postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » דו"ח הותמ"ל 2019 – האם לקחו בחשבון את צרכי הציבור?

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

דו"ח הותמ"ל 2019 – האם לקחו בחשבון את צרכי הציבור?

נושאים דיור, תכנון ובניה ב 22.05.20 0:00

דו"ח הותמ"ל ל-2019  שפורסם על-ידי מנהל התכנון חושף עמידה ביעדים שהציבה הממשלה דרך משרד האוצר ומנהל התכנון שעיקרם כמה שיותר יחידות דיור, אך הוא מתעלם מצרכי הציבור. ההותמ"ל אינו הכלי לתכנון ראוי במדינה מתוקנת

מאת: שי הרשקו

 דו"ח הותמ"ל אמת צרופה או ניסיון להסביר את העבודה?

מנהל התכנון הוציא לאחרונה את דו"ח הותמ"ל (הועדה הארצית לתכנון ובניה של מתחמים מועדפים לדיור) על שנת 2019 (דוח ותמל 2019.) הדו"ח סוקר במקביל את חמש שנות הפעילות הראשונות פלוס מספר חודשים ושנת העבודה 2019. מנהל התכנון מתהדר בעבודה של הותמ"ל כתכנון איכותי, מוטה תחבורה ציבורית ובשימוש בתקן הירוק 'שכונה 360'. אולם, המציאות רחוקה מן הניסיון לנכס תגיות איכות לטובת הציבור. במיוחד לאור התכנון הפרברי המתעלם מאלמנטים שונים או מבני האדם החיים במקום. בסופו של יום התכנון בותמ"ל רחוק מלהיות איכותי ומוטה רכב פרטי.

כל תכניות הותמ"ל מתוכננות במנותק משאר האזור בין אם הן מחוץ לעיר או בתוכה. התוצאה היא שמרבית התכניות המתוכננות הן על שטחים פתוחים כאשר החיבור הכמעט יחידי לעיר הסמוכה – אם המטרה להשאיר תחת העיר הסמוכה – הוא במספר כבישים ובתשתיות המים והביוב. יתרה מזאת, עדיין ממשיכים עם שיטת הפרדת השימושים. אולי שמים מעט משרדים או כמה חנויות עם המגורים, אבל עדיין לא מאפשרים את עיקר החיים במרחק הליכה של עד רבע שעת הליכה מהבית או אפילו בתוך העיר כך שהתחבורה הציבורית תשרת את התושב. משום שמדובר על כמות קטנה של תעסוקה ומסחר הקרובים לבית שלא נדבר על הפנאי כמו גינות, מוסדות ציבור ועוד. המשמעות היא שהתכנון מוטה תחבורה פרטית ועדיין צריך לפחות רכב אחד למשק בית כדי להתנייד.

מעבר לכך, הותמ"ל אינו מתייחס לתנאי השטח. כאשר מדובר בטופוגרפיה, קרקע – סוג הקרקע והאם מדובר על קרקע נקייה או מזוהמת ועוד. התוצאה הינה שלעיתים התכנון לוקה בחסר כאשר מדובר על נגר עילי – מי גשם שלא נספגים בקרקע – וצריך להפנות לתשתית הניקוז או לחלחול. ישנן תכניות המתוכננות על קרקעות שמאפשרות פחות חלחול, לכן צריך ניקוז רחב יותר. במקביל, נדרשות תכניות שונות בהן הקרקעות מזוהמות כמו באפולוניה ומחנה סירקין. לכן, צריך לטהר את הקרקע לפני שבכלל מדברים על חלחול הגשמים או תשתיות המים והביוב וגם אז לא בטוח שיצליחו לעשות זאת לגמרי. בכל התכניות ההתייחסות לתשתיות המים והביוב התומכות היא חלקית במקרה הטוב. למעט, במקום שרוצים לרצות את הרשות המקומית ומוסיפים מתקן לטיהור שפכים למרות שמדובר בוועדה לתכנון מגורים.

התכנון התחבורתי של תכניות הותמ"ל מתבסס בין היתר על תכנית העבודה של משרד התחבורה ועבודת התכנון של הות"ל לתכנון התחבורה הציבורית. תכנון תחבורה ציבורית נעשה לרוב במנותק ובנפרד מהתכנון הפיזי. אולי ישנה התייחסות לנתיבי תחבורה ציבורית הצרכים הפיזיים של הרכבת הכבדה, קלה והתחתית. בעיקר בהסתמך על נפח השימוש בכבישים וביחס לנפח השימוש בכבישים. כלומר, כל התכנון התחבורתי הינו תכנון לתחבורה פרטית מלכתחילה. מעבר לכך, הותמ"ל מסתמכת על תקצוב פרויקטים שעברו בות"ל (ועדה לתשתיות לאומיות). לדוגמה, הקמת המסילה המזרחית, הרחבת מסילת איילון והקמת הרק"ל או המטרו על ידי החברות הממשלתיות של משרד התחבורה. לעיתים פרויקטי תחבורה ציבורית מבוטלים. לדוגמה, על פי מנהל התכנון משרד האוצר עצר את התקצוב לקו החום.

הרוב המכריע של המתחמים המוכרזים כללו שטחים שתמ"א 35 (תכנית מתאר ארצית העוסקת בצפיפויות בניית מגורים בכל יישוב ויישוב) הגבילה אותם. בערים היא מאפשרת לבנות יותר מגורים וביישובים הכפריים מגבילה אפילו למאות בודדות של יחידות דיור. מאחר וההכרזה של מתחמים רבים נעשתה על שטחים פתוחים או חקלאיים השייכים ליישובים כפריים, אי אפשר לבצע את התכניות הללו בלי שינויי גבולות או לשנות לחלוטין את תמ"א 35. לכן, במקביל להליך התכנוני של המתחמים הללו נדרשו ועדות מיוחדות לדון בהעברת השטחים המדוברים לערים השונות.

לסיכום, הותמ"ל אינו הכלי לתכנון ראוי במדינה מתוקנת. משום, שכל תכנית חייבת להתייחס לכל האלמנטים ובהתאם גם לתכניות אחרות ולכלל הצרכים – של המדינה, הרשויות המקומיות והתושבים. ההליך המהיר נמצא בעוכרי מנהל התכנון והפוליטיקאים במטרה לשרת את התושבים. בין היתר משום שהיחס אל הציבור וצרכיו אינם נלקחים בחשבון, אלא עמידה ביעדים שהציבה הממשלה דרך משרד האוצר ומנהל התכנון: כמה שיותר יחידות דיור.

השבוע הגשתי לשר הפנים, הרב אריה דרעי, את עמדתי בתמיכת מטה המאבק לבינוי שפוי נגד הניסיון של הרשויות השונות להעביר שטחים שעליהם חלות תכניות הותמ"ל שאינן בתחומי הערים ושלא עומדות בתנאי תמ"א 35.פניה לשר הפנים – שינויי גבולות מוניציפאליים עליהם מתוכננות תכניות הותמל

שי הרשקו, גיאוגרף, מטה המאבק לבינוי שפוי

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , ,

תגובה אחת

  1. ק. טוכולסקי :

    אם בציבור אתה מתכוון לקבנים מקורבים אז כן לקחו בחשבון, אם הכוונה שלך היא לקבוצות אוכלוסיה אחרות אז לא לא לקחו
    לקחו שוחד וקדמו פרויקטים

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.