ממשלת ישראל מנצלת את המצב המשברי כדי ליישם את דוקטרינת ההלם לפי כללי התפיסה הניאו-ליברלית. במקום להאריך את שעות העבודה יש להוסיף תקנים בבריאות. על שרי העבודה ומרצ להפעיל כוחם לעצירת ניצול העובדים
מאת: ק. טוכולסקי
בשבוע שעבר שמעתי שהממשלה מאפשרת הארכה של משמרות עובדי בתי-החולים ומערכת-הבריאות ובוחנת את האפשרות של הארכת יום העבודה במשק כדי להתמודד עם המחסור בעובדים בשל השפעת גל הקורונה הנוכחי על היעדרות ממקומות העבודה.
הממשלה לא מוכנה לסייע למעבידים בשום צורה שתעלה לה כסף, וגורמת בכך למגמה של ריכוזיות במשק בשל קריסתם של בעלי עסקים קטנים ובינוניים. אבל כשהיא יכולה "לסייע" למעבידים על חשבון העובדים, פתאום האטימות הממשלתית מתחלפת בנכונות לסייע.במשך שנים ממשלות ישראל שסירבו להשקיע את ההשקעה הממשלתית הנדרשת בענפים עתירי ידיים עובדות, נהגו להעניק בענפים אלו (חקלאות, סיעוד ובניין) עובדים זרים שאפשר לנצל בצורה קיצונית כסובסידיה למעסיקים. ממשלת בנט-לפיד, בסיוע ההסתדרות הכנועה, מעמיקה מאז הקמתה גם את האפשרויות לניצול ומיקסום הפקת הרווח העודף שהמעביד הישראלי יכול להפיק גם מהעובד המקומי. השכר לא עולה, מותר להעסיק יותר שעות ביום ולא לשלם שעות נוספות על בסיס קיזוז חודשי. כעת רוצה הממשלה לאפשר הארכה של המשמרות בענפים רבים, ללא הצדקה ולא תמורה.
ממשלת בנט-לפיד היא ממשלת ימין קיצוני בתחומים רבים. מה שהיא מציגה כמרכז וקונצנזוס נראה כמו המשך המדיניות הכלכלית-חברתית הימנית קיצונית. היא נמנעת ממיסוי ההון הגדול שרק הולך וגדל. תוך שנתיים עלה ההון המצרפי של 100 המשפחות העשירות בישראל מ-660 מיליארד ₪ ל-840 מיליארד היא נמנעת מהרחבת השירותים הציבוריים, נמנעת ממדיניות סביבתית רצינית שתטפל בצורה משמעותית בזיהום (מיסוי העניים בלבד לא ישפיע משמעותית על זיהום האוויר, האדמה והמים במדינה.)
בתחום יחסי העבודה בולטת הדהירה של הממשלה ימינה. העלאת גיל הפנסיה לנשים, גזירה קשה וכואבת שתפגע מדי שנה מצד אחד בעשרות אלפי נשים, חלק גדול מהן במקצועות שוחקים. מהצד השני היא פוגעת בעשרות אלפי צעירים שיאלצו לחכות לעוד מקומות עבודה שלא יתפנו. וזוהי רק עדות אחת.
מה שהממשלה זוממת עכשיו, פגיעה לכאורה זמנית במספר שעות העבודה היומי והשבועי הנתפסים כלגיטימיים היא פגיעה חמורה נוספת. זה לא ישרת את העלאת הפריון, זה לא ישרת את הרצון לשלב אנשים נוספים בשוק העבודה. זה ישרת את שחיקת העובדים ואת חוסר האמון שלהם בעבודה המאורגנת שמתקשה בחסות ההסתדרות לשמור על זכויותיהם ולשפר את מצבם.
ממשלת ישראל מציעה לנו שוב גזירות ומנצלת את המצב המשברי כדי ליישם את דוקטרינת ההלם לפי כל כללי התפיסה הנאו ליברלית. במקום לתמוך בציבור, להרגיע אותו ולסייע לו, הממשלה בוחרת בגזירות ובהעמסת הנטל על ציבור העובדים.
זה לא הזמן להתגעגע לממשלות הקודמות שהונהגו בידי הליכוד ושלאורך שנים ארוכות היו חברים בהם מי שעכשיו מתיימרים להחליפו. נכון, בזמן משבר הקורונה שתי ממשלות ביבי האחרונות נקטו מדיניות אחרת, מדיניות כלכלית מרחיבה בהתמודדות עם המשבר. אבל זה לא נבע מכך שביבי היה ראש ממשלה טוב ומיטיב, אלא מכך שביבי היה ראש ממשלה שרצה להיבחר מחדש, ולא יכול היה להרשות לעצמו את זעם הנפגעים כלכלית בצורה חמורה. אנחנו הרווחנו מכלכלת הבחירות של ממשלות ביבי-כחלון וביבי-גנץ, אבל זאת הייתה מדיניות שבאה אחרי שנים ארוכות של צנע, שנים בהם האוליגרכיה הישראלית הלכה והתעשרה בזמן שרובנו הלכנו והתרוששנו.
העובדה שממשלת בנט-לפיד היא ממשלה גרועה, צריכה להביא אותנו לחשוב על אלטרנטיבות טובות יותר, לא על עוד ממשלת ימין שהיא קצת פחות גרועה. מה שאנחנו צריכים זה ממשלה שתורכב ממפלגות שתפיסת העולם שלהן לא תהיה לקדם בראש ובראשונה את האינטרסים של העשירים ביותר על חשבון הציבור כמו שעשו ממשלות ביבי-כחלון-בנט, ביבי-לפיד-בנט וביבי-ברק במשך 12 שנים. כל היסודות למדיניות של הממשלה הזו הונחו בימי הממשלות הקודמות, שאפשרו לעשירים להתעשר ולא צברו רזרבות לימי משבר.
ממשלת-ישראל הנוכחית לא צריכה להאריך את משמרות הצוותים הרפואיים. היא צריכה יותר צוותים רפואיים. גם כשהמשבר יעבור צריך יותר עובדים, יותר צוותים רפואיים ויותר עובדי עזר בבתי החולים וקופות החולים, במרפאות החוץ ובקהילה.
שר הבריאות הורוביץ צריך להתעקש על עוד תוספת תקנים, מה שיאפשר לו במקרה של הרופאים המתמחים גם לקצר את התורנויות שלהם בלי לפגוע במספר הרופאים במשמרת. אין לי ציפיות גדולות מהשר הורוביץ בהרבה תחומים, אבל אני בהחלט סבור שהוא יכול להתעקש בתחום הבריאות שהתשובה למחסור בכוח אדם תהיה עוד תקנים ולא הגברת העומס והניצול של העובדים הקיימים.
גם מחוץ למערכת-הבריאות, הגיע הזמן ששרי העבודה ומרצ יבינו שבתחום יחסי העבודה הממשלה הזו חותכת ימינה ויפעילו את כוחם לעצירת הניצול של העובדים בישראל. גם ככה לא ברור מה בדיוק הם עושים בממשלה הזו בשביל העובדים. אז הנה יש להם הזדמנות להוכיח שאת המינימום הנדרש מהם הם עושים, ולמנוע את הרעת מצבם של העובדים בישראל, תחת שלטון לו הם שותפים.
Tags: העבודה, זכויות-עובדים, יאיר-לפיד, מגיפת קורונה, מערכת הבריאות, מרצ, ניאו ליברליזם, ניצן הורוביץ, נפתלי בנט, תעסוקה
במקרה הטוב, הן שם ולא עושות מספיק כמקובל על מפגות הלווין משמאל בממשלות מפא"י. מתפשרות בשם המלכתיות ומתבצרות במיניסטריונים שלהן בלבד. במקרה הרע, המצב במפלגות האלה באמת סופני מבחינה של תפיסה שמאלית כלשהי.
בוודאי שמעתם,
הזיזו עוד שני חיילים על לוח השחמט בגבול אוקראינה ומחיר הדלק זינק.
למי שלא יודע – על כל שקל לליטר – חצי לוקחת הממשלה במיסים.
חצי!!!!
מה רע לה לממשלה כשרוחות מלחמה מעלות את מחיר הדלק להסקה? בלי לעשות כלום והכסף נכנס לכיס האוצר ואין יודע לאן הוא הולך משם.
והפגיעה קשה במיוחד באזרחים הותיקים!! ובכל קבוצות הסיכון. קורונה, זוכרים?
אם יש כאן כאלה מקווה שלא פספסתם את הקריאה של המשרד לשוויון חברתי – אל תצאו מהבית.
אנחנו נביא לכם לחם ושום מהסופר ותרופה שנגמרה מבית המרקחת – אתם רק תשבו לכם
בבית ותקפאו מקור. *8840
ככל שהמקום שבו אתם גרים קר יותר – ככה תענשו יותר במיסוי שעולה ללא תקרה.
ןאם לא שמתם לב גם מחיר החשמל עולה.
מתי יגיע הרגע שבו נגיד די? עצרו את המיסוי המטורף?
למה מחכים? שנחנק עם השום?
עוד נשארה סולידריות , או שלא בבית ספרנו?
תודה."
פורסם בפורום מזג אוויר. בפולין הורידו את חלק המיסים ממחיר הדלק. במדינות אחרות נקטו בצעדים דומים כדי להבטיח שהתושבים לא יקפאו מקור.
בישראל מצאו פטנט להעלאת מיסים בלתי מוגבלת שתלויה באירועים "שאין לנו השפעה עליהם" כפי שיסביר שר האוצר ויגרוף את העלאת המס בלי לדווח לאן בכלל הולך הכסף? אולי לפרסומים של המשרד לשוויון חברתי בטלויזיה?
את תגובתי.
נטע, אם את מציעה לקצץ ב"מיסוי המטורף" של הדלק (מיסוי מוצדק לחלוטין לטעמי), אולי תפרטי פה מה יחליף את ההכנסות הללו – המאוד משמעותיות לאוצר המדינה יש להזכיר – שמממנות בין השאר שירותים חברתיים ובריאותיים חיונים ביותר.
לא, הן לא יגיעו מקיצוץ תקציבים להתנחלויות אלא מקיצוץ קצבאות עניים.
לגבי עליית מחיר החשמל, גם אחרי העלייה המחיר סביר יחסית לעולם וכל מה שההתעסקות הזו תביא היא חידוש מאמצי ההפרטה של החברה בתירוץ של "אי יעילות עובדים" שגורמת לעליית מחירים.
מיסוי רגרסיבי שהממשלה מעודדת פוגע בחלשים. תתכבד הממשלה להעלות את המיסוי הפרוגרסיבי. אפשר לפטור את חברת החשמל מתשלום בלו על דלק ופחם, אפשר לפטור חברות תחבורה ציבורית מבלו על דלק. צריך במקביל להעלות את המיסוי על ההון, אפילו קרן המטבע העולמית פרסמה לאחרונה שהמיסוי על ההון בישראל נמוך מדי.