מצרים – הנמר הכלכלי האפריקאי – The African Tiger – חלק שני

להערכתי, יש סיכוי גבוה שבמהלך השנתיים הקרובות נשמע הרבה על מצרים כנמר הכלכלי האפריקאי. אחת הסיבות העיקריות לשיפור החזק בכלכלה המצרים הם גילויי שדות הגז הגדולים במדינה. לגידול בתפוקת הגז המצרית ולהתעצמות של הכלכלה המצרית יהיו השלכות על מדינת ישראל

מאת: אמנון פורטוגלי

[בוקסה=59914]גילויי שדות הגז הגדולים במצרים.

אחת הסיבות העיקריות לשיפור החזק בכלכלה המצרית הם גלויי שדות הגז הגדולים במדינה. מצרים הפסיקה לייבא גז טבעי נוזלי (LNG) באוקטובר 2018, ובכך חסכה סכומי עתק שהיא  שהוציאה מדי שנה כדי לענות על הביקושים המקומיים. הפסקת ייבוא הגז הטבעי התאפשרה בגלל הזרמת הגז משדה הגז זוהר  Zohr, שהתגלה בשנת 2015. עם כ- 950 BCM גז טבעי, זוהר הוא אחד משדות הגז הגדולים ביותר שהתגלו עד כה בים התיכון. תפוקת הגז מזוהר יחד עם הגז מתגליות חדשות אחרות, מאפשרת להוסיף כ- 30 עד 40 BCM לשנה של גז מקומי לרשת. משמעות הדבר כי בשנה הפיסקלית 2018/19 יראו עודף של כ-5  BCM  לעומת גירעון של 15 BCM לפני שלוש שנים.

הפקת הגז הטבעי המצרי עמדה בממוצע על 46.5 BCM בשנת הכספים 2015/2016, בשל הירידה הטבעית בשדות הגז הטבעי ובלי שנוספו שדות חדשים בשנים הקודמות.

מצרים מכוונת להגדלת תפוקת ×”×’×– הטבעי ב -2019/20 ב -100% לעומת התפוקה ב -2015/16  (שנת הכספים המצרית מסתיימת ב-30 ליוני) עם הוספת התפוקה המלאה בשדות ×”×’×– זוהר, מערב דלתא, אטול ונוורוס – Zohr, West Delta, Atoll and Nooros. [1].  בשנה הפיסקלית 2018/19, תגדל הפקת ×”×’×– הטבעי בכ -60% לעומת 2015/16. וב -2019/20 צפוי גידול נוסף הנאמד בכ- 25% בתפוקת ×”×’×– המצרי.

לדברי שר הנפט המצרי טארק אל מולא,  ארבעת הפרויקטים מתקדמים ומוספים לתפוקת הגז לפי התוכניות בהשקעה כוללת של כ -27.2 מיליארד דולר. אל מולא העריך את כושר הפקת הגז של ארבעת השדות האלו, לאחר השלמת וחיבור כל שלבי הפיתוח לרשת הגז הארצית, בכ- 67 BCM לשנה (6.5 מיליארד רגל מעוקב ליום) של גז טבעי. הוא הוסיף כי בכוונת המשרד להפעיל 11 פרויקטים חדשים בתחום הגז הטבעי והנפט בשנת 2019/20 באזורי המים העמוקים בים התיכון, במפרץ סואץ ובמדבר המערבי.

תפוקת הגז של מצרים עלתה לכ-  68 BCM לשנה בספטמבר 2018, לאחר עלייה בהפקת הגז משדה הגז הענק זוהר.  הגידול האחרון בהפקת הגז יביא לקצב תפוקת הגז של יותר מ- 72 BCM לשנה במחצית השניה של פברואר 2019.  לפני מספר ימים, ב-5 לפברואר, אמר אל מולא אמר כי בתוך שלושה ימים, מצרים תגדיל את קצב תפוקת הגז הטבעי שלה בכ- 4 BCM  לשנה (400 מיליון רגל מעוקב ליום) נוספים על ידי הגדלת הייצור בשדות גיזה ופיום, בשדה הגז המערבי של הדלתא [2].

כוחה הכלכלי המתעצם של מצרים

אחד הסימנים המורים על כוחה הכלכלי המתעצם של מצרים, הוא פרסום תוצאת המכרז שפרסמה מצרים לאחרונה לזכיונות נפט וגז. רויאל דאץ' של,ENI, BP , ואקסון-מוביל היו בין הזוכות באחד המכרזים הגדולים ביותר בעולם לזכיונות נפט וגז, שפרסמה מצרים. נראה כי מצרים מצליחה לשמור על עלייה בהשקעות זרות הנובעות מתגליות ענק במדינה, ולקדם את עצמה כמרכז לייצור ולמסחר בגז במזרח הים התיכון [3] .

תוצאות המכרזים מורות על כניסתה של חברת אקסון-מוביל לחיפושי הגז במצרים, בעוד שחברת רויאל דאץ' של זכתה ברוב הזכיונות, שלושה זכיונות לנפט ושניים לגז.

המכרז של חברת הגז הטבעי המצרי EGAS, שהיה הגדול בתולדותיה, כלל אזורי גבול בים התיכון וביבשה בדלתא של הנילוס.  ראש מועצת הגז הממשלתית של מצרים, הודיע כי חמישה זיכיונות לחיפושי גז, בהם יבוצעו 20 קידוחים, הוענקו לענקיות הגז הבינלאומיות של, אקסון, פטרונאס, בריטיש פטרוליום, DEA, ו-אנני.  .Shell, Exxon, Petronas, BP, DEA and Eni

במכרז מקביל של חברת הנפט המצרית (EGPC) נכללו אזורים במדבר המערבי, בעמק הנילוס, במפרץ סואץ ובמדבר המזרחי. החברות נפטון אנרג'י, מרלון, רויאל דאץ' של, אנני ו-EGPC  שבשליטת המדינה זכו בשבעה זכיונות לחיפושי נפט בהם יקדחו 39 בארות, לפי משרד הנפט של מצרים.

מצרים מצפה להשקעות של לפחות 750 עד 800 מיליון דולר בשלב הראשון של החיפושים לנפט ולגז ב- 12 זכיונות שעליהן הודיעה ב-12 לפברואר 2019, לדברי שר הנפט טארק אל מולה [4].

לגידול בתפוקת הגז המצרית ולהתעצמות של הכלכלה המצרית יהיו השלכות מעניינות על ישראל.  

סימן ראשון לכך נמסר ב-13 לפברואר: 'לא' חד משמעי ממצרים לפרויקט צינור הגז איסט-מד [5].

שר הנפט והמשאבים מצרים, טארק אל מולא, שלל בצורה חד-משמעית את פרויקט צינור הגז מישראל דרך קפריסין לאירופה. בראיון לסוכנות הידיעות של קפריסין, אמר מולא כי הוא מתנגד להובלת הגז ממזרח הים התיכון לאירופה דרך צינור איסט-מד East Med pipeline.

מולא אמר כי הוא מאמין שמצרים היא הבחירה הטובה ביותר הן מבחינה כלכלית והן מבחינה פוליטית. לדבריו המדיניות המצרית היא שוק פתוח, ועידוד האפשרויות שיסייעו ליצרנים לנצל את משאבי הגז שלהם ובאותו זמן, יבטיחו לצרכני הגז את צרכיהם בצורה היעילה, המהירה, ברת קיימא ובעלות הנמוכה ביותר.

אמנון פורטוגלי, מרכז חזן

[1]  http://egyptoil-gas.com/news/egypt-to-double-natural-gas-output-in-2020/

[2]  https://af.reuters.com/article/topNews/idAFKCN1PU1G3-OZATP

[3]  https://www.reuters.com/article/us-egypt-energy-tender/egypt-plugs-hub-status-as-shell-eni-exxon-win-energy-concessions-idUSKCN1Q115S

[4]  https://energyegypt.net/egas-egpc-2018-bid-rounds-results-announced-with-12-blocks-awarded/

[5]  https://balkaneu.com/egypt-says-no-to-east-med/

לעיון במאמר המלא בקובץ פדפ: הנמר הכלכלי האפריקאי – 16פבר19

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

One Response to “מצרים – הנמר הכלכלי האפריקאי – The African Tiger – חלק שני”

  1. ×§. טוכולסקי הגיב:

    עוד שאלה
    95% משטח מצרים זה מדבר. האם יש גם שימוש גובר באנרגיה מתחדשת סולרית לצרכים הפנימיים של מצריים?

Leave a Reply