בזמן שהאבטלה גואה, החובות של משקי הבית גדלים, ההכנסות קטנות, והאבטלה שוברת שיאים, יש גורמים שמחפשים דרכים להרוויח ממשבר מגיפת הקורונה
מאת: ק. טוכולסקי
להלאים את הבנקים
במשבר הקורונה אנחנו רואים סולידריות של עובדים וסולידריות עם עובדים, סולידריות של אנשים פרטיים וארגונים, סולידריות של פעילים חברתים ואפילו סולידריות מצד עסקים. מה שכן, אנחנו גם רואים למי אין עניין בבעיות החברה ולא סולידריות עם הסובלים ממצוקה. בזמן שהאבטלה גואה, החובות של משקי הבית גדלים, ההכנסות קטנות, והאבטלה שוברת שיאים, יש גורמים שמחפשים דרכים להרוויח מהמשבר. אחד הגורמים הבולטים בהם הם הבנקים. מהפוליטיקאים של הימין הישראלי, שדנים היום בקואליציה הזוועתית שיקימו, אין מה לצפות ואין מה לעשות איתם. לא אכפת להם מהציבור וסבלו, והם ישתפו פעולה עם כל עוולה שההון מתכנן לנו.
מתחילת המשבר הזה מחלחלות הידיעות שהבנקים מתכוונים לנצל את המצוקה כדי להגדיל את הקופה שלהם על חשבון הלקוחות. הם לא יגדילו את קופתם מחשבונות הטייקונים חס וחלילה, שממשיכים לא להחזיר חובות לבנקים. הם יגדילו אותה על חשבון ה-99%, שכירים ועצמאים קטנים, חברות קטנות ונתמכים. אנו רואים שהבנקים כבר העלו את הריבית על המשכנתאות. בזמן שחלק גדול מהציבור לא מסוגל להתמודד עם חוב בחודש הבא בגלל העדר הכנסות, הבנקים מעלים את הריבית ומגדילים את החוב של הציבור. יתר על כן, כדי להוסיף חטא על פשע, הבנקים גם מציעים לאנשים לעכב תשלומים, אבל לא בלי קנס ועד יעבור זעם, אלא בתמורה להעלאת גובה התשלום העתידי.
גם האשראי שהבנקים דורשים באופן כללי עולה. הבנקים נותנים לנו על חסכונותינו ריבית זעירה של 0.1%, אבל מעלים לנו את הריבית שהם דורשים. דורשים יותר אך נותנים פחות. הם חוסמים קווי אשראי ומאפשרים בכך לחברות האשראי להעלות את הריבית על ההלוואות שהן לוקחות. בקיצור, הבנקים יוצרים ביד אחת מחנק אשראי וביד השנייה מגדילים את חובות משקי הבית הפרטיים.
ההתנהלות הזו של הבנקים היא חסרת אחריות, והיא עלולה להביא לנפילתם. הרי כאשר המשכנתאות יעלו והציבור לא יוכל לשלם, הבנקים ימצאו את עצמם עם משכנתאות לא משולמות והמון דירות שאף אחד לא יכול לקנות. ואז הבנקים ימכרו דירות לחברות נדל"ן בפרוטות כדי להציל משהו. וכך כולנו נפסיד.
במצב משברי זה, מן הראוי היה להדק את הרגולציה על הבנקים ולאלץ את הבנקים להתנהל בצורה אחראית יותר. באופן מעמיק יותר אפשר למנוע התנהלות כזו של הבנקים על ידי הלאמה. באמצעות הלאמת הבנקים המרכזיים, בנק לאומי ובנק הפועלים, מזרחי טפחות ובנק דיסקונט, מדינת ישראל לא תאפשר לבנקים למוטט את הציבור הרחב ולסכן את עצמם רק בגלל שילוב של ניהול כושל, תאוות בצע ואינטרסים זרים.
העושק של הבנקים חייב להיפסק. מן הראוי היה שהממשלה תיקח אחריות לפני שגורמי העושק האלה ימוטטו את הכלכלה באמצעות ניפוח החוב של משקי הבית והעסקים הקטנים בצורה שלא יוכלו עוד לעמוד בה. בשעה שכזו הגיע הזמן שהבנקים, גורם העושק מספר 1 שעושק אותנו ה-99% מצד אחד, אך מפסיד כסף לקומץ טייקונים מהצד האחר, יחזרו לרשות הציבור.
אם הבנקים יהיו בבעלות המדינה, הם יתנהלו למען הציבור. בזמן מגיפת הקורונה ניתן היה להקפיא את המשכנתאות עד תום המשבר ולהוריד את ריבית הפריים ללא יותר מכפול מריבית בנק ישראל. אפשר היה לפעול למתן ערבויות לעסקים קטנים, ולבחון את כל ההלוואות לתאגידים וטייקונים כדי להבטיח את החזרתן. כמו כן לפעול להפחתה של הריבית על המשכנתאות להלוואות קיימות. ניתן היה להסדיר את כל החובות של משקי הבית באופן שיאפשר החזרת חובות עד תקרה מסוימת, במקום חילוט בהוצאה לפועל.
במצב של הלאמה המדינה גם תוכל להקדיש באמצעות הבנקים מחלקות מותאמות מגזרים עסקיים כדי לעזור למגזר העסקי, חקלאות ותעשייה, עסקים קטנים ובינוניים.
מן הראוי שהעושק של הבנקים כפי שהם מתנהלים היום ייגמר. רק הלאמה תשמור על האינטרס הציבורי ולמעשה גם על המשק. הכיוון שהבנקים הולכים בו היום הוא קצר רואי, ונובע מתאוות בצע וחוסר הבנה שהיכולת של הציבור הרחב לשאת את העול הולכת וקטנה.
את מחיר המשבר הזה וחוסר המוכנות של המדינה אליו מישהו ישלם. בעלי-ההון לא רוצים לשלם. הבנקים רוצים שאנחנו נשלם וכך גם המדינה שמנוהלת בידי עוד ממשלה ימנית. אין סיבה שנתמוך בזה, אין סיבה שנקבל על עצמנו את העול של המשבר שהם יצרו.
אם הטייקונים, התאגידים והבנקים היו משלמים מיסים הוגנים, ואם הייתה ממשלה נורמאלית ולא ממשלת משרתי-הון, המשבר לא היה כזה עמוק. ממשלה ראויה הייתה משתמשת במיסים הללו כדי לחזק את מדינת הרווחה.
הלאמת הבנקים לא תפתור את כל תופעות הלוואי של המשבר, אבל זאת נקודת התחלה מצוינת וחשובה. הלאמה תוכל לגרום לכך שנוכל להקפיא חובות קיימים, לפרוס אותם מחדש, לספק אשראי בריבית הוגנת לאנשים בחל"ת, ולעצמאים שאיבדו את פרנסתם. זאת בטווח הקצר. בטווח היותר ארוך ההלאמה תאפשר לספק את האשראי הנדרש להתנעה מחדש של המשק אחרי המשבר.
Tags: בנקים, הלאמה, טייקונים, מגיפת קורונה, מדינת-רווחה, מיסוי