מבחני פיזה – התוצאות העגומות הוכחה לכישלון מדיניות החינוך

תלמידי ישראל לא מבינים את הנקרא, לא מסוגלים לחשיבה ביקורתית, לא מבחינים בין דעה לעובדה. בורות שקשורה ישירות לאינטרס של הפוליטיקאים שפגעו אנושות במעמד המורים והמנהלים וגרמו להרחבה פושעת של הפער בין החזקים למוחלשים

מאת: גיל גרטל

תוצאות מבחני פיזה: על שרי החינוך בעשור האחרון להיעלם מהחיים הציבוריים

התוצאות שהתפרסמו היום משקפות תמונה טראגית של תלמידי ישראל: לא מבינים את הנקרא, לא מסוגלים לחשיבה ביקורתית, לא מבחינים בין דעה לעובדה. בורות שקשורה ישירות לאינטרס של הפוליטיקאים שפגעו אנושות במעמד המורים והמנהלים וגרמו להרחבה פושעת של הפער בין החזקים למוחלשים

תוצאות מבחני פיזה שנערכו במרץ 2018 והתפרסמו היום, מהווים הוכחה ניצחת לכישלון המוחלט של מדיניות החינוך בישראל. כל שרי החינוך של מפלגות הימין, ששמו בזה אחר זה את כל עניינם, מירצם ומשאביהם על חשיבות המדידות והמבחנים הבינלאומיים: לימור לבנת, גדעון סער ונפתלי בנט, צריכים לבקש סליחה, לקפל את עצמם, ולפרוש מהחיים הציבוריים.

מה חשבנו? שאם נגביר את לחץ המבחנים על המורות ועל התלמידים, מישהו ילמד מזה משהו והרמה תעלה? באיזה עולם יכול לקרות שמדידה של דבר משפרת את רמתו? ומה עוד חשבנו, שאם נצמצם את תכנית הלימודים רק למה שניתן לכמת ולמדוד, הרמה תעלה? שאם נשלם שכר מעליב למורות ולמורים ולא נספק להם סביבת עבודה הולמת, הרמה תעלה? שאם נמנע ממנהלות ומנהלי בתי הספר קמצוץ של אוטונומיה פדגוגית, הרמה תעלה?

לא, היא לא. על פי תוצאות המבחנים, מחצית מתלמידי ישראל בגיל 15 (כיתות ט'-י') אינם מבינים את הנקרא, אינם יכולים לבצע חשיבה ביקורתית, אינם מסוגלים לבנות הצהרה מבוססת על עובדות, אינם יודעים לבחור אסטרטגיה לפתרון בעיה, ואינם מצליחים להסביר במילים פשוטות את הדרך שבה הם חושבים. בורים ועמי ארצות.

רק עשרה אחוזים מתלמידי ישראל מסוגלים להבחין את דעה לבין עובדה, ומסוגלים להעריך אם המידע המוצג ניטראלי או מוטה. קשה שלא לקשור את הבורות המתמשכת של תלמידי ישראל לאינטרס של הפוליטיקאים שמנהלים את מערכת החינוך. רק זה חסר להם, שהתלמידים יזהו את מידת האמינות של מה שמלמדים אותם.

ולצד הבורות העמוקה, הפערים האדירים החותרים תחת חוסנה של החברה. "בכל תחומי האוריינות פיזור הציונים בישראל הוא הגדול בעולם." משפט קצר מתוך דוח משרד החינוך על תוצאות המבחנים, מוחבא עמוק בתוך 155 עמודי טקסט וטבלאות – כדי שחס וחלילה אף אחד לא ימצא. נכתוב שוב: פיזור הציונים בישראל, בכל התחומים, הוא הגדול בעולם! לאן ניקח את הבושה.

להמשך קריאה

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

6 Responses to “מבחני פיזה – התוצאות העגומות הוכחה לכישלון מדיניות החינוך”

  1. לוני הגיב:

    במדינות המובילות את הטבלאות המרכזיות בפיזה 2019 – רובן כולן אסייתיות – יש לחץ לימודים מטורף, מבחנים ללא הפסקה, בכולן מדד ×”×’'×™× ×™ נמוך עד נמוך מאוד, יש הרבה מאוד בתי ספר פרטיים (כולל סין – מדינה בה הקפטליזם היום פראי יותר אפילו מארה"ב), שכר המורים לא גבוה יחסית, ועוד הרשימה ארוכה.
    על פי התיאוריות האוטופיות שלך מדינות אלו היו אמורות להשתרך אי שם בסוף הטבלה.
    כן, כמה מדינות אירופיות הצליחו להידחק לסוף העשיריה הראשונה ומתוכן רק פינלנד רלוונטית למתואר במאמר שלך. ניתן להטיל ספק רב רק אם הצלחתה היחסית נובע ממיעוט ב"מבחנים".

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    לי נראה שמקור הרע בנתונים הנמוכים של מבחני פיזה נובעים מתהליכי ההפרטה המאסיביים שהכניס שי פירון כשהיה שר חינוך. כאשר מעבירים בעלויות של בתי-ספר לחברות, לרשתות, הן רואות לנגד עיניהן את שורת הרווח הכספי ולא את האיכות הפדגוגית. גם תהליכי הביזור של משרד החינוך, החלשת המטה, גם לה יש יד בהיחלשות הפדגוגית במערכת החינוך.

  3. לוני הגיב:

    תעבור על הסטטיסטיקות השונות באתר פיזה. פשוט מאיר עיניים.
    אין קורלצייה חד משמעית בין היקף הפרטה במערכת חינוך במדינה מסויימת למיקומה בדירוג פיזה.
    ע"ע צמרת הטבלה.
    יש מדינות עם מאפיינים דומים גם באמצע הטבלה וגם בסוף הטבלה.
    ביזור ? שוב, אפס קורליצייה להצלחה ומיקום מדינה בדירוג פיזה.
    בקנדה לדוגמא שמצוייה בעשיריה הראשונה בכל הדירוגים לא רק שאין מערכת חינוך פדרלית אחת אלא אפילו ברמת הפרובינצייה לכל איזור גיאוגרפי יש בורד חינוך משלו עם אוטונומיה מלאה – תקציבית ופרסנולית.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    צריך לבדוק את הקורלציה בין הפרטה לבין הישגי פיזה בתוך מדינת ישראל ולא בהשוואה בין מדינות.

  5. לוני הגיב:

    מדוע ? כל מהות המבחן היא השוואה בינלאומית.
    אם למשל מערכות חינוך מופרטות חלקית פועלות היטב במדינות רבות אחרות הנמצאות בחלק העליון של הדירוגים (ובוודאי מעל ישראל), ונניח, לצורך הדיון, שכל זה אינו עובד בישראל, אזי הבעיה היא לא ההפרטה עצמה אלא כשלים ביישומה.

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    למרות שמהות המבחן היא השוואה בינלאומית, כדי שישראל תגיע להישגים טובים במבחן פיזה, עליה לחקור את הסיבות לירידה במבחנים אלה ובהם את הסיבה אם תהליכי ההפרטה וכשלים ביישומה הורידו את הישגי התלמידים בישראל במבחן פיזה.

Leave a Reply