מיקום אסדת לוויתן – הטיעונים בעד קירבה לחוף והפרכתם – חלק שני
לאחרונה נחשף הכותב לגישות אנשי מקצוע ממשרדי האנרגיה והגנת הסביבה בנושא מיקום אסדת לויתן התומכים במיקום הנוכחי של האסדה כ- 10 ק"מ מחוף דור-נחשולים. הכותב חולק על התפיסה וההתעקשות שהאסדה הקרובה לחוף הינה הפתרון העדיף
מאת: אמנון פורטוגלי
מיקום אסדת לוויתן – הטיעונים בעד קירבה לחוף והפרכתם – חלק ראשון
לאחרונה נחשף הכותב לגישות אנשי מקצוע ממשרדי האנרגיה והגנת הסביבה בנושא מיקום אסדת לויתן התומכים במיקום הנוכחי של האסדה כ- 10 ק"מ מחוף דור-נחשולים. הכותב חולק על התפיסה וההתעקשות שהאסדה הקרובה לחוף הינה הפתרון העדיף מאת: אמנון פורטוגלי
ד"ר מגל פרסמה לפני כחודש מאמר מעניין ב'גלובס', שהעורך נתן לו כותרת "מתקן הטיפול בגז יפחית את הסיכון, אסדה קרובה לחוף לא תוסיף סיכון לעומת המצב הקיים."
המאמר בוחן את הקמת אסדת הקידוח לגז לוויתן. לדעת ד"ר מגל, תוספת הסיכון לכלל האוכלוסייה לבריאות הים ולאקולוגיה הימית, מהחומרים הרעילים המשתחררים בעת הטיפול בגז טבעי באסדה היא נמוכה בהשוואה למצב הקיים.
המאמר כתוב היטב, משופע בנתונים ובהסברים ברורים. בקריאה ראשונה המאמר משכנע, ואפשר היה להסכים עם הטיעונים של ד"ר מגל, אך בקריאה שניה מתברר שטיעונים אלו הם רק חלק מהתמונה. בנוסף יש במאמר מספר בעיות מהותיות. אציין כמה מהן:
- ד"ר מגל מקבלת כאקסיומה את הצורך במשק חשמל המבוסס במידה משמעותית על גז טבעי, הדורש פיתוח מהיר ויעיל של תשתיות גז טבעי.
אני חולק על דעתה, המדינה צריכה לעבור למשק חשמל המבוסס במידה משמעותית על אנרגיה סולארית המשולבת באחסון חשמל. מעבר הדורש פיתוח מהיר ויעיל של תשתיות אנרגיה סולארית והולכתה.
העולם עובר מהפכה של אנרגיה מתחדשות זולה וזמינה . מדינות רבות מנערות מעצמן את התלות בנפט וגז רק בישראל גז הוא האנרגיה של המחר.
לדוגמה, הסנאט של קליפורניה אישר בסוף אוגוסט 2018, חקיקה שתציב את המדינה על הדרך לחסל את פליטות הפחמן מהחשמל שלה, למימוש היעד המוצהר של 100% אנרגיה נקייה.
החוק דורש מחברות החשמל בקליפורניה לעבור בהדרגה לייצור חשמל ממקורות שאינם פולטים גזי חממה כמו אנרגיה סולארית, רוח, כוח הידרואלקטרי וגרעיני, במטרה לספק 100% ממכירות החשמל לצרכנים ממקורות נטולי פחמן עד 2045, ומורה לרשויות המדינה להתחיל בתכנון היעד הזה.
היעד הראשון הוא 33% ייצור חשמל ממקורות שאינם פולטים פחמן עד סוף שנת 2020. בשלב השני, 50% של החשמל ללא פחמן עד סוף 2026, 60% עד 2030, לפני שמגיעים למטרה של 100% ממקורות ללא פחמן ב- 2045, 15 שנים מאוחר יותר.
ישראל צריכה להוביל מהפכה של אנרגיה סולארית ולא להסתרח מאחור עם התמכרות לגז.
במקום להתניע פרויקט לאומי להקמת תחנות כוח סולאריות משולבות באחסון אנרגיה, מקימים פה אסדות גז שתהרוסנה את חופי הארץ. וצינורות קונדנסט שעלולים להביא לאסון קטסטרופלי במקרה של תקלה.
כדאי לזכור את הכשל, שדווח כ'תקלה', בקידוח לויתן 2 מה-15 למאי 2011. רק 15 חודשים אח"כ, באוגוסט 2012, הוחלט על תוכנית אטימה ונטישה. ביצוע התוכנית ואטימת קידוח לויתן 2, ארכו כחודשיים וחצי.
ב- 11 לנובמבר, שנה וחצי אחרי ה'תקלה' הושלמו הפעולות לאטימת קידוח לויתן 2, אשר הסתיימו בעצירת שפיעת המים ממנו. מהות הכשל, על פי דיווחי נובל אנרג'י, באי ביצוע כנדרש של כל הפעולות הטכניות הקשורות למילוט (cementing) בתהליך הורדת צינורות מגן.
על האירוע כתב עמירם ברקת בגלובס": משרד התשתיות הורה לעצור את הקידוחים באזור מבנה "לוויתן", עקב תקלה שהתרחשה בקידוח "לוויתן 2". קידוח "לוויתן 2", שנועד לקבוע את גודלו של מאגר הגז ב"לוויתן" הופסק לאחר חדירת מים לפיר הקידוח. במשרד התשתיות אמרו ל"גלובס" כי "היה מזל גדול שמה שחדר לפיר הקידוח היו מים ולא גז או חס וחלילה נפט", וכי "במקרה כזה היה עלול להתרחש אסון אקולוגי חמור."
- בניגוד לכתוב במאמר של ד"ר מגל, אין קשר ישיר בין פיתוח לוויתן וסגירת תחנות הכוח בחדרה. ולענין זה לא משנה מיקום האסדה על פי הבאר או קרוב לחוף.
בניגוד לדברי ראשי משרד האנרגיה, וד"ר מגל, פיתוח לוויתן לא יביא בהכרח לסגירת תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ולהפחתה משמעותית במידת הסיכון של תושבי חדרה ואור עקיבא מזיהום אוויר, מכיוון שהגז מלויתן מיועד רובו ככולו לייצוא ולא לשוק המקומי, ואת זה אומר השר שטייניץ.
עם זאת אפשר לסגור את תחנות הכוח הפחמיות בחדרה עוד לפני 2022, ללא קשר לפיתוח לוויתן.
אפשר וצריך לייבא מידית גז נוזלי לישראל, שיאפשר את סגירת תחנות הכוח הפחמיות, והצלת כ- 150 איש שנספים כל שנה מזיהום האוויר שמקורו בתחנות הכוח הפחמיות בחדרה. אפשר להקים תחנות כוח סולאריות משולבות באחסון חשמל, בתוך פחות משנתיים. אפשר וצריך להרחיב את ההספקה ממאגר תמר כפי שתוכנן בעבר. אפשר וצריך להסתמך על מאגרי כריש ותנין שיספקו שליש מתצרוכת הגז הישראלית תוך שנתיים.
תגיות: אנרגיה סולארית, גז-טבעי, גלובס, זיהום, מאגר לוויתן, משק החשמל, משרד התשתיות, קונדנסט, קידוחי-גז-ונפט-בים, תחנת-כוח-פחמית
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
22 בספטמבר, 2018 בשעה 23:36
[…] « מיקום אסדת לוויתן – הטיעונים בעד קירבה לחוף והפרכתם – … […]