הקורונה חשפה את חולשת הכלכלה הקפיטליסטית

בעת משבר הציבור מבקש את עזרת המדינה. ב"שוק חופשי" אין דרך להתמודד בהצלחה עם מגיפות. יש לנצל את רגע ההבנה וההארה הנדיר שמבליח בתודעה הציבורית לנוכח המשבר, ולצאת למאבק נגד הגמוניית ההון המרוויחה על חשבוננו

מאת: ק. טוכולסקי

עמוק בתוך משבר התפשטות מגיפת הקורונה כבר די ברור מה לא עובד, ה"שוק החופשי". מסתבר שבשוק חופשי ממיסוי הוגן, מרגולציה עמוקה ויעילה, מממשלה גדולה, אין לאנושות דרך להתמודד בהצלחה עם מגיפות. הניאו ליברליזם שוב הוכח ככישלון, כמו הניאו שמרנות ולכולם ברור שבלי עובדי ציבור מאורגנים ובעלי תחושת מחויבות במגזר הציבורי אין דרך להתמודד עם המגיפה. לחברות פרטיות, אין מה להציע, ולא רק שאין להן מה להציע, כדי לשרוד הן צריכות לקחת מהמדינה ובגדול. כי אותן חברות, שזכו מידי ממשלות ביבי להפחתות ניכרות של מס החברות מ-36% ל-23.5% ובפועל אף פחות מכך, לא התחזקו כתוצאה מיכולתן לשלם מיסים מופחתים. להפך, הן הפכו לחברות שלד מבחינת הון, למכונות חליבה משוכללות, מרוקנות מפיננסים ונכסים ריאליים וממונפות להפליא בשוק ההון. הון לא נותר בהן לימי רעה ואין שום סיבה אמיתית להמשיך ולאפשר להן להתקיים בבעלות הכושלת שהביאה אותן לסף פשיטת רגל, חודש וחצי לתוך משבר.

כעת כשאנחנו יודעים שמגזר ציבורי חזק ויעיל עובד, ולעומת זאת משק פרטי שדוד וממונף לא עובד, נשאלת השאלה, איך ממשיכים מכאן? איך מבטיחים שבשובה של השגרה לא נחזור לדרכי הרעה של הקפיטליזם הניאו ליברלי?

זאת לא הפעם הראשונה ולא האחרונה שהמערכת קורסת ברעם אדיר. בורסות צונחות, עסקים נסגרים והאבטלה עולה בתקופת שלטונן של ממשלות ימין ניאו ליברליות. זה קורה כל פעם שבועה פוקעת והבורסה צונחת. כך קרה למשל ב-2008.

בעלי ההון, היושבים על הקפיטל יעשו הכול כדי להישאר בהגמוניה. הם יעשו הכול כדי לשלם כמה שפחות מיסים, אבל לקבל מהמדינה כמה שיותר. הם יעשו הכול כדי לסכסך ולפלג את ה-99% באמצעות פוליטיקת הזהויות וצורות נוספות של הסתה. הקפיטליזם הוא כבר מזמן גידול ממאיר שמוכן להרוג את הגוף שנושא אותו העיקר לא להשתנות.

ההגמוניה השלטת לא תוותר רק כי העולם על סף חורבן. הדיסטופיות בהן רוב האנושות מושמד, בעלי ההון חיים באיים מוגנים עם אוויר ומים נקיים והשארית משרתת אותם מקרקע מזוהמת, זו האוטופיה שלהם. הם כנראה מאמינים שגם מהמשבר הנוכחי יוכלו להינצל. הם חושבים רק איך להמשיך ולהתקדם לשם על חשבון כולנו.

אנחנו צריכים להיאבק נגד הגישה ההגמונית הזו. התרחשויות במציאות מחזקות את עמדתנו. צריך להגיב במהירות. לנצל את רגע ההבנה וההארה הנדיר שמבליח בתודעה הציבורית לנוכח המשבר. צריך לנצל את הסולידריות אליה כמהים ההמונים. את ההבנה שלהם שברגע של משבר הם פונים למדינה לסיוע ולא למגזר הפרטי. הם פונים לעובדים ממשלתיים מאורגנים ולא לתאגידים, בנקים וטייקונים.

המדינה היא הפתרון בימי צרה. זו המדינה שמושמצת כל העת על ידי ההגמוניה המחזיקה בגישה של ממשלה קטנה, המחזיקה בגישה המצדדת בהקטנת מעורבות הממשלה בחברה ובכלכלה. זה הזמן לחזק את המדינה כדי שתוכל לתת לנו מגן ביטחון וסעד בטוב וברע.

על המדינה להעלות את המיסוי על הרכוש ועל ההון באופן שהמעמד הבינוני והמעמדות הנתמכים לא ייפגעו, אלא ירוויחו. על המדינה לאלץ את התאגידים, והטייקונים, את החברות הגדולות ואת בעלי ההון להתחיל לשלם. צריך להעלות את הביטוח הלאומי ובתמורה להרחיב את הכיסוי הביטוחי למשל, באמצעות קרן ייחודית להשתתפות בשכר בימי משבר. צריך להעלות את מס החברות, את המיסוי על דיבידנדים, את המיסוי על ספקולציות בורסאיות. צריך להרחיק את הבורסה מדברים חשובים כמו פנסיה, שבעלי ההון ישחקו ברולטה שלהם לא בכסף שלנו. צריך בתי-חולים חדשים בפריסה ארצית טובה יותר. צריך עוד מיטות ועוד תקנים. צריך מערכת חינוך מכוונת ריאלית לימי משבר וביטול של ההעסקה הקבלנית.

המגיפה הזו, מלמדת אותנו שעלינו להיות חברה סולידרית במדינת רווחה סוציאליסטית בסגנון הסקנדינבי או שלא נהיה כלל. עלינו לחתור לשם עכשיו.

אסור לנו לוותר לדקה. ההון יעדיף שהדמוקרטיה תרד לטמיון לפני שרצון ההמונים יביא לסוציאליזם. לא בכדי כלי-התקשורת של ההון משתפים פעולה עם הפוטש של הימין בשבוע האחרון ועם הימין באופן כללי כבר שנים. אנו במאבק לא פשוט.

העובדה שמדינת רווחה חזקה ומרחיבה היא הפתרון היעיל למשברים לא תשנה את העובדה שההגמוניה תילחם נגדה. מודעות שלנו לכך היא צו השעה. אף אחד לא ייתן לנו מדינת רווחה חזקה ומרחיבה. אף אחד לא ייתן לנו עוד שירותים ציבוריים יעילים וטובים מופעלים בידי עובדים מאורגנים מחויבים, לא בבריאות ולא בחינוך, לא ברווחה ולא בשירותי החירום. מה שלא ניקח בעצמנו לא יתנו לנו. נצטרך להיאבק על מה שאנחנו רוצים. להיאבק נגד מי שמעדיף שהכול יחרב העיקר ללא לגלות סולידריות ולשאת כמונו בנטל. המאבק מתחיל עכשיו במהלך המשבר במאבק על התודעה. והוא יתגבר לאחר שהמגיפה תחלוף. אז כדאי שנהיה מוכנים.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

12 Responses to “הקורונה חשפה את חולשת הכלכלה הקפיטליסטית”

  1. מיה פאול הגיב:

    השאלה היא איך נאבקים עכשו
    לא שההסתדרות היתה עושה את זה אבל שביתות אי אפשר
    הפגנות וירטואליות זה (סלחו לי על הבוטות) אוננות וירטואלית פומבית.
    מה בדיוק אפשר לעשות עכשו?

  2. מיכאל לינדנבאום הגיב:

    למאיה פאול.ההסתדרות היא מנגנון כוח של עסקני מפלגות השלטון.

    מנגנון כח אלים זה ,אין לא שום קשר עם השמאל ובודאי לא עם סוציאל-דמוקראטייה או סוציאליזם בכלל.

    היא משת"פית של השלטון-כל שלטון-,ומבחינתה "הכל בסדר" כל זמן שהיא מקבלת את ליטראת הבשר שלה ממשרד האוצר.

  3. ליברל הגיב:

    בצרפת, איטליה, וספרד יש "מגזר ציבורי חזק ויעיל" וזה הועיל להם ככוסות רוח למת בטיפול במשבר הקורונה.
    בדרום קוריאה דווקא אין "מגזר ציבורי חזק ויעיל" (מדורגים באופן עקבי בתחתית טבלת OECD בהוצאה ציבורית) אבל למרות הגעת המגיפה אליהם מוקדם הצליחו להשתלט ולייצב את הטיפול.
    אבל למה להתווכח על עובדות. יאללה, בוא ננסה לנצל את המשבר כהזדמנות לשפוך עוד כסף על עובדים מדושנים עם קביעות.
    אבל, למרות צעקותיכם זה לא הולך לקרות. כמו שלא קרה אחרי שנת 2008 כאשר סיפרו לנו הטוכולסקים למינהם שזה "סופו של העידן הקפיטליסטי".
    למי שלא ברור עדין מה עומד לקרות בחודשים הקרובים, ממש בימים אלו האורות במשרדי האוצר דולקים שעות נוספות. הקיצוצים הכבדים בבשר החי של משרדי הממשלה השונים והשירות הציבור יוכרזו 5 דקות אחרי כינון ממשלה חדשה.

  4. ×§. טוכולסקי הגיב:

    בצרפת איטליה וספרד שנים היתה כלכלת צנע מילןטון פרידמנית וככה זה גם נראה.
    דווקא שם ממשו את הכלכלה הנאו ליברלית כמו שהליסרלים תמיד רצו.

  5. ליברל הגיב:

    אה ? "שנים של כלכלה מילטון פרדימנית" ?
    רק בדמיונו המפותח של טוכולסקי.
    הנה נתונים OECD משנת 2019.
    https://data.oecd.org/gga/general-government-spending.htm
    צרפת במקום הראשון בהוצאה על שירותים ציבוריים כאחוז מהתוצר הגולמי ואיטליה במקום הרביעי.
    דרום קוריאה מקום שלישי מהסוף.

  6. ×§. טוכולסקי הגיב:

    רק מראה לך כמה זה לא אומר כלום
    כבר שנים שצרפת ואיטליה מקצצות שירותים ומורידות מיסים על ההון וככה זה גם נראה

  7. ×§. טוכולסקי הגיב:

    קובה שלחה משלחת של 160 רופאים לג'מייקה.
    איך מדינה קומוניסטית יכולה להרשות לעצמה לשלוח סביוע הומניטרי של רופאים למדינה שכנה ולמה מדינה שעברה רפורמות נאו לביריות נרחבות צריכה בכלל סיוע רפואי ממדינה קומוניסטית?
    הרפורמות הנאו ליברליות נכפו על גמייקה בידי ארצות הברית שכמובן לא שולחת לשם עכשו רופאים.

  8. ליברל הגיב:

    הכל ברור עכשיו.
    נתוני מומחי OECD הם שקריים אבל למזלנו יש את טוכולסקי שמגלה לנו את האמת.

  9. החגב עמד יציב הגיב:

    טוכולסקי יוכל להתנחם בקדנציה נוספת של בנימין נתניהו, מנהיג מנוסה ורב הישגים, אשר ניצח במערכה הפוליטית וימשיך להוביל את ישראל גם בכנסת ה 23.

    למרבה השמחה יושב במושב הנהג אדם עם קבלות והוכחות והוא אשר יוביל את ישראל בהתמודדות עם משבר הקורונה.

    מיהו ×’'ון גאלט?! 🙂

  10. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    עמיר פרץ עומד להצטרף לממשלת ביבי.

  11. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    https://news.walla.co.il/item/3349447

  12. מיכאל לינדנבאום הגיב:

    למשתמש האנונימי
    על נפלאות ההפרטה עמיר פרץ ובכלל המשטר הניאו ליבראלי,אני מדבר בעקביות מאז תחילת שנות ה-תשעים.

Leave a Reply