אין שום סיבה שהעשירים לא ישלמו יותר מיסים

הנשיא ביידן מציע להגדיל את מקורות המימון הציבוריים באמצעות העלאות מסים על ההון הגדול במטרה להשקיע יותר בתשתיות בסיסיות מוזנחות. בעלי- הון וכלי-תקשורת ששייכים לבעלי-הון מתנגדים ליוזמות ביידן

מאת: ק. טוכולסקי

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הציג שורה של תוכניות, לא רדיקליות במיוחד ביחס אפילו לעבר הקרוב של ארצות-הברית. למשל, להעלות את מס החברות שקוצץ בידי קודמו מ-35% ל-21% ל-28%. או למשל, עוד שורה של העלאות מס מינוריות שתאלצנה את מי שמרוויחים מדי שנה יותר ממיליון דולר לשלם קצת יותר.

מאז הצעת תוכניות אלה על-ידי ביידן כל הכלים של ההון כמרקחה. הבורסה יורדת כל פעם שהנושא נידון. בכירי הרפובליקנים זועקים "קומוניזם". התקשורת הימנית מזהירה מפני הפיכת ארה"ב לקובה/ונצואלה/צפון קוריאה. הרפובליקנים בסנאט ובבית-הנבחרים לא מגלים שום אהדה לתוכניות, ואפילו הימין הדמוקרטי מסתייג. הפוליטיקאים, השבויים בידי תורמים בעלי- הון וכלי-תקשורת ששייכים לבעלי-הון, מתנגדים ליוזמות ביידן. הם מנסים למוסס אפילו תוכניות בסיסיות שנועדו להתניע במחיר מינורי את הכלכלה האמריקאית מה שלא מונע מהם להתעשר כרגיל, ויחד עם זאת מאפשר לשאר 99% האמריקאים לחיות קצת יותר טוב. בואו נציג כמה עובדות בסיסיות:

85% מהמניות בארצות הברית נמצאות בידי העשירון העליון. 3% מהאמריקאים מרוויחים מעל מיליון דולר בשנה. המיסוי על ההון, על רווחי-הון ועל חברות הוא בשפל היסטורי שמשתק את ארצות הברית, ולא מאפשר לה לספק לתושביה שירותים בסיסיים ותשתיות בסיסיות.

תוחלת החיים יורדת. העוני מעמיק. מספר חסרי הבית הולך ועולה מדי שנה, והיכולת להתקיים משכר מינימום בכבוד כבר אינה קיימת. 60% ממשקי-הבית בארצות-הברית לא מסוגלים לעמוד בהוצאה פתאומית וחד פעמית של 400 דולר.

ובמצב הזה, ולנוכח ההוצאות האדירות הנדרשות כדי לשקם את התשתיות והשירותים הבסיסיים, מציע הנשיא ביידן להגדיל את מקורות המימון הציבוריים. זאת באמצעות העלאות מסים על ההון הגדול במטרה להשקיע יותר בתשתיות בסיסיות, ובמטרה לשקם את היכולת של ארצות-הברית לפרוח כלכלית לטובת כלל החיים בה ולא רק לטובתם של קומץ מיליארדרים והסובבים אותם. נשיא ארצות-הברית ביידן מבקש להכפיל את המס על רווחי הון  ל-40% ולהעלות את מס החברות ל-28%. שני סוגי המסים הללו היו גבוהים משמעותית עד לפני מספר שנים.

לאחר שפורסמה הצעת הבית הלבן, כלי תקשורת המיינסטרים בארצות-הברית ובעולם כולו הפיצו מידע על ירידת הבורסה בניו יורק. אלא שעד סוף אותו יום, מסחר הבורסה בניו-יורק עלה שוב. אך זה כבר לא פורסם בכותרות ראשיות כי זה לא משרת את הנרטיב המוטה של ההון.

בעלי-ההון לא רוצים לשלם יותר. הם מעדיפים שארצות-הברית תמשיך לשקוע, שתוחלת החיים תמשיך לרדת, שהבערות תמשיך לגדול, שאנשים ימשיכו לחיות מהיד לפה ולא יוכלו להרשות לעצמם דברים בסיסיים כמו ביטוח בריאות. העיקר לא לשלם משהו. זה לא שמעמד המיליארדרים חי יותר טוב כי הוא משלם פחות מיסים. יש גבול לכמה טיסות לחלל אפשר לקנות וכמה יאכטות ענק אפשר לבנות. המצב בארצות-הברית הוא מצב שבו אוליגרכיה קטנה ומושחתת גורמת לשקיעתה של המדינה. אוליגרכיה זו מעדיפה לתחזק פוליטיקאים וכלי-תקשורת, העיקר לא לשלם מיסים הוגנים שיאפשרו למדינה להתקדם באמצעות השקעה בתשתיות. זה כל כך פשוט.

ארצות-הברית מראה לנו מה קורה כשאוליגרכיה כלכלית יוצאת משליטה ומקבלת כוח לא פרופורציונלי. ארצות-הברית הייתה אימפריה עם פריחה כלכלית ופערים קטנים כששיעור המס על ההון היה 93%. כיום ארצות-הברית היא מדינה נחשלת, עם פערים אדירים, תשתיות רעועות, חוב הולך וגדל למשקי בית וצורך אדיר בשינוי פוליטי אמיץ.

התוכניות של ביידן פופולאריות, אבל המבנה הפוליטי האמריקאי מבטיח שאם הוא לא יגשים ולו חלק מהן, הוא ייענש ולא מי שתוקעים מקלות בגלגליו. לכן כדאי לו מעט לגלות הרבה אומץ נחישות ודורסנות פוליטית ומהר. ארצות-הברית לא יכולה להרשות לעצמה עוד נשיא שרק מדבר בנימוס כמו אובמה. העשירים צריכים לשלם את חלקם ההוגן, לפצות על עשורים אבודים של שקיעה בגלל קיצוצי המיסים שהם קיבלו בצורה לא הוגנת.

ואם ביידן לא ידאג שזה יקרה, גם הוא יהיה נשיא של קדנציה אחת.

Tags: , , , , ,

3 Responses to “אין שום סיבה שהעשירים לא ישלמו יותר מיסים”

  1. נטע הגיב:

    אבל הוא אמור להגדיל את כוחם של הדמוקריטם בבחירות 2020 וזה מעבר לפינה.
    יש לו למעשה מספר מועט של חודשים – לזוז קדימה או להעביר ארבע שנים מבוזבזות על כלום.
    ככה השיטה בארה"ב.

  2. לוני הגיב:

    נניח לרגע לגוזמאות הפרועות של טוכולסקי על "נחשלותה" של ארה"ב ודיקלום כל מיני סטטיסטיקות תפורות ממקורות מפוקפקים,
    מה כל זה נוגע לישראל ? שיטת הבחירות והממשל פה שונה לגמרי

  3. ק. טוכולסקי הגיב:

    לוני אני מבין שאין לך שום דבר קוהרנטי לכתוב כנגד מה שכתבתי, אבל באמת לפעמים עדיף לא להגיב מלכתוב שטויות.

Leave a Reply