הקורונה חושפת את כשלון הטבות המס לחזקים

שיעור מס החברות ירד ל-23%. החברות ששילמו מס נמוך זה אמורות להיות חסונות. האם בזמן משבר כלכלי, שנגרם בשל מגיפת הקורונה, המדינה צריכה להקצות מתקציבה כדי להציל את החברות הללו? על המדינה לסרב, לאסור עליהן פיטורי עובדים ולחייבן להשתתף בתשלומי שכרם

מאת: ק. טוכולסקי

בשנת 2003 ערב התוכנית הכלכלית של ביבי שיעור מס החברות בישראל היה 36%. לעומת זאת, בשנת 2020 שיעור מס החברות בישראל הוא 23%. רוב התאגידים והחברות הגדולות משלמים שיעורים מופחתים בתירוצים שונים. אפשר היה לחשוב שלחברות שמשלמות פחות מיסים יהיה היום חוסן, עתודות, חסכונות, אבל לא. עכשיו רצות חברות למדינה שתחלץ אותן. רק שנשאלת השאלה, מאיזה כסף בדיוק? ממאות המיליארדים שלא שולמו במס כדי שהחברות תצלחנה יותר? והיום כשמסתבר שהחברות לא הצליחו יותר, לא הפכו חסינות יותר לזעזועים ולא נהיו בעלות כושר הישרדות, למה בדיוק היה טוב להוריד להן את המסים האלה? התשובה פשוטה: הן אפשרו לאלפיון העליון לחלוב יותר מהחברות ולהתעשר בחזירות.

כמה שנים אנחנו שומעים על "ביבי הקוסם" ש"הציל את הכלכלה"? כמה שנים אנחנו מסתכלים סביבנו ורואים מדינה שהתשתיות שלה קורסות בגלל העדר תקציב ולא מבינים את הפער בין מה שהעיניים רואות למציאות בשטח? כמה שנים אנחנו רואים איך ההוצאה הפרטית גדלה כי השירותים הממשלתיים קטנים? ועם ההוצאה הפרטית גדל גם החוב למשקי בית.

ובכל זאת התקשורת ממשיכה לספר לנו שהכול טוב כי "ביבי הקוסם הציל את הכלכלה"? 17 שנים, 17 שנים אבודות, 17 שנים בהן לא הוקטנו הכיתות ולא המחלקות הסיעודיות, לא נוספו תקנים של מורות ומורים, רופאות ורופאים, עובדות ועובדים סוציאליים, לוחמי ולוחמות אש, מפקחים ומפקחות שיגנו עלינו באמצעות רגולציה יעילה מפני החמדנות של התאגידים. 17 שנים אבודות, בהם בתי- החולים ובתי-הספר הלכו והתרפטו. הכבישים הלכו ונהיו פקוקים. 17 שנים בהם הלך וגדל מספר העובדים העניים. 17 שנים בהם שקענו בחובות וחוסר ביטחון סוציאלי. אבל העשירים הלכו והתעשרו, הפערים הלכו וגדלו.

המקור לכל הצרות האלו היה הקטנת המסים והגדלת ההטבות שקיבלו תאגידים וטייקונים מהמדינה. מה שהעניק להם "ביבי הקוסם" היה על חשבון ההווה שלנו והעתיד של ילדינו. 17 שנים שבהם מדי שנה עשרות מיליארדי שקלים, שלא הושקעו בצמצום החוב של מדינת ישראל ובתשתיות שלה, ניתנו לקומץ תאגידי-ענק וטייקונים, לאנשי-האלפיון העליון ובכירי-השכירים שלהם. עכשיו אחרי 17 שנים של הרעבת מדינת הרווחה, של קיצוצים ומדיניות צנע, ברגע שמשבר כלכלי מאיים על הבורסות ועל מבנה העל המדכא הזה, מגיעים דובריהם ויחצניהם של מי שחלבו את הכלכלה והותירו אותה שבר כלי ודורשים שהמדינה, לה הם מסרבים לשלם את חלקם ההוגן במס, תציל אותם. רק שפה צריכה להישאל השאלה הפשוטה והיא מאיזה כסף בדיוק זה אמור לקרות?

למה בדיוק המדינה צריכה להקצות עוד כסף כדי להציל את החברות שאמורות להיות בעלות חוסן כי הן משלמות פחות מס? איפה מאות מיליארדי המיסים שלא שולמו כל השנים? התשובה פשוטה. בעלי החברות לקחו את הכסף לכיסם. הם חלבו את החברות. רוקנו אותן מהון וחוסן, והותירו אותן פגיעות. הן עשו זאת מתוך מחשבה שבזמן קריסה הן יוכלו להשתמש בעובדים כבני ערובה. ואכן עכשיו החברות הגדולות והמרוקנות מהון אכן מאיימות בגל פיטורי ענק. פה צריכה המדינה להגיד: "עד כאן". לאסור על החברות את פיטורי עובדיהן בזמן המשבר ולחייב אותן להשתתף בתשלומי השכר לעובדיהן. רק מאיפה יבוא הכסף לכך? אין כסף לחברות. ולכן המדינה צריכה לתת כסף תמורת בעלות. "אל-על" לא מסוגלת להחזיק את עובדיה? אין בעיה, המדינה תשלם תמורת שליטה, שווי המשכורות במניות. בית מלון מאיים לפטר את עובדיו? המדינה תשלם תמורת שותפות בבעלות. זה הפתרון לטווח הקצר.

בטווח הארוך יש להעלות את מס החברות, את המיסוי על דיבידנדים ולבטל פטורים והטבות מס על חברות. העלייה צריכה להיות פרוגרסיבית, לפי גודל חברה, אין סיבה שעצמאיים קטנים ישלמו יותר בזמן שחברות הענק מתחמקות. כמו כן, את ההעלאה יש לצבוע לטובת ביטוח. 2.5% לטובת הפרשה לקרן ביטוח משברים, 2.5% לטובת מס בריאות מקביל. מס החברות ומיסוי הדיבידנדים יעמדו על 30%, כל הפטורים יבחנו מחדש, כל תכנוני המס יבוטלו. כך שבמשבר הבא המדינה תוכל לסייע לשוק החופשי להתמודד עם תחלואיו.

הטבות המס של התכונית הכלכלית של 2003, היו טעות חמורה. ביבי הוא נוכל ולא קוסם הוא לא הציל את הכלכלה, אלא שרת את החזקים על חשבון כל השאר. הגיע הזמן לתקן. משבר הקורונה הראה לנו שוב את הכשלים של שוק פרטי, חסר סולידריות, נצלני ומנכר.

כדי שהמדינה תוכל להתמודד עם תחלואי השוק הפרטי והכלכלה ה"חופשית", היא צריכה את ההון שנגזל ממנה במדיניות מיסים שגויה, לא יעילה ולא מוסרית. ביבי נכשל, התפיסה הכלכלית הקפיטליסטית-ניאו ליברלית-ליברטיאנית נכשלה, אי אפשר להתמודד עם משברים בלי מדינה חזקה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , , ,

8 Responses to “הקורונה חושפת את כשלון הטבות המס לחזקים”

  1. לוני הגיב:

    כרגיל אצל המחבר החביב, כל קשר בין הכתוב במאמר לעובדות מקרי בהחלט. אין שום קורלצייה חד משמעית בין היקף ההוצאה הציבורית להיקף התחלואה בוירס הקורונה.
    איטליה היא מקום חמישי בהיקף ההוצאה הציבורית במדינות OECD, צרפת בכלל מקום ראשון.
    https://data.oecd.org/gga/general-government-spending.htm
    והנה פלא (או שלא)… איטליה מקום שני בעולם בהיקף תחלואת הקורונה וצרפת לא מפגרת הרבה אחריה.
    ובמקביל, בחלק ניכר מהמדינות בתחתית ההוצאה הציבורית, התחלואה מהוירוס נמוכה יחסית ובוודאי ללא כל קורלצייה להוצאה הציבורית.
    למעשה, המדינה היחידה בתחתית הטבלה בה היקף התחלואה גבוה היא דרום קוריאה והסיבה לכך ברורה וידועה והיא קרבתה לסין והיקף התיירים הסינים ששהו במדינה.

  2. לוני הגיב:

    ואם לא היה ברור, מדובר לא רק בהיקף התחלואה אלא גם בטיפול בפועל בחולים ומספר נפטרים.

  3. ×§. טוכולסקי הגיב:

    כרגיל אצל הליברטינאים אין קשר בין מה שטוענים בטקסט לבין מה שהם עונים עליו שאין קשר.
    מדינת רווחה חזקה, עם מיסוי פרוברסיגבי ועודים חזקים ופערים מעמדיים נמוכים ובמגמת קיטון לא יכולה למנוע מנגיף לחדור אליה כשם שהיא לא יכולה למנוע את ירידת הגשם או שקיעת השמש.
    מה שהיא יכולה לעשות זה לתת מענים
    איטליה שקיצצה ב-30 השניםה אחרונות במערכת הבריאות שלה בצורה עקבית סובלת עכשיו
    אבל באיטליה ובצרפת ובמדינות רווחה אחרות יש לממשלה את הכוח לתת מענים שלמדינת ישראל אין והיא אכן לא נותנת.

    לנו יש מדינה שדודה ומערכת בריאות שגם כך פועלת בתת תקן עם קרוב ל-1000 רופאים בבידוד בגלל טיפול לקוי וכושל עליו אחראיים ראש הממשלה הכושל ושר הבירואת הכושל שלו.

  4. לוני הגיב:

    נו, שוין. תירוצים מן היקב ומן הגורן של טוכולסקי מדוע לפתע אין למעשה קשר בהצלחה בטיפול בקורונה להוצאה הציבורית של מדינה.
    וזה לאחר תריסר מאמרים שכתב לנו בדיוק להיפך.
    אחוז התמותה (!), לא התחלואה, נמוך למשל בדרום קוריאה ביותר מפי שתיים מאשר בצרפת – מדינה שמוציאה יותר מפי שתיים על מערכותיה הציבוריות.
    אפשר לעבור מדינה מדינה בטבלה ולמצוא נתונים דומים.
    את קטסטרופת התמותה באיראן הס מלהזכיר פה כמובן, מדינה שלפי ההערכות המגזר הציבורי בה מחזיק לפחות 85% מפעילות המשק.

  5. אל לוני הגיב:

    ברור שמערכת בריאות חזקה עם תקן עובדים מתאים יכולה לגבור ביתר קלות על מגיפת הקורונה מאשר מערכת בריאות שפועלת בחסר. במדינת הרווחה צרפת חיים כ-68 מיליון תושבים. ברור שקשה לה להתמודד עם מגיפה. אצל אנשים שרואים רק כסף אפשר לראות השוואות בין הוצאה ציבורית לבין היקף תחלואה. מדינה שרואה אנשים דואגת לבריאות שלהם ולא עושה רק חשבון של מספרים יבשים.

  6. לוני הגיב:

    הכוונה הייתה כמובן לאחוזי תמותה, לא למספר חולים אבסולוטי.
    כך שבהחלט אפשר לבצע השוואה בין מדינות.
    יש ברשת מספר סטטיסטיקות מאירות עיניים בנושא.
    באף אחד מאלו שראיתי, אין קורלצייה חד משמעית בין היקף הוצאה ציבורית לאחוזי תמותה מהנגיף.
    אי אפשר לכתוב על הקורונה מאמרים חוצבי להבות כדוגמא ל"כשל שוק קפיטליסטי" ואז להתעלם לחלוטין מכך שהעובדות פשוט לא תומכות בתיאוריה ההזויה הזו.

  7. ×§. טוכולסקי הגיב:

    העובדה שהמחלה החלה להופיע באיטליה צרפת וגרמניה לפני ישראל וארצות הברית לא תשנה לא לך ולא ל"עובדות" גם בצרפת וגם באיטליה אם המערכת הציבורית לא הייתה מוכה ע"י דורות של נאו ליברלים היא היתה מגיבה טוב יותר.
    בכל העולם הבורסות קורסות ויש היסטריה, ובצדק, הכלכלה הקפיטליסטית לא שווה כלום וצריכה תמיד תמכיה ממשלתית. אם נספור את שיעור החברות שפושט רגל מול שיעור הממשלות שפושט רגל במדינות המפותוות למשל, נבין מהעובדות כמה כלכלת שוק שווה לתחת.

Leave a Reply