מסרים של נתניהו מול דברי ראש ממשלת ניו-זילנד

בדברי ראש ממשלת ניו-זילנד ביחס לפיגוע בארצה היא חיבקה את הזרים שבחרו בניו-זילנד להיות ביתם. היא הביעה גישה אנושית ומאחדת ולא ניצלה את הפחד מהפיגוע למטרות פוליטיות צרות. השוו את דבריה למסריו של נתניהו: הסתה, הפרדה, הפחדה, גזענות וחוסר סובלנות

מאת: אמנון פורטוגלי

תקווה מול שנאה, הומניות מול גזענות, מאוחדים ולא מופרדים

ב-25 בפברואר 1994 נרצחו 29 מתפללים מוסלמים ונפצעו כ- 129 במערת המכפלה בחברון, על ידי ד"ר גולדשטיין, פעיל ימין קיצוני ישראלי.

למחרת הטבח אמר חנן פורת ממנהיגי הימין הלאומני: "אנחנו שמחים מפני שפורים היום. ובפורים צריכים להיות שמחים, גם אם יש משברים". את הטבח במערת המכפלה הוא כינה 'משברים', מעין אירוע שגרתי שיש לשים בצד לבל יעכיר את שמחת החג.

גולדשטיין נקבר ב"פארק מאיר כהנא" בקרית ארבע, והמתחם הפך לאתר עלייה לרגל. המצבה של גולדשטיין מתארת אותו כ"קדוש, נקי כפיים ובר לבב", ש"מסר נפשו למען עם ישראל, תורתו וארצו".

בשנים שלאחר הטבח קמו בקרב הימין הלאומני בישראל אנשים המשבחים את הרוצח ואת הטבח שביצע, ואף שרים שירי הלל למעשה הרצח, 'ברוך הגבר' ואחרים.

ביום ששי ה- 15 למרס  2019 במהלך תפילות יום השישי של המוסלמים במסגדים בעיר כרייסטצ'רץ' בניו זילנד, נרצחו ביריות יותר מ-50 בני אדם ונפצעו רבים אחרים. הרצח בוצע ע"י אזרח אוסטרלי, פעיל ימין קיצוני, ששידר את הטבח בשידור חי באינסטגרם. עוד לפני הטבח, הוא פרסם מנשר בן 74 עמודים נגד הגירה ונגד מוסלמים.

מייד אח"כ, ג'סינדה ארדרן Jacinda Ardern, ראש ממשלת ניו זילנד, הגיבה לירי במסגדים בכרייסטצ'רץ':

'הם היו ניו-זילנדים, הם ×–×” אנחנו.'  –  They were New Zealanders. They are us.”"

'זה אחד הימים החשוכים ביותר של ניו זילנד. מה שקרה כאן הוא מעשה אלימות יוצא דופן וחסר תקדים. רבים מאלה אשר היו מושפעים ויושפעו ישירות מהירי הזה עשויים להיות מהגרים לניו זילנד, הם עשויים להיות אפילו פליטים כאן. הם בחרו להפוך את ניו זילנד לביתם, וזה הבית שלהם. הם אנחנו. מי שעשו את מעשה האלימות הזאת נגדנו, אינם. לאנשים אלו אין מקום בניו זילנד. אין מקום בניו זילנד למעשים כאלה של אלימות קיצונית וחסרת תקדים.'

שבועיים אח"כ הופיעה ג'סינדה ארדרן בעצרת זכרון לאומית סמוך לאזורי הטבח, בכרייסטצ'רץ, בנוכחות כ-20,000 איש ונאמה במאורית, בערבית ובאנגלית.  מבין דבריה:

'בימים שלאחר הפיגוע ב -15 במרס מצאנו את עצמנו לעתים קרובות ללא מילים. חשבתי שאין כאלה. ואז באתי לכאן ונפגשתי עם ברכה פשוטה זו.

אסלאמו אליקום. שלום עליכם.

בשבועיים האחרונים שמענו את הסיפורים של אלה שהושפעו מפיגוע זה. הם היו סיפורים של אומץ. הם היו סיפורים על אלה שנולדו כאן, גדלו כאן, או שעשו את ניו זילנד לביתם. של אלו שביקשו מקלט, או חיפש חיים טובים יותר עבור עצמם או משפחותיהם.הסיפורים האלה, הם עכשיו חלק מהזיכרונות הקולקטיביים שלנו.

הם יישארו איתנו לנצח.

הם אנחנו, They are us.

אבל עם זיכרון זה מגיעה אחריות. אחריות להיות המקום שאנחנו רוצים שיהיה.  מקום שהוא מגוון, מסביר פנים, שהוא אדיב ורחום kind and compassionate. ערכים אלה מייצגים את הטוב ביותר שבתוכנו.

אבל אפילו הוירוסים המכוערים ביותר יכולים להתקיים במקומות בהם אינם רצויים. גזענות קיימת, אבל היא לא רצויה כאן. התקפה על החופש של כל אחד מאיתנו אשר נוהג לפי אמונתו או דתו, אינה רצויה כאן. אלימות, וקיצוניות על כל צורותיה, אינם רצויים כאן.

האתגר שלנו עכשיו הוא להפוך את הטוב ביותר שלנו, למציאות יומיומית. כי אנחנו לא חסינים מפני וירוסים של שנאה, של פחד, של האחרים. מעולם לא היינו. אבל אנחנו יכולים להיות העם שמגלה את התרופה.

וכך לכל אחד מאתנו כשאנחנו יוצאים מכאן, יש לנו עבודה לעשות, אבל אל תעזבו את המאבק בשנאה לממשלה לבדה. כל אחד מאיתנו מחזיק בכוח, בדברינו ובפעולותינו, במעשי החסד היומיומיים שלנו. בואו נביא לכך שזו תהייה המורשת של ה -15 במרס. להיות העם שאנחנו מאמינים לעצמנו.

לקהילה הגלובלית שהצטרפה אלינו היום, שהושיטה יד לאמץ את ניו זילנד, ואת הקהילה המוסלמית שלנו, לכל אלה שהתאספו כאן היום, אנחנו אומרים תודה. אנו מבקשים גם כי הגינוי של אלימות וטרור יהפוך עכשיו לתגובה קולקטיבית. העולם כבר תקוע במעגל אכזרי של קיצוניות שמגבירה את הקיצוניות, וזה חייב להסתיים. אנחנו לא יכולים לעמוד בפני הבעיות האלה לבד, אף אחד מאיתנו לא יכול. אבל התשובה להם טמונה בתפיסה פשוטה שאינה קשורה לגבולות, שאינה מבוססת על מוצא אתני, על בסיס כוח או אפילו על צורות של ממשל.

התשובה טמונה באנושיות שלנו.

הנאום של ארדרן עלה הרבה מעבר לדברים המקובלים, זה היה נאום מעורר השראה, מנחם ומתריס באותה מידה.

ארדרן הוכיח כישורי מנהיגות למופת כשהיא מתמודדת עם זוועה איומה בלתי צפויה. האינסטינקט שלה היה לסמוך על האנושיות שלה ועל האנושיות של אחרים.  באמצעות תגובה מהירה לפגוש לחבק ולנחם את השכולים, על ידי לבישת חיג'אב, על ידי נקיטת פעולה מהירה לפיקוח על כלי נשק, על ידי סירוב לקרוא בשם הרוצח, היא הביאה את הטוב ביותר באזרחי ניו-זילנד.

מה שיכול היה להיהפך למעגל מכוער של האשמות והאשמות נגד, המזינים שנאה, כפי שהתוקף קיווה שיקרה, הפך במקום זה, לרגע שבו האומה התאחדה, כיבדה את ההבדלים, קיבלה את כישלונותיה והתאחדה אחרי חזון עתידי של מדינה שבה קנאות וגזענות לא רצויים.

התשובה טמונה באנושיות שלנו, אמרה ארדרן, כל אחד מאתנו מחזיק את הכוח – במילים שלנו, במעשינו, במעשי החסד היומיומיים שלנו. בואו נביא לכך שזו תהייה המורשת של ×” -15 במרס.

ארדרן לא התיימרה לומר שיש לה את כל התשובות. כמו במדינות אחרות, אי-אפשר לבטל לחלוטין את הבורות, הדעות הקדומות וחוסר הסובלנות, המעוררות חלוקה חברתית וקיצוניות פוליטית. אבל בהתמודדות עם הרעות הללו בצורה ×›×” משכנעת ובלתי מתפשרת, קבעה ראש ממשלת ניו זילנד סטנדרט עולמי שמנהיגים לאומיים צריכים ללכת אחריו. נכון להיום, רבים מדי עושים את ההיפך, מנצלים בכוונה את הפחד מפני האחר למטרות פוליטיות צרות – או פשוט משום שגם הם בורים ונגועים בדעות קדומות.

הנשיא טראמפ שוחח בטלפון עם ארדרן בבוקר שאחרי הרצח, לפני שהיא טסה לכרייסטצ'רץ', ארדרן אמרה שטראמפ העביר את תנחומיו ושאל איזו עזרה ארה"ב יכולה לספק. התשובה שלה, המסר שלה היה: "אהדה ואהבה לכל הקהילות המוסלמיות".

"He asked what offer of support the United States could provide. My message was: 'Sympathy and love for all Muslim communities,'" Ardern said.

השוו את דברי ארדרן למסרים של נתניהו, מסרים של הסתה, של 'אנחנו והם', מסרים של הפחדה ושיח של שנאה, של גזענות בוטה, של הפרדה וחוסר סובלנות. השוו את דברי ארדרן לחוק הלאום, שמשמעותו הערבים בישראל אינם ישראלים, הם אינם אנחנו. ולדברי ההסתה של נתניהו לפני הבחירות ב-2015: "המצביעים הערבים נעים בכמויות אדירות לקלפי"

אפשר גם אחרת, אפשר לתת מסרים של אחדות, אפשר וצריך ליצור שיח של סובלנות ואהבה כפי שהראתה ×’'סינדה ארדרן וכפי שהראתה מארי נחמיאס בת 93 אם לשמונה ילדים, וחמישים ושנים ילדי אומנה בטקס הדלקת המשואות בהר הרצל 2019:  "מברכת את מדינת ישראל מכל הלב….. והיהודים והערבים והנוצרים ודרוזים" ואז שילבה את אצבעות ידיה "×›×›×” × ×”×™×”, כולנו יד אחת, כולנו. ברא אותנו אלוהים. שייתן לנו שלום".

https://www.youtube.com/watch?v=M885WXDJAuE (מדקה 15)

הלוך הלכו אזרחי ישראל למשוח עליהם ראש ממשלה….. ויאמרו חלק גדול מאזרחי ישראל אל נתניהו: לך אתה מלך עלינו!
ויאמר נתניהו אל אזרחי ישראל: אם באמת אתם מושחים אותי לראש הממשלה שלכם באו חסו בצילי ובצל יריב לוין, וסמוטריץ', ובן גביר, ובן-ארי, ודומיהם, ותנו לי חסיון ממשפט, וחוקקו את פסקת ההתגברות, וזרקו את בתי המשפט לכל הרוחות, ואם אין, תצא אש ממני ותאכל את כולכם. (שופטים ט' 15-8).

כיום, האטד מולך עלינו

אמנון פורטוגלי, מרכז חזן

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

3 Responses to “מסרים של נתניהו מול דברי ראש ממשלת ניו-זילנד”

  1. אמיר הגיב:

    ומה נעשה בפועל מאז בניו-זילנד?

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    מה שחשוב הוא האווירה שמשרות אמירות כמו זו של ראש ממשלת ניו זילנד על הציבור. וזאת בניגוד לאווירת הפלגנות וההסתה שמשרה ראש ממשלת ישראל על הציבור הישראלי.

  3. נטע הגיב:

    לדעתי המשפט החשוב ביותר בדבריה:
    "אנחנו לא חסינים מפני וירוסים של שנאה, של פחד, של האחרים. מעולם לא היינו. אבל אנחנו יכולים להיות העם שמגלה את התרופה".

    אכן ידרש זמן לראות מה יייעשה בפועל, אבל רה"מ הניו-זילנדית אמרה בצדק:
    "לכל אחד מאתנו כשאנחנו יוצאים מכאן, יש לנו עבודה לעשות, אבל אל תעזבו את המאבק בשנאה לממשלה לבדה. כל אחד מאיתנו מחזיק בכוח, בדברינו ובפעולותינו, במעשי החסד היומיומיים שלנו. בואו נביא לכך שזו תהייה המורשת של ה -15 במרס. להיות העם שאנחנו מאמינים לעצמנו".

    אולי ימצאו שם את התרופה ואולי לא.
    אבל כמו שמלמדים סטודנטים לרפואה על ההתחלה – קודם כל להימנע מעשיית × ×–×§.

Leave a Reply