פרשת הצוללות – הנסתר רב על הנגלה

מה ידוע על פרשת הצוללות עד כה לפי התקשורת? האוהדים המושבעים של נתניהו יוצאים להגנה בפרשת הצוללות. הגרסאות המשתנות של נתניהו

מאת: אמנון פורטוגלי

נתניהו אישר רכישת צוללת שישית מהקונצרן טיסנקרופ, ולפי עדות עמוס גלעד, ראש האגף המדיני‑ביטחוני לשעבר במשרד הביטחון, הוא גם אישר לגרמנים למכור צוללות של טיסנקרופ למצרים.

ועדת ההיתרים, שדחתה את בקשתו של נתניהו למימון הגנתו המשפטית בידי מקורבו, ציינה את החזקת נתניהו במניות בתאגיד משותף עם מיליקובסקי.

לפי האתר News1 שאינו חשוד בשמאליות, נתניהו הפך ב-2007 לשותף עת רכש 1.6% ממניות חברת אחזקות בראשה עמד בן דודו נתן מליקובסקי. חברת האחזקות נמכרה ביום 30.11.10 לחברת גרפטק אינטרנשיונל האמריקנית, שעוסקת בשיווק ובאספקה של חומרים לייצור פלדה לחברות רבות בעולם, כמו גם לחברת טיסנקרופ הגרמנית.  יום אחד לפני השלמת עסקת המכירה, מכר נתניהו למיליקובסקי את אחזקותיו בחברת האחזקות בסכום כולל של כ-16 מיליוני ש"ח. נתניהו הרוויח יפה בעסקה זו, לפחות 12 מיליוני ש"ח.

פרשת הצוללות כולל קשרי נתניהו עם מיליקובסקי היא כתיבת פנדורה שהנסתר בה רב מהנגלה.

יהושע בריינר ויניב קובוביץ ב'הארץ' סיכמו לוח זמנים תמציתי על הפרשה מאז עלתה על סדר היום הציבורי  בעקבות תחקיר המקור בערוץ 10, בנובמבר 2016, והפכה לחקירה פלילית בפברואר 2017.

לפי האוהדים המושבעים של נתניהו בפרשת הצוללות 'מדובר בהאשמות שווא, עלילת דם נגד ראש הממשלה.  מאשימים את ראש הממשלה בדבר החמור ביותר בתולדות המדינה. שבעבור רווח אישי של מיליוני שקלים הוא סיכן את ביטחונה של מדינת ישראל בעסקת הצוללות עם מצרים. זורקים את ההאשמות הכי חמורות בהיסטוריה ולא מכירים אפילו את הנתונים הבסיסיים, שלא לדבר על הפרטים.

כל זה נחקר ונבדק, מי שנכנס לפרטים ומכיר אותם מבין זאת. המשטרה בדקה, הפרקליטות והיועמ"ש קבעו שלא קיים חשד נגד נתניהו, אפילו בג"צ דחה עתירה שקראה לחקור את נתניהו בנימוק שלא התגבש חשד סביר.  המערכת ניקתה את נתניהו בפרשת הצוללות.

סיפור המניות חדש? זה לא נכון. עפ"י הפרסומים, גם במשטרה וגם בפרקליטות ידעו על הדברים.'

לפי נתניהו "אני לא קיבלתי אפילו שקל מעסקת הצוללות. הדבר הזה נבדק במסרקות ברזל על ידי הפרקליטות ועל ידי היועץ המשפטי לממשלה. הם קבעו חד משמעית שאני לא חשוד בדבר ושאין שום דבר במעשיי".  דברים דומים שמענו בזמנו ממשה קצב שאמר בבית המשפט כי החליט לסגת מעסקת הטיעון גם עקב הרגשתו כי רודפים אותו וכי מענים אותו ב"מסרקות ברזל".

אבל מסתבר שגם במשטרה וגם בפרקליטות לא ידעו על הדברים. שכן נתניהו, איך נאמר זאת בעדינות לא דייק, או הסתיר את ה'דברים'. ומה שהיה ידוע בעבר מתברר עכשיו כקצה הקרחון.

יש הרבה בעיות בטיעונים האלו של נתניהו ואוהדי נתניהו, אציין שתים מהן:

הטיעון שהמערכת ניקתה את נתניהו בפרשת הצוללות הינו חצי אמת. ה'ניקוי' היה בהסתייגות 'נכון לעכשיו', 'על פי ממצאי הבדיקה עד כה'.

בנובמבר 2016 קבע היועץ המשפטי לממשלה ש"אין חשד לפלילים בפרשת הצוללות."

פרקליט המדינה שי ניצן, נשאל על האפשרות שראש הממשלה בנימין נתניהו יחקר במסגרת פרשת הצוללות, ×¢× ×” שלא עלה חשד שיצדיק זאת. "נכון לעכשיו ראש הממשלה אינו חשוד וזכות הציבור לדעת את ×–×”, אם ×™×”×™×” שינוי בעניין ×–×” – נעדכן", הוסיף. "אם נסבור שצריך שראש הממשלה ימסור עדות – הוא יעשה כן".

בפברואר 2017  החליט פרקליט המדינה, שי ניצן, על דעת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, להורות על מעבר מבדיקה לחקירה ב"פרשת הצוללות". במשרד המשפטים אומרים כי ההחלטה התקבלה על רקע המידע שנאסף על ידי המשטרה במסגרת הבדיקה שהתנהלה בחודשים האחרונים, ולאור איסוף ראיות שהעלו חשד סביר נגד חלק מהמעורבים בפרשה לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית. עם זאת, מדגישים כי על פי ממצאי הבדיקה עד כה, ראש הממשלה, בנימין נתניהו איננו בין החשודים בפרשה.

משה לדור, פרקליט המדינה לשעבר, אמר שהכרזה זו יש בה חשש לשיבוש חקירה. "ההודעה מראש שראש הממשלה אינו חשוד בפרשה הזו – לא רק שאינה תואמת את החשד הטבעי שעולה מהפרשה הזאת, היא גם עלולה לשבש את הודאות של עדים שטרם העידו".

לגבי סיפור המניות, כאילו גם במשטרה וגם בפרקליטות ידעו על ה'דברים', על המניות. מסתבר שגם במשטרה וגם בפרקליטות לא ידעו על כך. מסתבר שנתניהו הסתיר חלק מה'דברים' ושינה גירסאות והסברים.

מסתבר שיש ממצאים חדשים המורים על מעורבותו של נתניהו.

גור מגידו בדה- מרקר:

"ראש הממשלה בנימין נתניהו הודה שלא אמר אמת בנוגע לאחזקותיו במפעל SeaDrift, המייצר תוספים חיוניים לייצור פלדה יחד עם בן-דודו נתן מיליקובסקי. בניגוד לטענתו בעבר לפיה רכש את המניות בעסקי מיליקובסקי בהיותו אזרח פרטי, שינה נתניהו את גרסתו וכעת הוא טוען כי הפך לבעל מניות במפעל בשנת 2007, שעה שכיהן בתפקיד יו"ר אופוזיציה.

השותפות העסקית בין נתניהו למיליקובסקי נחשפה לפני כשלושה שבועות, עם דחיית בקשתו של נתניהו לקבל מימון להוצאותיו המשפטיות ממיליקובסקי, שממנו כבר קיבל נתניהו בפועל 300 אלף דולר ללא היתר. ועדת ההיתרים מסרה בהחלטה מידע ולפיו נתניהו החזיק במניות בתאגיד בתחום "תוספי הפלדה" יחד עם מיליקובסקי. הוועדה סברה כי האחזקות מאירות את יחסי נתניהו ומיליקובסקי באור של שותפות עסקית וזאת בשונה מניסיונו של נתניהו להציג את מיליקובסקי כמי שתורם לו בנדיבות על רקע קרבה משפחתית."

תיק 3000 נפתח מחדש.

פרשת הצוללות חוזרת שוב למשרד המשפטים. משרד המשפטים בתגובה לפרסום ב-13 למארס 2019, בחדשות 13 על ההתפתחויות בפרשה: "בהמשך לפרסום על 'בדיקה' המתקיימת לגבי המניות שהחזיק ראש הממשלה בעבר בחברה של בן דודו – הרינו להבהיר ×›×™ הנתונים שהתפרסמו בעקבות בקשת רה"מ למימון של הגנתו המשפטית בידי בן דודו מיליקובסקי נלמדים כעת במשרדנו״

מפרשת הצוללות (תיק 3000) במתכונתו הנוכחית נחלץ נתניהו על סעיף הידיעה, וליתר דיוק אי־הידיעה, אותה הגדיר שר הביטחון שלו לשעבר משה יעלון: אם ידע ‑ הוא מושחת, אם לא ידע ‑ הוא לא כשיר.

עכשיו לא מדובר רק על אי־הידיעה של מעורבות הבן הדוד שמרון, אלא גם על אי־ידיעת מעורבות בן הדוד מיליקובסקי. עד כמה אי־הידיעה הזאת עוד תתרחב? אין לדעת.

מומלץ גם לקרוא את החלטת הוועדה למתן היתרים בעניין הבקשה לדיון מחודש של נתניהו מה- 20 לפברואר 2019.

הדבר הבעייתי ביותר ביחסי נתניהו – מיליקובסקי ופרשת הצוללות הוא הפצת המידע הכוזב בידי ראש הממשלה והניסיון הברור והבוטה להסתיר את מערכת היחסים הזו מהציבור.

כשפורסם בראשונה ב-2017 שמיליקובסקי הוא מבעלי ספקית של טיסנקרופ, נתניהו טען שאין לו שום קשר לעסקיו של קרובו ושהוא מעולם לא שוחח עמו עליהם. גרסתו הראשונה של נתניהו התבררה ככוזבת כשוועדת ההיתרים פרסמה בפברואר 2019 שהוא ×”×—×–×™×§ במניות במפעל של מיליקובסקי. בשלב ×”×–×” מסרו דוברי נתניהו את גרסה מספר 2, שלפיה רכש את המניות כאזרח פרטי – קרי לפני שנת 2002.

בסוף השבוע פורסם ב-TheMarker ×›×™ גם גרסה זו שיקרית,  החברה שבה ×”×—×–×™×§ נתניהו הוקמה רק ב-2005, שעה שהיה שר אוצר. נתניהו המשיך להיאחז בגרסה השניה עוד שלושה ימים, עד שביום שני – בתגובה לסרטון של מפלגת כחול-לבן – חשף גרסה שלישית, שלפיה רכש את המניות ב-2007 בהיותו ראש האופוזיציה.

שינוי הגרסאות התכוף של נתניהו מעיד שהוא יודע שמשהו לא בסדר בסיפור המניות – ציבורית, וגם משפטית. נזכיר שהסתירה עולה לא רק מהודעות לתקשורת אלא גם מהגרסאות הסותרות שנמסרו לוועדת ההיתרים. כשנתניהו הגיש את הבקשה לאשר את קבלת המימון ממיליקובסקי, הוא הציג אותו בפשטות כקרוב משפחה, שתורם ממניע של נדיבות. הוועדה היתה צריכה לחקור את ההיסטוריה של בקשותיו הקודמות של נתניהו, שבעבר תיאר את מערכת היחסים הזו בצורה שונה לחלוטין.

אכן, נגד ראש הממשלה נתניהו לא נמצאה, עד עכשיו, בפרשת הצוללות תשתית ראייתית, הוא לא שמע, לא ראה ולא ידע. אולי בגלל חיסיון וקשרי נאמנות משפחתיים, עו"ד דוד שמרון לא קשר את שמו לפרשה.

אך הסברה שלפיה נתניהו לא התעניין מי מייצג את המתווך הישראלי בעסקאות מול טיסנקרופ לא נראית אמינה במיוחד. אם ידע – הוא מושחת; אם לא ידע – הוא טיפש ולא כשיר. בשני המקרים הוא יוצא גרוע, אך השנייה לפחות מותירה אותו מחוץ לתיק היחיד שבאמת מאיים עליו.

אמנון פורטוגלי, מרכז חזן

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply