הוגש ערר נגד תכנית נמל המפרץ מס' 304-0277111

"הפורום הישראלי לשמירה על החופים" ואלה נווה מרכזת "אמהות ואבות מצילים את חיפה והקריות" הגישו ערר נגד תכנית נמל המפרץ מס' 304-0277111 באמצעות עו"ד יותם שלמה מהקליניקה לרגולציה סביבתית באוניברסיטת בר-אילן. הדיון יתקיים ב-11 באפריל 2019 בשעה 9.30 במנהל התכנון  (בית השנהב אגף c חדר ישיבות קומה 2) רח' בית הדפוס 12 גבעת שאול י-ם

מאת: חנה קופרמן

"קרקעות הצפון" – תעשייה פטרוכימית והתעלמות מבריאות הציבור

עיון בתוכניות המתאר [i] למפרץ חיפה מלמד על המגמה לבסס תעשייה פטרוכימית גדולה בחיפה, שתוקם לצורך הפקת מוצרי נפט שהתגלה במאגר לוויתן. תעשייה כזו, באזור מוכה תחלואה מזיהום הסביבה, מוסיפה סכנות לבריאות הציבור בחיפה וסביבותיה, אך מתעלמים ממנה. להלן פרטים על תכנית "קרקעות הצפון" מאת חנה קופרמן

לקריאה נוספת

"נמל המפרץ"-  אימפריית ייצוא פטרוכימי

"הפורום הישראלי לשמירה על החופים" ואלה נווה מרכזת התארגנות  "אמהות ואבות מצילים את חיפה והקריות" הגישו למועצה הארצית לתכנון ובנייה  ערר על תכנית "נמל המפרץ" מס' 304-0277111  זאת לאחר שהתכנית אושרה בוועדה המחוזית חיפה תוך דחיית ההתנגדויות שהגישו. (להלן מסמך הערר: נמל המפרץ- ערר- מטעם הפורום הישראלי לשמירה על החופים ואלה נווה)

את ה"פורום" ונווה מייצגת הקליניקה לרגולציה סביבתית באונ' בר אילן, באמצעות עו"ד יותם שלמה. הדיון בערר יתקיים ב- 11.04.19 בשעה 09:30 במנהל התכנון (בית השנהב אגף c חדר ישיבות קומה 2) רח' בית הדפוס 12 גבעת שאול י-ם.

למסמך מצורפת חוות-דעת  בשם: האיום בתקיפה רקטית על מתחמים פטרוכימיים ומתקני אחסון חומס מאת  שייקה שצברגר, לשעבר מנהל פתוח וסמנכ"ל בחטיבת הטילים ברפא"ל.

הטענה המרכזית העולה בכתב הערר, היא כי במפרץ חיפה מקודמת הרחבה של התעשייה הפטרוכימית במימדים גדולים- למטרות ייצוא מ"נמל המפרץ",  בלי לעשות בדיקה כוללת של הגדלת הזיהום וכמויות החומרים המסוכנים (חומ"ס) באזור רווי זיהום ותחלואה המאוים ביטחונית.

הקמת נמל הדלק החדש-  והרחבת התעשייה הפטרוכימית נעשית בחוסר שקיפות תוך הסתרת הסיכונים של כמויות החומ"ס והזיקוק האמיתיות. זאת באמצעות:

עריכת סקרי סיכונים הבוחנים רק תרחישים "סבירים" של תקלה שבשגרה בלי לבחון תרחישים ביטחוניים ותרחישי "דומינו" – אירועי פיצוץ שרשרת  עקב תקלה, רעידת אדמה ופגיעה מכוונת ובאמצעות קידום תכניות בחלקים חלקים (שיטת הסלאמי) כשכל תכנית נבדקת לגופה, בלי שניתן לראות התמונה הכוללת- כמו הפרדת תכנית "מסוף הכימיקלים" ו"נמל הדלק" מתוך תכנית "נמל המפרץ"- לתכניות נפרדות – דבר המאפשר לא  לבדוק את הסיכונים ההדדיים של כמויות החומ"ס באותו מתחם אשר יהפוך בוודאות  ליעד לטילי חיזבאללה.

לפי כתב הערר (בסע' 11-12), נכון להיום מאוחסנים במפרץ חיפה כ- 2 מיליון קוב דלקים ותזקיקים, וכבר עכשיו יש הרחבה בתכניות מאושרות ומתוכננות המאפשרת הכפלה של הכמות ל- 4 מיליון קוב. בנוסף, אושר נפח בלתי מוגבל בכמות אחסון החומ"ס  בתכנית "נמל המפרץ"-   (סע' 27 ו-31).

התכנון תואם בפרטיו לכמות הנפט מסוג קונדנסט (נפט קל, נפיץ ומזהם ביותר)  הצפויה להגיע למפרץ חיפה הישר מאסדות הגז (ר' סע' 11 ו-24 )-  בכמות המאפשרת זיקוק ואחסון כ- פי 3 יותר מהקיים היום במפרץ חיפה.

הדרישה בערר היא לבטל את התכנית, או לחילופין לבחון את סה"כ הזיהום והסיכונים שייווצרו מהגדלת הזיקוק ואחסון החומרים המסוכנים בתכנית "נמל המפרץ"- על כל חלקיה, כולל עורף הנמל, נמל הכימיקלים ונמל הדלק החדש- ואת סה"כ החומרים המסוכנים המאוחסנים באזור- בחוות המיכלים של תש"ן ק. חיים, נמל חיפה והדלק, חוות הדלק הפרטיות, וגם בתכנית החדשה שאושרה "קרקעות הצפון" על כל רכיביה ובכמויות הקונדנסט המתוכננות  להגיע לזיקוק וייצוא ממפרץ חיפה לפי תמ"א 37/ח.

בחינת הסיכונים המצרפיים באזור מחוייבת כדי למנוע מחדל בריאותי, ביטחוני וסביבתי.

בחוות הדעת של שייקה שצברגר- לשעבר מנהל פתוח וסמנכ"ל בחטיבת הטילים ברפא"ל כתוב ש"מטרת מסמך זה היא להתריע על קיומה של פגיעות וודאית של מתקנים פטרוכימיים ומתקני חומ"ס שקיימים ונבנים בישראל, ללא ניתוח עמוק ושל השינוי המהותי שחל באמצעי הלחימה ובמדינות המאיימות על ישראל, במיוחד איראן.

תוספת המתקנים הקשורים בנמל המפרץ מגדילה מאוד את החשיפה לתקיפת האזור תוך גרימת נזק עצום. האזור יתחבר לשטח בז"ן ויצור שטח גדול מאוד שלא ניתן להגנה.

ככלל, כל הערכת הסיכונים מתעלמת לחלוטין מהאיום הרקטי בנמל המפרץ משל הוא היה מצוי במפרץ מכסיקו."

"ללא ניתוח עמוק של השינוי האסטרטגי בגבול הצפוני ופעולה נמרצת להתאמת התכניות למצב החדש, יש כאן פוטנציאל למחדל עצום"

לדברי אלה נווה- מרכזת התארגנות אמהות ואבות מצילים את חיפה והקריות, "התכנית, תאפשר את הגדלת הנזק הבריאותי לתושבי האזור, ילדים כמבוגרים, שכבר סובלים מתחלואה עודפת וחריגה. בנוסף, רבבות תושבים יועמדו בסכנת חיים מיידית בשגרה או במלחמה הבאה, בשל  כמויות העתק של הדלקים החומרים הנפיצים והרדיואקטיביים שיעברו ליד ביתם מבלי שכלל נבדק והוכח שהדבר בטוח, שכן בכלל לא דווחו הכמויות האמיתיות שיעברו בנמל. בערר, עשינו כמיטב יכולתנו כדי לנסות ולעצור את המחדל המתהווה".

חנה קופרמן- יו"ר הפורום הישראלי לשמירה על החופים מציינת כי חובתם של גורמי התכנון היא לקדם תכניות תוך ראייה כוללת ובחינת כלל הסיכונים במרחב. אבל מה שקורה הוא ההיפך המוחלט.  המדיניות הקיימת היא לאשר את תכנית נמל המפרץ עבור הממשלה, תוך הסתרת הסיכונים הבריאותיים, הביטחוניים והסביבתיים כדי שחשיפתם לא תסנדל את כניסת התעשייה החדשה מאסדות הגז- תעשיית הקונדנסט המתוכננת להגדיל את כמות הזיקוק ואחסון החומ"ס פי 3 מהקיים היום- פסק דין מוות לתושבים.

הקמת המבנים הימיים של "נמל המפרץ" כבר גרמה לאסון אקולוגי בחופי הקריות- הרס מוחלט שנגרם כי לא הקשיבו להתרעות הציבור.

תקוותנו עכשיו היא שהמועצה הארצית לתכנון ובניה תבחן את הסיכונים בנפש חפצה ולא תעצום שוב את עיניה, כי מה שעומד בפתח הוא מחדל בסדר גודל של יום כיפור.

Tags: , , , , , ,

One Response to “הוגש ערר נגד תכנית נמל המפרץ מס' 304-0277111”

  1. […] הפורום הוגשה ב-18.7.19 לאחר שנדחה הערר המשותף שהגיש הפורום יחד עם אלה נווה, מרכזת ארגון "אמהות […]

Leave a Reply