על שלשה מעשי נתניהו ועל ארבעה לא אשיבנו

התנהלות נתניהו באישור מכירת צוללות למצרים בלי לעדכן את הנוגעים בדבר, בלחץ לרכישת צוללת שישית, במצב ניגוד העניינים לאור יחסיו עם בן דודו מיליקובסקי בעת טיפולו ברכישת הצוללת השישית, שינוי הגרסאות – כל אלה דורשים פתיחת חקירה בישראל

מאת: אמנון פורטוגלי

  1. על אישור מכירת הצוללות למצרים בלי ידיעת ובלי לעדכן בכך לפחות 4 בעלי תפקידים שאותם

הפקיד נתניהו על בטחון ישראל:  שר הביטחון, הרמטכ"ל, מפקד חיל הים, וראש אמ"ן האחראי על הערכת הסיכונים הלאומית.  

לפי נתניהו הסכמתו למכירת הצוללות האסטרטגיות למצרים הוסתרה מידיעת הרמטכ"ל ושר הביטחון בגלל ש"יש סודות שרק ראש ממשלה יודע". שותפי הסוד היחידים לדבריו היו היועמ״ש, והיועצים לביטחון לאומי יעקב עמידרור ויעקב נגל.

אלא שב- 2014 הזמן בו ניתן האישור לגרמניה, לא עמידרור ולא נגל היו ראשי המל"ל. עמידרור סיים את תפקידו ב-2013 ואילו נגל נכנס לתפקיד ראש המל"ל ב-2016.  בתווך היה יוסי כהן, שאותו נתניהו אינו מזכיר.  נגל התראיין לחיים לווינסון ב 103FM   וכאשר התבקש להתייחס להחלטה לרכוש את הצוללת סירב בטענה ש״קודמיו טיפלו בכך״.

נתניהו לא ציין מי עוד היה שותף הסוד המרכזי לפרשה המצרית. מדובר בעו"ד יצחק מולכו, קרוב משפחתו, יועצו המדיני ואיש אמונו בנושא המצרי, שהיה מעורב גם במגעים עם הגרמנים ובאישור מכירת הצוללות למצרים.

לפי נתניהו, לראשי המועצה לביטחון לאומי ולעו"ד פרטי מותר לדעת את הסוד הכמוס הזה, אבל לשר הביטחון ולרמטכ"ל אסור לדעת.

בענין המידור של הרמטכ"ל ושר הביטחון בהחלטה זו כדאי להקשיב לדברי אהוד ברק.

  1. על דרישתו ופעולותיו לרכישת צוללת שישית ב- 2009 כאשר חזר לכהן כראש ממשלה, חרף

התנגדות צה"ל, אגף התכנון, מפקד חיל הים, והרמטכ"ל גבי אשכנזי.

ב- 2009 נתניהו חוזר לקדנציה שנייה כראש ממשלה ומחליט לפתוח מחדש את הדיון על גודל צי הצוללות כשהוא דורש לרכוש צוללת שישית. צה"ל מתנגד בתוקף. אגף התכנון מתנגד, מפקד חיל הים אליעזר צ'ייני מרום מתנגד, הרמטכ"ל גבי אשכנזי מתנגד.  בדיון בקבינט על הצוללת השישית, נתניהו דוחף לרכישת הצוללת, אשכנזי מערער, והשרים מאשרים את רכישת הצוללת השישית.

באוגוסט 2009, נתניהו נפגש עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ופעל לרכישת צוללת דולפין שישית לישראל. הצוללת, כמו שתי צוללות קודמות שסופקו מגרמניה לישראל, היא מתוצרת טיסנקרופ.

בתקופה זו נתניהו שותף עם מיליקובסקי וגראפטק בתאגיד SeaDrift, כאשר לגראפטק, ובעקיפין גם לסידריפט, היו קשרי ספק-לקוח עם טיסנקרופ וטיסנקרופ היא לקוח משמעותי של גראפטק.

  1. על יחסי נתניהו־מיליקובסקי, פרשת המניות בסידריפט וניגוד העניינים החריף שבו נמצא נתניהו.

נתניהו קנה את המניות בתאגיד סידריפט ב- 2007 ב-95% הנחה, וכך הוא נמצא בניגוד העניינים חריף כאשר טפל בעניין הצוללת השישית והמשיך לטפל בעניין הצוללות בעוד בן דודו נתן מיליקובסקי, שהיטיב עמו בכל מיני דרכים, ממשיך להחזיק במניות גראפטק שרכשה את סידריפט.

גם אחרי שנתניהו מכר את מניותיו, ובזמן שישראל ממשיכה לרכוש צוללות מטיסנקרופ, בן-הדוד שלו, נתן מיליקובסקי, מחזיק בכ-11% ממניות חברת גראפטק, שטיסנקרופ פלדה היא לקוחה משמעותית שלה.

בהמשך, הוביל נתניהו מהלך לרכש של שלוש צוללות נוספות מטיסנקרופ, חרף הסתייגות בכירי מערכת הביטחון. בד בבד, הוא דן ברכש ספינות שטח לחיל הים מהמספנה הגרמנית, ובשנים 2015-2014, גם אישר את מכירת הצוללות הגרמניות למצרים.

בכל השנים האלו מיליקובסקי מנהל קשר הדוק ביותר עם נתניהו, מעביר לו כספים על בסיס קבוע, נתן לנתניהו הלוואות במאות אלפי דולרים, ומוכן לממן את הוצאותיו המשפטיות בתיקיו הפליליים בסכום של עד מיליון דולר. כל זה כאשר נתניהו משמש איש ציבור ומכהן כראש ממשלה וכאשר מיליקובסקי עדיין בעל מניות מרכזי בגראפטק, אשר עושה את הונה גם מטיסנקרופ.

  1. על מסכת השקרים של נתניהו שבאה לכסות את מעשיו אלו ואחרים.

אחת הבעיות הקשות בכל הפרשות האלו ובפרשת המניות בפרט, היא שינויי הגרסאות התכופים של נתניהו שבאו לחלץ אותו מהבור אליו נפל עקב הגרסאות הקודמות שהתבררו כשקריות. 

ההסתרה, השינויים והשקרים הם סימנים מחשידים ומחייבים חקירה.

בפרשת אישור מכירת הצוללות למצרים נתניהו הכחיש בעבר את הדברים וטען כי גרמניה כלל לא ביקשה את אישורו למכירת הצוללות למצרים.

לדברי שר הביטחון לשעבר יעלון, לא רק שנתניהו מידר אותו מהתהליך, אלא שראש הממשלה שיקר לו כששאל אותו על כך, ואף הכחיש שנתן אישור כזה למכירת הצוללות למצרים.

בראיון ב-23 למרץ עם קרן מרציאנו ועמית סגל הודה נתניהו שמידר את שר הביטחון והרמטכ"ל והסביר שהנימוקים להחלטתו לאפשר את העסקה המצרית הם כה סודיים, שאפילו שר ביטחון ורמטכ"ל לא צריכים לדעת.

גם השינויים בתיאור היחסים בין נתניהו ומיליקובסקי שהועלמו ואח"כ נמסרו לוועדת ההיתרים, ושינויי הגירסאות שנמסרו לציבור בנושא המניות מעוררים תהיות קשות.

גרסה מספר 1:  אין לי קשר לעסקיו של מיליקובסקי. 

הקשר בין מיליקובסקי לטיסנקרופ פורסם לראשונה ב-2017, אז טען נתניהו שאין לו כל קשר לעסקיו של מיליקובסקי, שאין לו שמץ של מושג אודות העסקים של בן הדוד מיליקובסקי, ושהוא מעולם לא שוחח עמו עליהם.

גרסה זו הוכחה כלא נכונה, בלשון המעטה, לאחר שוועדת ההיתרים פרסמה, בפברואר 2019 שנתניהו החזיק במניות בתאגיד של מיליקובסקי.

גרסה מספר 2:  יש לי קשר לעסקיו של מיליקובסקי, אך הוא נוצר כשהייתי אזרח פרטי.

לאחר שוועדת ההיתרים חשפה כי נתניהו החזיק במניות בתאגיד יחד עם מיליקובסקי, שינה נתניהו את גרסתו. הוא הסביר שאכן היה שותף עסקי של מיליקובסקי, אך טען שרכש את המניות בהיותו אזרח פרטי, כלומר לפני 2002.

מספר ימים אח"כ הסתבר כי גם גרסה זו אינה נכונה: החברה שבה החזיק נתניהו הוקמה רק ב-2005, שעה שהיה שר אוצר.

גרסה מספר 3:  יש לי קשר לעסקיו של מיליקובסקי והוא נוצר כשהייתי יו"ר האופוזיציה.

לאחר שדה-מרקר פרסם כי גרסת נתניהו השנייה אינה מסתדרת עם העובדות וכי החברה שבאמצעותה ×”×—×–×™×§ נתניהו במניות הוקמה רק ב-2005, שעה שכיהן כשר אוצר, נאלץ נתניהו להודות שלא אמר אמת – ומסר גרסה שלישית שלפיה רכש את המניות ב-2007,  בהיותו ראש האופוזיציה.

הגילויים בפרשת המניות והעסקים המשותפים של ראש הממשלה עם בן דודו נתן מיליקובסקי,  דברי נתניהו, והפרטים והעובדות הגלויות בפרשה שפורסמו בימים האחרונים מלמדים על מצב של ניגוד עניינים מובהק שבו היה מצוי נתניהו בשל אחזקותיו במניות, שלא לדבר על דברים חמורים הרבה יותר.

לפני כשבוע נודע כי בפרקליטות החלו בבדיקה, בבירור ראשוני של העובדות החדשות, וצוות במשרד המשפטים כבר עוסק בבחינת הראיות והמידע הקיימים על יחסי נתניהו־מיליקובסקי.

בימים האחרונים פורסם ×›×™ גורמים בכירים במערכת אכיפת החוק קוראים לפתוח מחדש את תיק הצוללות – תיק 3000.

ב-24 למרץ פרסם העיתון הגרמני "הנדלסבלאט" כי התובע הכללי בעיר בוכום יחקור את פרשיית הצוללות. לפי הדיווח, החקירה החלה אחרי שרשויות אכיפת החוק בישראל ביקשו סיוע מגרמניה בנושא. עוד דווח כי החקירה תתמקד סביב השאלה אם בהשלמת העסקה היה מעורב תשלום שוחד מצד טיסנקרופ לגורמים בישראל.

טיסנקרופ מכחישה שוחד או קשר לשוחד בישראל. הסיבה ברורה, הסכנה היא שברגע שיתברר שבעסקה מעורבים כספי שוחד, הממשלה הגרמנית תבטל את העיסקה לאלתר.

אלא שלגרמנים אין אינטרס כלכלי לחקור את הפרשה. בשנים האחרונות טיסנקרופ מכרה לישראל 4 צוללות, ו-4 ספינות משמר, שהמכרז עליהן נתפר מחדש לטיסנקרופ. חשיפת שוחד בעסקאות הצוללות תאיים על טיסנקרופ ועובדיה.

הפרשה הזו היא בעיה של מדינת ישראל ומרכז החקירה צריך להיות בישראל.

במצב הנוכחי לא יתכן שנתניהו לא יוזמן לתשאול, ויותר נכון לחקירה בתיק הצוללות.  יש לפתוח מידית בחקירה נגד ראש הממשלה.

אמנון פורטוגלי, מרכז חזן

https://www.haaretz.co.il/digital/podcast/.premium-1.7059848

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

One Response to “על שלשה מעשי נתניהו ועל ארבעה לא אשיבנו”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    חברות מערביות עברו לייצר בסין בזול,
    הסינים גנבו את המידע והחלו ליצר בעצמם,
    עבור המערב,
    בעיקר מוצרים זולים במחיר ובאיכות.
    בעולם מופצים אין ספור חיקויים זולים למוצרים מערביים, כולל חיקויי תרופות שמסכנים את המשתמשים.
    המערב מצידו מייצר חיקוי של ×”× ×”×’×” אנטי דמוקרטית – אם ×–×” עובד בסין, למה רק שם?

Leave a Reply