מינוי אפי איתם ליו"ר "יד ושם" – זילות מורשת השואה
ביבי הציג את מועמדותו של תת- אלוף ( מיל. ) אפי איתם ליו"ר "יד ושם"
מאת: גבי אנדי
היו לו ודאי שיקולים מגוונים , פוליטיים ברובם – אך השתרבב ביניהם, מן הסתם, גם שיקול "לאומי" פשטני שניתן לנסחו כך: העיקרון המנחה של מורשת השואה הוא "לעולם לא עוד" לעם היהודי – ואפי איתם מגלם אותו כגיבור מלחמות ישראל… דרוש יותר מזה?
ההשקפה הזאת מקובלת מאד בחוגים בולטים בימין הישראלי ובייחוד במחנה החרד"לי. הוא אפילו הגיע לידי ביטוי בדיון שהתנהל על אדמת פולין באחת מהמשלחות של צה"ל ל"מצעד החיים". כאשר המתדיינים הגיעו לנושא של "לקחי אושוויץ" ואחד מהם התייחס להשלכות האוניברסליות של מורשת השואה – חובת המאבק על ערכים דמוקרטיים וזכויות האדם, רגישות לכבודם וצרכיהם של בני מיעוטים , דאגה לגורלם של פליטים, פסילת כל סוג של אפליה וגזענות, מודעות לאסונות דומים של עמים אחרים – קצינים מהמחנה החרד"לי הגיבו כנשוכי נחש: "מה פתאום? … אסור לגזול מהעם היהודי את בלעדיות מורשת השואה…אסור להרחיב את ה 'לעולם לא עוד' מעבר לבני עמנו … אסור להתפשר על המשמעות הציונית המובהקת של מורשת השואה ועל חשיבותה לליכודה וחיזוקה של החברה הישראלית ועידוד הנוער לשירות משמעותי בצה"ל"… בקיצור, מורשת השואה חייבת להיות ממוקדת רק בנו ולשרת רק אותנו.
ניתן להבין את זעקתם של בני החוגים אלה. זה ה"בון טון" בשיח על השואה במסגרותיהם – מה גם שחלק מהלקחים האוניברסליים עשוי לעורר הרהורי כפירה לגבי עמדות של הימין כלפי קבוצות במדינה שאינן "משלנו". עדיף, אם כן, לצמצם את הדיון לסכנת האנטישמיות בעולם, לאיום של האסלאם הרדיקלי , להוכחת צדקת הציונות, לטיפוח הגבורה היהודית, למאבק ב"התבוללות" וכיו"ב.
חילוקי הדעות האלה חופפים עמדות בפולמוס לא פחות חריף לגבי מהות היהדות: האם היא אמורה להתמקד – לצד לימוד המורשת וענייני דת ומסורת – רק בערכים המבטאים אינטרסים יהודיים, כגון "אהבת ארץ ישראל"? או שהיא מתבטאת גם בחתירה ל"תיקון עולם", במאבק לקידום הערכים האוניברסליים במקורותינו ואלה שהפקנו מקורותינו כמיעוט במהלך אלפיים שנה? האם יהודים צריכים לדאוג רק ליהודים ולראות בגויים גורם שראוי ליחס של "כבדהו וחשדהו" בלבד? או שיש להתייחס אליהם בעיקר כחלק מאותה "רקמה אנושית אחת" שאנו משתייכים אליה ומחויבים כלפיה?
מאז הקמתו, "יד ושם" ניסה לחבר ל"סיפור היהודי" המרכזי והטבעי רגישות למשמעויות אוניברסליות. ביטוי סמלי לכך הייתה ההחלטה להשמיט את המילה "ישראל" מהאמירה התלמודית בכניסה ל"שדרות חסידי אומות העולם", הקובעת ש"המקיים נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם מלא". המיצגים במוזיאון מתייחסים גם לקרבנות אחרים של מכונת ההשמדה הנאצית. מדריכי המוסד לא פוסחים אף הם על נושאים נלווים" לא יהודיים". בזכות הגישה הזאת "יד ושם" רכש מוניטין גם הרחק מגבולות המדינה.
בלי לצטט אמירות מפוקפקות של אפי איתם כאיש צבא ופוליטיקאי, ברור שעצם מינויו משקף מגמה של מורשת שואה אתנוצנטרית ואינסטרומנטלית . איתם אינו חוקר שואה או אדם בעל מעורבות ציבורית מוכרת בטיפוח מורשת השואה. הוא היה גנרל מהסוג הפחות נאור בעברו ומשמש בהווה כאיש עסקים המצפצף על חששות כבדי משקל מפגיעה באיכות כדור הארץ.
הוא גם אישיות מוערכת בימין הדתי שביבי חפץ ביקרו – ובתור שכזה הוא בהחלט ראוי למשרה בכירה באחת מעשרות המשרדים הממשלתיים, הנחוצים והמיותרים כאחד. אבל אלה כבר מאוישים – ולכן נתניהו החליט לפצות אותו במינוי בעל משמעות ערכית מובהקת, החלטה שיש בה משום תקיעת אצבע בעיניהם של רבים בישראל ובעולם הרואים ב"יד ושם" מוסד בעל מסר ערכי שהוא גם כלל-אנושי.
משמעות המינוי השערורייתי אינה אלא זילות השואה—זילות השואה כחלק מזילות היהדות על ידי אדם המקדם כבר מזמן שורה שלמה של מהלכים העלולים להשחית כל זכר לערכים יהודיים אוניברסליים.
תגיות: אפי איתם, יד ושם, יהדות חילונית הומניסטית, שואה
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
14 בדצמבר, 2020 בשעה 10:56
ממשלות ביבי מינו תמיד את האנשים הלא נכונים ותפקידים הלא מתאימים, זה מכוון, וזה זועק לשמים לדוגמא במשרד מבקר המדינה, במנהל מקרקעי ישראל וביד ושם.
20 בדצמבר, 2020 בשעה 12:14
המלצה חמה
רציתי להמליץ על עורך דין צביקה זגלשטיין.
הגעתי אל צביקה בעקבות המלצה של חבר שלי, כשעורך דין זגלשטיין מייצג את אביו בתביעת אובדן כושר עבודה. אני רציתי לתבוע את המעסיק הקודם שלי בגין פיטורים שלא כצדק.
הגעתי סקפטי, פסימי, לא חשבתי שייש לי קייס בכלל.
ובכל זאת עורך דין זגלשטיין לא וויתר, הוא העיר אותי, הוא הסביר לי, הוא עזר לי, ליווה אותי, ואחרי כחודש וחצי, השיג תוצאות, המעסיק הקודם שלי החליט לחתום על פשרה, ואני שלא האמנתי שארוויח בכלל, הרווחתי יותר משחלמתי.
נכוותי מעורכי דין בעבר, פגישות וייעוצים מיותרים, בזבוז של כסף, כאבי ראש. אבל לא עם צביקה זגלשטיין, הוא עורך דין שאוהב את העבודה שלו ובאמת רוצה לעזור ללקוחות שלו.
אני מגיב פה מאהבה והוקרת תודה לעורך דין הכי מדהים שפגשתי, מר צביקה זגלשטיין.
המספר שלו 039444747, משרדו נמצא בתל אביב, וכתובת האתר שלו היא http://www.segelstein.com
29 במאי, 2021 בשעה 19:42
a;[