הגענו לרגע האמת לגבי שותפות הגורל של הישראלים והפלסטינים במשבר הקורונה. אם תפרוץ מגיפה בשטחים, העולם ישפוט את ממשלת ישראל על פי התייחסותה לאוכלוסייה הפלסטינית ולא על פי רמת מערכת הבריאות הישראלית
מאת: יעקב בן אפרת
קורונה בחצר האחורית
מדינת ישראל מתכוננת לצונמי הקורונה העומד להציף אותה בשבועות הקרובים. הגרף של העליה במקרי הקורונה המתפרסם מדי יום מראה על עלייה אקספוננציאלית, ואיתה עולה גם סף החרדה. ראש הממשלה נתניהו פועל מכוח צווי חירום, ומגייס את כל המשאבים האפשריים במלחמת הבלימה של המגפה – השב"כ, המוסד, הצבא, משרד הבטחון, משרדי הבריאות והאוצר. המטרה האסטרטגית שלו היא לשטח את העקומה.
אלא שכמו מדינות רבות בעולם המערבי ובראשם ארה"ב, ישראל נתפסת עם המכנסיים למטה לאחר ייבוש ציני של תקציבי הבריאות. במשך שנים צעקו הרופאים זעקות שבר עקב עומס העבודה, החוסר במיטות, והמשמרות של 24 שעות, וצעקתם נפלה על אוזניים ערלות. סדרי העדיפויות של הממשלה היו שונים לחלוטין. עכשיו ישראל נכנסת למלחמה קיומית כאשר מחסני החירום מדולדלים וחיילי הרפואה מותשים.
למרות זאת, גיוס המשאבים העצום הזה, הבידוד, הבידוק, רכש הציוד המסיבי, והמעקב האלקטרוני הצמוד של החולים ושל סביבתם הקרובה אמורים להביא לתוצאות. ככל שהסגר יהיה הדוק יותר כך תיעצר המגפה מהר יותר, כפי שניתן ללמוד מהניסיון הסיני. נתניהו מופיע על מסכינו ערב ערב עם הנחיות חדשות, מבלי שהוא מפסיק להתפאר בהישגיה של ישראל, המהווה כביכול דוגמה לעולם כולו. אם מזפזפים בשלט באותה שעה ממש ועוברים למסיבת עיתונאים של טראמפ, משתאים מהדמיון בתעמולה. אלא שכאן נעצרת ההשוואה. טראמפ אובד עצות, העם האמריקאי אינו נהנה ממערכת רפואית ציבורית, טראמפ חי בהכחשה, ממשיך בתעלוליו הפוליטיים, ומעביר את המושכות אל סגנו מייק פנס, הידוע בספקנותו במדע וברופאים.
בישראל נראה כי המגיפה נמצאת תחת שליטה גם כאשר התחזיות לגבי מספר הנפגעים ומספר המתים קודרות ביותר. אלא שיש לאסטרטגיה הישראלית עקב אכילס, והוא ללא ספק מצב הרשות הפלסטינית בגדה המערבית והמצב ברצועת עזה תחת החמאס. חוסר האיזון בין מערכת הבריאות הישראלית לפלסטינית מבליט לראשונה את ההשפעה ההדדית ואת הקשר ההדוק בין הפלסטינים והישראלים, אשר גורלם תלוי זה בזה.
אפשר לכנות את חברי הכנסת הערבים "טרוריסטים" לצרכים פוליטיים זולים, כפי שניתן להעלים 5 מיליון פלסטינים מהעין הישראלית. אלא שאם וכאשר הגל הצפוי בישראל יתפרץ בבת אחת גם בגדה המערבית ובעזה, יפרוץ כאן אסון הומניטרי שיעמוד לפתחה של מדינת ישראל. רבות מדובר על הכנסתם של 60,000 פועלי בניין לישראל למשך חודשיים, והלנתם באתרי העבודה בתנאים ירודים. אלא שמה שחשוב יותר הוא גורלן של משפחותיהם הנשארות מאחור, מסוגרות ללא כל רשת הגנה אמתית ועם מערכת בריאות ירודה. מה יקרה אם במשך אותם חודשיים תתפרץ המגפה בחצר האחורית של ישראל באותה העוצמה? האם יישארו הפועלים במקומות העבודה בישראל, או שהם יחזרו מיד הביתה כדי לסעוד את בני משפחתם שנפגעו?
רק לפני שבועות ספורים גינה אבו מאזן את הרופאים הפלסטינים בעקבות שביתת הסתדרות הרופאים הפלסטינים על רקע תביעות שכר. היחס של אבו מאזן לרופאים מראה עוד פן של מערכת בריאות רעועה, ומצביע על חוסר אמון מוחלט של הציבור הפלסטיני כלפי הרשות. הדברים הגיעו לכך, שחוסאם חאדר, חבר פרלמנט מטעם מפלגת הפת"ח, מפלגתו של אבו מאזן, נעצר על פי התקנות לשעת חירום. סיבת המעצר היא הביקורת שמתח חאדר בפייסבוק על אבו מאזן, בעקבות דבריו האומללים נגד הרופאים, האמורים לעמוד בחזית המאבק נגד מגפת הקורונה.
אם ממשלת ישראל חוששת מקריסת מערכת הבריאות הישראלית, כפי שקורה באיטליה, לרשות הפלסטינית אין ממה לחשוש. מערכת הבריאות שלה כבר הרוסה, וכל מה שנותר לה לעשות הוא לנסות לסגור את התושבים בבתיהם ולמנוע תנועה בין ישראל לבין הגדה המערבית. אלא שלדברי דר' סלאח חאג' יחיא מארגון רופאים לזכויות אדם, "הסגר הזה לא ימנע את המחלה והתפשטותה, ואין כל היערכות משותפת רצינית להתמודד עם המחלה כאשר היא תגיע לשטחי הגדה המערבית. המערכת הישראלית לא מכירה במצב של המערכת הפלסטינית, ואינה מסייעת לה בשום צורה להתמודד עם המשבר".
Tags: השטחים הכבושים, מגיפת קורונה, מערכת הבריאות, פלסטינים, רצועת-עזה
המצב ילך וידרדר אם הסדר הקיים ישמר, בכלכלה, בפוליטיקה, ביחסים בין מדינות. יש פה משבר גדול שמצריך שינוי מהותי.