעה עקרונית בשמם, ככה שבפועל הוגשו שתי תביעות כנגד קופי בין. התקשורת סיקרה את המקרה והכינה עלינו כמה כתבות, והנהלת הקופי בין נלחצה מהעניין ואף שכרה חברת יחסי-ציבור. אם הם היו חושבים שהם בסדר הם לא היו צריכים לשכור יחצנים.

"כלפי חוץ מנכ"ל הרשת טען בתקשורת שהוא מעוניין בוועד עובדים, אבל במקביל הוא עבר בסניפי הרשת בהם יש ועדי עובדים והציע לעובדים לרדת מהדרישות. הוא אמר שהוא מוכן למלא חלק מהדרישות בתמורה שיותרו על הדרישה להקים ועד עובדים. הפעולה הזו לא חוקית כשלעצמה".

איפה עומדת התביעה?

"ביום חמישי האחרון (12/7) היה דיון ראשון במשפט שהיה מצוין מבחינתנו. העדויות של חברי ההנהלה סתרו אחת את השנייה. תשובתם לא הייתה אחידה בנוגע לתאריך בו הם החליטו לפטר אותי ובעוד דברים".

מה אתה מבקש במשפט ?

"הדרישה שלי היא לחזור לעבודה. אני מעוניין שהקופי-בין יפסיק להתנכל לעובדים ותכיר בוועד העובדים. השופטת הציעה פשרת פיצויים שהגיעה לסכום מכובד מאוד, ועל אף שעו"ד של הקופי-בין הסכימה לה, אני סירבתי. אני אעשה כל מה שיידרש שיוקם ועד העובדים הראשון מסוגו בישראל ברשת בתי קפה, ושאני והחברים שלי נשיג את מה שמגיע לנו. אני יודע שזו משימה קשה, ולמרות שהמנכ"ל הצליח לשכנע חלק מהעובדים לרדת מהעניין, אני מאמין שנצליח לשכנע אותם בחזרה".

משהו אחרון לסיום?

"כרגע אנחנו מדפיסים חוברות עם זכויות במטרה לחלק בין העובדים. אני קורא לכל אדם שמוכן לעזור לנו ולחלק את החוברות בין עובדי הרשת. סה"כ יש 300 עובדים וקשה לנו להגיע לכולם לבד. יש סניפים ברעננה, כפר-סבא, ירושלים, פתח-תקווה ורמת-גן, ומי שמוכן לעזור מוזמן ליצור איתנו קשר.

להלן תגובת תגובת אלון לוי, מנכ"ל רשת קופי-בין:

"ביום חמישי האחרון החל הדיון בעניין בבית הדין ועדיין לא התקבלה החלטה. מצער אותי לראות ולשמוע את אלון גרין ממשיך להתראיין ולהשמיץ את מקום העבודה שבו הוא עבד, בכל כלי התקשורת האפשריים, למרות שכאמור הנושא נמצא בדיון בית הדין. זה רק מוכיח שהוא מנסה להתפרסם על חשבון רשת הקופי בין.

רשת הקופי בין אינה פיטרה את העובד הנ"ל בגלל הקמת ועד עובדים אלא בשל תפקוד לקוי וחוסר אמינות בתפקיד שהינו משרת אמון בהגדרה. רשת The Coffee Bean & Tea Leaf אינה מתנגדת לוועדי עובדים, זו זכותם של העובדים שאנחנו נאפשר אותה ולא נתנגד לה.

לגבי התייחסות לעובדים, חזון החברה העולמית מדבר על איכות כוללת שמתחילה במוצר ובשרות ונוגעת גם בעובדים המוגדרים ברשת Team Members כלומר אנו רואים בכל עובד שותף מלא לשמירת שם המותג "קופי בין". אנחנו בארץ גאים להיות חלק מרשת בינלאומית זו ואנו מקפידים גם כאן על זכויות העובדים באופן מלא. לראיה קיבלנו את אישורם של עמותת 'צדק לכל' וקיבלנו את "התו החברתי" שהינו מיזם שבוחן אותנו ברמה החודשית בכל 14 הסניפים שלנו ע"י שיחות עם העובדים ובדיקה שאנו מקפידים על זכויותיהם. התחלנו את הקשר עם תו תקן זה כבר בסניף שלנו בירושלים והיינו הראשונים לקבלו באזור המרכז.

אנו פותחים את דלתות הרשת לגופים מבקרים מתוך ידיעה שאנו הרשת המובילה בשמירה על זכויות העובד וצרכיו. לגבי טענותיו של אלון לי גרין, לצערי אין להן אחיזה במציאות וניתן לבדוק כי אנו מקנים לעובדים שלנו כל זכות הכתובה בחוק ואף מעבר לזאת. למשל, החוק מורה למעסיק לתת לעובד הפסקה בזמן עבודתו ומאפשר למעסיק לנכות את זמן ההפסקה ממשכורתו. אצלנו ברשת העובד מקבל את זמן ההפסקה בתשלום מלא.

מעל כל זאת, כל עובד פונה למנהל הסניף בכל בעיה או צורך ומנהל הסניף מטפל בדרישות אלו לגופן. גם אני שכיר ברשת וברור לי שכפי שחשובות לי זכויותיי גם להם חשובות זכויותיכם ואני מקפיד ואמשיך להקפיד לתת להם אותן".

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

7 Responses to “בלעדי – ראיון עם העובד שפוטר מקופי-בין”

  1. בלעדי – ראיון עם העובד שפוטר מקופי-בין…

    כשאלון-לי גרין, בן 19 מתל-אביב, החליט לעבוד בסניף קופי בין בתל-אביב, הוא לא ידע על ניצול העובדים שמתרחש שם. במקום לוותר כמו שעושים כולם, הוא ×”×—…

  2. בלעדי – ראיון עם העובד שפוטר מקופי-בין…

    כשאלון-לי גרין, בן 19 מתל-אביב, החליט לעבוד בסניף קופי בין בתל-אביב, הוא לא ידע על ניצול העובדים שמתרחש שם. במקום לוותר כמו שעושים כולם, הוא ×”×—…

  3. […] את הראיון החשוב באתר עבודה שחורה עם אלון-לי גרין, שיזם התאגדות […]

  4. שקדיה הגיב:

    הראיון עם אלון-לי מלמד (שוב) כמה קל לנצל עובדים בישראל. אלון-לי הוא ללא ספק בחור אמיץ, אבל לרבים (המבוגרים מאלון-לי, בעלי משפחה ומשכנתא), אין את הפריבילגיה להיות אמיצים ומפוטרים…

    ותודה לך טל על הראיון המשובח!

  5. ד"ר אורה לנדא הגיב:

    הגיע הזמן להתארגנות, ללחץ ציבורי ומלחמה ב"שוק העבדים".
    ללא התארגנות וגיבוי חוקי "שוק העבדים" ילך ויתרחב ויעמיק את הפערים הבלתי נסבלים בארץ , ויעמיק את תחושת הניכור והניצול, של הדור הצעיר, דור העתיד.
    כידוע תחושות כאלו מובילים למקומות לא רצויים והרסניים לחברה.
    טל כל הכבוד על הכתבה
    אני מקווה שהעתון מופץ למאות אלפי קוראים, כך שהמודעות לנושא תגדל והסיכוי למאבק הצודק יגדל
    בהצלחה

  6. […] תגובות יום שלישי, 17/7/07, 20:48 ריאיון חשוב ×•מרתק באתר עבודה שחורה  עם אלון-לי גרין, שפוטר מרשת קופי בין לאחר שניסה […]

  7. […] האתר “עבודה שחורה”. אתם מוזמנים להיכנס ולקרוא את הראיון המלא שמגולל את כל […]

Leave a Reply