כשאין מדינת רווחה מתפקדת יש חברה אלימה וחולה

החברה שלנו חולה ואנחנו צריכים לשקם אותה. ורק מי שמציע את הרחבת מדינת הרווחה, את צמצום הפערים, את השבת כבוד האדם העובד, יוכל להביא אותנו לשם. תצביעו למי שמקדמים את מדינת הרווחה

מאת: ק. טוכולסקי

דמיינו לכם שבכל בית ספר היו אנשי מקצוע שיכולים לתמוך בילדים עם בעיות, בילדים אלימים, בילדים שצריכים סיוע כלשהו כדי לא להפריע אלא להשתלב. דמיינו שבכל בית ספר הייתה אחות והיה עובד סוציאלי והייתה קלינאית תקשורת והיה מרפא בעיסוק/ספורט/אמנות. תארו לעצמכם שכל ילד שהיה מאובחן כבעייתי היה מקבל טיפול מהמערכת ובאחריות המערכת, אתם חושבים שגם אז החברה שלנו הייתה כל כך חולה ואלימה?

דמיינו לכם שבכל מחלקת הרווחה מספר התיקים לעובד סוציאלי היה יורד ב-50% ומספר העובדים הסוציאליים היה מוכפל. שהמערכת הייתה נותנת מענה יעיל במשפחה ובקהילה וכשצריך גם בהוצאה מהמשפחה ומחוץ לקהילה, החברה שלנו הייתה כל כך חולה ואלימה?

דמיינו שיש יותר קופות חולים ובהם יותר רופאים, יותר בתי חולים עם יותר חדרי מיון ויותר מיטות אשפוז. שהנגישות של כל אחת ואחד מאתנו מהעריסה ועד הקבר לשירותים מקצועיים ויעילים היא מציאות, גם אז החברה שלנו הייתה כל כך אלימה וחולה?

זה למעלה מ-4 עשורים שהסולידריות של החברה הישראלית הולכת ונפרמת. לא סתם החברה הזו היום היא חברה של אלימות הולכת וגואה ותרבות אונס. החברה שלנו היא חברה חולה ואלימה. וזה לא סתם.

תערובת של מדיניות מכוונת של ממשלות ימין (או ממשלות מרכז שיישמו מדיניות ימנית) הביאו אותנו לכאן.

החברה שלנו אינה סולידרית. היא חברה שמקדשת את הפרט ואת היכולת שלו למכסם לעצמו רווח בכל מחיר ובלי התחשבות באחר. היא חברה שכל אחד מאתנו מחונך לחשוב בה על עצמו בלבד. וככה אנחנו גם נראים.

כשאין סולידריות במדינה, סולידריות שבאה לידי ביטוי במדינת רווחה במדיניות רווחה מרחיבה, אנחנו לא הולכים קדימה לאיזה "אוטופיה קפיטליסטית שקרית" אנחנו מתקדמים לחברה פרימיטיבית ואלימה, לא הומניסטית ולא אנושית.

תוסיפו לזה את ההתבהמות שהכיבוש הביא לנו ותסתכלו במראה. ככה אנחנו נראים: חברה חולה. חברה שבה פועלי בנין צונחים אל מותם, ונערים אונסים בחופשות. חברה שאין בה רגולציה ופיקוח, אין בה הליכים של שיקום והבניה חיובית, אנחנו החברה הקפיטליסטית שאיחלנו לעצמנו וככה אנחנו גם נראים.

האלימות של החברה שלנו היא לא טעות אלא תוצאה של מדיניות מכוונת, של כישלון קולוסאלי, של ממשלות משרתות הון שפרמו את רקמת הסולידריות החברתית, של הזנחה פושעת של החברה והעיוותים שהיא יצרה. אנחנו צריכים מדינת רווחה חזקה, אנחנו צריכים מפלגות שידאגו ליותר פיקוח וטיפול, יותר תמיכה ושיקום, במסגרות חינוך ממלכתיות מתום חופשת הלידה. במערכת בריאות שתתוקצב כמו שצריך, ותיתן בריאות מונעת וטיפול בבעיות בריאות וסיעוד בלי אותיות קטנות ואקסטרות. אנחנו צריכים רגולציה שתשמור על החיים במקומות העבודה. אנחנו צריכים מערכת רווחה מתפקדת, שתדע לתת את המענה לאלימות כשהיא מתחילה, ותשקם את הדרוש שיקום.

החברה שלנו חולה ואנחנו צריכים לשקם אותה. ורק מי שמציע את הרחבת מדינת הרווחה, את צמצום הפערים, את השבת כבוד האדם העובד, יוכל להביא אותנו לשם. אז אם באמת נמאס לכם מאלימות ואונס, אם באמת נמאס לכם מהזנחה, אם אתם רוצים מדינה מתפקדת שמשרתת את אזרחיה, תצביעו למי שמקדמים ומקדשים את מדינת הרווחה ואת צמצום הפערים ולא אחרת.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

One Response to “כשאין מדינת רווחה מתפקדת יש חברה אלימה וחולה”

  1. נטע הגיב:

    מכאן https://www.blacklabor.org/?p=60083#comments

    נטע. :
    23 ביולי, 2019 בשעה 17:29
    שום דבר איננו מקרי וצר לי על התגובה הזאת, שלא נכתבת בקלות.
    בגילי (כגיל המדינה הזאת) צברתי נסיון רב בשיג ושיח עם משרדים ממשלתיים על עניינים כאלה ואחרים, ואף להשיג פתרונות.
    בשנה האחרונה גילית מתחת למעטה היום יום שכאילו מתנהל כתמול שלשום – רקבון רוחבי מבהיל.
    חלק מזה תארתי כאן https://www.blacklabor.org/?p=59956

    הבטחתי לפרסם את סוף הסאגה, אבל זו אין לה סוף. פשוט לא יאומן.
    ככל שעובר הזמן מתגלים עוד ועוד נפתולי נפתולים.נדמה שפתרת בעיה אחת? לא. היא רק עברה לשדה אחר.

    והשמאל?
    מהר מאוד גיליתי שהוא קיים רק על הנייר. מרוסק למאות רסיסים של עמותות בלי שום עמוד שדרה פוליטי.
    מעט העזרה שקבלתי הגיעה מאנשי ימין ומחרדים.

    תמיד היתה בירוקטיה ותמיד היו חוליים כאלה ואחרים, אבל במסעי בשנה האחרונה
    גיליתי בית קברות אחד גדול. המדינה הזו החזירה מזמן את נשמתה.
    חלל ריק עומד ומחכה לאלטרנטיבה שתציל.

    אבל אם טעיתי לחשוב שהבחירות החוזרות יגרמו לאיזה התעשתות בשמאל. אם קיויתי שאנשים ימשכו עצמם בציציות ראשם כדי לנצל את ההזדמנות – נראה שטעיתי.
    יותר בורחים מהספינה מאשר עולים עליה – הגירה שלילית ברורה – תהליך שממש לא אטרקטיבי לבוחרים.

    האם בזמן הקצר שנותר עשוי להתחולל איזה נס?

Leave a Reply