יער השחיתות
השחיתות נתפשת לרוב כעבירה נקודתית של פוליטיקאים ופקידים, שתיפתר אם רק נחליף אותם באנשים ישרים. יואב רובין מציע במאמר באתר יסו"ד לבדוק את המערכת כולה כמאפשרת וכמעודדת שחיתות.
מעניין לשים לב, כי יחד עם העליה הנתפסת בשחיתות, צומחת גם תופעת הנדבנות הגדולה המתוקשרת של יחידים (אנשים וחברות). סביר שרבים התורמים סכום גבוה ולא בעילום שם, מצפים לתמורה ממשית כלשהי. זכורה תרומתה הנדיבה כביכול של חברת אורנג' לשיפוץ מבנה בית ספר, ששלבו האחרון היה צביעה בצבעי לוגו החברה.
כשבוחנים כל מעשה לגופו לא רואים את היער, אך במבט רחב אפשר ללמוד, שגורם זהה מעודד הן נדבנות והן שחיתות – העלמות מדינת הרווחה והגדלת אי השיוויון.
כאשר מדינת הרווחה נעלמת, הגישה לשירותים – שהיו קודם לכן מובנים מאליהם – נעשית מסובכת יותר או שהם ניתנים בתשלום. מי שידו אינה משגת לקנותם, נדחף להעזר בבעלי כוח – מרצונם הנדיב כנדבה או בתמורה לתשלום פרטי בנוסף למחיר השירות – שוחד.
לכאורה – לעשירים ולעניים יש אותו כוח שלטוני באמצעות המערכת הדמוקרטית וכולם זכאים לאותו יחס בכל הקשור לשירותים ציבוריים. אלא שמי שיש לו יותר מצפה ליחס טוב יותר. הצורך הזה גדל ככל שהשרות הציבורי נעשה נדיר. במצב זה, תגבר הדרישה לתרומות ולנדבות. העשירים יהנו מיכולת לפנות לשירותים פרטיים מקבילים, אך גם לשחד פקידי ציבור ונבחרי ציבור. כך קורה שאותם הגורמים מביאים הן לעליה בנדבנות והן לעליה בשחיתות. זו התופעה הרווחת במדינות הנמצאות בתהליך שחיקה מתמשך של המנגנונים הציבוריים.
יתר על כן, מכיוון שהדעת נותנת, כי בעל ההון לא יתרום כסף, ארגון או פעולה שיכולים לסכן אותו, אזי ככל שהנדבנות הגדולה גדלה, כך הולכת ומתעצמת שליטתם של בעלי ההון, וזאת על חשבון העיקרון הדמוקרטי.
הם בלבד נהנים מנגישות לצמתי הכרעה כמו כנס קיסריה, בהם הם יכולים להשפיע על מקבלי החלטות בזכות כוחם הכלכלי, מבלי שהדבר יחשב לשחיתות.
יש הטוענים, כי על מנת לצמצם את השחיתות יש להפריט ככל האפשר את המגזר הציבורי משום שהוא מושחת ולתת לכוחות השוק החופשי לפעול. אך למעשה, מה שנתפס כשחיתות כאשר הוא מבוצע במגזר הציבורי (כמו הענקת משרות והטבות למקורבים או קבלת טובות הנאה על חשבון הציבור) נתפס כחוקי במגזר הפרטי. יתרה מזו, כאשר הכל נקנה בכסף, ממילא אין סיבה שמי שיכול לעסוק במכירת שירות מסוים לא יעשה זאת.
* יואב רובין הוא תלמיד תואר שני שעוסק במחשבה פוליטית וחבר קהילה בקיבוץ העירוני בית ישראל.
נערך על ידי שושיתגיות: יואב-רובין, שחיתות



קישור קבוע
תגובות